Kreativ

ŠTÍTEK: energie

Litvínov bral v Podkrušnohorském derby doma jen bod.

Energie zvládla obě derby a stoupá v tabulce

/HOKEJ/ Před reprezentační přestávkou zvládla Energie dva zápasy s nádechem derby, v nichž urvala pět bodů. V extraligové tabulce i díky nim vystoupala už na devátou příčku, na osmou Plzeň ztrácí rázem pouhé tři body. Ale dál se musí dívat i za sebe, vždyť brněnská Kometa je jen o dva body zpět.

Petr Valdman ředitel Státního fondu životního prostředí ČR

Petr Valdman: Zájem o program Nová zelená úsporám Light je vysoký

Česká vláda hledá způsoby, jak lidem s nízkými příjmy pomoci v energetické krizi. Program Nová zelená úsporám Light je určený pro domácnosti, které mají hluboko do kapsy a snaží se snížit spotřebu energií. Dotace z tohoto programu rozděluje Státní fond životního prostředí ČR a jeho ředitel Petr Valdman popisuje, jak se lidé k příspěvku dostanou.

Energetická krize zavírá i slánské hospody, některé mizí do atraktivnějších lokalit.

Zánik nebo stěhování. Několik slánských hospod a restaurací končí

/FOTOGALERIE/ Dozvuky doby covidové, zvyšování cen energií, nedostatek personálu i odliv hostů. Takové důvody téměř shodně uvádějí majitelé a provozovatelé slánských restaurací, kteří byli nuceni své podniky zavřít nebo alespoň omezit provozní dobu. Někteří se také stěhují na atraktivnější místa.

V utkání 45. kola Tipsport extraligy hostil Litvínov na svém ledě v podkrušnohorském derby Karlovy Vary.

OBRAZEM: Energie urvala podkrušnohorské derby v prodloužení

/HOKEJ/ Hokejisté karlovarské Energie zamířili k podkrušnohorskému derby do Litvínova ve 45. kole Tipsport extraligy namlsáni o výhru z předešlého kola, kdy porazili v KV Aréně v západočeském derby Plzeň. Cíl měli svěřenci karlovarského trenéra Davida Bruka jasný, přidat na svůj účet další důležité body. A povedlo se. Energie urvala v Litvínově výhru 2:1 v prodloužení, když rozhodující trefu zaznamenal Dalimil Mikyska.

HC Energie Karlovy Vary slavila v KV Aréně výhru 3:1. Ilustrační foto.

Čtvrtý pokus už vyšel. Energie sestřelila v derby Plzeň!

/HOKEJ/ Hokejisté karlovarské Energie zvládli poslední západočeské derby v základní části Tipsport extraligy, když poprvé v sezoně slavili nad plzeňskou Škodou vítězství. V KV Aréně potěšili energetici své fanoušky hodně cennou výhrou 3:1.

Zásahy hasičů v hradeckém kraji od půlnoci do 8 hodin ráno, 4.2.

Bez proudu je v kraji už jen 500 domácností, hasiči však měli stovky výjezdů

/FOTO/ V hradeckém kraji je kvůli silnému větru bez energie k sobotní 17. hodině  už jen 500 domácností, zatímco včera jich bylo 12 000. K nejpostiženějším oblastem patří Rychnovsko, Náchodsko, Trutnovsko a Jičínsko. Nezastavili se ani profesionální hasiči, od půlnoci do půl deváté ráno měli už 140 zásahů, v naprosté většině k popadaným stromům. Jediným okresem, kde je relativní klid, je Hradecko.   

Sobotní zásahy hasičů po silném větru

Hasiči měli v kraji přes den 43 výjezdů, bez proudu je ale už jen 30 domácností

/FOTO/ Noc na sobotu byla krušná, hasiči v Pardubickém kraji vyjeli sedmdesátkrát. Stromy se lámaly jako sirky a padaly na silnice, ale i na zaparkovaná auta. Bylo třeba pomoci i posádkám aut, kterým zatarasily cestu spadlé kmeny. Nejhorší byla situace na horách. Bez proudu je nyní už jen 30 domácností, zatímco v osm ráno jich bylo 2500 domácností a v pátek večer ještě dvakrát tolik. Profesionální hasiči měli za noc 70 výjezdů, další přes den, hlavně ve vyšších polohách, kde byl vítr nejsilnější. Na Suchém vrchu v sobotu časně ráno spadl strom na projíždějící auto.  

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary, ilustrační snímek.

