Kreativ

ŠTÍTEK: energie

Plynoměr - ilustrační foto.

Pražská plynárenská: Češi po zastropování cen postupně přestávají šetřit

/FOTOGALERIE/ Češi postupně přestávají šetřit při spotřebě plynu. Vliv na to má zastropování cen energií. Na twitteru to uvedl předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský. Podle něj má na úspory energií v novém roce největší vliv především příznivé počasí. Vlký vliv počasí na úsporách potvrdilo také inngoy, zvrat v chování zákazníků však dosud nezaznamenalo.

Festival zdraví a esoteriky.

VIDEO: Tajemné energie a péče o zdraví ovládly sokolovnu v Týně

Sokolovna v Týně nad Vltavou se v sobotu 18. a v neděli 19. března zahalila do tajemného hávu pozitivních energií, léčivých bylinek, magických obrazů, vůní svíček, porad s bylinkáři, kartáři, čtení z ruky, focení aury či šamanské očisty. A také víry či důvěry ve vliv všech těchto aspektů na lidské tělo i duši. Konal se zde 7. ročník Festivalu zdraví a esoteriky.

Přednáška na průmyslovce v Lipníku nad Bečvou.

Přednáška na průmyslovce v Lipníku nad Bečvou inspirovala při výběru povolání

Jak zajistit rostoucímu počtu obyvatel Země dostatek elektřiny, aniž bychom devastovali životní prostředí, je pro mladé lidi nejen důvodem k zamyšlení, ale pro některé i motivací k volbě budoucího povolání. Energetika totiž nesporně patří k velmi perspektivním oborům. Tyto otázky se v březnu probíraly na SPŠ Lipník nad Bečvou během besedy Energie – budoucnost lidstva, kterou vedl Petr Pavlík z VŠB - Technické univerzity Ostrava. Za příspěvek velmi děkujeme.

HC Olomouc - Karlovy Vary, extraliga, 1.zápas série

Olomouc smetla Energii a je ve čtvrtfinále. Liberec postupuje po úžasném obratu

Úterní program hokejové Tipsport Extraligy nabídl dvě utkání v rámci zbývajících sérií předkola play-off, kde dosud nebylo rozhodnuto o postupujícím do čtvrtfinále. Definitivní krok mezi elitní osmičku učinili ve čtvrtém duelu na domácím ledě hokejisté Olomouce, kteří porazili karlovarskou Energii jednoznačně 3:0. Rozhodující pátý zápas mezi Libercem a Plzní se nesl v duchu neuvěřitelného drama, po obratu z 0:3 na konečných 4:3 nakonec slaví domácí Bílí Tygři.  

Hokejisté Energie neuspěli v Olomouci, kde prohráli 0:3, sezona tak pro ně skončila.

Konec. Snajpr Orsava zařídil postup Olomouci, pro Vary sezona skončila

/HOKEJ/ Ve čtvrtém vzájemném zápase s Olomoucí si Energie ani neškrtla. Už od první chvíle bylo utkání v režii domácích, Karlovarští se pokoušeli zvrátit nepříjemný konec sezony, ale marně. Postup do předkola play-off slaví Mora a pro Karlovy Vary sezona skončila porážkou 3:0.

Z basketbalového utkání extraligy mladších žákyň Tygři Praha - Sadská (41:70)

Foto: Chybějící energii nahradily Vosy obrovskou bojovností

I když vypadá výsledek jednoznačně, tak sobotní zápas s Tygřicemi byl velmi těžký. Vydaná energie pak chyběla v neděli ve druhém poločase. Basketbalové Vosy ze Sadské ale ukázaly bojovné srdce a za podpory fanoušků nakonec dotáhly zápas extraligy mladších žákyň do vítězného konce. Obě výhry jsou velmi důležité pro umístění v tabulce. Zatím Vosy stále drží s jednou prohrou druhé místo za USK Praha.

Ondřej Beránek, útočník HC Energie Karlovy Vary.

