Kreativ

ŠTÍTEK: energie

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Vláda je proti podnikatelům. Fiala a Pekarová žijí z daní Agrofertu, řekl Babiš

Vláda vyslala konsolidačním balíčkem jasný signál, že si nepřeje podnikatele v České republice, řekl Andrej Babiš v pravidelné debatě Deníku pod názvem Co na to Andrej Babiš. „V Maďarsku je korporátní daň devět procent, u nás se zvýší na 21, takže pravicová ODS říká všem podnikatelům, že je tady nechce, a proto je víc zdaní, stejně jako jejich zaměstnance,“ uvedl.

Sledujte pravidelné debaty Deníku se šéfem hnutí ANO: Co na to Babiš?

VIDEO: O cenách potravin, energií i Agrofertu. Babiš byl hostem Deníku

Co na to Andrej Babiš? Deník vám nabídl další díl živé debaty s předsedou hnutí ANO. Tentokrát se redaktorka Kateřina Perknerová lídra opozice zeptala například na vysoké ceny potravin. Zajímala se i o to, jak je to se ziskem Agrofertu. Nestihli jste přímý přenos debaty? Její záznam můžete sledovat v článku. 

hokej extraliga příprava HC Plzeň x Energie Karlovy Vary

Energie si připisuje čtvrtou výhru, v odvetě znovu porazila Plzeň

/HOKEJ/ Energie byla úspěšná i ve druhém západočeském derby letošní přípravy. První třetina byla v režii energetiků, ale v prostřední části se vše otočilo a gólovou iniciativu převzala Plzeň. V závěrečné třetině se Karlovým Varům podařilo vytvořit dvoubrankový náskok, který jim zajistil už čtvrtou výhru v sezoně.

LUKAS ZETTERBERG si v západočeském derby připsal na účet premiérovou trefu v barvách Energie.

Cítím se tu jako doma, říká o Energii Lukas Zetterberg

/HOKEJ/ Lukas Zetterberg je jednou z předsezonních posil karlovarské Energie. V úterý se poprvé představil na domácím kluzišti a rovnou se zapsal V první západočeském derby sezony na listinu střelců. „Dostal jsem dobrou nahrávku od Jiřího Černocha. Snažil jsem se vystřelit nahoru, ale padlo to dolů, byl to šťastný gól,“ popisuje svou první trefu v karlovarském dresu Zetterberg.

Každá úspora se počítá

Šetříme podle babiček: 5 tipů, jak začít šetřit ve své domácnosti

Rozhodne-li se člověk šetřit, nebude to určitě pohodlné, ani jednoduché. Ale určitě to bude efektivní. A kde vlastně s šetřením v domácnostech začít? Nejjednodušší je inspirovat se příkladem. Stačí podívat se o nějakou tu generaci nazpět a zjistit, jak to dělali třeba naše babičky a dědečkové. Podívejte se na pět tipů, jak začít šetřit v domácnosti. 

David Bruk, trenér HC Energie Karlovy Vary.

Energie ovládla západ, v nájezdech uspěla nad Plzní

/HOKEJ/ Karlovarští hokejisté se poprvé v letošní sezoně představili na domácím ledě v KV Aréně navíc v západočeském derby proti Plzni. Hráči Energie svého rivala nakonec udolali po samostatných nájezdech 2:1, a opanovali tak první západočeské derby. 

Hokejisté karlovarské Energie uspěli na ledě Litvínova.

Krádež! Energie v závěru vyloupila Litvínov

/HOKEJ/ Karlovarští hokejisté nastoupili ke třetímu přípravnému zápasu v podkrušnohorském derby proti Litvínovu. Energie ve třetí třetině otočila utkání na svou stranu a z prvního derby letošní sezony vyšla vítězně, když si připsala na účet výhru 3:1.

Hockey Outdoor Triple: Energie si zahraje derby s Plzní pod širým nebem!

Hockey Outdoor Triple: Energie si zahraje derby s Plzní pod širým nebem!

/HOKEJ/ Hokejisty karlovarské Energie čeká 17. února příštího roku jedinečný hokejový zážitek. Přímo pod skokanským můstkem v německém Klingenthalu ležícím těsně za hranicemi totiž odehrají tradiční západočeské derby s Plzní. I na Karlovy Vary tak čeká jejich zápas pod širým nebem! 

Notebook obecně spotřebuje výrazně méně energie než stolní počítač.