Bitva o vládce západu je tady. Energie se postaví Plzni

/HOKEJ/ Tři západočeská derby již odehráli v Tipsport extralize hokejisté karlovarské Energie s plzeňskou Škodou. Bilance? Tři prohry, jedna z toho po prodloužení. Teď čeká hokejovou družinu karlovarského kouče Davida Bruka čtvrtá bitva o vládce západu.

Energie, vytápění a elektřina, ilustrační foto

E.ON sníží milionu stálých zákazníků ceny energií pod cenový strop

Energetická společnost E.ON sníží od poloviny února všem svým stálým zákazníkům bez fixací ceny energií pod vládou stanovené cenové maximum. U elektřiny budou ceny nižší o šest procent, než činí cenový strop, u plynu o osm procent. Zlevnění se bude týkat více než milionu zákazníků.

Útočník karlovarské Energie Martin Kohout vstřelil pražské Spartě dvě branky, přesto to na cenný bodový zisk týmu ze západu Čech nestačilo, když nakonec prohrál 3:6.

Nemůžeme si dovolit nechat si vstřelit čtyři góly ve třetí třetině, říká Kohout

/HOKEJ/ Hokejisté karlovarské Energie zamířili k dohrávce 33. kola Tipsport extraligy s cílem potrápit favorizovanou pražskou Spartu. To se jim vedlo po dvě třetiny, když si postupně vytvořili dvoubrankový náskok 3:1. O ten však energetici přišli v závěrečné dvacetiminutovce, kdy sparťané předvedli smrtící obrat a nakonec brali výhru 6:3.

Studenti si stěžují i na hygienické podmínky na kolejích.

Kritika zdražování na kolejích v Brně: nájem přes 5 tisíc, v noci vypnuté topení

/FOTO/ Na skokový nárůst cen kolejí si stěžují studenti brněnské Masarykovy univerzity. Cena za noc od začátku akademického roku zaznamenala oproti předchozímu nárůst o 34 procent a od středy má dojít k dalšímu zvýšení. Cena kolejí se tak pro studenty vyšplhá i na více než pět tisíc měsíčně. O tom, že si připlatí, se přitom studenti dozvěděli jen deset dní před navýšením kolejného. Univerzita se však brání.

Studentské bydlení. Ilustrační snímek

Koleje v Brně zdražily. Drastické, reagují studenti na nárůst až o pět tisíc

Na skokový nárůst cen kolejí si stěžují studenti brněnské Masarykovy univerzity. Cena za noc od začátku akademického roku zaznamenala oproti předchozímu nárůst o 34 procent a od středy má dojít k dalšímu zvýšení. Cena kolejí se tak pro studenty vyšplhá i na více než pět tisíc měsíčně. O tom, že si připlatí, se přitom studenti dozvěděli jen deset dní před navýšením kolejného. Univerzita se však brání.

HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.

Smrtící obrat Sparty režíroval kapitán Řepík, hattrickem sestřelil Západočechy

/HOKEJ/ Slibně rozehraný duel měli hokejisté karlovarské Energie v dohrávce 33. kola Tipsport extraligy na ledě pražské Sparty, přesto nakonec odjeli z hlavního města bez bodů, když Sparta předvedla během třetí třetiny smrtící obrat a dosáhla na výhru 6:3, o kterou se zasloužil šéf sparťanské kabiny Michal Řepík, který zapsal na svůj účet tři přesné trefy.

Hokejisté Olomouce podlehli Energie 3:4.

Kohout trefil Energii v Olomouci sekundu před koncem výhru

/HOKEJ/ Divokou přestřelku mají za sebou ve 43. kole Tipsport extraligy hokejisté karlovarské Energie, kteří se představili v Olomouci. V utkání plném zvratů nakonec rozhodli Západočeši o výhře 4:3 pouhou vteřinu před třetí sirénou.

Hokejisté Olomouce proti Karlovým Varům.

Energie uloupila body z plecharény v poslední sekundě!

Šok, studená sprcha, zmražené úsměvy fanoušků Mory. Do konce třetí třetiny zbývalo posledních pár sekund, oba týmy vypadaly, že jsou smířeny s dělbou bodů. Kotouč navíc měla domácí Olomouc v útočném pásmu na hokejkách. Jenže hokejisté Karlových Varů ještě stihli otočit hru a z přečíslení dva na jednoho snad setinky před sirénou rozhodl Martin Kohout o šokující výhře Energie 4:3.

9. ročník projektu Hrajeme spolu za Pardubice zahájil koncert Komorní filharmonie Pardubice s kapelou Sto zvířat, na nějž plynule navázalo atraktivní derby mezi Beksou a Královskými sokoly.

