Kreativ

ŠTÍTEK: energie

ČEZ v příštím roce zlevní elektřinu, lidé si ale přesto připlatí. Důvodem jsou poplatky státu.

ČEZ v příštím roce zlevní elektřinu i plyn. Stát ale cenu navýší

Energetická společnost ČEZ od začátku příštího roku zlevní téměř dvěma milionům zákazníků elektřinu a plyn, koncovou cenu elektřiny ovšem zřejmě navýší stát. Domácnosti se smlouvou na dobu neurčitou zaplatí dodavateli za elektřinu o více než pětinu méně než v současnosti, cena za plyn pak klesne skoro o 30 procent. ČTK o tom dnes informovala společnost ČEZ. Od listopadu zlevní energie i Moravské naftové doly (MND), a od prosince také innogy. Elektřina v příštím roce i přesto zřejmě odběratelům zdraží kvůli očekávanému navýšení regulované části ceny určované státem.

Útočník Energie Ondřej Procházka obstaral jedinou brankovou radost Karlových varů v bitvě s Kladnem.

Energie vyšla v KV Aréně bodově naprázdno, výhru urvali Rytíři

/HOKEJ/ S cenným skalpem pražské Sparty v zádech vstupovali hokejisté karlovarské Energie v KV Aréně do bitvy v rámci 12. kola Tipsport extraligy s kladenskými Rytíři. Nakonec z toho byla porážka 1:2, když k ní přispěl především brankář Kladna Landon Bow, který pochytal šestadvacet střeleckých pokusů energetiků, když nestačil pouze na branku Ondřeje Procházky.

Americké hudební duo Larkin Poe tvoří sestry Rebecca a Megan Lovellovy

Rády si pohráváme s očekáváním druhým, říká sesterské bluesové duo Larkin Poe

Sestry Lovellovy jsou jednou z největších hudebních senzací současnosti. Jejich bluesrockové duo s názvem Larkin Poe sklízí ovace na mnoha světových pódiích – počínaje rodnou Georgií na severovýchodě USA. Už dvakrát vystupovaly na obřím festivalu Glastonbury. Byly nominovány na cenu Grammy, objevily se na albech Stevena Tylera, Billyho Gibbonse i Elvise Costella. V úterý 31. října to Rebecca (kytara, zpěv) a Megan (lapsteel, dobro, zpěv) rozjedou na koncertě v pražském Foru Karlín.

Hospoda v Oboře u Loun se nachází v horním patře objektu hasičárny. Před pár dny ji znovuotevřela rodina Spilkových. Na snímku se starostkou obce Marií Dvořákovou.

Držíme se, ale..., říká rodina, která si před rokem otevřela hospodu v Oboře

/FOTO, VIDEO/ Rodina Spilkových z Loun si před rokem v nedaleké Oboře otevřela hospodu. V současné době se tyto provozy ve vesnicích kvůli všeobecné drahotě a s ní spojeným odlivem zákazníků spíš zavírají, oni si pronajali obecní prostory nad hasičárnou a své podnikání loni v říjnu rozjeli. První rok „přežili“, vyhlídky ale nejsou růžové. Brzy je čeká třeba další zdražení piva.

Zajímavá výmalba vzniká na zdi u továrních hal na Ostrově u Stříbra.

Nový street art na Ostrově u Stříbra: Slunce, voda, pára a další symboly přírody

Slunce, voda, pára, lokomotiva, mikroskop, meziplanetární těleso a další výjevy, vše obklopené zeleným listovím. Neobvyklá výmalba vzniká na zdi podél příjezdové komunikace k branám do areálu nových továrních hal na Ostrově u Stříbra. Street art mohou vidět nejen přijíždějící zaměstnanci, ale také řidiči jedoucí od Ostrova k Heřmanově Huti.

Srí Lanka

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Lákání exotické Srí Lanky

Venku se brzy stmívá, noční teploty klesají pod nulu a i přes den si sluníčka a tepla užijeme už jen vzácně. Podzim mnohým z nás vysává z těla energii. Kde ji v tomto období zase rychle dočerpat? Třeba na Srí Lance, kam čtenáře magazínu Víkend zavede fotoreportáž z exotického ostrova. Kdo dává přednost tuzemským zážitkům, příloha Deníku pozve na pražský koncert sesterského dua Larkin Poe. Energii mohou dobít rovněž články o pomoci dětem nebo domácím mazlíčkům, anebo tradiční křížovka a sudoku.

