Kreativ

ŠTÍTEK: domácí zvíře

Archeologové odkryli parkánovou zeď (vlevo v popředí) a také hlavní hradební zeď (příléhající k Müllerovu domu).

Müllerův dům odkryl poklady

/FOTOGALERIE/ Výzkum zatím odkryl například hradební zdi z doby opavského hradu a nebo části keramických nádob.

Den Země. Ilustrační fotografie.

Den Země opět zacílí na děti

Vysoké Mýto - Voda je život - život je voda. Pod tímto mottem se ve středu na vysokomýtském náměstí koná tradiční Den Země.

DO AKCE JEHLA se zapojili strážníci v Chodově. Na dětském hřišti nalezli injekční stříkačku.

Strážníci v Chodově hledali odpad po narkomanech

Chodov – Chodovští strážníci se v úterý zúčastnili celorepublikové akce Jehla, při níž hledali na veřejných místech infekční materiál po narkomanech. Chtěli tak předejít možnému nebezpečí, kterému jsou vystaveny nejen děti, ale také domácí zvířata.

I přímo ve městě žijí stovky druhů živočichů.

Zvířata ve městě? Zdaleka nejde jen o králíky a sysly

Mladá Boleslav - Lesopark Štěpánka se v sobotu 22. dubna stane opět dějištěm velké narozeninové oslavy naší planety, Dne Země. Ekocentrum Zahrada, které sympatickou akci pořádá, zvolilo jako leitmotiv letošního ročníku zvířata ve městě. Mnozí budou jistě překvapeni, na kolik druhů našich zvířecích sousedů můžeme v okolí i přímo v ulicích Mladé Boleslavi narazit. S celou řadou z nich se zájemci na Štěpánce setkají.

Karvinští strážníci v akci Jehla použili detektor kovů.

Strážníci v ulicích hledali použité stříkačky a jehly

Karvinsko – Strážníci v mnoha městech včera v rámci služby vyrazili na obhlídku dětských hřišť a pískovišť. Jejich úkolem bylo zkontrolovat, zda se v písku nepovalují použité injekční stříkačky či samotné jehly, které tam mohli nechat narkomané.

S úkolem uklízet vyrazila v úterý do ulic metropole rovná stovka strážníků. V rámci akce Jehla odklízeli pozůstatky po narkomanech: použité stříkačky, injekční jehly.

Úklid po narkomanech: Hřiště jsou bezpečná

S úkolem uklízet vyrazila v úterý do ulic metropole rovná stovka strážníků. V rámci akce Jehla odklízeli pozůstatky po narkomanech: použité stříkačky, injekční jehly i další infekční materiál, představující nebezpečí zvláště pro děti a domácí zvířata. I když se tomuhle úklidu věnují každodenně v rámci běžného výkonu služby, považují za potřebné občas vyrazit i na speciální úklidové akce, kdy se zaměřují speciálně na rizikové předměty odhozené uživateli drog. A prohlížejí třeba i obsah dětských pískovišť.

S úkolem uklízet vyrazila v úterý do ulic metropole rovná stovka strážníků. V rámci akce Jehla odklízeli pozůstatky po narkomanech: použité stříkačky, injekční jehly.

Úklid po narkomanech: hřiště jsou bezpečná

Praha – S úkolem uklízet vyrazila v úterý do ulic metropole rovná stovka strážníků. V rámci akce Jehla odklízeli pozůstatky po narkomanech: použité stříkačky, injekční jehly i další infekční materiál, představující nebezpečí zvláště pro děti a domácí zvířata. I když se tomuhle úklidu věnují každodenně v rámci běžného výkonu služby, považují za potřebné občas vyrazit i na speciální úklidové akce, kdy se zaměřují speciálně na rizikové předměty odhozené uživateli drog. A prohlížejí třeba i obsah dětských pískovišť.

Helga Hošková Weissová zachytila na obrazech příběh dívky, která prožila holocaust.Výstava je k vidění v prachatickém KreBul.

Maluj, co vidíš je k vidění v prachatickém KreBul

Prachatice – Příběh dívky, která prožila holocaust a svůj život zachytila v obrazech, můžete prožít na obrázcích v KreBul, o. p. s.: Výstava Helgy Hoškové Weissové, byla zahájena v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost 2017.

Požár hospodářského stavení v Orlové.

Při požáru stodoly uhořela domácí zvířata

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v noci ze čtvrtku na pátek v Orlové-Lutyni u požáru přízemní hospodářské budovy, kde majitelé chovali koně, prasata, králíky a slepice. Oba koně se majitelům podařilo zachránit, další zvířata uhynula.

Ilustrační foto.