FOTOGALERIE: Filharmonici i basketbalisté opět rozdávali pozitivní energii

GLOSA/ Jedinečnost. Nic jiného ani nemohlo vystihovat 9. ročník akce Hrajeme spolu za Pardubice. Exkluzivní spojení kultury se sportem zafungovalo opět na jedničku. Propojení divokého raggae kapely Sto zvířat s vážnou muzikou Komorní filharmonie roztančilo nejen diváky. Podívejte se na fotogalerii z celého večera, jak si muzikanti, diváci i basketbalisté užívali skvělou atmosféru enteria areny…

Energie slavila proti Třinci výhru 4:1. Ilustrační foto.

Energetici si vyšlápli na mistrovský Třinec, slavili třetí domácí výhru v řadě

/HOKEJ/ Další cenný skalp přihodila do sbírky karlovarská Energie. Ta si v KV Aréně vyšlápla na mistrovský Třinec, který popáté v řadě za sebou nebodoval, když v lázeňském městě musel skousnout porážku 1:4. Naopak Energie se v domácím prostředí udržela na vítězné vlně, když slavila třetí výhru  v KV Aréně v řadě za sebou.

HC Energie Karlovy Vary.

Uděláme všechno pro to, abychom vyhráli, říká Stříteský

/HOKEJ/ S blížícím se závěrem základní části hokejové Tipsport extraligy jsou v sázce body z kategorie zlatých. Své by o tom mohli povídat také hokejisté karlovarské Energie. Ti taktéž potřebují vzhledem k vyrovnanosti tabulky body jako sůl. Navíc v tabulce domácích duelů se energetici krčí na samém dně, a to i přesto, že v posledních pěti duelech v KV Areně čtyřikrát slavili tříbodový zisk. 

Českolipská radnice.

Zastupitelé se shodli na rozpočtu. Na investice dá Česká Lípa 407 milionů

Jen necelý měsíc se muselo financování města Česká Lípa řídit pravidly rozpočtového provizoria, které běžný chod města nijak nenarušilo. Od středy 25. ledna už má radnice řádný rozpočet na rok 2023. Je vyrovnaný. Zvedla pro něj ruku většina českolipských zastupitelů, přesně 18 z 25, dva byli proti a pět zastupitelů se hlasování o návrhu zdrželo.

Žena s mobilním telefonem před logem mobilního operátora Vodafone.

Vodafone od konce února zdraží tarify o devět procent. Kvůli cenám energií

Operátor Vodafone od konce února zvýší ceny paušálních mobilních tarifů pro domácnosti i firmy o devět procent. Důvodem jsou rostoucí ceny energií a dalších výdajů, například na údržbu sítě. Ceník se nezmění u předplacených karet, stávajících tarifů pevného internetu ani u služby Vodafone TV. Firma to ve středu oznámila v tiskové zprávě.

Martin Komárek

Don Quijote a větrníky

Mají lidé právo rozhodnout o větrných elektrárnách u obce, když jde o záchranu planety a levnou energii?

Bývalý místostarosta Znojma Jan Grois.

Házení viny na předchůdce je alibismus. Tepelná byla v zisku, ohrazuje se Grois

Za alibismus a házení viny na předchozí vedení znojemské radnice označil vyjádření nynějších představitelů města bývalý jednatel Znojemské tepelné společnosti Jan Grois. Také někdejší místostarosta a nyní zastupitel v opozici. Reagoval na článek Deníku o opozicí prosazovaném snížení záloh na energie, v němž současní představitelé uvedli, že tepelnou společnost převzali ve špatném stavu.

Po úspěšném víkendu se představí hokejisté Energie v Hradci Králové.

Energie se představí na ledě Mountfieldu

/HOKEJ/ Hokejisté karlovarské Energie mají za sebou úspěšný víkend. Z něho totiž vytěžili šestibodový zisk, který je udržel na dohled elitní osmičce, na kterou svěřenci trenéra Davida Bruka ztrácejí čtyři body.

Zdenka Macháčková Šimánková je novou generální manažerkou HC Energie Karlov Vary.