Největší žrouty elektřiny známe, ale o peníze nás obírá i „energie upíra“

Výzvy k šetření elektřinou ještě před několika lety řada spotřebitelů podceňovala. Pak se však ceny energií staly jedním z největších problémů a lidé změnili názor. Víme, které spotřebiče patří k největším žroutům energie v domácnosti, a snažíme se jejich spotřebu omezit. Existují však i žrouti velmi nenápadní. Elektřině, kterou nepozorovaně odčerpávají, se říká energie upíra a rozhodně není zadarmo.

Hokejová příprava ve Strakonicích Plzeň - Motor ČB 4:2.

Ve čtvrtek poprvé na hokej, v rámci Energie AG Motor Tour Jihočeši hostí Kouvolu

/SOUTĚŽ/ První přípravný duel letošní sezony mají hokejisté Banes Motoru České Budějovice za sebou. Ve Strakonicích s řadou juniorů v sestavě prohráli s Plzní 2:4, přestože už vedli 2:0. Již ve čtvrtek je čeká první domácí přípravný zápas v rámci série Energie AG Motor Tour proti finskému klubu KooKoo Kouvola (17:30).

Mladá Boleslav - Karlovy Vary, 8. srpna 2023.

Energie vyrovnala v závěru, ale s Boleslaví prohrála na nájezdy

Pouhé dva góly po šedesáti minutách i pětiminutovém prodloužení viděli v úterý fanoušci na stadionu v Mladé Boleslavi, kam k prvnímu přátelskému utkání přijeli hokejisté Energie Karlovy Vary. Zápas skončil vítězstvím domácích 2:1 až po samostatných nájezdech, v nichž uspěl pouze mladoboleslavský Lantoši.

Zařízení pro jadernou fúzi v kalifornském San Diegu během údržby v roce 2017

Úspěch jaderné fúze: Vědci podruhé získali víc energie, než spotřebovali

Americkým vědcům z laserového centra v kalifornském státním vědeckém ústavu Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) se opět podařilo při jaderné fúzi získat více energie, než kolik při experimentu spotřebovali. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího LLNL. Konkrétní čísla se teprve vyhodnocují, experiment byl ale úspěšnější než ten prosincový, kdy se fúzi poprvé podařilo realizovat tak, aby byla energeticky zisková.

Pro bohatou úrodu voňavých domácích rajčat je potřeba dodržet pár pravidel - důkladná zálivka, přihnojování a zaštipování vedlejších výhonů k nim patří.

Zaštípnout, zastřihnout, zkrátit. Rajčata teď potřebují vaši péči, aby dozrála

Ať už máte rajčatových keříků plnou zahradu nebo jen dva tři na balkóně, potřebují stejnou péči. Kromě vydatné každodenní zálivky a přihnojování přišel právě teď čas na zaštipování přebytečných výhonků rajčat. Bude vás to sice stát trochu práce, ale rostliny vás pak odmění bohatou úrodou rajčat. Přečtěte si, proč a jak zaštipovat rajčata.

Větrný park čítající devět stožárů s celkovým výkonem 18 megawattů stojí u Horní Loděnice, červen 2022

Investoři do větrné energie krouží kolem Mor. Berouna. Nabídky jsou na stole

V sousedství třetí největší větrné farmy v České republice, jež se nachází mezi obcemi Lipina, Horní Loděnice a Těšíkov, by mohly vyrůst další větrníky. Kromě pětice stožárů s rotory, které by v kopcích nad Šternberkem rádo postavilo Úsovsko exministra zemědělství Jiřího Milka z první Babišovy vlády, připravuje vztyčení stejného počtu elektráren firma v Jívové a nově oslovili investoři do energie z větru Moravský Beroun.

Ilustrační foto

Společnosti Fatra loni mírně vzrostly tržby na 4,29 mld.Kč, měla ztrátu milion

Společnosti Fatra z Napajedel na Zlínsku, která patří k největším zpracovatelům plastů v zemi, se loni meziročně zvýšily tržby o 25 milionů korun na 4,292 miliardy korun. Společnost, která je součástí koncernu Agrofert, však loni skončila ve ztrátě 1,2 milionu korun, o rok dříve vykázala zisk po zdanění 108 milionů korun, o rok dříve 104 milionů korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin.

