Kreativ

ŠTÍTEK: energie

Rozvoj obnovitelných zdrojů v Česku nabírá v posledních dvou letech na obrátkách. Ilustrační snímek

Kam s přebytky zelené energie? Zákaz baterií vadí obcím a komunitám

Rozvoj obnovitelných zdrojů v Česku nabírá v posledních dvou letech na obrátkách. Vypovídají o tom novely energetického zákona v rychlém sledu za sebou. Další už vládou schválená má být krokem k modernizaci české energetiky. Přímo dopadá i na nové sdílení elektřiny.

Vedení města Karlovy Vary ocenilo dorostence Energie.

OBRAZEM: Vedení města Karlovy Vary ocenilo dorostence Energie

Po dvanácti letech vybojovali pro karlovarský hokej medaili, dorostenci Energie skončili v letošním ročníku extraligy bronzoví. Velký úspěch v podání energetiků ocenilo i vedení města Karlovy Vary v čele s primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou, které tým pozvalo ke slavnostnímu ocenění na karlovarský magistrát.

Karviná, OD Prior, duben 2024.

Ostudy Karviné, 8. díl: Prior, dříve ikona města, dnes prázdný obchodní dům

Deník s redakcí karvinsky.denik.cz zmapoval za všechny obyvatele Karviné současnou situaci a vybral největší ostudy města. V sérii reportáží s názvem Ostudy města pokračujeme osmým dílem a zaměříme se na obchodní dům Prior, který byl před vznikem nových obchodních center hlavním obchodním domem, kam se v Karviné chodilo nakupovat pod jednu střechu.

Energetickou maturitu zcela ovládla trojice mladíků ze SPŠ Resslova v Ústí nad Labem. Zleva: Miroslav Svoboda, ředitel Elektrárny Ledvice, Jakub Douša (2. místo), Jaroslav Stajčev (1. místo) a Jiří Procházka (3. místo) a Petr Jirava, expert provozu.

FOTO: Králem Energetické maturity se stal student ústecké Resslovky

V pořadí již třetí, historicky ovšem třináctá, Energetická maturita pro středoškoláky z partnerských škol Skupiny ČEZ proběhla v Elektrárně Ledvice. Její účastníci se během tří dnů seznámili se vším, co souvisí nejen s klasickou výrobou energie, ale v rámci Čisté Energie Zítřka i s obnovitelnými výrobními zdroji.

Společné foto před Infocentrem Elektrárny Ledvice, které se na tři dny stalo zázemím 26 účastníků z šesti partnerských středních škol.

Energetická maturita pro středoškoláky z partnerských škol Skupiny ČEZ

V pořadí již třetí, historicky ovšem třináctá, Energetická maturita pro středoškoláky z partnerských škol Skupiny ČEZ proběhla v Elektrárně Ledvice. Její účastníci se během tří dnů seznámili se vším, co souvisí nejen s klasickou výrobou energie, ale v rámci Čisté Energie Zítřka i s obnovitelnými výrobními zdroji.  Kromě řady odborných přednášek absolvovali studenti několik exkurzí do provozu a pochopitelně i závěrečný „maturitní“ test.

HC Energie Karlovy Vary – Oceláři Třinec 1:3 (0:0, 0:1, 1:2).

Junioři Energie neproměnili ani druhý mečbol, Oceláři srovnali sérii na 2:2

Junioři karlovarské Energie nezvládli ani druhé semifinálové utkání v domácím prostředí. Po středeční prohře 1:4, prohráli s Třincem i čtvrtou semifinálovou bitvu 1:3, čímž Oceláři srovnali sérii na 2:2 na zápasy. Rozhodující pátý duel, ve kterém se definitivně rozhodne o finalistovi, bude na programu v sobotu 6. dubna od 18.00 hodin v Třinci.

HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav 2:3 (1:2, 0:1, 0:0).

