Kreativ

ŠTÍTEK: energie

Brankář Jan Bednář absolvoval přípravu s karlovarskou Energií.

Jan Bednář o zranění, které pozastavilo jeho sezonu v zámoří

/ROZHOVOR/ Hokejový brankář Jan Bednář podepsal roční smlouvu v Grand Rapids Griffins, kde se bude rvát o nováčkovskou smlouvu a otevřou se mu brány NHL. Loňskou sezonu mu přerušilo vážné zranění, které vyústilo v odebrání jednoho žebra. Po dlouhé a psychicky náročné rekonvalescenci dokončil sezonu v Toledu. S přípravou po zranění mu pomohl karlovarský trenér brankářů Pavel Kněžický.

Europoslanec Luděk Niedermayer

Europoslanec Luděk Niedermayer: Změny v české energetice musí přijít rychle

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) zastupuje ve Štrasburku Českou republiku už od roku 2014 a patří mezi ty, kteří podporují unijní politiku motivovanou bojem se změnami klimatu. Je přesvědčen, že zelená transformace musí probíhat rychle, protože dopady změn klimatu už doléhají také na Českou republiku.

Organizátorka festivalu Energie pro kulturu Martina Tůmová

Martina Tůmová: Festival Energie pro kulturu chceme udržet bez vstupného

Propojení lokálních umělců se známými tvářemi a také podpora ekologie jsou cílem hudebně-divadelního festivalu Energie pro kulturu, který je pro návštěvníky zcela zdarma. O jeho čtvrtém ročníku, který odstartoval před týdnem a skončí v září, vypráví organizátorka Martina Tůmová.

První okamžiky a začínající příběhy rodiny s miminkem.

Vyvracíme mýty: Dula jako průvodkyně těhotenstvím. Placenta jako zdroj energie

Mnoha lidem se pod pojmem dula nevybaví téměř nikdo, popřípadě sluníčková žena, která v batikovaném oblečení poskakuje vedle rodící ženy, u ní doma v obýváku. Stejně tak se dozvídáme sporné informace o placentě a jejím poporodním využití. Tato zaběhnutá dogmata se ve společnosti tradují z důvodu nepochopení a nedostatku faktických informací. Dula Markéta Verbíková se považuje za průvodkyni ženy těhotenstvím, porodem a následným obdobím seznamování s jejím miminkem. Podpořit a moci se opřít o pevný bod v průběhu tohoto transformačního úseku v životě ženy, je cílem, na kterém si zakládá.

Vizualizace Rezidence Cézava v Újezdu u Brna.

Nový dům pro penzisty v Újezdu u Brna. Měsíčně tam zaplatí sedmnáct tisíc

/VIZUALIZACE/ Ke zlepšení situace s nedostatkem míst v domovech pro důchodce na jižní Moravě má přispět nová rezidence v Újezdu u Brna. Tvořit ji bude komplex dvou propojených budov. Zatímco polovina zařízení má být pro ubytování soběstačných penzistů, druhou část bude tvořit takzvaný domov se zvláštním režimem. Ten bude určený pro klienty s Alzheimerovou chorobou a pokročilejším stádiem demence, kteří vyžadují neustálou péči.

Dominik Frodl, brankář HC Energie Karlovy Vary.

Přijďte a kupte si permici, vybízí fanoušky Dominik Frodl

/ROZHOVOR/ Největší posilou karlovarské Energie je brankář Dominik Frodl, jenž podepsal tříletý kontrakt po dvouletém působení v Pardubicích. Po vyhraném zápase mu na led přiletělo několik sladkostí „Věřím, že tady se to ale chytí, ale nevím, jak by ta Becherovka dopadla na ledě,“ směje nová gólmanská jednička.

David Bruk, trenér HC Energie Karlovy Vary.

