Kreativ

ŠTÍTEK: energie

Hostinec U Sladovny, nyní uzavřený.

V Chrudimi zanikla kvůli drahotě řada vyhlášených restaurací. Mizí i obchody

/FOTO, VIDEO/ V posledních měsících zmizelo v Chrudimi z mapy města hned několik vyhlášených restaurací. Na jejich zániku se podepsaly stoupající ceny potravinových surovin, ale také drahé energie, klesající kupní síla zákazníků, chybějící personál nebo i nedostatek parkovacích míst v centru města. S podobným problém se ale potýká i Brandýs nad Orlicí a některá další města v kraji. Problémy začaly již s covidovou pandemií a současná situace je umocnila. Třeba v turistické Litomyšli ale naopak nové podniky vznikají. 

Volně stojící vana z kolekce IlBagnoAlessi upoutá specifickým oválným tvarem. Tenký okraj se postupně rozšiřuje a poskytuje tak místo pro opření hlavy. Vana je vyrobena z minerálního kompozitu Sentec.

Jak vybrat koupelnu? Propojte hygienu s relaxací. Prostě tak, aby vám bylo fajn

Při zařizování koupelny vsaďte na kvalitní materiály, mají vám přece spolehlivě sloužit spoustu let. Sanitární keramiku i koupelnový nábytek je potřeba vybírat tak, aby odolaly dlouhodobému vystavení vyšší vzdušné vlhkosti a vodě, ale také opotřebení a poškození při denním užívání. Skvělou investicí budou koupelnové prvky šetřící vodu a energie, například baterie s perlátory nebo toalety s úsporným splachováním. K ryzí funkčnosti přidejte jednoduché linie a barevnou uměřenost.

Představení Centra veřejných energetiků v Kopřivnici 20. dubna 2023.

Také obcím na Novojičínsku mají pomáhat s energiemi odborníci

Sdílíme kola, auta a další věci. My chceme se starosty měst a obcí sdílet informace - o tom, jak se dá šetřit a jak se dají vydělat peníze. Takto vysvětlil náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka důvod setkání s některými starosty, které se uskutečnilo ve čtvrtek 20. dubna v Kopřivnici.

Zimní stadion v Rakovníku.

Milion z městské kasy. Rakovník přidá hokejistům a fotbalistům peníze

/FOTO, VIDEO/ Výrazné zdražení energií a inflace se promítly i do nákladů sportovních klubů v Rakovníku. Jejich provozovatelé proto město požádali o navýšení letošních příspěvků. Nejvíce chtěl hokejový klub. A uspěl. Fotbalisté se naopak museli smířit s tím, že dostanou o dvě stě tisíc méně, než žádali.

Ilustrační snímek

Ceny energií se zřejmě sníží, míní experti. Na dřívější úroveň se ale nevrátí

Ceny energií pro koncové odběratele budou během tohoto roku zřejmě ještě klesat. A to i přesto, že situace na energetické burze se ustálila a velkoobchodní ceny se už příliš měnit nebudou. Na úroveň z období před energetickou krizí se ovšem ceny energií nevrátí. I proto budou lidé pokračovat v úsporách ve spotřebě. Shodli se na tom při čtvrteční diskusi v Praze zástupci oborové asociace a dodavatelů.

Znovuobnovení vysoké pece č. 2, která byla dočasně odstavena z důvodu poklesu poptávky v důsledku pandemie koronaviru v Ostravě, 8. září 2020.

Liberty Ostrava dluží dodavatelům, Tameh jí hrozí omezením energií

Omezením dodávek energií hrozí hutnímu gigantu Liberty Ostrava energetická firma Tameh za zpožděné platby, které podle vyjádření mluvčího společnosti Patrika Schobera pro ČTK ohrožují fungování společnosti. Na problémy ostravské huťe upozornily už v úterý Hospodářské noviny (HN).

Dobíjecí stojany pro elektromobily na parkovišti u hypermarketu Tesco v Kolíně.

Tesco nabídne zákazníkům dobíjecí stojany pro elektromobily. První jsou v Kolíně

/FOTO/ Maloobchodní řetězec Tesco umožní zákazníkům z řad řidičů elektromobilů rychlé doplnění energie při cestách napříč Českou republikou. Díky spolupráci se Skupinou ČEZ vybaví vybraná parkoviště svých areálů jen v letošním roce přibližně 30 veřejnými dobíjecími stanicemi. První dvě stanice již nabízejí bezemisní elektřinu u prodejny Tesco v Kolíně.

