Kreativ

ŠTÍTEK: energie

Končící ředitel Činoherního studia Ústí nad Labem Jiří Antonín Trnka.

Během covidu jsem si sáhl na dno, přiznává Trnka. Činoherák byla díra po granátu

/ROZHOVOR/ Když před necelou dekádou usedl do ředitelského křesla ústeckého Činoherního studia, nakupené patálie mohl počítat po desítkách. Vyrabované divadlo nemělo odposlechy ani ekonoma, o fungujícím souboru si Ústečané mohli nechat jen zdát. S téměř desetiletým odstupem se odcházející šéf Jiří Antonín Trnka chystá předat znovuzrozený Činoherák do nových rukou. „Z punkového studia se stala renomovaná a stabilní scéna patřící mezi českou divadelní elitu,“ ohlíží se za končícím angažmá.

Končící ředitel Činoherního studia Ústí nad Labem Jiří Antonín Trnka.

Během covidu jsem si sáhl na dno, přiznává Trnka. Činoherák byla díra po granátu

/ROZHOVOR/ Když před necelou dekádou usedl do ředitelského křesla ústeckého Činoherního studia, nakupené patálie mohl počítat po desítkách. Vyrabované divadlo nemělo odposlechy ani ekonoma, o fungujícím souboru si Ústečané mohli nechat jen zdát. S téměř desetiletým odstupem se odcházející šéf Jiří Antonín Trnka, který je ředitelem divadla také v Děčíně, chystá předat znovuzrozený Činoherák do nových rukou. „Z punkového studia se stala renomovaná a stabilní scéna patřící mezi českou divadelní elitu,“ ohlíží se za končícím angažmá.

Hokejisté Energie zahájí předkolo play-off v Českých Budějovicích.

Energie narazí v předkole na Motor, začne se ve středu

Rozluštěno. Alespoň trochu odčinit nepovedenou základní část Tipsport extraligy, ve které hokejisté Energie dosáhli na jedenáctkou příčku, se budou snažit Západočeši v předkole play-off. Hokejová družina kouče Václava Eismanna vyzve Banes Motor České Budějovice, který zakončil základní část na šesté pozici.

Kladno - Karlovy Vary 1:4. V modrém Richard Jarůšek

Energie zlomila Kladno v přesilovkách. Kružík si připsal premiérový hattrick

Hotovo. Základní část hokejové Tipsport extraligy za sebou udělala definitivní tečku v rámci závěrečného 52. kola. V něm se představili hráči karlovarského Energie na ledě posledního Kladna, kam zamířili v řádně obměněné sestavě, bez několika svých opor. V dresu Západočechů tak naskočilo několik hokejistů sokolovského Baníku v čele s gólmanem Petrem Hamalčíkem, kterým v pátek skončila sezona v Chance lize. Energie se nakonec rozloučila s první částí extraligy vítězstvím 4:1, když profitovala z přesilových her, když tři dokázala brankově zužitkovat, když navíc hattrick připsal na své konto Daniel Kružík. Energie tak zakončila základní část na jedenáctém místě.

Kladno - Karlovy Vary 1:4. Před brankářem Hamalčíkem hlídkuje Jakub Klepiš

Ex-kladeňák Kružík trefil hattrick, Rytíři představili posilu pro baráž

Kladenští hokejisté zakončili základní část extraligy zhruba v rytmu, v jakém odehráli její valnou část. Proti doslova rezervě Karlových Varů, které před předkolem play-off pošetřily drtivou část hlavních opor, dali Rytíři jen gól a jediný Kladeňák, který v neděli snesl měřítko, nastoupil v soupeřových barvách. Daniel Kružík dal premiérový hattrick sezony, Energie vyhrála 4:1.

Tipsport extraliga, 51. kolo: HC Energie Karlovy Vary – HC Sparta Praha 5:1 (0:1, 2:0, 3:0).