Energie jde do bitvy o všechno. Nesmíme hrát hru soupeře, nabádá Beránek

/HOKEJ/ Na domácím ledě sehráli karlovarští hokejisté vyrovnanou bitvu s Olomoucí. Díky výhře ve druhém utkání se série přesouvá zpět do Olomouce, kde bude Energie potřebovat podporu svých fanoušků. „Přejeme si, aby nás přijeli podpořit v co největším počtu,“ přeje si útočník karlovarské Energie Ondřej Beránek.

Fungující Spinning sport centrum v Hodoníně. Radek Sloboda s Josefem Kropáčem.

Spinning zachraňuje v Hodoníně energetickými úsporami, chystá lezeckou stěnu

Po operaci zad, ve čtyřiašedesáti letech, vyrazil Josef Kropáč z Hodonína na svoji pouť kolem celé České republiky na elektrokole. Tento měsíc oslaví už jednasedmdesáté narozeniny, přesto nemíní založit ruce do klína. Spíše naopak. Užívá si trénování mladých cyklistů v Břeclavi. A ani své spinningové centrum nezavřel. Funguje dál. Jako poslední ze spinningových center v okresním městě.

Čakrové svíčky jsou pro Zuzanu Rothovou splněným snem

Čakrové svíčky vyrábí deset let. Do každé dávám pozitivní energii, říká žena

Budu dělat svíčky! Tohle byla myšlenka, která původním řemeslem kadeřnici Zuzanu Rothovou z Dobřan napadla a usadila se v její hlavě před deseti lety – v lednu roku 2013. „Šla jsem zrovna z oběda zpátky do práce a tuhle totálně nepromyšlenou větu jsem prakticky ihned uvedla do pohybu,“ vzpomíná na zrod dnes už známých Čakrových svíček.

Energie ve třetím duelu předkola play-off v KV Aréně podlehla Olomouci v prodloužení 2:3.

FOTO: Olomouc obrala Energii o druhé vítězství v sérii, rozhodla v prodloužení

/HOKEJ/ V pořadí třetí vzájemný duel v sérii s Olomoucí se vyvíjel pro karlovarské hokejisty slibně. Stejně jako v předešlém zápase ztratili utkání během jedné minuty, ve které se hostům podařilo dorovnat dvougólové manko. O vítězi rozhodlo prodloužení a kohoutům se podařilo obrat KV Arénu o druhé vítězství v sérii.

Třinec vyhrál i v Litvínově a postoupil do čtvrtfinále.

Bleskový postup Třince. Bruslaři odvrátili konec, Bílí Tygři mají první mečbol

Sobotními zápasy pokračoval na domácích stadionech nabitý program předkola play-off hokejové Tipsport Extraligy. Rychlý postup slaví mistrovský Třinec. Oceláři vyhráli i v Litvínově a celou sérii ovládli 3:0 na zápasy. Předčasný konec sezony naopak odvrátila Mladá Boleslav, která na domácím ledě přemohla brněnskou Kometu. První mečbol urvali po vydřeném vítězství v Plzni liberečtí Bílí Tygři. Zajímavá přestřelka se odehrála v Karlových Varech, z níž nakonec vyšla lépe Energie a vyrovnala stav série s Olomoucí na 1:1

Cena řízků se v brněnských restauracích liší i o sto korun.

Obědové srovnání v Brně. Cena řízků se v týdenním menu liší i o stovku

Sto šedesát korun v prosinci před dvěma lety, loni ve stejnou dobu už skoro sto devadesát. Průměrná útrata Jihomoravanů za oběd v restauraci se meziročně zvýšila o devětadvacet korun, tedy o osmnáct procent. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity. Důvodem jsou rostoucí ceny surovin, nájmů, energií i práce. Redaktorka Deníku zjišťovala ceny klasického poledního menu v restauracích v Brně. Polévka plus řízek s přílohou.

V poli nad Olešnou ve směru na Chrášťany by mohly vzniknout větrné elektrárny.

Vzniknou u Olešné tři větrné elektrárny? Obci by to přineslo desítky milionů

/FOTO, ANKETA/ Tři věrné turbíny Vestas vysoké téměř 150 metrů by mohly zanedlouho vyrůst nad Olešnou ve směru na Chrášťany. Se záměrem se nyní seznámili místní občané i zastupitelé, kteří budou mít konečné slovo, zda větrné elektrárny na katastru obce vzniknou. Olešné by mohlo během dvaceti let přibýt v kase hodně peněz.