Kouč HC Energie David Bruk o nových tvářích i změnách v realizačním týmu

/HOKEJ/ Mužstvo Energie dostává svou konečnou podobu, k týmu se ještě připojil Roman Přikryl a poslední posilou by měl být zahraniční útočník. „Jsme spokojení s tím, jak mužstvo vypadá a jak je poskládané. S tímto kádrem rozehrajeme sezonu a podle vývoje budeme případně reagovat,“ uvedl hlavní trenér Karlových Varů David Bruk.

Až polovina koček chovaných doma trpí nadváhou

Rády lenoší, chybí jim pohyb. Až polovina koček chovaných doma trpí nadváhou

Mnohé domácí kočky rády lenoší a k velké aktivitě je nepřimějete. Často tak mají problém s nadváhou, která může vést k mnoha zdravotním komplikacím. Kočky, které trpí obezitou umírají mnohdy dříve než zdraví jedinci. Kila navíc nejvíce trápí kastrované kočky, u kterých kvůli hormonálním změnám roste váha rychleji. K obezitě přispívá i nevhodně zvolená strava.

Solární panely na střeše Polikliniky Lesná.

Zelená energie pro Brno: panely na školách, domovech pro penzisty a poliklinice

/VIDEO/ Nově vzniklá městská akciová společnost Sako Brno Solar, která je dceřinou firmou městské odpadové a svozové společnosti Sako Brno, dokončuje instalaci solárních panelů na střechách osmi budov v majetku města. S instalací začala na jaře. Solární panely se objevují na střechách základních škol i domovů pro seniory. Nově také na střeše polikliniky ve čtvrti Lesná, kde roční produkce zelené energie pokryje třetinu její spotřeby. Dokončená je přitom pouze první etapa, kdy je na střeše polikliniky umístěno více než dvě stě panelů.

Lektor Gerža při přednášce na Základní škole TGM v Jihlavě.

Přednáška na jihlavské základce. Čeští teenageři mají zájem o studium

Jihlavská základka si pozvala odborníka z Dukovan. Chlapci a dívky v republice ve věku 14 až 18 let zvažují studium přírodních a technických věd a dalších exaktních oborů. Vyplývá to z průzkumu, kterého se na konci loňského roku zúčastnilo 1 249 chlapců a dívek z devátých ročníků základních škol a ze všech ročníků gymnázií, středních odborných škol a středních odborných učilišť z celé ČR.

Sídlo Pražské energetiky (PRE)  a Pražské plynárenské (PPas) ve Škodově paláci.

Pražská plynárenská zlevní od června elektřinu a od července zemní plyn

Pražská plynárenská od 1. června sníží prodejní cenu elektřiny a od 1. července prodejní cenu zemního plynu. U elektřiny to bude v základním ceníku Bez závazků v průměru o 19 procent. A u plynu činí pokles v průměru 23 procent u základního ceníku Standard. Sdělil to v tiskové zprávě mluvčí firmy Miroslav Vránek. 

Sídlo Pražské energetiky (PRE)  a Pražské plynárenské (PPas) ve Škodově paláci.

Pražská plynárenská zlevňuje. Od června sníží ceny elektřiny, od července plynu

Pražská plynárenská od 1. června sníží prodejní cenu elektřiny a od 1. července prodejní cenu zemního plynu. U elektřiny to bude v základním ceníku Bez závazků v průměru o 19 procent. A u plynu činí pokles v průměru 23 procent u základního ceníku Standard. Sdělil to v tiskové zprávě mluvčí firmy Miroslav Vránek. 

Česká slavice spojí síly s Čechomorem (zleva): František Černý, Lucie Bílá a Karel Holas.

Lucie Bílá se dala dohromady s Čechomorem. Spolupráci vymysleli na benzince

Před dvanácti lety se náhodně potkali na benzince a už tehdy si řekli, že vymyslí společný projekt. K naplnění slibu došlo až letos. Zpěvačka Lucie Bílá a skupina Čechomor, v rozhovoru zastoupená Františkem Černým a Karlem Holasem, zvou na sérii čtyř koncertů, které budou unikátním propojením energií dvou hvězd české hudební scény.

Ukázka umění od žáků ZUŠ Jihlava.

