Kreativ

ŠTÍTEK: energie

Fronty před zákaznickým centrem Pražské energetiky (PRE) a Pražské plynárenské v Jungmannově ulici v Praze, 11. října 2021.

Pražská energetika nabídne fixované tarify s cenami energií pod vládním stropem

Pražská energetika (PRE) nabídne od 15. března nové podstropové tarify. Ceny elektřiny a plynu v nich budou oproti cenovému stropu o několik stovek korun nižší, využít je budou moci noví i stávající zákazníci. Podmínkou je fixace do konce roku 2024. Dnes to sdělil mluvčí společnosti Karel Hanzelka. Ceny pod vládním maximem začali v reakci na klesající ceny energií na trhu snižovat i další dodavatelé.

Projekt Sousedství v Hradci Králové čeká na stavební povolení. Půjde o první uhlíkově neutrální lokalitu v České republice

První vlaštovka. V Hradci vyroste uhlíkově neutrální lokalita, Praha je v závěsu

S troškou nadsázky by se dalo říci, že v Česku má do několika let vyrůst alternativa „punkové“ dánské čtvrti Christiania. Oproti trošku alternativnímu kousku liberálního hippie sídliště v Kodani má mít však budoucí čtvrť ve východočeském Hradci Králové, kde investoři počítají se 150 byty, jasná ekologická pravidla. Pokud půjde vše podle plánů developera, měla by se z lokality s názvem Sousedství stát zároveň první uhlíkově neutrální čtvrť v Česku.

Lektorka Bednářová při besedě.

Žáci z Neratovic debatovali o energetické budoucnosti lidstva

Mladí Češi si uvědomují význam dostatku energie pro budoucnost lidstva a největší naděje v této souvislosti vkládají do obnovitelných zdrojů a jaderné energetiky. O tomto tématu debatovali také žáci Základní školy Ing. M. Plesingera v Neratovicích.

HC Energie Karlovy Vary – HC Motor České Budějovice 5:1 (2:1, 3:0, 0:0).

FOTO: KV Aréna šílela. Energetici rozdrtili České Budějovice, počtvrté v sezoně

/HOKEJ/ Již s jistotou postupu do předkola play-off hostili hokejisté karlovarské Energie v 50. kole Tipsport extralize v KV Aréně českobudějovický Motor. A ten byl pro hokejovou družinu karlovarského kouče Davida Bruka oblíbeným soupeřem, když v předešlých třech vzájemných zápasech slavili vždy výhru energetici. A to platilo i tentokrát. Energie soupeře z jihu Čech nešetřila a uspěla i ve čtvrtém vzájemném souboji, který vyhrála 5:1.

Hokejový útočník Tomáš Redlich v barvách karlovarské Energie.

Zahrál si s Jágrem, ale teď už je hokejista Redlich doma v lázních

/ROZHOVOR/ Od svého příchodu do karlovarské Energie prožívá 30letý hokejista Tomáš Redlich bodově nejúspěšnější sezonu. Před pátečním zápasem ve Vítkovicích měl na kontě osm vstřelených gólů a jedenáct asistencí. Jen v první sezoně za Kladno jich nasbíral víc.

David Bruk, trenér HC Energie Karlovy Vary.

Kouč Energie: Jsme pokorní, koukáme spíš pod sebe

/HOKEJ/  Včera dopoledne nejprve bedlivě sledoval trénink hokejistů karlovarské Energie a krátce po něm usedl k rozhovoru pro Deník, aby hovořil o plánech do posledních čtyř zápasů základní části, šancích na play-off, ale i o skládání mančaftu na příští sezonu.

Sedm desítek lidí přijde o práci, firma je v likvidaci od 3. ledna.

Botas dojel na neschopný management. Drahé energie jsou výmluva, míní Skutečáci

/FOTO, VIDEO/ Světoznámý výrobce sportovní obuvi Botas Skuteč se nachází v likvidaci. Místní ale odmítají vysvětlení, že krach firmy způsobilo zdražení energií a nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Jako viníka označují snahu o rychlé zbohatnutí, mizerný marketing i špatnou personální politiku. Takový názor zaznívá i ze zdroje blízkého vedení Botasu. Žádná Fialova drahota, nýbrž špatné vedení firmy, tvrdí. A skutečností je, že problémy legendární skutečské značky nejsou záležitostí posledního roku.