OBRAZEM: Energie sekla pěti kousky Spartu a proklouzla do předkola play-off

Splněno. Velký oddych zažili hokejisté karlovarské Energie v 51. kole Tipsport extraligy. V KV Aréně v důležité bitvě urvali důležité tři body v cestě za předkolem play-off, když dosáhli na skalp pražské Sparty, kterou porazili 5:1. O výhře, kterou energetici přerušili sérii šesti proher v řadě, rozhodli ve druhé polovině utkání, během které vstřelili pět branek, když tři z nich zaznamenali v přesilových hrách. 

HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.

Zmar na východě Čech. Energie ani podruhé nestačila na Dynamo, vyfasovala kanára

Trápení pokračuje. Dvakrát se během sedmi dnů představili hokejisté karlovarské Energie v rámci Tipsport extraligy v pardubické areně. Dvakrát z toho byla v souboji s vítězem základní části pardubickým Dynamem prohra. K první porážce 2:5 tentokrát přihodili energetici prohru 2:6, i přesto, že dvakrát v duelu vedli. Domácí rozhodli o své výhře povedenou druhou třetinou, kterou vyhráli 3:0. Energie tak protáhla sérii porážek již na šest utkání v řadě, když se v tabulce na ní dotahuje Mladá Boleslav, která ztrácí na Karlovy Vary dvě kola před koncem základní části čtyři body.

Protest odborů k Liberty Ostrava 22. 2. 2024

Odstřihne se Liberty od Tamehu? Pohltí jej? Kdy je to možné a jak s plným platem

Liberty Ostrava plánuje během několika týdnů návrat zhruba 1500 zaměstnanců do práce. Jak toho chce dosáhnout, když nadále dluží Tamehu za energie asi dvě miliardy korun, a ten proto neuvažuje o obnovení dodávek energií do huti? Liberty také zvažuje scénář, kdy by firmu ke svému fungování nepotřebovala. Je to reálné? A do kdy mají zaměstnanci jistotu, že dostanou mzdu v plné výši?

HC Energie Karlovy Vary – Banes Motor České Budějovice 0:3 (0:0, 0:2, 0:1).

FOTO: Energie se dál topí v krizi. S Jihočechy ji zlomily vaz přesilovky

Hokejisté karlovarské Energie se stále zmítají v krizi. Na svůj účet připsali energetici již pátou prohru v řadě, když nestačili v KV Aréně ve 49. kole Tipsport extraligy na českobudějovický Motor, kterému podlehli 0:3, když karlovarské střelce udržel na uzdě brankář Jan Strmeň, který si připsal na účet premiérové čisté konto.

HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec 4:5 (2:4, 2:0, 0:1).

OBRAZEM: Gólovou rošádu v lázních opanovali Oceláři

KV Aréna zažila ve 48. kole Tipsport extraligy mezi karlovarskou Energií a Třincem pořádnou gólovou rošádu. Z té nakonec odešel jako vítěz výběr Ocelářů, který však promrhal během duelu tříbrankový náskok. O své výhře pak třetí tým tabulky rozhodl na západě Čech v 58. minutě, kdy vsítil vítěznou branku na 5:4 Jakub Jeřábek.

Zápas 22. kola hokejové extraligy Oceláři Třinec - Karlovy Vary 3:1, který se hrál 26. listopadu 2023 ve Werk Areně.

Sedmá výhra mistra: přestřelku ve Varech rozhodl dvě minuty před koncem Jeřábek

/AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ Neskutečné! Po sedmnácti minutách zápasu v Karlových Varech vedli 4:1, pak se třinečtí Oceláři o výsledek v pátečním 48. kole hokejové extraligy obávali. Domácí Energie totiž dokázala nepříznivý stav srovnat, o výhře obhájce mistrovského titulu 5:4 nakonec rozhodl až v 58. minutě gól Jakuba Jeřábka.

Azylový dům Rybka.

Azylový dům díky daru uspoří náklady na energie

Náklady na energie pro svícení ve výši téměř 80 procent a náklady na údržbu v hodnotě desítek tisíc korun uspoří už letos díky daru azylový dům pro rodiny s dětmi v Husinci na Prachaticku, který je největší svého druhu v Jihočeském kraji. Čeká ho výměna části osvětlení za úspornou LED variantu.