VIDEO: Srovnání cen na ZUŠ. V Pelhřimově zdraží, rodiče více zaplatí i jinde

/TÉMA DENÍKU/ Vysoké nájmy, skok cen za energie nebo možné snížení dotací kvůli konsolidačnímu balíčku vlády. S tím vším se na Vysočině potýkají základní umělecké školy. Část z nich už ví, že proto od září zdraží školné. Bude se to týkat škol v Jihlavě, Pelhřimově, Třebíči i ve Žďáře nad Sázavou.

Den otevřených dveří vodní elektrárny Střekov.

FOTO: Vodní elektrárna Střekov se otevře lidem, soustrojí čeká modernizace

Vodní elektrárna Střekov, kterou na řece Labi provozuje Skupina ČEZ, se v tomto týdnu opět otevře veřejnosti. Stane se tak v neděli 21. května, a to v tradičním čase od 10 do 16 hodin. Den otevřených dveří se tentokráte koná u příležitosti výstavy s názvem Energie & civilizace, která je nainstalována na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem (4.-22.5.).   

Fotovoltaická elektrárna. Ilustrační foto.

Úspory na energiích. Kraj osází čtyři desítky svých budov fotovoltaikou

Celkem devětatřicet fotovoltaických elektráren hodlá umístit Zlínský kraj na budovy svých příspěvkových organizací. Záměr schválili krajští radní na svém posledním zasedání. Solární panely pomohou snížit náklady na energie organizacím působícím ve zdravotnictví, v sociálních službách, školství i kultuře.

Návaly horka a přibírání v oblasti břišních partií - to je pro většinu žen menopauza.

Tloustnutí a návaly horka v menopauze? Víme, jak s tím naložit a žít opět naplno

Věk přináší mnohé: moudrost, určitý nadhled nad věcí, klid v duši, ale pro někoho bohužel i pár kilogramů navíc, návaly horka a nepříjemné změny nálad. Důvodů, proč k nim v menopauze dochází, může být hned několik. Nedostatek energie, úbytek hormonů, ale i špatná životospráva vedou k tomu, že si starší ženy nemohou život užívat naplno.

Výstava Energie a civilizace v Ústí nad Labem.

FOTO: Výstava Energie a civilizace je k vidění v centru Ústí nad Labem

Udržitelná budoucnost – aktuální téma, na které navazuje druhá unikátní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem Energie a civilizace. Volně přístupná bude k vidění od 4. do 22. května 2023 na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem. Expozice řeší prostřednictvím čtyřiceti témat způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. V noci solárně nasvícené panely s fotografiemi a texty nabízejí úvahy a propojení s událostmi napříč časem a jejich dopadem do budoucna.

Brankář Dominik Frodl bude hájit barvy karlovarské Energie.

Energie představila nové tváře v rámci Lord of the pucks

/HOKEJ/ Lord of the pucks, tak nazvala Energie představování nových tváří. A není divu. Do kádru energetiků totiž zavítal Frodo, tedy Dominik Frodl, který se s vedením domluvil na tříletém kontraktu. Celkem pět posil Karlovarští přivítala mezi svým společenstvem.

Pokud péči o myčku zanedbáme, může být výsledkem špatně umyté nádobí v zapáchajícím přístroji.

Lidé chybují v používání myčky. Díky jednoduchým pravidlům bude nádobí jako nové

Myčka na nádobí je příjemnou úsporou času, který bychom jinak strávili s rukama ve dřezu a saponátu. Špinavé nádobí se do myčky postupně ukládá, takže v kuchyni je pořádek, a když je plná, umyje všechno najednou. Ale aby byla myčka skutečně spolehlivým pomocníkem, je potřeba dodržovat jistá pravidla a věnovat jí trochu péče. Pokud myčku zanedbáváme, může být výsledkem špatně umyté nádobí v zapáchajícím přístroji. Je dobré vědět, proč je nádobí z myčky špinavé nebo šedivé a jak se případného zápachu z myčky zbavit.  