Botas Skuteč je minulostí, ocitl se v likvidaci

Botas nepoložily drahé energie, ale neschopný management, tvrdí lidé ve Skutči

/FOTO, VIDEO/ Světoznámý výrobce sportovní obuvi Botas Skuteč se nachází v likvidaci. Místní ale odmítají vysvětlení, že krach firmy způsobilo zdražení energií a nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Jako viníka označují snahu o rychlé zbohatnutí, mizerný marketing i špatnou personální politiku. Takový názor zaznívá i ze zdroje blízkého vedení Botasu. Žádná Fialova drahota, nýbrž špatné vedení firmy, tvrdí. A skutečností je, že problémy legendární skutečské značky nejsou záležitostí posledního roku.

Zemní plyn, plynový sporák, energie, spotřeba - ilustrační foto.

Pražská plynárenská zlevní od května energie pod cenové stropy

Pražská plynárenská od 1. května sníží své prodejní ceny zemního plynu a elektřiny pod vládou stanovený limit. Zlevnění bude platit pro základní tarify i roční smlouvy s fixací. Vyplývá to z webových stránek společnosti, upozornil na to dnes Ekonomický deník. Ceny pod vládním maximem už začali v reakci na klesající ceny energií na trhu snižovat i další dodavatelé.

Sportovní obuv ze Skutče se stala legendou. Nosili  a nosí je špičkoví čeští reprezentanti.

Botas Skuteč se ocitl v likvidaci. Vedení firmy to svádí na drahé energie

/FOTO, VIDEO/ Výrobce obuvi Botas ze Skutče na Chrudimsku je v likvidaci. Rozhodla se k ní vlastnická společnost Benal, jak zjistila ČTK z dokumentu ve Sbírce listin. Výroba obuvi značky Botas byla podle vedení firmy zastavena kvůli výraznému zdražení energií i nedostatku kvalifikovaných pracovních sil. Propustila už část ze 70 zaměstnanců. Ve Skutči se však ozývají i jiné hlasy, podle nichž je "fialova drahota" jen zástupným důvodem, ve skutečnosti prý ekonomické problémy firmy způsobilo její vedení samo. Zjišťujeme podrobnosti. Firmě už nefungují ani internetové stránky.

Hasičské muzeum Přibyslav

V chladu hrozí rez a plíseň. Památky a muzea na Brodsku drtí ceny energií

/FOTO, VIDEO/ Vzácné historické dokumenty zplesniví, drahá technika zreziví. To se stane, pokud se v hasičském muzeum v Přibyslavi přestane pravidelně topit. Jenže výdaje na energie jsou vysoké a topný systém zastaralý. Podobně jako muzeum v Přibyslavi jsou na tom další historické objekty a muzea, které nevlastní stát.

Řada dodavatelů energií začala v posledních týdnech nabízet ceny elektřiny a plynu pod vládním stropem.

Energošmejdi opět řádí. Jejich trikem je zneužívání cenových stropů

U dveří osmdesátileté paní Dany z Plzně (celé jméno má redakce k dispozici) zvoní mladý slušně vypadající muž. Představí se jako zástupce společnosti dodávající levnou elektřinu. Hned v úvodu se snaží svým familiárním vystupováním získat si její důvěru a vyptává se na neobvyklost jejího příjmení, jeho původ a zda nemá příbuzné stejného jména v okolí či jinde.

Šmejdi nejčastěji využívají důvěřivosti seniorů

Energošmejdi opět řádí. Jejich trikem je zneužívání cenových stropů

U dveří osmdesátileté paní Dany z Plzně (celé jméno má redakce k dispozici) zvoní mladý slušně vypadající muž. Představí se jako zástupce společnosti dodávající levnou elektřinu. Hned v úvodu se snaží svým familiárním vystupováním získat si její důvěru a vyptává se na neobvyklost jejího příjmení, jeho původ a zda nemá příbuzné stejného jména v okolí či jinde.

Petra Klementová z Farmy Kožichovice u rajčatových rostlinek. Sklizeň by měla být na začátku května.

VIDEO: Obří skleníky u Kožichovic nesvítí, rajčata však už rostou

Zatímco dříve zářily obří skleníky u Kožichovic nedaleko Třebíče do dáli, nyní potemněly. „Všimla jsem si toho už dřív. Ta záře byla vždy vidět široko daleko. Byl to takový orientační bod, když jsem k večeru jela z Třebíče domů. A samozřejmě jsem i zaznamenala, že ta jejich rajčata teď nejsou v prodeji,“ uvedla Pavla Sedláčková z Hrotovic.

Lukáš Sedlák se v zápase s Karlovými Vary mohl radovat hned dvakrát ze vstřelené branky.

