Kreativ

ŠTÍTEK: energie

Ilustrační foto

Obyvatelé Horní Řasnice v místním referendu odmítli větrné elektrárny

V Horní Řasnici na Liberecku vedle prezidentských voleb probíhalo v pátek 13. a v sobotu 14. ledna místní referendum, ve kterém voliči rozhodovali o budoucí spolupráci s firmou W.E.B Větrná energie. Jelikož hlasovalo 114 lidí z celkového počtu 187 oprávněných osob, prohlásila místní komise referendum za platné. Proti pokračování spolupráce se vyslovilo 60 obyvatel.

Ilustrační foto

Obyvatelé Horní Řasnice v místním referendu odmítli větrné elektrárny

V Horní Řasnici na Liberecku vedle prezidentských voleb probíhalo v pátek 13. a v sobotu 14. ledna místní referendum, ve kterém voliči rozhodovali o budoucí spolupráci s firmou W.E.B Větrná energie. Jelikož hlasovalo 114 lidí z celkového počtu 187 oprávněných osob, prohlásila místní komise referendum za platné. Proti pokračování spolupráce se vyslovilo 60 obyvatel.

Hokejisté Energie se představí na jihu Čech, kde je čeká náročná bitva s tamním Motorem.

Karlovarská Energie se představí na jihu Čech, půjde o důležité body

/HOKEJ/ Hokejisté karlovarské Energie mají před sebou dva náročné výjezdy. Ten první mají na pořadu dnes, tedy v pátek 13. ledna, kdy se představí ve 37. kole Tipsport extraligy v bitvě tabulkových sousedů na ledě českobudějovického Motoru, když oba týmy mají na svém kontě shodně jedenačtyřicet bodů.

Český premiér Petr Fiala.

Prezident nemůže vyřešit problémy s energiemi či chudobou, připomíná Fiala

Rozhodnutí volit prezidenta republiky přímo občany bylo nešťastné a do parlamentní demokracie v České republice přináší řadu problémů. V dnešní on-line debatě Deníku to prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Přestože nikdy neskrýval, že je odpůrcem přímé volby a dal by přednost klasickému způsobu volby parlamentem, nehodlá podávat návrh na změnu ústavy v tomto směru. „Respektuji to, že naprostá většina občanů chce přímou volbu prezidenta,“ uvedl Fiala.  

Letošní hospodaření města je plánované v záporných číslech

Rokycany se mohutného schodku nebojí

Se schodkem přes 270 milionů korun budou letos hospodařit Rokycany. Třetí největší město v regionu počítá s příjmy 409 milionů a a výdaji více než 679 milionů. Ztráta bude pokryta z vlastních zdrojů.

Máchovo jezero. Ilustrační foto

Doksy letos žádné obří investice nespustí, myslí na inflaci a drahé energie

V Doksech letos počítají s opatrným utrácením. Naznačuje to schválený městský rozpočet pro rok 2023. Ten, po nedávné celkové obměně vedení města u Máchova jezera, byl pro nové představitele města premiérou. Svůj pohled na investiční akce a priority rozpočtu si nejprve zastupitelé vyříkali na třech předchozích pracovních jednáních.

Princip prokognitivního osvětlení vysvětluje odborník na techniku Daniel Nam z Gymnázia F. Křižíka.

Školy šetří energiemi. Epidemiologové ale varují

Až dvojnásobně vyšší účty za elektřinu a teplo vedly ředitele základních škol v Plzeňském kraji v druhé polovině loňského roku k hledání způsobů, jak co nejvíce ušetřit. Každá škola však řešila aktuální energetickou krizi jinak. Většinou s ohledem na stáří budovy, typ vytápění a způsob výuky.

Tomáš Vondráček nasázel svému bývalému zaměstnavatelovi hattrick a rozhodl tak o vítězství Dynama nad Karlovými Vary.

Dynamo mělo namále. Energii skolil hattrickem její bývalý kapitán Vondráček

Střelba do vlastních řad. Popravdě už ne úplně do vlastních, ale minimálně střelba do týmu, ke kterému má dotyčný hráč vztah. Řeč je o Tomášovi Vondráčkovi. Ten několik let hrál v karlovarském dresu, ale již před vánočními svátky se přesunul na východ Čech. Proti svému bývalému zaměstnavatelovi se pořádně rozstřílel a skolil ho hned třemi trefami. Dynamo zvítězilo nad Karlovými Vary 7:4 a oplatilo jim tak poslední domácí prohru. Svěřenci trenérů Krále a Zadiny navíc nadále zůstávají na prvním místě tabulky Tipsport Extraligy.