Podomní prodejci už své zboží v Libiši neprodají

Libiš – Prodejci, kteří do vesnice přijedou s tím, že místním chtějí nabídnout nové zboží nebo služby, budou mít už brzy smůlu. Od 22. března včetně totiž v obci začne platit nařízení o zákazu podomního a pochůzkového prodeje na území Libiše.

Výstava v Regionálním muzeu v Chrudimi

Výstava připomíná zrození i smrt

Chrudim – Nově otevřená výstava v Regionálním muzeu v Chrudimi zúžila lidský život do dvou krajních událostí. Nazývá se Od košilky k rubáši aneb Narození a smrt v české lidové kultuře.

Ilustrační foto.

Od začátku roku odklízeli strážníci tisíc mrtvých ptáků

Praha - Mnohem dramatičtěji, než by kdo tušil, zřejmě řádí ptačí chřipka ve volné přírodě. Nasvědčují tomu alespoň poznatky pražských strážníků, jejichž odchytová služba mimo jiné zajišťuje i odvoz kadaverů. Tedy těl uhynulých zvířat. A pokud jde o ptáky, od počátku ledna, kdy se ptačí chřipka objevila, zaznamenává dramatický nárůst. Ve srovnání s loňskem je rozdíl ve stovkách procent, řekl ve středu Deníku ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster. „Od začátku roku jsme už odváželi tisícovku mrtvých ptáků, přičemž asi u pěti stovek kusů šlo o labutě; následují volavky," konstatoval.

Ilustrační foto.

Od začátku roku odklízeli strážníci tisíc mrtvých ptáků

Mnohem dramatičtěji, než by kdo tušil, zřejmě řádí ptačí chřipka ve volné přírodě. Nasvědčují tomu alespoň poznatky pražských strážníků, jejichž odchytová služba mimo jiné zajišťuje i odvoz kadaverů. Tedy těl uhynulých zvířat. A pokud jde o ptáky, od počátku ledna, kdy se ptačí chřipka objevila, zaznamenává dramatický nárůst. Ve srovnání s loňskem je rozdíl ve stovkách procent, řekl ve středu Deníku ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster. „Od začátku roku jsme už odváželi tisícovku mrtvých ptáků, přičemž asi u pěti stovek kusů šlo o labutě; následují volavky," konstatoval.

Ilustrační foto.

Na východě Prahy budou myslivci odstřelovat přemnožené divočáky

Praha - Ve východní části Prahy budou v sobotu myslivci odstřelovat přemnožené divočáky. Akce začne v 08.00 a potrvá zhruba do 14.00. Myslivci kvůli takzvané naháňce vyzývají obyvatele, aby do lesa nechodili. Potíže s přemnoženými divočáky jsou na území Prahy 14, Horních a Dolních Počernic a Běchovic. V uplynulých týdnech zvířata několikrát napadla psy.

Přípravy na masopust ve Štěpánovicích jsou v plném proudu.

Do průvodu originálně: jako hašlerka

Českobudějovicko - Tradiční koleda s rychtářem, střapatými a konšely, ale i její modernější varianta. Takový bude tento víkend na jihu Čech. Masopustní veselí v regionu totiž pokračuje, průvod masek tak v sobotu projde nejednou z obcí na Budějovicku.

Naučný program v Toulcově dvoře.

OBRAZEM: Na Toulcově dvoře děti poznávaly život domácích zvířat

Praha /FOTOGALERIE/ - Naučný program Na tom našem dvoře probíhal v pondělí v pražském Toulcově dvoře. První letošní setkání se zvířaty dvora, kde se děti dozvěděly spoustu zajímavých informací o jejich životních potřebách. Některá zvířata si děti nakrmily.

Policejní identikit

KRIMI MIX: Loupit prý přišel zanedbaný a páchnoucí muž

Praha - Na čem lidé nešetří? Přece na svých mazlíčcích! Tak nejspíš uvažoval prozatím neznámý lupič, po kterém už třetím týdnem pátrají kriminalisté IV. pražského obvodu. Hledají pachatele, který 23. ledna před devátou večer navštívil prodejnu s krmivem pro domácí zvířata na Chodově. S otevíracím nožem v ruce! „Dej sem prachy," houkl na prodavačku – přičemž čepel takzvaného švýcaráku obrátil proti ní.

Vzhledem k napadanému sněhu myslivci nyní chodí do lesa pravidelně nejen s léky, ale i s krmením. Na snímku z konce ledna je při každodenní obchůzce krmelců zachycen Lubomír Vyhlídal z Mrákotína na Jihlavsku.

Myslivci začali s léčbou zvěře

Vysočina - Myslivci na Vysočině začali přeléčovat divokou zvěř, hlavně srnčí. Na to, aby ji zbavili například plicních nebo podkožních střečků, mají asi dva týdny.

Srnčí zvěř.