Pardubická krasojízda. Dynamo nadělilo Energii pět branek a slaví pohár

Dynamo dalo zapomenout na domácí selhání s Vítkovicemi a opět okusilo chuť vítězství. Náladu si Pardubičtí spravili na ledě Karlových Varů. Svěřenci trenéra Rulíka porazili tamní Energii rozdílem pěti branek a opět dokázali, že střílet góly umí. Po dvou trefách se prosadil Robert Kousal i Lukáš Sedlák. Poslední trefu zaznamenal bývalý energetik Tomáš Vondráček. Díky této výhře se Dynamo oficiálně stává vítězem základní části, a to poprvé od sezony 2003/2004.

Ilustrační foto.

V městských bytech v Krnově v říjnu vzrostl nájem

V Krnově loni zdražilo nájemné v městských bytech. Zvýšily se také základní ceny v případech, kdy se mezi více zájemci určuje výše nájemného v obálkovém řízení. Existují ale výjimky. Například byty s pečovatelskou službou.

Slavnostní nádech dostalo 46. kolo hokejové Tipsport extraligy mezi karlovarskou Energií a pražskou Spartou. O čestné buly se totiž v rámci své návštěvy Karlovarského kraje postaral před zaplněnou KV Arénou nově zvolený prezident Petr Pavel.

OBRAZEM: Návštěva Petra Pavla vzbudila vášně. Ostuda zlobili se fanoušci Energie

/FOTO,VIDEO/ Měla to být velká sláva. Ale nebyla. Nově zvolený prezident Petr Pavel při své premiérové návštěvě Karlovarského kraje zavítal i na hokejové utkání karlovarské Energie a pražské Sparty. Tam se postaral o vhození čestného buly. Jenže jeho příchod na ledovou plochu KV Arény vzbudil pořádné emoce, když potlesk rázem vystřídal hlasitý pískot, bučení a padly také nadávky. 

BK KVIS Pardubice vs. Sluneta Ústí nad Labem (90:74).

Beksa přetrhla ústeckou šňůru. Tohle vítězné představení mělo grády

KOOPERATIVA NBL: Jedenáct zápasů v řadě trvala vítězná šňůra basketbalistů Slunety Ústí nad Labem v nejvyšší soutěži, včetně nedávného duelu v Pardubicích. V nadstavbové skupině A1 se na Dašickou vydali znovu a to byl konec jejich rozletu. Beksa po velmi dobrém týmovém výkonu vstoupila do druhé fáze sezony zaslouženým vítězstvím a alespoň částečně dala zapomenout na hořké pohárové nezdary.

Ve 46. kole hokejové Tipsport extraligy nestačila karlovarská Energie na favorizovanou Spartu Praha, které podlehla 3:6.

Návštěva prezidenta Spartu řádně nabudila, sestřelila Energii šesti góly

/HOKEJ/ Na zápas s pražskou Spartou hokejisté karlovarské Energie jen tak nezapomenou. A to ze dvou důvodů. Ten první? Na zápas zavítal nový prezident České republiky Petr Pavel, který byl na návštěvě Karlovarského kraje a zhostil se čestného buly. A druhý? Energie nestačila na hosty z hlavního města, se kterými držela krok pouze v první třetině, když nakonec musela skousnout porážku 3:6.

Ve 46. kole hokejové Tipsport extraligy nestačila karlovarská Energie na favorizovanou Spartu Praha, které podlehla 3:6.

Návštěva prezidenta Spartu řádně nabudila, sestřelila Energii šesti góly

/HOKEJ/ Na zápas s pražskou Spartou hokejisté karlovarské Energie jen tak nezapomenou. A to ze dvou důvodů. Ten první? Na zápas zavítal nový prezident České republiky Petr Pavel, který byl na návštěvě Karlovarského kraje a zhostil se čestného buly. A druhý? Energie nestačila na hosty z hlavního města, se kterými držela krok pouze v první třetině, když nakonec musela skousnout porážku 3:6.

Instalace tepelného čerpadla

Úspory řeší i podnikatelé. Tady jsou tipy, na čem se dá ve firmách šetřit

České firmy a podnikatele v současnosti nejvíce ohrožuje růst cen energií, který označuje za riziko 70 procent z nich. Snaží se proto šetřit na provozu a hledají různé možnosti, jak snížit náklady. Jednou z cest je energetická optimalizace provozu budov. Tou se zabývá například společnost M2C. „Nárůst a zájem klientů o systém správy budov je v současné době enormní, v řádech desítek procent. Dokonce jsme kvůli tomu vytvořili v rámci společnosti nové oddělení, které se požadavky na energetická řešení a optimalizacemi zabývá,“ říká ředitel facility managementu firmy Ondřej Pěnička.

Zvířecí obyvatelé Zoo Na Hrádečku.