Britský velvyslanec Matthew Field na návštěvě bývalého černouhelného dolu Darkov, 4. května 2023, Karviná.

Bude v Dole Darkov úložiště energie? Britský velvyslanec byl z plánu nadšen

Může se již uzavřený černouhelný Důl Darkov ve Stonavě stát v budoucnu podzemním úložištěm energie? Co je pro to potřeba udělat? Na všechny tyto otázky hledají odpovědi odborníci ze skotské společnosti Gravitricity společně s českými partnery ze státního podniku Diamo. Jasno by v tomto mělo být ještě letos.

Výsledkem dnešního jednání premiéra s dodavateli je dohoda, že energetické firmy budou ERÚ a ČSÚ poskytovat širší data o cenách, které klienti za energie platí

Skutečné ceny. Firmy budou úřadům poskytovat širší data o energiích, řekl Fiala

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o reálných cenách elektřiny a plynu než dosud. Měla by zahrnovat platby všech zákazníků. Přesnou podobu předávaných údajů dohodne nově vytvořená pracovní skupina, v níž budou zástupci dodavatelů energií a úřadů. Skupina také bude v souvislosti se zveřejňovanými cenami energií jednat o případných legislativních změnách. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Úřady dosud měly údaje pouze o akvizičních cenách dodavatelů pro nové odběratele.

David Merc, kustod HC Energie Karlovy Vary.

Na letištích jsem vedený jako pašerák, směje se David Merc, kustod Energie

/ROZHOVOR/ Představování realizačního týmu HC Energie Karlovy Vary se pomalu blíží ke konci. Důležité je zmínit také kustoda, kterým je David Merc. Ten u karlovarského hokeje začínal od píky a vypracoval se až na kustoda extraligového A-týmu. Zároveň je bavičem kabiny a typické jsou pro něj barevné vousy ve speciálních nebo vyřazovacích zápasech.

Správné ranní vstávání, které osvěží a dodá energii, je pro ženy nad 50 let důležité.

Malé ranní rituály pro ženy nad 50 let: Zpříjemní jim vstávání a dodají energii

S přibývajícími lety mohou přibývat problémy se spánkem i ranním vstáváním. Tyto těžkosti pociťují zejména ženy ve věku nad padesát let. Řada z nich dobře ví, jak je nepříjemné, když člověk ráno vstává a necítí se odpočatý. Únava a nechuť do práce mohou dokonale zkazit celý den. Podle odborníků je však důležitý nejen kvalitní spánek, ale také správné ranní vstávání. Je dobré dodržovat některé malé povzbuzující rituály. Pokud se člověk ráno správně naladí a získá energii i pocit pohody, je to nejlepší start a náročný den se pak lépe snáší.

Domácnostem v tuto dobu přicházejí vyúčtování za energie. Na co si dát pozor? Jak řešit nedoplatky? Deník pro vás připravil v článku přehledné rady

Vyúčtování cen energií přehledně: Na co si dát pozor, jak řešit nedoplatky

Nejtěžší čas pro většinu tuzemských domácností právě nastává. Jaro bývá obdobím, kdy mnozí odběratelé energií dostávají vyúčtování za uplynulý rok. A letos budou výsledné faktury s velkými nedoplatky. Kdo si dostatečně nezvýšil měsíční zálohy, teprve nyní na vlastní peněženku pozná, jak enormní byly loni ceny plynu, elektřiny či tepla. Letos už na plyn a elektřinu platí vládní stropy, doplatek i tak mnoho lidí zabolí.

Jozef Síkela

Ministr Síkela: Chci, aby dodavatelé energií museli zveřejňovat skutečné ceny

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) chce do novely energetického zákona zapracovat povinnost dodavatelů energií sdělovat Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) skutečné ceny energií, za které je prodávají koncovým zákazníkům. Síkela to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. ERÚ a Český statistický úřad dosud mohly podle něj pracovat jen s ceníkovými cenami, které podle Síkely platí méně než 2,5 procenta obyvatel.