Ilustrační foto.

Od února můžou školy zdražit obědy. Cena se vyšplhá na 54 korun

Školní jídelny můžou od února zvednout cenu oběda až o 20 procent. Ministerstvo školství totiž aktualizovalo vyhlášku, která určuje cenový strop za jídlo ve školách. Podle zjištění Deníku na novelu školní jídelny nedočkavě čekají, a to právě z důvodu všeobecného zdražování surovin a energií.

Ilustrační foto.

Bezpečnost vs. úspory. Svitavy nezhasnou. Dva miliony najdeme jinde, tvrdí radní

Nezhasneme, zhasneme, nezhasneme… Jednání o svícení v ulicích Svitav trvala týdny. Avizované zhasínání pouličních lamp v době zhruba od půlnoci do čtyř ráno ale smetla ze stolu na posledním jednání zastupitelů opozice. Veřejné osvětlení tak svítí nadále celou noc. „Jde nám o bezpečnost obyvatel,“ vzkázal opoziční zastupitel Svitav Jaroslav Kytýr. Vládnoucí koalice ale vidí rozhodnutí spíše jako populistické gesto.

Některým lidem už klesají zálohy energií. Ilustrační snímek

Některým lidem už klesají zálohy energií. Pomohli si samoodečtem

Kdo nechce zbytečně platit více za energie, využívá samoodečtu spotřeby. Nabízejí ji hlavně větší dodavatelské firmy a lidé, kteří si sami z elektroměru či plynoměru zjistí svůj aktuální odběr, nemusí platit přemrštěné zálohy. Nehrozí jim ale ani nebezpečí příliš vysokého doplatku. Vyrovnat se s vysokými cenami energií lidem letos ostatně pomáhá také vládou nařízené zastropování jejich cen.

Výroba botasek končí

Nosili je Zátopek i Raška. Výroba botasek ze Skutče končí, i kvůli energiím

Výrobce sportovní obuvi ve Skutči na Chrudimsku končí. Historie výroby známých botasek započatá před šedesáti lety se tak definitivně uzavřela a o práci přišly desítky lidí. Podle majitele firmy Františka Nestávala je důvodem ukončení výroby nedostatek kvalifikovaných pracovníků a také zdražení energií.

Bruslaři v lázních ostrouhali, tři body pro Energii.

Bruslaři v lázních ostrouhali, tři body pro Energii

/HOKEJ/ Důležitou výhru si připsala v bitvě s Mladou Boleslaví karlovarská Energie. Ta potvrdila, že se ji proti Bruslařům daří, když dokázala bodovat i ve třetím vzájemném duelu, který vyhrála 4:1.

Budova Krytého bazénu s koupalištěm v Dobrušce.

Bazény v kraji musí šetřit. Dopadají na ně nejen vysoké ceny energií

S nárůstem nákladů v řádech milionů korun ročně se potýkají provozovatelé krytých bazénů v Královéhradeckém kraji. Zdražily nejen energie, ale také bazénová chemie, plynný chlór a další položky. Bylo tak nutné přistoupit k nepopulárním opatřením. Jako v Dobrušce, kde jen náklady na elektřinu narostly o 400 procent.

Tipsport extraliga, 8. kolo: BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary

Náročný duel. Bruslaři hostují na ledě předposlední Energie

Dva týmy, které mají v novém roce co napravovat, svede úterní 34. kolo hokejové extraligy. V tabulce jedenáctá Mladá Boleslav hostuje v Karlových Varech, které se v tabulce soutěže krčí na předposlední, třinácté příčce. V řádně vyrovnaném pořadí ztrácí hokejová družina trenéra Ladislava Číháka čtyři body na elitní osmičku, zároveň má ale k dobru jen dva na úplné dno.

HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.

Energii čeká náročný duel, dorazí Bruslaři

/HOKEJ/ Hráči karlovarské Energie mají v novém roce co napravovat. A není divu. Energetici se totiž v tabulce Tipsport extraligy krčí na předposlední, třinácté příčce. V řádně vyrovnané tabulce ztrácí hokejová družina trenéra Davida Bruka šest bodů na elitní osmičku.

