Kreativ

ŠTÍTEK: energie

Peníze, ilustrační foto.

Armex Energy dostal od ERÚ rekordní pokutu, zaplatit má téměř pět milionů

Historicky nejvyšší pokutu za protispotřebitelské jednání udělil Energetický regulační úřad (ERÚ) děčínské firmě Armex Energy. Ta má zaplatit za nedodržení fixované ceny, požadování úhrady neobjednaných dodávek energie nebo pozdní vyřizování reklamací 4,7 milionu korun. Rozhodnutí ERÚ je pravomocné, Armex Energy s ním ale nesouhlasí.

V Ústeckém kraji ČEZ provozuje 55 veřejných dobíjecích stanic, na konci loňského roku to bylo 39 stojanů. Na snímku je dobíjecí stanice u teplárny v Trmicích.

E-řidiči odebrali vloni v Ústeckém kraji u stanic ČEZ více zelené elektřiny

Více než 140 nových dobíjecích stojanů, meziroční růst celkově odebrané bezemisní elektřiny o 24 % a k tomu 20% navýšení průměrně načerpané energie při jednom dobíjení. To jsou hlavní příspěvky největší české veřejné dobíjecí sítě, kterou provozuje Skupina ČEZ, k boomu elektromobility v ČR. Vloni byl také navýšen celkový výkon této sítě na téměř 50 MW, a to hlavně akcelerovanou výstavbou vysokorychlostních stanic. 

HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.

Olomoucká Mora urvala v lázních cennou výhru, Energii odskočila na osm bodů

Hokejisté karlovarské Energie ani počtvrté nedokázali porazit Olomouc. Ve 42. kole Tipsport extraligy neuspěli v KV Aréně, kde Moře podlehli 1:3, čímž tak připsali na účet s Olomoucí čtvrtou prohru v řadě. Olomouc, která urvala teprve čtvrtou tříbodovou výhru na kluzištích soupeřů, navýšila náskok na deváté příčce na desátou Energií již na osm bodů.

Sklárna Květná v roce 2021

Zázraky se dějí. Sklárna Květná nekončí, zachránil ji prodej novému majiteli

Sklárna Květná ve Strání na Uherskohradišťsku navzdory dříve avizovanému uzavření ruční výrobu skla nakonec neukončí. I přes velmi komplikovanou situaci, způsobenou zejména dramatickým růstem cen energií, bude podnik pokračovat ve výrobě také v dalších měsících roku. Sklárnu totiž převzali noví majitelé - holding AF Group. Dosavadní ředitel sklárny Marek Mikláš bude podnik řídit dál.

Liberty Ostrava - hlavní brána, 17. ledna 2024, Ostrava.

Lidé zůstávají doma, krize v Liberty nekončí. Schyluje se k tahanicím u soudu

Zaměstnanci Liberty Ostrava a Tameh Czech se ani na konci ledna do práce nevracejí. Restrukturalizační plán podniku podle stojí na obnovení výroby a dodávkách energií do hutě. A tedy na jednání s jejich dodavatelem Tamehem, který říká, že jednání nikam nepokročila, protože huť nesplácí svůj dluh. Firmy se točí v začarovaném kruhu.

Brněnští hokejisté (v bílém) v neděli zdolali Karlovy Vary.

Karlovarský zmar na jihu Moravy. Kometa nadělila energetikům bůra

/FOTOGALERIE/ Do závěrečné čtvrtiny základní části Tipsport extraligy vstoupili hokejisté karlovarské Energie prohrou 1:5 na ledě brněnské Komety. Ta sice v utkání brzy prohrávala, přesto dokázala zlomit Západočechy povedenou druhou a třetí třetinou, ve kterých vstřelila Energii vždy po dvou gólech.

Vstát ráno z postele dělá problém většině lidí. Jednou věcí to ještě zhoršují.

Největší chyba, kterou můžete udělat, když zazvoní budík? Dělá ji téměř každý

Jste ranní ptáče nebo spíš noční sova? To poznáte podle toho, zda vám ranní vstávání nedělá problém, nebo pětkrát vypnete budík, abyste si mohli ještě trochu přispat. Abyste se neprobouzeli unavení a dokázali rychle vyskočit z postele, můžete si pomoci několika jednoduchými triky, které zvládne každý. Nejdůležitější je však vyvarovat se chybě, kterou dělá mnoho lidí.