Bruslaři zlomili Energii v přesilovkách a zamířili do finále, Vary braly bronz

Dorostenci karlovarské Energie nedotáhli svou misi do úspěšného konce. V semifinálové sérii s Mladou Boleslaví, se kterou po dvou bitvách prohrávali 0:2 na zápasy, dokázali srovnat na 2:2, čímž si vynutili rozhodující pátý zápas. V tom, ale Bruslaři potvrdili, že v této sérii dosáhly na výhru vždy hostující týmy, když rozhodující duel dotáhli do výhry 4:2, čímž opanovali sérii 3:2 na zápasy a mohli se těšit z postupu do finále. Energetici tak obsadili konečné třetí místo, když bronzové medaile jim po utkání nasadili trenéři Energie Pavel Patera a David Moravec. 

Větrná elektrárna, ilustrační foto.

Postaví si Varnsdorf vlastní větrníky? Větru pro ně mají v regionu dostatek

/VIDEO/ Vlastní obecní větrné nebo vodní elektrárny. I to má být budoucnost hospodaření s energiemi ve Varnsdorfu v časech decentralizované energetiky, o které se v odborných kruzích mluví čím dál častěji. Město chce využít především výhodných přírodních podmínek, tedy proudění vzduchu a řeky Mandavy, k výrobě elektřiny.

Liberty Ostrava - hlavní brána, 17. ledna 2024, Ostrava.

Elektrárna Tamehu je kvůli sporům s hutí Liberty Ostrava na prodej

Majitelé Tamehu, který dodává huti Liberty Ostrava elektřinu a provozní plyny, oslovují možné zájemce o odkup firmy. Tameh je v insolvenci, a pokud se s Liberty nedohodne – což by znamenalo učinit určité ústupky, plánuje huť svůj provoz bez něj. Tameh však možná v mezidobí změní majitele.

Jaroslav Rada: Šedá voda z domu umí vrátit energii domů

Jaroslav Rada: Šedá voda z domu umí vrátit energii domů

Vítejte posledního dílu Podcastu Deníku speciál: Solární energie. Ve čtyřdílném speciálu je pokaždé naším hostem Ing. Jaroslav Rada, majitel společnosti Česká síť. V předchozích dílech náš host hovořil například o energetické koncepci pro rodinné domy, chyty, chalupy a nechyběly ani koncepce pro podnikatele a firmy. V závěrečném vydání se zaměřuje hlavně na komunitní energetiku, energetické koncepce pro celé vesnice a probrali jsme také ostrovní systémy a budoucnost vodíkové dopravy.

Petr zemřel náhle ve spánku. Zanechal po sobě manželku a čtyři syny.

Čtyři chlapečci náhle přišli o tatínka. Zemřel ve spánku, měl jen 40 let

Radovat se z každého dne, to je jedno z největších životních mouder. Nikdy totiž nikdo neví, kdy se naposledy nadechne. Obrovskému životnímu zvratu teď čelí Pavla Čiháková, manželka energického Petra, který před pár dny znenadání zemřel ve spánku. V životě toho chtěl ještě mnoho udělat. Jeho čtyři chlapci i zbytek rodiny se však bude muset bez něj obejít.

Dorostenci Energie podlehli v první semifinálové bitvě extraligy Mladé Boleslavi 2:5.

Středočeši urvali v KV Aréně první bod. Energii srazili ve druhé třetině

Dorostenci karlovarské Energie vstoupili neúspěšně do semifinálové série extraligy s Mladou Boleslaví. V KV Aréně energetici prohráli 2:5, když Středočeši rozhodli o své výhře povedenou druhou třetinou, během které vstřelili čtyři branky, čímž se ujali v sérii vedení 1:0 na zápas. Semifinálová série pokračuje druhým duelem v Karlových Varech v pátek 29. března od 17.00 v KV Aréně.

HC Energie Karlovy Vary.

Semifinále! Dorostenci Energie doma vyzvou Mladou Boleslav

Říká se, že dvakrát do jedné řeky nevstoupíš. To však nyní tak úplně neplatí pro dorost Energie, který zhruba po roce ve vyřazovacích bojích opět narazí na tým BK Mladá Boleslav. První dva semifinálové zápasy se odehrají 28. a 29. března v KV Areně. Úvodní buly padne vždy v 17.00 hodin.