Daniel Kubelka, vedoucí A-týmu HC Energie Karlovy Vary.

Fanouškům chceme být ještě blíž, hlásí Daniel Kubelka, vedoucí A-týmu Energie

/HOKEJ/ Daniel Kubelka je další člen realizačního týmu, který se podílí na fungování A-týmu. Působí jako vedoucí týmu, ale svou funkci zastává také v managementu. Je šéfredaktorem klubové redakce, má na starosti PR, média a marketing. Jeho začátky ale byly na opačné strany. V kotli. Pamatovat si ho totiž můžete jako bubeníka Energie.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Čtyřicet miliard. Ministerstvo financí snížilo odhad výběru z windfall tax

Stát letos vybere na dani z neočekávaných zisků a odvodu z nadměrného zisku při výrobě elektřiny 40,3 miliardy korun. Vyplývá to z materiálů pro jednání Výboru pro rozpočtové prognózy, které zveřejnilo ministerstvo financí. Zákon o státním rozpočtu přitom očekával výnos těchto mimořádných opatření 100 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tento týden uvedl, že výběr peněz bude nižší, než se čekalo, současně by ale podle něj měly být nižší výdaje na kompenzace vysokých cen energií, na které byly příjmy z mimořádných opatření určeny.

Solární panely. Ilustrační foto

Skupina Solar Global postaví v Česku 47 solárních elektráren

Skupina Solar Global postaví v Česku 47 solárních elektráren. Většinu doplní o baterie a součástí bude také projekt na výrobu zeleného vodíku. Celková investice do všech plánovaných projektů přesáhne dvě miliardy korun. Projekty by měly být hotové v roce 2024 a 2025, sdělil ČTK zástupce společnosti.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula

Kontrola potravin? Výsledky jsou horší, než se očekávalo, uvedl ministr Nekula

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se chce zaměřit na ceny pečiva. Obilí i energie jsou nyní podle něj výrazně nižší než loni, pečivo ale nezlevňuje, uvedl na tiskové konferenci. Chce se zaměřit také na ceny mléčných výrobků, u kterých ale už částečné snížení cen pozoruje. Na konec dubna chystá schůzku kvůli cenám jablek s pěstiteli, zpracovateli a obchodníky.

Výskyt bakterie legionella v pitné vodě v Kolíně. Ilustrační foto.

V kolínském vodovodu zachytili hygienici legionellu. Obavy jsou prý zbytečné

/VIDEO/ V kolínské vodovodní síti hygienici zachytili nález bakterie legionella. Ta se může vyskytnout v teplé vodě, jenž má mezi 20 a 45 stupni a může způsobit respirační onemocnění. Obavy, vyjadřované na sociálních sítích jsou však podle odborníků zbytečné, jelikož se celorepublikově nejedná o ojedinělý výskyt.

Ilustrační snímek

Češi dál šetří energiemi. Plyn meziročně omezili o 13 procent, elektřinu o pět

Češi pokračují v úsporách při spotřebě plynu a elektřiny i v letošním roce. V prvním čtvrtletí zatím využili přes 27,3 terawatthodiny (TWh) plynu, což je meziročně o 13,3 procenta méně. Zhruba o pět procent oproti loňsku zatím klesla i spotřeba elektřiny. Vyplývá to z dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Spotřeba energií klesala už v loňském roce.

Kateřina Šrámková před lety koupila zámek Loučeň na Nymbursku. Impulsem ji byla grilovačka u přátel, kam se vypravila s dnes už bývalým manželem. Když se dozvěděli, že tu je zámek na prodej, šli si ho prohlédnout. Když se vrátili, měli jasno, že ho koupí

Z daňové poradkyně se stala zámeckou paní. Návštěvníky občas ráda straší

Osudová náhoda. Psal se rok 1998, nebylo jí ani třicet, a se svým dnes už bývalým manželem vyrazila z Prahy do Loučně u středočeského Nymburka k přátelům na grilovačku. Padla řeč na místní zámek, který byl na prodej. Šli se tam podívat a byla to láska na první pohled. „Koupíme ho,“ špitli oba. Utekl rok a půl a Kateřině Šrámkové začal loučeňský zámek říkat „má paní“.

Mělník.