Ekonomka Jana Matesová

Stát musí ceny energií regulovat, říká ekonomka Jana Matesová

Za zběsilou inflaci, která je v Česku stále druhá či třetí nejhorší v Evropské unii, může podle ekonomky Jany Matesové několik faktorů. „V Česku jde o výsledek bezbřehého utrácení v době pandemie, kdy vláda ve druhé polovině roku 2020 a v celém následujícím roce rozdávala ve velkém peníze, které šly do spotřeby. Lidé měli peníze, ale neměli je za co utratit. Ekonomika byla zasažená lockdowny a šla celkově dolů, příjmy domácností ale ne,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Logo společnosti Pražská energetika (PRE)

PRE od září zlevní více než 700 tisícům odběratelů energie pod úroveň stropu

Pražská energetika (PRE) zlevní od 1. září plošně silovou elektřinu a plyn pod úroveň cenového stropu. Snížení cen se bude týkat přibližně 700.000 odběratelů elektřiny a téměř 30.000 odběratelů plynu, což je drtivá většina klientů společnosti. Zlevnění se nebude týkat zákazníků, kteří už mají zafixovány ceny pod stropem. Konkrétní ceny dodavatel oznámí v srpnu. Sdělil to mluvčí PRE Karel Hanzelka. V předchozích měsících zlevňovali pro část odběratelů i další dodavatelé.

Svatováclavský pramen a sousoší Svatá trojice u Jankova na pomezí Českobudějovicka a Českokrumlovska byly nápadem Václava Broukala (75).

Vybudoval dvě poutní místa v lese u Jankova. Voda i kameny prý dodávají energii

Na pomezí Českobudějovicka a Krumlovska u obce Jankov stojí kopec Kluk, tam vyvěrá hned několik pramenů a samotné pohoří je opředeno legendou. Podle psychotronika Pavla Kozáka, který před lety lokalitu mapoval, má zvláštní atmosféru nejen Svatováclavský pramen, ale i sousoší na vrcholu Svatá trojice. O vzniku poutních zastavení si Deník povídal se zakladatelem, bývalým revírníkem, 75letým Václavem Broukalem.

Technický ředitel GLP Aleš Růžička.

Logistický park u Holubic? Propojujeme ho s krajinou, říká ředitel Aleš Růžička

/ROZHOVOR/ Už v srpnu bude plně v provozu areál nového logistického parku u Holubic na Vyškovsku. Prostory jsou již kompletně pronajaté, smlouvu o pronájmu tady podepsali zástupci řady firem. Provozovatelé usilují o snížení ekologické zátěže a maximální využití obnovitelných zdrojů energie. „Pro nás to výsadbou stromů teprve začíná. Proto taky holubický areál vypadá spíše jako park a návštěvník si toho hned všimne,“ říká v rozhovoru technický ředitel společnosti GLP Aleš Růžička.

Rozhodcovská pohodička v Brandýsku, kde byl zápas se Zlonicemi klidný: zleva Zoufalý, Kindl a Nejedlo.

Energie je zpátky. Adam Kindl píská, ale hlavně mentoruje mladé rozhodčí

Ještě loni vedl obsazovací úsek Středočeského fotbalového svazu, pak z téhle funkce zmizel. Ale ve fotbale Adam Kindl zůstává dál. V několika zajímavých zápasech se vrátil k řízení zápasů přímo z plochy, navíc se snaží pomoci hlavně mladým, začínajícím arbitrům v růstu jejich kariér. O tom všem mluvil Adam Kindl v rozhovoru pro Deník. 

Pokud se vaše smlouva s dodavatelem energií automaticky prodlužuje, dejte si pozor. Mohli byste přijít o spoustu peněz.

Pozor na automatické prodloužení smlouvy na energie. Můžete přijít o tisíce

Nárůst cen energií přinutil řadu spotřebitelů zbystřit a víc si hlídat smlouvy s dodavateli. Víc se o ně zajímají zejména lidé, kteří měli cenu zafixovanou na určité období. Pokud cena výrazně vzrostla, obvykle se poohlížejí po levnějším produktu. Pozor by si ale měli dát i lidé, jimž se termínovaná smlouva na odběr energie po svém uplynutí prodlouží automaticky. Za rok mohou přijít i o tisíce korun.

Duchové.

Zvláštní energie? I v Libereckém kraji existují místa, na kterých vám bude úzko

Existují místa, na která se slabší jedinci neradi vypravují. Zároveň jde o lokality volně přístupné a prý v nich lze pocítit nápor podivných energií, které často prošly zkoumáním jak vědců, tak i nadšenců. Byť vám asi žádný tým odborníků nedá za pravdu, že na těchto místech se děje něco opravdu podivného, kdo nepříjemnépocity zažil, do konce života na takovou příhodu nezapomene.

Hokejisté karlovarské Energie mají za sebou první fázi suché přípravy.