Ilustrační foto.

Evropa má nejdražší elektřinu na světě. To poškozuje domácnosti i firmy

Ceny elektřiny se na jednotlivých kontinentech výrazně liší, což má zásadní dopady na konkurenceschopnost vývozců, upozornila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Elektřina v Evropě sice v posledních měsících zlevnila, ale přesto zůstává dvakrát dražší než v roce 2019. Oproti tomu v USA je cena elektřiny oproti stejnému srovnání vyšší jen o 15 procent. Ještě levnější elektřinu mají v Asii.

Zápas 40. kola hokejové extraligy Karlovy Vary - Vítkovice Ridera 0:3. Fotogalerie Petra Kotaly je z utkání Vítkovice - Litvínov 5:1 (38. kolo extraligy - 21. 1. 2024).

Parádní jízda Vítkovic: o výhře v lázních rozhodly dva góly ve 23. minutě!

/AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ Třetí zápas za sebou a opět vítězství! V neděli se naladili domácí výhrou nad Litvínovem (5:1), v úterý hokejisté Vítkovic slavili v Hradci Králové (4:3 po sam. nájezdech) a ve čtvrteční předehrávce 40. kola extraligy i na ledě Karlových Varů. Energii v lázeňském městě porazili 3:0. Brankář Lukáš Klimeš vychytal třetí čisté konto v této sezoně.

Sklárny Moravia v Úsobrně na Blanensku zaměstnávají v současnosti kolem dvou stovek lidí.

Drahé energie a kompenzace. Stát nastavil dvojí metr, zní ze sklárny v Úsobrně

/ROZHOVOR/ Sklárny z Úsobrna na Blanensku se soudí s Ministerstvem obchodu a průmyslu. Tvrdí, že stát český podnik z jihu Moravy před časem diskriminoval ohledně získání dotace v době energetické krize. A že naopak vyplacenou podporou pomohl konkurenci, velkým firmám, se zahraničními vlastníky. Situaci ohledně žaloby a dalších kroků Deníku přiblížil předseda představenstva akciové společnosti Sklárny Moravia Pavel Bartoň.

František Šturma

Šturma je plný energie. Tu chce předávat hráčům, kteří chtějí být úspěšní

Svoje poslední angažmá asi nebude hodnotit jako úplně vydařené. Na druhou stranu mu dalo zase mnoho dalších zkušeností, které by rád zúročil jinde. Fotbalový trenér František Šturma z Křince na Nymbursku skončil na konci roku jako generální ředitel třineckého klubu. V zimě koketoval s několika kluby, ale žádná nabídka ho neoslovila natolik, aby kývl. Jak ale sám říká, je plný energie, kterou chce předávat hráčům, kteří mají stejný cíl. Být úspěšní.

Útočník Energie Dávid Gríger. Ilustrační foto.

Energie zvítězila nad Kladnem. Gríger oslavil návrat gólem

Třetí pokus už byl úspěšný. Hokejisté karlovarské Energie až na třetí pokus dokázali porazit v Tipsport extraligy za tři body Rytíře Kladno. V KV Aréně dosáhli energetici na výhru 4:1, ke které přispěl jedním zásahem po zranění navrátivší se útočník Dávid Gríger, který zapsal na extraligové konto již patnáctou trefu.

Zoo ve Zlíně

Zlínská zoo pokryje z vlastních zdrojů 91 procent provozních nákladů

Rok 2023 byl pro zlínskou zoo mimořádný po chovatelské i po ekonomické stránce. Druhá nejvyšší návštěvnost v historii zoo ve výši 770 tisíc návštěvníků přinesla také vysoké příjmy zoo. Dokázaly pokrýt 91 procent jejích nákladů. Uvedená ekonomická soběstačnost je nejvyšší v rámci českých a slovenských zoologických zahrad a naprosto výjimečná i při srovnání se světovými zoo.