Prodlužovací kabel zvládne elektroniku s nízkou spotřebou, jako jsou tablety, notebooky, lampy a chytré telefony

Které přístroje nepatří do prodlužovačky: I jindy dobrý pomocník může škodit

Také se vám zdá, že nové spotřebiče mají stále kratší a kratší kabely? Naštěstí existují prodlužovačky, které nám vyřeší nejen problém s krátkými kabely, ale i problém s nedostatkem elektrických zásuvek v domácnosti. Prodlužovací kabely však nejsou univerzálním řešením. Pokud je používáte špatně, mohou pro vás i vaši domácnost představovat bezpečnostní riziko. Podívejte se, které spotřebiče se nemají připojovat přes prodlužovačku a jak zacházet s prodlužovacím kabelem.

Energii povedou v nové sezoně hokejové legendy Pavel Patera (uprostřed) s Davidem Moravcem (vlevo) a Lukášem Mensatorem (vpravo).

Odtajněno. Energii povedou v nové sezoně hokejové legendy Patera s Moravcem

Hokejisté karlovarské Energie už znají své nové trenéry. A-tým energetiků povede z pozice hlavního kouče Pavel Patera, kterému bude krýt záda asistent David Moravec. Trenérský štáb Energie pak doplní trenér gólmanů Lukáš Mensator. Zbrusu nová trojice podepsala v Karlových Varech dvouleté smlouvy, kdy tak nahradí na lavičce týmu z města minerálních pramenů trio Eismann, Šik, Kněžický, které tým vedlo v závěru vrcholící sezony 2023-24.

Ubytovna ProDante, Liberty Ostrava, 12. 3. 2024, Ostrava

Liberty Ostrava si stěžuje na drahé energie, s podnikateli v areálu jedná stejně

Nehorázné odrbávání. „Parádní" předražení. Těmito a podobnými slovy hodnotí podnikatelé v kunčickém areálu chování huti Liberty Ostrava. Některým vadí nehumánní předražení ceny elektřiny, jiným hýření s dodávkami tepla. Na krizi, kterou zažívá, Liberty bytostně vadí předražené dodávky energií od Tamehu. Podnikatelům v areálu přitom zřejmě dělá totéž.

Odborníci: Spoléhat na dovoz elektřiny je hazard

Spoléhat na dovoz elektřiny je hazard, říkají odborníci

Případné zavření elektráren Počerady a Chvaletice, které kvůli ekonomické nerentabilitě zvažuje skupina Sev.en Česká energie finančníka Pavla Tykače na jaře 2025, by Česko podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) zvládlo. Chyběla by ale výkonová rezerva, což odborníci označují za zásadní riziko.

Gymnazisté besedovali s paní Danou Drábovou o jaderné energii

Gymnazisté besedovali s paní Danou Drábovou o jaderné energii. Podívejte se

Paní Dana Drábová, česká jaderná inženýrka, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a místostarostka Pyšel, přijela v úterý 12. března na besedu se studenty Gymnázia T. G. Masaryka v Hustopečích. Tématem jejich setkání byla historie a využití jaderné energie v každodenním životě. Pozvání přijali i žáci z vyšších ročníků hustopečských základních škol.

6. Základní škola v Jilemnického ulici.

Bazén, škola a školka. Na tyto střechy umístí město letos fotovoltaické panely

/FOTO, VIDEO/ Úspora plateb za energie s využitím vlastních zdrojů. To je účelem projektu, v rámci nějž chce boleslavský magistrát začít instalovat na některé budovy patřící městu fotovoltaické panely. V letošním roce by se to mělo týkat střech tří budov. Projektová dokumentace se však bude připravovat i pro další roky a stavby.

Protest odborů k Liberty Ostrava 22. 2. 2024.

Plán B se stává plánem A. Liberty plánuje budoucnost bez Tamehu. Co to znamená

Dříve nepředstavitelný, později časově náročný, a nyní už poměrně pravděpodobný. Takový je záměr ostravské huti Liberty, která plánuje svou budoucnost bez klíčového dodavatele energií Tameh Czech, jemuž přitom dluží asi dvě miliardy korun. Podle Tamehu už huť žádá ostatní věřitele, aby byl vyškrtnut ze seznamu věřitelů, kteří musejí odsouhlasit její restrukturalizační plán. Jen tak ji totiž může chránit soudní moratorium, věřitelé se na huť nesletí jako supi a neskončí v úpadku.