Na mělnickém náměstí Míru se uskuteční unikátní výstava Energie a civilizace

/FOTOGALERIE/ Udržitelná budoucnost – aktuální téma, na které navazuje druhá unikátní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem Energie a civilizace. Expozice bude volně přístupná od středy 5. dubna do neděle 23. dubna na náměstí Míru v Mělníku. Expozice řeší prostřednictvím čtyřiceti témat způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. V noci solárně nasvícené panely s fotografiemi a texty nabízejí úvahy a propojení s událostmi napříč časem a jejich dopadem do budoucna.

Radovan Kouřil zaznamenal patnáct bodů.

Téměř patnáct stovek diváků hnalo Opavu k důležité výhře

/AKTUALIZOVANÁ FOTOGALERIE/ Naděje na účast v první šestce žije. Opavští basketbalisté totiž na domácí palubovce porazili ústeckou Slunetu 82:68. Slezané dali hry hodně energie a téměř patnáct stovek fanoušků bylo nadšených. Povedené představení předvedl Jakub Slavík, který zaznamenal double – double.

Pěvkyně Simona Mrázová jako pedagog hledá neustále způsoby a cesty, jak s mladými lidmi pracovat. Velmi ji to ale baví.

Pěvkyně Simona Mrázová: Vzory v životě nemám, obdivuji lidi napříč povoláními

Pěvkyně Simona Mrázová pochází ze Zlína, její profesní život se však provázal převážně s Moravskoslezským regionem. Ačkoli sama tvrdí, že jako zpěvačka skladatelské ambice spíše neměla, nedávno vyšel písňový cyklus Ta naša láska, na kterém se autorsky podílela. V rozhovoru prozradila mnohé o svém životě, kde není čas na dělbu energie, i o radostech hudebního povolání a pedagogické práci.

Michal Rouč, ředitel Královského pivovaru Krušovice.

Zastavení dodávek do Ruska krušovický pivovar nepoložilo. Pomohli domácí pivaři

/ROZHOVOR/ Nejdříve pandemie, pak válka na Ukrajině, ale i rostoucí ceny energií a dalších komodit. Krušovický pivovar se podobně jako jeho konkurenti musel v posledních letech popasovat hned s několika ranami. Zastavení exportu do Ruska ale podle ředitele pivovaru Michala Rouče nahradil nárůst na českém trhu. V letošním roce chtějí v Krušovicích rozšířit kapacity pivovaru ve všech fázích výroby.

Aktuální solární boom v Česku se zaměřuje hlavně na instalace na rodinné domy a firemní areály.

Spolupráce E.ONu a ČSOB umožní pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny

Snaha ušetřit na energiích a touha zvýšit svoji energetickou nezávislost. To jsou dva hlavní důvody, které stojí za rekordním zájmem o pořízení fotovoltaických elektráren v posledních dvou letech. Nový projekt společností E.ON a ČSOB, který budou moci zájemci využít od začátku dubna, otevře cestu k vlastnímu solárnímu zdroji i pro ty skupiny klientů, pro které bylo jeho pořízení dosud nedostupné kvůli nedostatku volných finančních prostředků.

Hana Moučková - starostka České obce sokolské.

Šéfka Sokola Moučková: Máme problém. Česko potřebuje národní sportovní stadion

Její život je neodmyslitelně spjat se Sokolem. Hana Moučková (62) se ve světě cvičenců, tělocvičných jednot a sportovních tradic pohybuje téměř 25 let. Poslední období však bylo nejtěžší. V roli starostky bojuje za spolek, jenž má téměř 160 tisíc členů. Pandemii koronaviru vystřídaly ekonomické potíže spojené s nárůstem cen energií, válka na Ukrajině a silná imigrantská vlna, ke které se členové Sokola postavili čelem.

Velké družice a malý nanosatelit. Když Fermi a GRBAlpha detekovali záblesk, observatoř Neila Gehrelse Swifta byla na druhé straně Země a o hodinu později výbuch lokalizovala díky jeho dosvitu

Nejmohutnější exploze od počátků civilizace. K pozorování přispěli vědci z Brna

/VIDEO/ Vědecký úspěch si připsali na své konto astrofyzikové z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. „Přispěli k pozorování nejmohutnější exploze od počátku lidské civilizace za pomoci mini-družic GRBAlpha, která je nejmenšího svého druhu na světě," sdělila za fakultu Tereza Fojtová. Je manažerkou mediální komunikace Přírodovědecké fakulty. Médiím poskytli vědci i video, jehož autorem je NASA.

HC Energie Karlovy Vary.