Našim zvířatům svetry neoblečeme. Zoo bojuje s vysokými cenami energií

Vysoké účty za energie trápí oblíbenou Zoo Na Hrádečku v Horní Pěně na Jindřichohradecku. Energetická společnost zvedla tomuto zařízení zálohy o stovky tisíc korun. Kromě zavedení úsporných opatření proto zoologická zahrada spustila také projekt s názvem Za pár kaček kilo, který má pomoci alespoň částečně snížit dopady drahoty. Návštěvníci si na webových stránkách zoo mohou zakoupit poukázky na libovolný počet kilowatthodin. Jedna vyjde na 6 korun.

Zvířecí obyvatelé Zoo Na Hrádečku

Zvířatům svetry neoblečeme. Zoo bojuje s vysokými cenami energií

Vysoké účty za energie trápí oblíbenou Zoo Na Hrádečku v Horní Pěně na Jindřichohradecku. Energetická společnost zvedla tomuto zařízení zálohy o stovky tisíc. Kromě zavedení úsporných opatření proto zoologická zahrada spustila také projekt s názvem Za pár kaček kilo, který má pomoci alespoň částečně snížit dopady drahoty. Návštěvníci si na webových stránkách zoo mohou zakoupit poukázky na libovolný počet kilowatthodin. Jedna vyjde na šest korun.

Provoz ukončila prodejna výběrových sýrů Chees ve Velké Michalské ulici ve Znojmě

Drahé energie a málo zákazníků. Obchody v centru Znojma drtí krize

Některé zavřely úplně, jiné omezily provoz. Po řadě restaurací doléhá ve Znojmě tíha drahých energií a nízkých tržeb na malé obchody se základními potravinami. V centru města narazí nyní zákazníci na několik zamčených dveří svých oblíbených prodejen. Marně brala za kliku u masny ve Studentské ulici například Ivana Vyhnálková. „Vyběhla jsem z domu najisto do řeznictví a překvapilo mě, že mají zavřeno i v úterý. To dříve nebývalo,“ krčila rameny žena.

Ilustrační foto

Jedna lampa svítí, další ne: města se snaží ušetřit na energiích různě

Ačkoliv ceny energií klesají, pro řadu měst je to stále bolestivá položka v ročním rozpočtu. Některá z nich, aby ušetřila výdaje za energie, přistupují k omezení a regulacím pouličního osvětlení. Touto cestou jsou například Bakov nad Jizerou nebo Kosmonosy. Naopak boleslavský magistrát se ve jménu bezpečnosti místních k podobným opatřením nechystá.

Provoz ukončila prodejna výběrových sýrů Chees ve Velké Michalské ulici ve Znojmě

Drahé energie a málo zákazníků. Obchody v centru Znojma drtí krize. Zavírají

Některé zavřely úplně, jiné omezily provoz. Po řadě restaurací doléhá ve Znojmě tíha drahých energií a nízkých tržeb na malé obchody se základními potravinami. V centru města narazí nyní zákazníci na několik zamčených dveří svých oblíbených prodejen. Marně brala za kliku u masny ve Studentské ulici například Ivana Vyhnálková. „Vyběhla jsem z domu najisto do řeznictví a překvapilo mě, že mají zavřeno i v úterý. To dříve nebývalo,“ krčila rameny žena.

Zemní plyn. Ilustrační snímek

Kvůli drahým energiím Češi snižují spotřebu. Omezují i jiné výdaje, říká průzkum

Zdražení elektřiny a plynu vedlo 42 procent Čechů ke snížení spotřeby a hledání alternativních zdrojů energie. Vyšší výdaje za energie se 41 procent Čechů snaží kompenzovat omezováním jiných výdajů, zejména na zábavu a volnočasové aktivity. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost KRUK, která poskytuje služby správy a vymáhání pohledávek na českém a slovenském trhu. 

Mimořádné jednání zastupitelů města Znojmo.

Snížení záloh na energie ve Znojmě? Vedení radnice je zatím proti

Ani téměř půl druhé hodiny trvající diskuse zastupitelů na úterním mimořádném jednání nepřinesla očekávaný výsledek. Očekávaného snížení záloh na energie se obyvatelé Znojma zatím nedočkají. Podle starostky Ivany Solařové je nutné vyčkat na trvalé snižování jejich cen. „Situaci sledujeme a vyhodnocujeme každý měsíc. Teď ale nikdo nedokáže odhadnout, zda se cena bude snižovat další dva až tři měsíce. Pokud tomu tak bude, teprve potom se rozhodneme, jakou cestou půjdeme,“ nastínila postup Solařová.