Českobudějovický Motor uspěl v lázních, kde porazil tamní Energii a radoval se z postupu do čtvrtfinále Tipsport extraligy.

Motor srazil Energii v přesilovkách a slavil postup do čtvrtfinále

Hokejisté českobudějovického Motoru zvládli i třetí utkání předkola play-off s karlovarskou Energií. Ta v KV Aréně odvracela postupový mečbol Jihočechů, ale bez úspěchu, když prohrála 1:3, čímž tak pro ni sezona skončila, zatímco České Budějovice zkompletovaly sérii na 3:0 na výhry, čímž postoupily do čtvrtfinále Tipsport extraligy.

Jaroslav Rada: Nebál bych se dům odpojit od sítě a energii brát jen ze slunce

Jaroslav Rada: Nebál bych se dům odpojit od sítě a energii brát jen ze slunce

Vítejte u prvního dílu Podcastu Deníku speciál: Solární energie. Ve čtyřdílném speciálu bude vždy hostem odborník na problematiku solární energetiky a zároveň majitel úspěšné společnosti Česká síť, Ing. Jaroslav Rada. V prvním díle náš host hovořil hlavně energetické koncepci pro rodinné domy.

Hokejisté karlovarské Energie vyzvou v předkole play-off Banes Motor České Budějovice. Volejbalisté Karlovarska se pak postaví v play-off ČEZ extraligy českobudějovickému Jihostroji.

Společně za Vary: Energie a Karlovarsko jdou společně do play-off s Jihočechy

Hokej a volejbal, že to nejde dohromady? Máte pravdu, ale přeci jen, jak hokejisté karlovarské Energie, tak volejbalisté Karlovarska, mají přeci jen něco společného. Během základní části svých soutěží pomýšlely oba kluby na vyšší příčky, oba týmy vyměnily během sezony trenéry a oba týmy narazí v play-off shodně na Jihočechy.

Lucie náhle zemřela na leukémii. Zanechala po sobě manžela a dvě malé dcerky

Byla unavená, myslela, že má chřipku. Po dvou dnech mladá žena zemřela

Lucka byla usměvavá maminka dvou malých holčiček, byla vždy plná energie. Najednou však začala pociťovat silnou únavu a typické příznaky chřipkového onemocnění. Následně byla převezena do nemocnice s banálním zánětem močových cest a záhy už byla se závážnou diagnózou leukémie převezena do Prahy. Po dvou dnech nemoci, o které ani nevěděla, že ji má, zemřela. Její rodina lidem vzkazuje: nepodceňujte preventivní prohlídky.

Končící ředitel Činoherního studia Ústí nad Labem Jiří Antonín Trnka.

Během covidu jsem si sáhl na dno, přiznává Trnka. Činoherák byla díra po granátu

/ROZHOVOR/ Když před necelou dekádou usedl do ředitelského křesla ústeckého Činoherního studia, nakupené patálie mohl počítat po desítkách. Vyrabované divadlo nemělo odposlechy ani ekonoma, o fungujícím souboru si Ústečané mohli nechat jen zdát. S téměř desetiletým odstupem se odcházející šéf Jiří Antonín Trnka chystá předat znovuzrozený Činoherák do nových rukou. „Z punkového studia se stala renomovaná a stabilní scéna patřící mezi českou divadelní elitu,“ ohlíží se za končícím angažmá.

Končící ředitel Činoherního studia Ústí nad Labem Jiří Antonín Trnka.

Během covidu jsem si sáhl na dno, přiznává Trnka. Činoherák byla díra po granátu

/ROZHOVOR/ Když před necelou dekádou usedl do ředitelského křesla ústeckého Činoherního studia, nakupené patálie mohl počítat po desítkách. Vyrabované divadlo nemělo odposlechy ani ekonoma, o fungujícím souboru si Ústečané mohli nechat jen zdát. S téměř desetiletým odstupem se odcházející šéf Jiří Antonín Trnka, který je ředitelem divadla také v Děčíně, chystá předat znovuzrozený Činoherák do nových rukou. „Z punkového studia se stala renomovaná a stabilní scéna patřící mezi českou divadelní elitu,“ ohlíží se za končícím angažmá.