Ceny potravin v supermarketu (ilustrační snímek)

Inflace v Česku v únoru zpomalila. Ceny rostly jen o necelé procento

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku letos v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ke zpomalení inflace přispělo podle statistiků hlavně zmírnění růstu cen týkajících se bydlení. Zpomalil například růst cen elektřiny a plynu. Meziměsíční inflace poklesla ještě výrazněji než meziroční. Zatímco v lednu rostly ceny meziměsíčně o šest procent, v únoru už jen o 0,6 procenta.

Energetiku domu výrazně ovlivní zasklení oken

Rostoucí nároky na energetickou soběstačnost rodinných domů jsou doslova nevyhnutelným krokem. Je ale logické, že zároveň přinášejí zvýšení nákladů na samotnou stavbu. Efektivním návrhem ale můžeme vícenáklady významně snížit. Jedním z účinných kroků je volba vhodného zasklení.

HC Olomouc - Karlovy Vary, extraliga, 1.zápas série

Energie dohrávaném duelu v Olomouci neuspěla, prohrála 1:4

/HOKEJ/ Druhý pokus už byl úspěšný. Tedy alespoň, co se týká ledové plochy. Čtyřicet minut měli hokejisté karlovarské Energie na to, smazat v dohrávaném prvním duelu předkola play-off, který byl předčasně ukončen kvůli nezpůsobilé hrací ploše, dvoubrankové manko na ledě Olomouce. Právě dvoubrankový náskok si přenesli hokejisté Mory do druhé třetiny, kterou dohrávka pokračovala. Jenže Olomouc neponechala nic náhodě, když dokráčela k vítězství 4:1, čímž se ujala vedení 1:0 v sérii hrané na tři vítězná utkání.

Utkání předkola play-off mezi Olomoucí a Karlovými Vary předčasně ukončila díra v ledové ploše.

Kapitán Energie Jiří Černoch: Někdo se zraní, a to si na triko nevezmu

Na jedné straně nepochopení a slova o tom, že hosté začali spekulovat, na druhé straně zdraví hráčů. Ještě dlouho po nedohrané úvodní bitvě předkola play-off mezi hokejisty Olomouce a Karlových Varů jsou ve vzduchu cítit emoce. Byla díra v ledu opravdu životu nebezpečná? Kapitán Energie Jiří Černoch měl jasno.

Hokejista Ondřej Beránek v dresu karlovarské Energie.

Myslivec Beránek trofeje nesbírá, rád střílí i góly

/HOKEJ/ V dresu karlovarské Energie už párkrát play-off zažil, ale teď živí naději, že to bude přece jen jiné. „Už je na čase, abychom přešli přes předkolo,“ prohlásil Ondřej Beránek v rozhovoru pro Deník. Náladu měl před cestou do Olomouce dobrou, cestou z tréninku si prozpěvoval, což je u něho zvykem. „Připravujeme se, abychom play-off zvládli co nejlépe,“ slíbil fanouškům karlovarské Energie.

Málo světla a chladné počasí dokážou s psychikou pěkně zatočit

Lidé strádají kvůli nedostatku slunce. Těchto pět tipů vám vrátí dobrou náladu

Předjaří by se klidně mohlo jmenovat „čas intenzivního čekání na návrat slunce“. Tma a chlad si už s naší psychikou pohrály až až, takže všichni pracujeme z posledních sil, jsme unavení, podráždění, bez energie. A abychom si dodali naději na lepší a hlavně sluncem projasněné zítřky, ukončujeme naši konverzaci vždy konstatováním: už aby tu bylo jaro!

Vít Jiskra se těší na předkolo play-off v dresu karlovarské Energie.