Myslivci začali s léčbou zvěře

Vysočina - Myslivci na Vysočině začali přeléčovat divokou zvěř, hlavně srnčí. Na to, aby ji zbavili například plicních nebo podkožních střečků, mají asi dva týdny.

Chlebská zoo v zimě.

Zvířata z teplých krajin mají ráda českou zimu

Nymbursko /FOTOGALERIE/ - Tuhé mrazy letošní zimy zasahují také do režimů malých zoologických zahrad. Oproti velkým zařízením mají starosti se zajištěním tepla pro choulostivější zvířata i s dodávkami dostatku tekutin

Chlebská zoo v zimě.

Zvířata z teplých krajin mají ráda českou zimu

Nymbursko - Tuhé mrazy letošní zimy zasahují také do režimů malých zoologických zahrad. Oproti velkým zařízením mají starosti se zajištěním tepla pro choulostivější zvířata i s dodávkami dostatku tekutin

Ilustrační foto.

Zvířata z teplých krajin mají ráda českou zimu

Region - Tuhé mrazy letošní zimy zasahují také do režimů malých zoologických zahrad. Oproti velkým zařízením mají starosti se zajištěním tepla pro choulostivější zvířata i s dodávkami dostatku tekutin.

Exmoorský pony.

Divocí koně v parku Podyjí? Dorazí patrně v březnu

Znojmo – Jedenáct divokých koní se ve dvou lokalitách Národního parku Podyjí na Znojemsku bude prohánět nejspíš už v březnu, řekla ve středu Markéta Dušková ze společnosti Beleco. Společnost získala grant na pětiletou péči o přírodu.

Loupežnická zoo

Zoo Děčín má rekord, přišlo do ní nejvíce lidí v historii

Děčín – Ještě nikdy v historii nepřišlo do děčínské zoologické zahrady tolik lidí, jak v roce 2016. Loni do zoo dorazilo 114 391 lidí, což je absolutní rekord a také o 11 384 více než v roce 2015. Zoo navíc potřetí překonala magickou hranici sto tisíc návštěvníků za rok.

Zoopark Zelčín.

Zelčínský zoopark láká na zvířata, která bývala na každém dvorku

Zelčín /FOTOGALERIE/ - Návštěvníkům zooparku v Zelčíně na Mělnicku, kteří doufají, že se tam setkají s hrochem, žirafou, ledním medvědem nebo třeba s tygrem, musí jejich očekávání svým chrochtáním vynahradit čtyřtunový chovný kanec Bedřich. Z cizokrajných zvířat tam totiž mají jen čtyři emu hnědé a stejný počet makaků.

Prodejní výstava drobného zvířectva v Kroměříži

Papoušci, králíci, hrdličky. Floria hostila tradiční burzu

Kroměříž – Hopsající králíci, zpívající papoušci i vrkající hrdličky. Časné nedělní ráno opět přilákalo na výstaviště Floria do Kroměříže chovatele, ale i rodiny s dětmi. Konala se tam tradiční prodejní burza drobného zvířectva a ptactva.

Ilustrační foto.

Poslední cesta psů a koček vede na hřbitov pod Řípem

Mělnicko – Vztahy mezi lidmi a malými domácími zvířaty se v posledních letech změnily. Psi a kočky už nejsou na světě především na hlídání chalup a chytání myší. Pro mnohé chovatele se stali blízkými bytostmi. Jiné je proto i loučení. Málokdo odveze tělo svého mazlíčka po smrti do kafilerie, kdy by bylo spáleno společně s kostmi z marketů a uhynulými hospodářskými zvířaty.

Ilustrační foto.

Za jediný den nalezli strážníci 562 pozůstatků po narkomanech

Praha - Víc než půl tisícovky použitých injekčních stříkaček a jehel odhozených narkomany sesbírali během jediného dne muži a ženy v uniformách strážníků. Takový je výsledek celorepublikové „akce Jehla", do níž v osmi městech současně vyrazily téměř dvě stovky příslušníků městských policií. „Celkem strážníci našli 562 kusů nebezpečného materiálu," připomněla vedoucí kanceláře ředitele Městské policie Praha Irena Seifertová.

Ilustrační foto

Lesy ovládl jelen sika

Karlovarský kraj - Myslivci řeší problém v podobě přemnoženého invazivního jelena siky. Dříve našim lesům kraloval dvanácterák, dnes je to menší Japonec.

Ilustrační foto

V Berouně chystají deratizaci, pozor na mazlíčky

Beroun - Pravidelná podzimní deratizace veřejných prostranství, kanálových šachet a silničních vpustí se v Berouně uskuteční v termínu od soboty 15. října a potrvá až do čtvrtku 15. prosince. Účelem je snížit počet populací hlodavců ve městě.