Hokejisté Energie zahájí předkolo play-off v Českých Budějovicích.

Energie narazí v předkole na Motor, začne se ve středu

Rozluštěno. Alespoň trochu odčinit nepovedenou základní část Tipsport extraligy, ve které hokejisté Energie dosáhli na jedenáctkou příčku, se budou snažit Západočeši v předkole play-off. Hokejová družina kouče Václava Eismanna vyzve Banes Motor České Budějovice, který zakončil základní část na šesté pozici.

Kladno - Karlovy Vary 1:4. V modrém Richard Jarůšek

Energie zlomila Kladno v přesilovkách. Kružík si připsal premiérový hattrick

Hotovo. Základní část hokejové Tipsport extraligy za sebou udělala definitivní tečku v rámci závěrečného 52. kola. V něm se představili hráči karlovarského Energie na ledě posledního Kladna, kam zamířili v řádně obměněné sestavě, bez několika svých opor. V dresu Západočechů tak naskočilo několik hokejistů sokolovského Baníku v čele s gólmanem Petrem Hamalčíkem, kterým v pátek skončila sezona v Chance lize. Energie se nakonec rozloučila s první částí extraligy vítězstvím 4:1, když profitovala z přesilových her, když tři dokázala brankově zužitkovat, když navíc hattrick připsal na své konto Daniel Kružík. Energie tak zakončila základní část na jedenáctém místě.

Kladno - Karlovy Vary 1:4. Před brankářem Hamalčíkem hlídkuje Jakub Klepiš

Ex-kladeňák Kružík trefil hattrick, Rytíři představili posilu pro baráž

Kladenští hokejisté zakončili základní část extraligy zhruba v rytmu, v jakém odehráli její valnou část. Proti doslova rezervě Karlových Varů, které před předkolem play-off pošetřily drtivou část hlavních opor, dali Rytíři jen gól a jediný Kladeňák, který v neděli snesl měřítko, nastoupil v soupeřových barvách. Daniel Kružík dal premiérový hattrick sezony, Energie vyhrála 4:1.

Tipsport extraliga, 51. kolo: HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha 5:1 (0:1, 2:0, 3:0).

OBRAZEM: Energie sekla pěti kousky Spartu a proklouzla do předkola play-off

Splněno. Velký oddych zažili hokejisté karlovarské Energie v 51. kole Tipsport extraligy. V KV Aréně v důležité bitvě urvali důležité tři body v cestě za předkolem play-off, když dosáhli na skalp pražské Sparty, kterou porazili 5:1. O výhře, kterou energetici přerušili sérii šesti proher v řadě, rozhodli ve druhé polovině utkání, během které vstřelili pět branek, když tři z nich zaznamenali v přesilových hrách. 

HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.

Zmar na východě Čech. Energie ani podruhé nestačila na Dynamo, vyfasovala kanára

Trápení pokračuje. Dvakrát se během sedmi dnů představili hokejisté karlovarské Energie v rámci Tipsport extraligy v pardubické areně. Dvakrát z toho byla v souboji s vítězem základní části pardubickým Dynamem prohra. K první porážce 2:5 tentokrát přihodili energetici prohru 2:6, i přesto, že dvakrát v duelu vedli. Domácí rozhodli o své výhře povedenou druhou třetinou, kterou vyhráli 3:0. Energie tak protáhla sérii porážek již na šest utkání v řadě, když se v tabulce na ní dotahuje Mladá Boleslav, která ztrácí na Karlovy Vary dvě kola před koncem základní části čtyři body.

Protest odborů k Liberty Ostrava 22. 2. 2024

Odstřihne se Liberty od Tamehu? Pohltí jej? Kdy je to možné a jak s plným platem

Liberty Ostrava plánuje během několika týdnů návrat zhruba 1500 zaměstnanců do práce. Jak toho chce dosáhnout, když nadále dluží Tamehu za energie asi dvě miliardy korun, a ten proto neuvažuje o obnovení dodávek energií do huti? Liberty také zvažuje scénář, kdy by firmu ke svému fungování nepotřebovala. Je to reálné? A do kdy mají zaměstnanci jistotu, že dostanou mzdu v plné výši?