Na play-off se těším a chceme jít dál, prohlásil benjamínek Energie

/HOKEJ/ V základní části hokejové extraligy urvala karlovarská Energie deváté místo, a v předkole play-off tedy vyzve osmou Olomouc. Série začíná úvodními zápasy na Hané už teď ve středu a ve čtvrtek, hrát by se mělo vždy od 18 hodin. Třetí zápas se bude hrát v karlovarské KV Areně v sobotu od 15.30 hodin. „Deváté místo není špatné, protože jsme v sezoně měli i horší chvilky,“ prohlásil po pondělním tréninku v útrobách KV Areny 21letý útočník Vít Jiskra, ale rozhodně odmítl, že by tím měli karlovarští hokejisté splněno.

Ilustrační foto.

Elektromobily loni načerpaly více energie, nabíjet lze u teplárny či v OC Forum

 Tisíce nových elektroaut na českých silnicích a více než stovka nových dobíjecích stojanů ČEZ; to jsou hlavní důvody loňského 25% růstu odběrů energie v největší české síti veřejných stanic. Mapa dobíjecích bodů rozprostřená od Mariánských Lázní až po Třinec je svou hustotou srovnatelná s pokrytím standardních řetězců klasických čerpacích stanic. 

Ilustrační snímek

Náhrada za plyn? Břeclav řeší teplo z podzemních vrtů. Utopie, zní z opozice

Pro vytápění domácností či výrobu elektřiny může v Břeclavi posloužit tepelná energie ze země. Vedení tamní radnice nyní řeší možnou spolupráci s kolegy z Rakouska, zabývají se takzvanými geotermálními vrty. Slibují si od toho snížení závislosti na plynu. Město o tom informovalo minulý týden. Z opozice mezitím zaznělo, že vize je v současné době pouze utopií.

Ilustrační foto.

Náhrada za plyn? Břeclav řeší teplo z podzemních vrtů. Utopie, zní z opozice

Pro vytápění domácností či výrobu elektřiny může v Břeclavi posloužit tepelná energie ze země. Vedení tamní radnice nyní řeší možnou spolupráci s kolegy z Rakouska, zabývají se takzvanými geotermálními vrty. Slibují si od toho snížení závislosti na plynu. Břeclavští o tom informovali v minulém týdnu. Z opozice mezitím zaznělo, že vize je v současné době pouze utopií.

Poslední kolo základní části extraligy: Kladno porazilo Karlovy Vary 5:4 i díky trefě Jakuba Babky (v bílém).

Rytíři ovládli gólovou divočinu, Varům odpálili šanci na elitní osmičku

/HOKEJ/ Hotovo. Hokejisté karlovarské Energie uzavřeli základní část Tipsport extraligy porážkou. V 52. kole pomýšlely Karlovy Vary na elitní osmičku, ale osud neměly jen ve svých rukou. Na ledě Kladna musely vyhrát, k tomu pak spoléhat na zaváhání Brna či Komety. Nakonec jim však odpálilo šance právě Kladno, které se loučilo se základní části po gólové divočině, vítězstvím 5:4.

Novopacká sjezdovka zažila letos průměrnou sezónu. Prosluněné jarní prázdniny využili poslední lyžaři.

Poslední prázdninové lyžovačky na Máchovce. Sezóna končí, letos byla průměrná

Zatímco v Jičíně lidé odkládají zímní bundy a prosluněné jarní prázdniny využívají k procházkám a prvním výletům na kole, v sousední Nové Pace vyrazili lyžaři na poslední sjezdy této sezóny. Ve skiareálu Máchovka se po neděli zastaví vleky, provozovatelé proto využili poslední noční mrazíky k zasněžování a na sjezdovku pokrytou mokrým březnovým sněhem nalákali hlavně děti a žáky lyžařské školy. "Teď v týdnu jsme tu měli dost lidí hlavně dopoledne, jen dnes už asi většina využila teplého slunce a vyjeli na kola," hodnotí zaplněnost sjezdovky provozovatel Bohumil Šmika.

Ilustrační foto.

Cena meníčka vzrostla. Zákazníci v Přerově si připlatí, do stovky se už nenajíte

Lidé, kteří chodí pravidelně na obědové menu do přerovských restaurací, pocítili ve srovnání s loňským rokem zdražení. Naštěstí jen mírné - provozovatelé podniků se totiž i přes rostoucí ceny energií a potravin snaží o to, aby byly ceny obědů pro zákazníky přijatelné. Mnozí se také snaží za vyšší cenu nabídnout více, aby si hosty udrželi.