Letos uhelné safari přilákalo rekordní počet návštěvníků.

Uhelné safari letos přilákalo rekordní počet návštěvníků

Exkurze do hnědouhelných lomů a rekultivačních lokalit Vršanské uhelné a Severní energetické, známá jako Uhelné safari, má rekord. V letošním roce jej totiž navštívilo 3 126 lidí z České republiky i zahraničí. To je nejvíce od roku 2009, kdy severočeské těžební společnosti skupiny Sev.en Česká energie tuto možnost začaly nabízet.

Energie uspěla na ledě O2 arény, kde porazila pražskou Spartu 5:2.

Skvěle. Energetici vyplenili O2 arénu, Spartě nadělili bůra

/HOKEJ/ Na cenný skalp dosáhli v předehrávce 12. kola Tipsport extraligy hokejisté karlovarské Energie. Hokejová družina Davida Bruka totiž vyplenila O2 arénu, ve které porazila pražskou Spartu 5:2. O výhře rozhodli Západočeši povedenou závěrečnou třetinou, ve které se třikrát radovali ze vstřelené branky. 

Na největší ostravské haldě Heřmanice testují využití tepla z prohořívající haldy, 17. října 2023, Ostrava.

Využití tepla z haldy v Ostravě? Odborníci testují, zda je to možné

/FOTO, VIDEO/ Dalo by se využít teplo z prohořívající haldy Heřmanice v Ostravě? Tuto možnost začali zkoumat Vysoká škola báňská - Technická univerzita (VŠB-TUO), státní podnik Diamo a společnost Veolia Energie. Díky výzkumnému, čtrnáct metrů hlubokému vrtu začínají odborníci zjišťovat, zda by se teplo mohlo využít pro vytápění a ohřev teplé vody v okolních budovách.

Na největší ostravské haldě Heřmanice testují využití tepla z prohořívající haldy, 17. října 2023, Ostrava.

Využití tepla z haldy v Ostravě? Odborníci testují, zda je to možné

/FOTO, VIDEO/ Dalo by se využít teplo z prohořívající haldy Heřmanice v Ostravě? Tuto možnost začali zkoumat Vysoká škola báňská - Technická univerzita (VŠB-TUO), státní podnik Diamo a společnost Veolia Energie. Díky výzkumnému, čtrnáct metrů hlubokému vrtu začínají odborníci zjišťovat, zda by se teplo mohlo využít pro vytápění a ohřev teplé vody v okolních budovách.

Z besedy Energie - budoucnost lidstva na Základní škole v Mladé Vožici.

Učitel z Vlašimi: Besedy Energie - budoucnost lidstva děti rozhodně nenudí

/FOTO/ Na základní škole na Morávkově náměstí v Mladé Vožici se uskutečnila další beseda Energie - budoucnost lidstva v novém školním roce. Od 1. března roku 2000, kdy se na Gymnáziu Pod Svatou horou v Příbrami konala první, to byla už 8308. beseda osvětového projektu, kterého se dosud zúčastnilo skoro 290 tisíc mladých lidí ve věku 13 až 19 let.

Na Střední škole ‒ Centru odborné přípravy technické v Kroměříži proběhla další beseda Energie – budoucnost lidstva

Středoškoláci v Kroměříži besedovali na téma Energie – budoucnosti lidstva

Na Střední škole ‒ Centru odborné přípravy technické v Kroměříži proběhla další beseda Energie – budoucnost lidstva v novém školním roce. Od 1. března roku 2000, kdy se na Gymnáziu Pod Svatou horou v Příbrami konala první, to byla už 8305. beseda osvětového projektu, kterého se dosud zúčastnilo skoro 290 tisíc mladých lidí ve věku 13 až 19 let.

Na základce v Sušici proběhla 8292. beseda „Energie – budoucnost lidstva“.