FOTO: Energetici mají za sebou první fázi přípravy. Jsme spokojeni, hlásí Bruk

/HOKEJ/ Úvodní fázi náročné přípravy na novou sezonu mají hokejisté karlovarské Energie úspěšně za sebou. Trenérský štáb Davida Bruka naordinoval svým svěřencům deset týdnů poctivé dřiny, po kterých ale čeká na hráče jen krátké volno. Už v pondělí 17. července totiž zahájí další tréninkovou fázi.

Každá menstruační fáze je charakteristická určitými příznaky

Nevíte, kdy jste měla poslední menstruaci? Snadno to vypočítáte ze signálů těla

Také vás na gynekologii už při vstupu do ordinace vždy zaskočí otázka na vaši poslední periodu? Její datum si nikdy nepamatujete a do aplikace, kterou jste si stáhla, nejste schopna zanášet data? V takovém případě jen těžko usuzovat, kdy rudá armáda zaútočí znovu. Poznat, že se blíží menstruace, však můžete i podle jasných signálů, které vám dává tělo.

Investiční specialista Aqualandu Moravia Kamil Golka.

Golka z Aqualandu: Vodu, kterou nyní vypustíme do kanálu, nově zpětně použijeme

/VIDEO/ Novou technologii, která dokáže recyklovat bazénovou vodu, pořídili provozovatelé Aqualandu Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku. Pátý nejnavštěvovanější akvapark v Evropě s roční návštěvností přes sedm set tisíc lidí díky tomu ušetří náklady i životní prostředí. „V provozu bude pravděpodobně v půlce července," říká v rozhovoru pro Deník Rovnost investiční specialista pasohláveckého akvaparku Kamil Golka.

Investiční specialista Aqualandu Moravia Kamil Golka.

Golka z Aqualandu: Vodu, kterou nyní vypustíme do kanálu, nově zpětně použijeme

Novou technologii, která dokáže recyklovat bazénovou vodu, pořídili provozovatelé Aqualandu Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku. Pátý nejnavštěvovanější akvapark v Evropě s roční návštěvností přes sedm set tisíc lidí díky tomu ušetří náklady i životní prostředí. „V provozu bude pravděpodobně v půlce července,“ říká v rozhovoru pro Deník Rovnost investiční specialista pasohláveckého akvaparku Kamil Golka.

Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu v 17:11 SELČ úspěšně odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA).

Z mysu Canaveral odstartovala evropská mise Euclid. Bude zkoumat vývoj vesmíru

Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu v 17:11 SELČ úspěšně odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA). Start bylo možné sledovat živě na kanálu ESA na serveru YouTube. Cílem mise je pomocí výkonného teleskopu a dalších zařízení zmapovat vesmír, jeho vývoj a strukturu a do budoucna odborníkům poskytnout data nutná k pochopení dvou nejzáhadnějších vesmírných jevů - temné hmoty a temné energie. Euclid do kosmu vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Veřejná prezentace záměru postavit tři větrné elektrárny mezi Rožmberkem nad Vltavou, Vyšším Brodem a Větrnou se konala v hasičárně v Přízeři, místní části Rožmberka.

Nabídka je na stole. Za tři větrné elektrárny nad Rožmberkem téměř 50 milionů

/VIDEO/ Tři miliony jednorázově, dvacet tři milionů do městské kasy během dalších dvaceti let a dvaadvacet milionů občanům. To je ve stručnosti nabídka, se kterou přijel zástupce karlovarské Nové Energie s. r. o. Josef Urbich do Přízeře u Rožmberka nad Vltavou za občany. Firma by chtěla v kopcích mezi Rožmberkem nad Vltavou, Vyšším Brodem a Větrnou postavit tři obří větrné elektrárny a vyčíslila kompenzace, které by za znehodnocení pohledu do krajiny, hluk a další negativa nabídla.

Energetická společnost ČEZ vyplatí svým akcionářům rekordní dividendu z loňského očištěného zisku 145 korun za akcii, tedy téměř z celého zisku 78 miliard korun, ilustrační foto

Přehledně: Rekordní dividenda ČEZ, vláda z něj stahuje největší sumu v historii

Vláda se snaží nečekaně rychle rostoucí schodek státního rozpočtu zalátat, jak se dá. Kromě občanů, kterým chce nařídit vyšší daň z přidané hodnoty (DPH), je na ráně také největší tuzemská energetická firma ČEZ. Od ní stát jakožto největší z jejích vlastníků získá 54 miliard korun. Deník přináší odpovědi na otázky, proč se bude vyplácet tak vysoká dividenda a co to pro ČEZ znamená.