Pohled na výstavní plochu Infothermy.

Začala výstava Infotherma. Letos hlásí zaplněnost do posledního metru

Stovky vystavovatelů, tisíce návštěvníků. Tak vypadal první den 29. ročníku specializované výstavy Infotherma, která se koná ve dnech od 22. do 25. ledna na výstavišti Černá louka v Ostravě. Také letos se na ní mají možnost setkat s návštěvníky přední odborníci, výrobci, montážní a servisní firmy, prodejci a odborná veřejnost. Výstava je letos obsazena a zaplněna do posledního metru výstavní plochy.

Extraliga, 38. kolo: Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 1:4

Energie přerušila sérii proher. Sekla Spartu a podruhé vyloupila O2 arenu

Krize zažehnána, alespoň prozatím. Hokejisté karlovarské Energie i podruhé v sezoně vyloupili pražskou O2 arenu, když ve 38. kole porazili pražskou Spartu 4:1, která se vyhřívala před zápasem na vedoucí příčce. Cenným skalpem Západočeši přerušili sérii čtyř proher v řadě, čímž na extraligový účet připsali velmi důležitý tříbodový zisk.

Hokejisté Energie nezvládli duel s Pardubicemi, se kterými prohráli 3:4 v prodloužení. Ilustrační foto.

Energie vedla o tři góly. Pardubice to nevzdaly a zvítězily v prodloužení

Ani tříbrankový náskok nestačil hokejistům karlovarské Energie k výhře nad Pardubicemi. Energetici sice dlouho pošilhávali ve 37. kole Tipsport extraligy v KV Aréně po tříbodovém zisku, ale v závěrečné třetině přišlo na pořad pardubické zmrtvýchvstání, které přineslo vyrovnání. Nakonec o vítězi rozhodlo prodloužení, které Pardubice přetavily ve vítězství 4:3.

Těžební rypadlo RK5000 by se po svém přesunu mohlo stát turistickou atrakcí.

Gigant z lomu ČSA by se mohl stát turistickou atrakcí, bez stěhování to nepůjde

O zachování jedné z dominant lomu ČSA, obří korečkové rypadlo, projevil zájem Ústecký kraj i těžařská společnost. Těžební stroj by se pak přesunul přibližně o jeden kilometr na místo, které nebude po rekultivaci lomu zatopené. Rypadlo by mohlo sloužit jako upomínka na doby, kdy celému regionu Podkrušnohoří dominovala právě povrchová těžba hnědého uhlí. O možném přesunu, který by vyšel na desítky milionů korun, nyní hejtmanství jedná se společností Sev.en, které unikátní stroj patří.

Fotovoltaická elektrárna ve Vsetíně - Bobrkách. Ilustrační foto.

Vsetín založí energetické společenství. Připojit se mohou výrobci i spotřebitelé

V době nárůstu cen energií se Vsetín zabývá způsoby, jak snížit finanční náklady za elektřinu v budovách majetku města a také způsoby rozvinutí takzvané komunitní energetiky. Město proto plánuje stavbu několika fotovoltaických elektráren (FVE) a vznik energetického společenství, které zajistí sdílení energie mezi místními výrobci energie z fotovoltaických elektráren a zájemci z řad spotřebitelů.

Extraliga: HC Olomouc - HC Energie Karlovy Vary (17.1.2024)

FOTO: Karlovarská Energie padla v Olomouci. O výhře Mory rozhodly přesilovky

Hokejistům karlovarské Energie dohrávka 29. kola Tipsport extraligy na ledě Olomouce pořádně zhořkla. Na ledě Mory sice energetici vedli, přesto nakonec prohráli 1:3, když domácí profitovali z přesilových her, když ze šesti dvě dokázali přetavit v brankovou radost. Pro Energii to navíc byla třetí prohra v řadě za sebou.

Požádat o příspěvek na bydlení není ostuda. Kdo na něj má nárok? Čtěte v článku

Příspěvek na bydlení 2024: Jak podat žádost, kdo na něj má nárok, jaká je výše

Řada lidí nechává peníze ležet na ulici. Jde například o příspěvek na bydlení, který může dosáhnout i několik tisíc korun. Nárok na něj mají ti, jimž náklady na bydlení stojí víc než 30 procent čistých příjmů. O příspěvek přitom nemusí žádat jen nájemník, ale třeba i majitel domu, OSVČ nebo lidé, kteří splácejí hypotéku.