Na základce v Sušici proběhla 8292. beseda Energie – budoucnost lidstva

Na základní škole v Lerchově ulici v Sušici proběhla další beseda Energie – budoucnost lidstva v novém školním roce. Od 1. března roku 2000, kdy se na Gymnáziu Pod Svatou horou v Příbrami konala první, to byla už 8292. beseda osvětového projektu, kterého se dosud zúčastnilo skoro 290 tisíc mladých lidí ve věku 13 až 19 let.

Na střední škole v Žamberku proběhla beseda s názvem Energie - budoucnost lidstva

Na škole v Žamberku proběhla beseda s názvem Energie - budoucnost lidstva

Na Střední škole gastronomické a technické v Žamberku proběhla další beseda Energie – budoucnost lidstva v novém školním roce. Od 1. března roku 2000, kdy se na Gymnáziu Pod Svatou horou v Příbrami konala první, to byla už 8310. beseda osvětového projektu, kterého se doposud zúčastnilo skoro 290 tisíc mladých lidí ve věku 13 až 19 let.

Ve čtvrtek 19. a v pátek 20. října bude ČEZ Akademie v Chomutově radit, jak na úspory energií. Ilustrační foto

ČEZ Akademie v Chomutově poradí, jak nejen na úspory energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či tepelného čerpadla, nebo se poradit, jak co nejlépe nastavit zálohy, aby zbytečně nevznikal nedoplatek. S tím vším pomohou zájemcům odborníci z ČEZ Akademie během roadshow, která má namířeno do Chomutova. Kromě osobního poradenství budou pro širokou veřejnost připraveny také přednášky o aktuální situaci v energetice. 

Ohledně zásobování plynem se za uplynulé dva roky proměnila nejen cena, zásadně se změnil původ suroviny. Zatímco dosud bylo Česko plně závislé na plynu z Ruska, nyní má jiné dodavatele

Plynu je na zimu dost. Tak levný jako před válkou na Ukrajině ale bude jen těžko

Vytápění plynem v Česku dlouho patřilo k jistotám, které až před rokem zvrátila první sezona po začátku ruské války na Ukrajině. Před zimou nebyly zcela naplněné zásobníky plynu, navíc se jeho cena na mezinárodních trzích vyšplhala na extrémní hodnoty. Se zaplacením faktury za plyn proto měly mnohé domácnosti velké potíže a vznikaly jim vysoké nedoplatky.

Hokejová extraliga: Banes Motor ČB - K. Vary.

OBRAZEM: Energii trefil na jihu Čech výhru po nájezdech Rachůnek

/HOKEJ/ Hokejisté karlovarské Energie v 10. kole Tipsport extraligy museli smazávat na jihu Čech v bitvě s Motorem dvoubrankové manko. To smazali přesnými zásahy ve třetí třetině Dávid Gríger a po parádním sólu Matěj Stříteský. Nakonec Karlovy Vary uspěly v nájezdech, kdy o výhře Západočechů 3:2 rozhodl Tomáš Rachůnek.

V Hrochově Týnci proběhla beseda s názvem Energie - budoucnost lidstva

V Hrochově Týnci proběhla beseda s názvem Energie - budoucnost lidstva

Na základní škole v Nádražní ulici v Hrochově Týnci proběhla další beseda Energie – budoucnost lidstva v novém školním roce. Od 1. března roku 2000, kdy se na Gymnáziu Pod Svatou horou v Příbrami konala první, to byla už 8301. beseda osvětového projektu, kterého se doposud zúčastnilo skoro 290 tisíc mladých lidí ve věku 13 až 19 let.

Na co koukat na streamech: Dokument o Davidu Beckhamovi, nový Loki i Arsèn Lupin

V dokumentární sérii Netflixu nazvané Beckham se mimo jiné dozvíte, že slavný fotbalista po nocích uklízí, protože se bojí bakterií. S novými řadami přicházejí úspěšné seriály – marvelovský Loki, netradiční Lupin nebo dobrodružná Vlajka smrti. Jako každý týden vám Deník přináší tipy na atraktivní tituly z nabídky streamovacích platforem.

Hokejisté Energie se představí v nedli 8. října od 17.00 hodin na ledě Třince.