Generální manažerkou HC Energie nově Zdenka Macháčková Šimánková

/HOKEJ/  HC Energie Karlovy Vary oznamuje změny v organizační struktuře klubu a představuje nového generálního manažera, kterým se od 19. ledna tohoto roku stala Ing. Zdenka Macháčková Šimánková. Funkce se ujala necelých šest měsíců od chvíle, kdy došlo k výměně majitelů klubu. Zdenka Macháčková Šimánková tak v pozici generálního manažera HC Energie nahrazuje Miroslava Vaňka, který klub vedl od roku 1990 dlouhých 32 let. V Karlových Varech bude bydlet a řídit klub na denní bázi, což byla jedna z důležitých podmínek nových majitelů klubů.

HC Energie Karlovy Vary – HC Kometa Brno 5:4 (3:1, 1:0, 1:3).

OBRAZEM: Energetikům vystřelil v dramatu s Brnem cennou výhru Beránek

/HOKEJ/ Kdo zamířil do KV Areny na 40. kolo hokejové Tipsport extraligy, určitě nelitoval. Karlovarská Energie sice dvakrát vedla nad brněnskou Kometou o tři branky, nakonec se však musela po brněnském finiši o výhru 5:4 obávat. Karlovy Vary ale uhájily svou tvrz, když velkou zásluhu na tom měl Ondřej Beránek, který k výhře přispěl hattrickem.

Jaromír Jágr, Rytíři Kladno. Ilustrační foto.

Kladno v lázních ostrouhalo, cennou výhru Energii trefil kapitán Černoch

/HOKEJ/ Cenné body byly vsázce 39. kola hokejové Tipsport extraligy v karlovarské KV Aréně, kde se proti sobě postavily proti sobě dva nejhorší celky tabulky Energie Karlovy Vary a Rytíři Kladno. Nakonec se z vítězství 4:2 radovali hráči předposledních Karlových Varů, kteří tak dosáhli na velmi důležitý tříbodový zisk.

Studenti Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy ve Žďáře nad Sázavou vyslechli besedu o budoucnosti energetiky.

Studenti žďárské průmyslovky besedovali o budoucnosti energetiky

Jak zajistit dostatek elektrické energie pro osm miliard obyvatel naší planety? Jaké zdroje energie máme k dispozici, jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Tyto velmi důležité otázky byly tématem dvou dvouhodinových besed „Energie – budoucnost lidstva“, které v lednu proběhly na Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole ve Žďáru nad Sázavou. Děkujeme za příspěvek. 

Balkan Party Band.

Junior klub v pátek ovládne balkánská hudba plná energie i temperamentu

Balkánský večer, v jehož rámci od 21 hodin vystoupí plzeňská kapela Balkan Party Band a poté skupina Tygroo, která svoji hudbu také vynalézavě kombinuje s balkánskou inspirací, nabídne v pátek 20. ledna příbramský Junior klub. K návštěvě zve vedoucí Městského kulturního centra Příbram Vlastimil Ševr.

Stožáry vysokého napětí. Ilustrační snímek

Energie na trhu konečně zlevňují. Dodavatelé začínají reagovat novými tarify

Dodavatelé elektřiny a plynu začínají v reakci na příznivý vývoj na energetickém trhu z posledních týdnů nabízet novým klientům tarify s cenami mírně pod vládou stanoveným maximem. Jde například o E.ON, nový ceník chystá i innogy. Situaci na trhu, kde ceny energií začaly klesat, analyzují i další velcí dodavatelé. Většinou půjde o tarify s dlouhodobou fixací. Vyplývá to z informací firem pro ČTK. Pod úrovní stropu prodávají energie svým stávajícím klientům i někteří menší dodavatelé.

Vodní elektrárna Spálov.

Vodní elektrárna Spálov je klenotem Riegrovy stezky

Znamením pokroku a nástupu nové doby byla na počátku 20. století elektřina. Jedním z němých svědků této éry je i hydroelektrárna v Podspálově na Semilsku, která vznikla v letech 1921 až 1926 podle projektu architekta Emila Králíčka.

Z mobilu se stal univerzální ovladač pro všechno, včetně moderní domácnosti. Zvládne klimatizaci, domácí spotřebiče, ale taky přepínání pořadů v televizi.

Chytré spotřebiče: Vysavač pozná, co má uklidit, a zásuvka ví, kdy se vypnout

Uvědomujete si, jak mocný nástroj nosíte v kapse? Ano, řeč je o vašem chytrém telefonu, jehož výkon je dnes tak velký a možnosti tak široké, že s ním můžete dělat prakticky cokoli. Z mobilu se stal univerzální ovladač pro všechno, včetně moderní domácnosti. Zvládne klimatizaci, domácí spotřebiče, ale taky přepínání pořadů v televizi. Dokonce si můžete vybrat konkrétní film nebo epizodu seriálu, na který se chcete dívat.