Liberty Ostrava, ilustrační foto.

Liberty Ostrava se opět nerozjede, lidé se báli o výplatu. Co huti přikázal soud

/VIDEO/ V úterý 16. ledna se měli lidé z ostravské huti Liberty vrátit do práce, to se ale opět nestane a podnik zůstává pouze při nejnutnější údržbě. Na pozadí blížícího se termínu sílily obavy zaměstnanců o výplatu. Přišla lidem, nebo ne? A kolik musí huť podle soudního příkazu ukrojit ze svého dluhu?

Hokejová Tipsport extraliga: Banes Motor ČB - K: Vary

OBRAZEM: Hokejisty Energie na jihu Čech vynuloval Hrachovina

Hokejisté karlovarské Energie vyšli ve 36. kole Tipsport extraligy bodově naprázdno. Na jihu Čech v Budvar Aréně Západočeši nestačili na českobudějovický Motor, kterému podlehli 0:3, když tak poprvé s Jihočechy v sezoně nebodovali. Navíc energetici podruhé v řadě vyšli gólově naprázdno.

Kadeřnické salony navyšují ceny. DPH není jediným důvodem. Na snímku je kadeřnice Lenka Matičková z českolipského kadeřnictví Steale.

Ceny v kadeřnictvích rostou a není to ještě konečná. Lidé chtějí návštěvy omezit

Kdo chce mít hezký sestřih vlasů, šmrncovní barvu, a nebo si nechá své kadeře napumpovat výživnými látkami, ten si připlatí. Na vině přitom není jen zvyšující se sazba DPH, která v kadeřnictvích od ledna stoupla z 10 na 21 %, ale i zdražující se vstupy v podobě energií a ceny materiálu a pomůcek. Například v Českolipském salonu Steale zvýšili cenu v průměru o 50 korun. 

HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec 0:3 (0:1, 0:0, 0:2).

OBRAZEM: Hokejisté Třince ukončili v KV Aréně vítěznou jízdu Energie

Ani potřetí nedokázali hokejisté karlovarské Energie v základní části Tipsport extraligy obrat mistrovský Třinec o body. Ve 35. kole těžili Oceláři v KV Aréně z dobrých vstupů do třetin, během kterých vstřelili dvě branky z celkových tří. Energie tak přišla o sérii tří výher v řadě, když musela skousnout prohru 0:3. Najet zpět na vítěznou vlnu se pokusí Karlovy Vary v neděli 14. ledna od 17.00 hodin na ledě Českých Budějovic.

Energie se postaví v pátek 12. ledna od 17.30 hodin v KV Aréně Třinci.

Do KV Arény dorazí mistrovský Třinec. Přidá Energie čtvrtou výhru v řadě?

Hokejisté karlovarské Energie mají před sebou již pětatřicáté vystoupení v Tipsport extralize. Tým ze západu Čech však v posledních kolech decimuje velká marodka, i přesto se hokejové družině poskládané kolem kouče Davida Bruka daří, když energetici zapsali na extraligové konto tři výhry v řadě za sebou.

HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov 2:1 po pp (1:1, 0:0, 0:0 – 1:0).

OBRAZEM: Energii trefil skalp Litvínova v prodloužení Filip Koffer

Hokejisté karlovarské Energie zakončili náročný pětidenní trojblok podkrušnohorským derby s Litvínovem. S tím se střetli v rychlém sledu podruhé. V prvním duelu uspěli Západočeši na ledě Vervy, kde slavili vysokou výhru 6:1. Ve druhém duelu, který hostila KV Aréna, hokejisté z lázeňského města uspěli v prodloužení, když jim výhru 2:1 vystřelil Filip Koffer.

Extraliga - 33. kolo: Mountfield HK - HC Energie Karlovy Vary.