Karlovy Vary míří dobít tvrz Ocelářů

/HOKEJ/ Karlovarští hokejisté před sebou mají další výzvu. Tentokrát zamíří v 9. kole Tipsport extraligy na led Ocelářů Třinec. V tabulce více než vyrovnaní soupeři svedou svůj boj v neděli 8. října od 17.00 hodin.

Matěj Stříteský, obránce HC Energie Karlovy Vary.

Byl to den blbec, říká k derby s Litvínovem Matěj Stříteský, obránce Energie

/ROZHOVOR/ Obránce karlovarské Energie Matěj Stříteský byl v utkání s Litvínovem nejaktivnějším střelcem karlovarského mužstva. Ovšem ani jeho střelecká aktivita nepomohla energetikům v bodovém zisku, a tak si Energie připisuje první porážku na domácím ledě „Tahali jsme za kratší konec,“ přiznává po porážce zkušený bek Karlových Varů.

Energie doma poprvé na body nedosáhla, když nestačila v derby na Litvínov, kterému podlehla 1:4.

Podkrušnohorské derby ovládl Litvínov, Vary mají první porážku na domácím ledě

/HOKEJ/ Hokejisté karlovarské Energie přišli v 8. kole Tipsport extraligy o domácí neporazitelnost, když poprvé vyšli v KV Aréně bodově naprázdno. Podkrušnohorské derby totiž ovládl Litvínov, který si z lázní odvezl nejen výhru 4:1, ale také posun do čela extraligové tabulky, ve které se drží energetici na páté příčce.

Energie naposledy doma porazila Liberec 5:2. Uspěje i v bitvě s Litvínovem?

Boj o podkrušnohoří! Energie hostí rozjetou Vervu

/HOKEJ/ Dnes tedy v pátek 6. října se v KV Aréně bude konat souboj o podkrušnohoří. V derby v rámci Tipsport extraligy bude karlovarská Energie hostit litvínovskou Vervu. V přípravě se lépe dařilo energetikům, kteří z obou vzájemných zápasů vzešli vítězně. Podaří se svěřencům Davida Bruka zastavit rozjetou mašinu Litvínova? Utkání začíná v 17:30 hodin.

Český premiér Petr Fiala

Fiala: Evropská migrační politika je nedostatečná, jsou třeba odvážnější kroky

Dosavadní evropská migrační politika není podle premiéra Petra Fialy (ODS) dostatečná. Na nadcházejících jednáních s ostatními evropskými politiky chce mluvit především o ochraně vnějších hranic, lepší návratové politice či spolupráci se zeměmi původu uprchlíků. Fiala to ve čtvrtek řekl novinářům před odletem do Granady na summit Evropského politického společenství (EPC), na který naváže neformální jednání Evropské rady. Česko je podle Fialy připraveno podpořit odvážnější kroky, nadále ale odmítá povinné kvóty.

Martin Palarčík, generální ředitel SolidSun.

Martin Palarčík: Elektřinu, kterou si vyrobíte sami, vám nikdo nezdraží

Uvažujete o pořízení fotovoltaické elektrárny? Jaké výhody vám přinese a kolik vás bude taková investice stát? Nejen na tyto otázky jsme se zeptali Martina Palarčíka, generálního ředitele skupiny SolidSun, která patří mezi špičku firem instalující fotovoltaické elektrárny na našem trhu

Extraliga - 7. kolo: Mountfield Hradec Králové - HC Energie Karlovy Vary.

PODÍVEJTE SE: Z pod Bílé věže se Energie vrací se třemi body

/HOKEJ/ Karlovarská Energie se v dalším utkání Tipsport extraligy představila na stadionu Hradce Králové, kde se odehrával velmi vyrovnaný duel, jenž se rozhodl až ve třetí třetině. V závěrečné dvacetiminutovce si Karlovarští zajistili tříbodové vítězství. Iika Kangasniemi zaznamenal svůj premiérový extraligový gól.

Extraliga - 7. kolo: Mountfield Hradec Králové - HC Energie Karlovy Vary.