Ilustrační foto.

Za vodu zaplatí lidé na jihu Moravy od ledna víc. Projevila se inflace i sucho

Hlouběji do peněženky sáhnou od nového roku obyvatelé jižní Moravy kvůli platbám za vodu. Za metr krychlový vodného a stočného zaplatí zhruba o pětadvacet korun víc, než tomu bylo loni. Podle vodárenských společností se na ceně projevilo zdražení energie i plány na budování nových zdrojů vody.

Ilustrační fotografie.

Voda lidem zdraží po celé Vysočině. O desítky procent

Od letošního roku poteče z kohoutků dražší voda. Lidé na Vysočině si totiž připlatí na vodném a stočném. V některých okresech vyskočí cena o desítky procent. Mezi místa, kde lidé sáhnou do peněženky nejhlouběji, patří Jihlava s Třebíčí. O něco méně si lidé pak připlatí například ve Žďáře nad Sázavou, v Havlíčkově Brodě či Pelhřimově.

Premiér Petr Fiala při novoročním projevu

Drahota v Česku? Nebojte se požádat, stát je připraven pomoci, vzkázal Fiala

/VIDEO/ Premiér Petr Fiala ve svém novoročním projevu vyzval Čechy, aby se neostýchali žádat o pomoc státu v boji s drahými energiemi. V souvislosti se současnou krizí uvedl, že správnou cestou jsou drobné krůčky, ne populistická hesla, která nefungují. Připomněl také úspěšné české předsednictví EU. Neopomněl ani výročí vzniku samostatné České republiky ani poděkování občanům za pomoc válkou zmítané Ukrajině.

Jak budou v roce 2023 zastropovány ceny energií?

Přehledný seznam: Jak budou v roce 2023 zastropovány ceny energií

Zejména v důsledku ruské války na Ukrajině v letošním roce prudce stoupaly ceny energií. Aby se s jejich růstem dokázaly domácnosti snáze vypořádat, stanovila vláda zastropování jejich cen. Odběratelé přitom nebudou muset o nic žádat, vše se z jejich pohledu bude měnit automaticky. Přinášíme přehled hlavních změn, které s sebou toto zastropování cen energií přinese.

TIPSPORT extraliga, 32. kolo: HC Energie Karlovy Vary - HC VERVA Litvínov 3:0.

Atmosféra byla skvělá, pomohlo nám to, chválil fanoušky kapitán Karlových Varů

Oddechli si. Hokejisté karlovarské Energie porazili doma v rámci 32. extraligového kola Litvínov 3:0 a dále mohou pomýšlet na postup do vyřazovací části nejvyšší české soutěže. Třemi body energetici potěšili nejen trenéry a fanoušky, ale také bývalého dlouholetého majitele klubu Karla Holoubka a hokejistu Václava Skuhravého.

Radiátor, ústřední topení - Ilustrační foto

V Horní Cerekvi ušetří na energiích i kultuře

Nejen méně vytápění a osvětlení, ale také kulturu přizpůsobují dražším energiím v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. Po zbytek zimy totiž ve městě omezí kulturní akce. Týká se to také například školního plesu. Místo zimních měsíců bude nejdříve v květnu a bude spojený se zakončením školního roku.

Vejce - ilustrační foto.

Růst cen jídla se nezastaví, pokud se nevyřeší ceny energií, říká Agrární komora

Růst cen potravin se podle Agrární komory ČR nezastaví, pokud se nepodaří vyřešit problém s drahými energiemi. Zemědělcům a potravinářům budou končit fixace cen a i zastropovaná cena bude několikanásobná, než měly podniky dříve. Možné snížení DPH na potraviny nemusí nutně vést ke snížení spotřebitelských cen. V rozhovoru s ČTK to řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Hokej extraliga, Plzeň - Karlovy Vary 1:0

Energie znovu padla, třaskavé derby rozhodl jediný gól

Vítězství Škodovky v zápase 31. extraligového kola už po čtyřech minutách a 15 sekundách boje zařídil přesnou ranou Kodýtek. Karlovarští sice v zápase vyslali celkem 31 střel, ale Pavláta v plzeňské brance nepřekonali a klesli zase víc ke dnu tabulky.