OBRAZEM: Energetici dvakrát v Hradci dotahovali, nakonec uspěli po nájezdech

Hokejisté karlovarské Energie zamířili ve 33. kole Tipsport extraligy do Hradce Králové. Energetici sice během zápasu s Mountfieldem dvakrát prohrávali, přesto dokázali dovést duel v řádné hrací době do nerozhodného výsledku 2:2. V následném prodloužení bylo blízko vítězné trefě domácí, přesto nakonec musely o vítězi rozhodnout samostatné nájezdy. Penaltovou loterii pak přetavili v druhý bonusový bod hokejisté Varů, když o výhře Západočechů 3:2 rozhodl v sedmé sérii Vít Jiskra.

PhDr. Ing. Petr Nedvědický, primátor města Ústí nad Labem

Novoroční rozhovor s primátorem města Petrem Nedvědickým

V závěru loňského roku se uskutečnilo zastupitelstvo města. Stěžejním bodem bylo schválení rozpočtu pro rok 2024. Ten bylo vzhledem k nárůstu požadavků vyvolaných vysokými cenami energií a dalšími náklady potřeba navýšit v řadě kapitol. Zastupitelé na prosincovém jednání schválili navrhovaný rozpočet pro rok 2024, který je vybalancovaný a proinvestiční. Na toto téma poskytl rozhovor primátor města Petr Nedvědický.

Setkání odborářů s medii před podnikem Liberty Ostrava , 27. listopadu 2023, Ostrava.

Liberty chce férovou cenu energií, Tameh dlužnou částku. A zaměstnanci sedí doma

Do nového roku se přehouply i staré problémy. Výroba v ostravské huti Liberty je stále zastavena, protože firma nemá energie na provoz. Dodavatel Tameh, toho času v insolvenci, je nemá z čeho vyrábět, protože mu huť dluží dvě miliardy korun. Zaměstnanci obou firem jsou od Vánoc doma „na překážce“. O co se hraje? A dostanou se do hry Poláci?

Myslíte, že jíst zdravě a hubnout je drahé? Spočítejte si, kolik vás stálo ztloustnutí, budete se divit

Jak zhubnout levně? Odbornice dává 10 tipů. Vyzkoušejte je a proměňte se

Co opravdu funguje na hubnutí a po čem se nejvíc zhubne? Po Vánocích, které jsou u nás tradičně svátky dobrého jídla, je tato otázka pro mnohé aktuální. Navíc peněženka dostala zabrat a moc v ní nezbývá, takže ideální hubnoucí plán je ten levný. Vytvořit ho je překvapivě snadnější, než byste si mysleli. Odbornice vyvrací mýtus, že zdravé jídlo je drahé a dává deset jednoduchých tipů, díky kterým dokáže zdravě zhubnout každý.

Vysoké ceny energií opět potrápí Čechy. Podívejte se, kdo si v roce 2024 připlatí

Cena energií v roce 2024: Jak a proč vzroste. Kdo si nejvíce připlatí

Velkým strašákem pro firmy i domácnosti pro rok 2024 budou ceny energií. Ceny silové energie, které si určují dodavatelé, oproti jejich extrémnímu nárůstu z druhé poloviny roku 2022 přitom výrazně klesly. Zato však po Novém roce zdraží druhá, takzvaná regulovaná složka ceny. Tu určuje stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Kvůli jejímu růstu si budou domácnosti za tuto část ceny elektřiny muset připlatit o 65,7 procenta více a ročně tak v souhrnu zaplatí navíc tisíce korun.

Hledání rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem není jednoduché a přináší s sebou mnoho výzev.

Jak najít správnou rovnováhu práce a rodinného života v uspěchané době

V dnešní době, kdy se pracovní prostředí neustále vyvíjí, se rodiče potýkají s výzvou, jak skloubit flexibilní a tradiční pracovní modely. Tento trend vyvolává otázky o sebekázni a schopnosti udržet si zdravou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, což je zvláště důležité v moderní době, kdy technologie smazává hranice mezi nimi. Snažte se mít jasný rozvrh mezi prací a rodinným životem. Je důležité si uvědomit, že rovnováha práce a osobního života není statický cíl, ale neustálý proces.