FOTO: Pilař prožil bláznivou třetí třetinu a Hradec ztratil zápas s Energií

Poprvé v sezoně nebodovali! Hokejisté Hradce Králové sice v 7. extraligovém kole proti Karlovým Varům ještě ve 48. minutě na domácím ledě vedli, ale Energie po brankách Kangasniemiho a Havlína předvedla parádní obrat. Pojistku na 4:2 pak přidal při hradecké hře bez brankáře Hladonik. „Těžko se mi to hodnotí, když jsme ještě ve třetí třetině vedli a nakonec nemáme ani bod,“ mrzelo střelce druhé hradecké branky Radka Pilaře.

David Bruk, trenér HC Energie Karlovy Vary.

Extraliga pokračuje. Energie míří do Hradce Králové

/HOKEJ/ První říjnová neděle nabídne fanouškům hokeje v rámci Tipsport extraligy duel mezi Hradcem Králové a karlovarskou Energií. Karlovy Vary se v domácím prostředí pyšní dvěma výhrami, ovšem na venkovních kluzištích tak pozitivní bilanci nemá. Podaří se svěřencům Davida Bruka uspět v nedělním klání na ledě soupeře, které bude zahájeno v Hradci Králové 16.00 hodin. 

Václav Eismann, asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary.

Můj dům, můj hrad! Energie slaví nad Libercem

/HOKEJ/ Svěřenci kouče karlovarské Energie Davida Bruka se vrátili v Tipspoer extralize na domácí led, kde je čekal duel s Libercem. Vyrovnaný zápas se rozhodl ve třetí třetině, která hovořila ve prospěch energetiků. Gól v oslabení i využitá přesilová hra zajistily Energii po výsledku 5:2 tříbodovou výhru.

HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.

Můj dům, můj hrad. Napojí se Energie zpátky na vítěznou vlnu?

/HOKEJ/ Ač příprava byla z pohledu energetiků velice vydařená, tak po dvou odehraných kolech Tipsport extraligy přišel tvrdý pád. Karlovarští hokejisté utrpěli v posledních dvou zápasech porážku a nyní se chytají znovu na domácí led, kde se utkají s libereckými Tygry. Utkání bude zahájeno v KV Aréně v 17.30 hodin. 

Ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Manko 1,5 milionu korun. Strakonický pivovar loni hospodařil v minusu

Na zastupitelstvu ve Strakonicích ve středu 20. září prezentovali zástupci organizací s účastí města hospodaření za uplynulý rok. Do vesměs kladných zpráv zazněla jedna negativní, a to od ředitele Pivovaru Strakonice 1649. „Loňský výsledek je minus jeden a půl milionu korun,“ řekl Dušan Krankus.

HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.

Druhá porážka, Energie těsně nestačila na bruslaře

/HOKEJ/ Karlovarští hokejisté se po několika denní pauze střetli v dalším pokračování Tipsport extraligy s Mladou Boleslaví. Na úvodní a zároveň jediný gól se čekalo do druhé části, kdy se střelecky prosadil Lantoši. Hubený náskok si Mladoboleslavští udrželi i přes početní hry energetiků a energetici si tak připsali druhou prohru v řadě.

Chytrý elektroměr měří průběžnou spotřebu a data ukládá do paměti. Ilustrační snímek

Výměna elektroměrů za chytré se blíží. Týká se milionu domácností a firem

Zákon nařizuje vybavit odběratele chytrými elektroměry. Distributoři sami přiznávají, že bez inteligentních sítí se v budoucnu těžko obejdou. „V energetice aktuálně vidíme velké změny směrem k její decentralizaci. Tradiční toky energie od konvenčních zdrojů ke spotřebitelům se mění. Lidé už nejsou pouze konzumenti, ale jsou také producenti. Do sítě se zapojuje obrovské množství obnovitelných zdrojů a díky nově schválené legislativě budou lidé moci od příštího roku energii nejen přijímat a vyrábět, ale také sdílet,“ vysvětlil David Šafář, člen představenstva společnosti EG.D, která je součástí skupiny E.ON.

HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.

Karlovy Vary míří do boje s Mladou Boleslaví

/HOKEJ/ V rámci 5. kola Tipsport extraligy se hokejisté Karlových Varů vydají do Mladé Boleslavi. Celky se střetly už v přípravných duelech a v obou případech musely o vítězi rozhodnout nastavený čas nebo prodloužení. Bude stejně vyrovnaný i ligový zápas? Utkání odstartuje dnes v 17.30 hodin.