Hymnu si v kabině moc často nepouštíme, prozradil Vít Jiskra

/TÉMA DENÍKU/ Energie, enerdží… Tak zní refrén hymny karlovarské Energie. Nejčastěji byla slyšet při nástupu domácích hráčů na ledovou plochu v KV Aréně, tak už tomu ale nyní není. Hymnu vystřídalo video na kostce spolu s hudbou. Je klubová hymna ještě vůbec aktuální nebo přežitkem? Z kabiny hráčů můžeme před zápasem slyšet hlasitou hudbu, která se prolíná nejspodnějším prstencem KV Arény, ale klubovou hymnu jen tak neuslyšíte. 

Stavba elektráren v krajině u Počátek by pro město znamenala zajímavý přínos do rozpočtu

VIDEO: Nové větrné elektrárny u Počátek. Zřejmě vzniknou minimálně tři

Minimálně tři větrné elektrárny chce stavět u Počátek na Pelhřimovsku energetická společnost z Brna. Historicky je to druhý pokus. Ten poslední skončil před třinácti lety nezdarem. V Počátkách si větrníky za humny nepřáli. Doba se ale změnila, věří manažer elektrárny. První vrtule se ale roztočí nejdřív za pět let se souhlasem radnice.

Tomáš Jirsa, senátor za ODS a starosta Hluboké nad Vltavou

Kudy z té zelené šlamastyky

Ideální možností by bylo, kdyby evropští lídři a evropský parlament ustoupili z největších zelených bláznivin.

Obchod s chovatelskými potřebami na náměstí Svobody v Žatci prožívá těžké časy. Zákazníků ubylo, akvária a terária v prodejně, kdysi plná rybiček a obojživelníků, jsou od loňského podzimu prázdná.

Lidé šetří. Zverimex na žateckém náměstí vypustil akvária, zákazníků je málo

Žatečan Radek Urban zažívá těžké časy. Jeho obchod s chovatelskými potřebami na náměstí Svobody chřadne. Akvária a terária v prodejně, kdysi plná rybiček a obojživelníků, jsou od loňského podzimu prázdná. Je to následek rostoucích cen energií, protože jejich vytápění významně zdražilo. Proto s prodejem těchto zvířat skončil.

Zateplení rodinného domu - Ilustrační foto

Zateplení budov: Úspora, nebo zbytečná rána pro domácnosti? Poslanci reagují

Evropský parlament schválil minulý týden velkou většinou hlasů směrnici o takzvané uhlíkové neutralitě budov. Výsledek není definitivní, následují jednání s členskými státy. Už teď je však jisté, že se to dotkne každého člověka. Jsou to rozumné úspory, nebo nesmyslný zářez do peněženek? „Jsem zásadně proti, zvítězila koalice zelených, v českých podmínkách je to nerealizovatelné,“ prohlásila místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová za ANO. Čeští europoslanci se ovšem neshodnou, jak ukazují rozhovory, které Deník přináší.

Nově zvolený český prezident Petr Pavel a německý prezident Frank-Walter Steinmeier vystoupili na tiskové konferenci, 21. března 2023, Berlín

Pavel se sešel se Steinmeierem a Scholzem. Německo nenechá Česko padnout, řekli

Český prezident Petr Pavel se v úterý pozdě odpoledne v Berlíně setkal s německým kancléřem Olafem Scholzem. Jednali spolu o ruské invazi na Ukrajinu i bilaterálních vztazích. Scholz podle Pavla slíbil, že Česku v případě nedostatečných dodávek energií vypomůže. Vrcholem oficiální návštěvy bylo dopolední přijetí u prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera, které bylo s vojenskými poctami.

Pohled na JE Temelín

Sto miliard z ČEZ: Stát peníze využije na pomoc s cenami, na dálnice i obranu

Premiér Petr Fiala (ODS) chce zhruba sto miliard korun odvodů energetické skupiny ČEZ státu využít na pomoc s vysokými cenami elektřiny, budování dálnic či výdaje na obranu. ČTK napsal, že každou korunu z této částky použije vláda ve prospěch občanů a firem. Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček z opozičního hnutí ANO označil na sociálních sítích čistý zisk energetické skupiny v souvislosti s vysokými cenami energií za krutý žert. Čistý zisk polostátní firmy loni stoupl na rekordních 80,7 miliardy z předloňských 9,9 miliardy korun. Významný nárůst podle firmy odráží enormní růst cen v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, rekordní zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a vysokou provozní spolehlivost elektráren ČEZ.