Energie nestačila na Liberec, kterému podlehla v prodloužení 3:4.

KV Arénu rozesmutnil v prodloužení liberecký Vlach

/HOKEJ/ Hodně napilno měli hokejisté karlovarské Energie v předposledním 51. kole hokejové Tipsport extraligy. Na ledě KV Arény totiž museli dohánět v bitvě s Libercem během závěrečné třetiny dvoubrankové manko. Nakonec Karlovy Vary dokázaly manko smazat, ale následné prodloužení rozeskl ve prospěch Severočechů Jaroslav Vlach, který zpečetil výhru hostů na konečných 4:3.

Hokejisté Energie se postaví v KV Aréně Liberci.

Energie jde do bitvy o osmičku, přivítá Liberec

/HOKEJ/ Už jen dvě kola dělí hokejisty karlovarské Energie od konce základní části Tipsport extraligy. V nich budou energetici usilovat o elitní osmičku, která může Karlovým Varům vynést výhodu domácího prostředí v úvodním kole play-off.

Zdenka Macháčková Šimánková.

Generální manažerka HC Energie nečekaně skončila

Po necelých dvou měsících ve funkci skončila ve funkci generální manažerka karlovarského hokejového klubu Zdeňka Macháčková Šimánková.  Do této pozice byla jmenována 19. ledna  ledna a  ve funkci tak vystřídala Miroslava Vaňka, který klub vedl od roku 1990, tedy dlouhých 32 let. 

Fronty před zákaznickým centrem Pražské energetiky (PRE) a Pražské plynárenské v Jungmannově ulici v Praze, 11. října 2021.

Pražská energetika nabídne fixované tarify s cenami energií pod vládním stropem

Pražská energetika (PRE) nabídne od 15. března nové podstropové tarify. Ceny elektřiny a plynu v nich budou oproti cenovému stropu o několik stovek korun nižší, využít je budou moci noví i stávající zákazníci. Podmínkou je fixace do konce roku 2024. Dnes to sdělil mluvčí společnosti Karel Hanzelka. Ceny pod vládním maximem začali v reakci na klesající ceny energií na trhu snižovat i další dodavatelé.

Projekt Sousedství v Hradci Králové čeká na stavební povolení. Půjde o první uhlíkově neutrální lokalitu v České republice

První vlaštovka. V Hradci vyroste uhlíkově neutrální lokalita, Praha je v závěsu

S troškou nadsázky by se dalo říci, že v Česku má do několika let vyrůst alternativa „punkové“ dánské čtvrti Christiania. Oproti trošku alternativnímu kousku liberálního hippie sídliště v Kodani má mít však budoucí čtvrť ve východočeském Hradci Králové, kde investoři počítají se 150 byty, jasná ekologická pravidla. Pokud půjde vše podle plánů developera, měla by se z lokality s názvem Sousedství stát zároveň první uhlíkově neutrální čtvrť v Česku.

Lektorka Bednářová při besedě.

Žáci z Neratovic debatovali o energetické budoucnosti lidstva

Mladí Češi si uvědomují význam dostatku energie pro budoucnost lidstva a největší naděje v této souvislosti vkládají do obnovitelných zdrojů a jaderné energetiky. O tomto tématu debatovali také žáci Základní školy Ing. M. Plesingera v Neratovicích.

HC Energie Karlovy Vary – HC Motor České Budějovice 5:1 (2:1, 3:0, 0:0).

FOTO: KV Aréna šílela. Energetici rozdrtili České Budějovice, počtvrté v sezoně

/HOKEJ/ Již s jistotou postupu do předkola play-off hostili hokejisté karlovarské Energie v 50. kole Tipsport extralize v KV Aréně českobudějovický Motor. A ten byl pro hokejovou družinu karlovarského kouče Davida Bruka oblíbeným soupeřem, když v předešlých třech vzájemných zápasech slavili vždy výhru energetici. A to platilo i tentokrát. Energie soupeře z jihu Čech nešetřila a uspěla i ve čtvrtém vzájemném souboji, který vyhrála 5:1.