HC Energie Karlovy Vary. Ilustrační foto.

Třetí prohra v řadě. Energii zlomily v Pardubicích tři trefy v závěrečné třetině

V dohrávce 24. kola Tipsport extraligy zamířili hokejisté karlovarské Energie po dvou prohrách v řadě na led lídra extraligové tabulky Pardubic. Západočeši museli po první třetině dohánět v Enteria areně dvoubrankové manko, což se jim povedlo ve druhé periodě docvaknout. V té třetí si, ale domácí vzali dvoubrankový náskok zpět, na což už Západočeši nedokázali odpovědět, když Dynamo v závěru zpečetilo svou výhru střelou do prázdné, čímž si Energie odvezla do Karlových Varů prohru 2:5.

Společnost Daikin v plzeňském závodě zahájila výrobu nejnovější klimatizace, modelu Zeta S.

V Daikinu začali vyrábět novou klimatizaci Zeta S. Její vývoj zabral rok a půl

Společnost Daikin v plzeňském závodě zahájila výrobu nejnovější klimatizace, modelu Zeta S. Inovativní technologie, která povede k efektivnějšímu využívání energie, a tedy větší udržitelnosti, se zrodila po roce a půl vývoje, do kterého se zapojil tým 20 odborníků napříč různými odděleními. Daikin odhaduje roční produkci okolo 220 tisíc zařízení.

Popíjení alkoholu může snadno zničit jakékoliv snahy o hubnutí.

Hubnutí s alkoholem. Co pít, když chce být někdo štíhlejší

Jestli něco nejde moc dohromady, tak je to redukční dieta a popíjení alkoholických nápojů. Ty nám totiž zvedají nejen náladu, ale bohužel i tělesnou hmotnost. Pro hubnutí je proto zásadní zamyslet se jak nad jídelníčkem, tak nad tím, co pijeme. Jaký je ten nejlepší alkohol při dietě? Je lepší pít pivo nebo víno? A kolik kalorií ušetříme, když budeme abstinovat? Máme pro vás užitečné tipy na změny ve vašem pitném režimu.

HC Energie Karlovy Vary – Mountfield HK 0:3 (0:0, 0:3, 0:0).

Energie v krizi. Šestá prohra ze sedmi zápasů

Druhé utkání během dvou dnů, druhá prohra. Hokejisté karlovarské Energie nezažili povedený víkend. Nejdříve v Klingenthalu nestačili v západočeském derby na Plzeň, které podlehli 2:6. O den později, pak neuspěli ani v bitvě s Mountfieldem, se kterým v KV Aréně prohráli 0:3. Energetici tak prohráli šesté utkání ze sedmi posledních vystoupení, navíc tentokrát vyšli brankově naprázdno.

Sparkasse Vogtland Arena, Klingenthal: HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň.

Gólová show pod skokanským můstkem. Plzeň smetla v derby pěti kousky Energii

/FOTOGALERIE/ Speciální utkání, speciální zážitek nejen pro hokejisty, ale také fanoušky. Sparkasse Vogtland Arena v německém Klingenthalu se prohýbala v rámci Hockey Outdor Triple v základech. V západočeském derby, které se premiérově odehrálo pod širým nebem pod skokanským můstkem, ovládli před zraky 13 000 fanoušků hokejisté Plzně, kteří porazili karlovarskou Energii 5:2.

Aleksi Salonen: „ Na ledě se nikdy nevzdávám. Takový prostě jsem. Rád se srážím s ostatními, nezáleží přitom na tom, jak jsou velcí. Vždy jsem připraven reagovat. Nejsem takový, že bych shazoval rukavice, když to však bude potřeba, tak to udělám.“

Salonen před derby: Musíme ukázat emoce! Setrvání u Beranů nevyloučil

ROZHOVOR/ Měsíc chyběl, vrátil se v pravý čas. Do urputného finiše Chance ligy! Aleksi Salonen naskočil už do pondělního a středečního střetnutí, v pátek ho se zlínskými Berany čeká třetí zápas v pěti dnech. A to doma od 17.30 hodin proti Vsetínu. „Vůbec nezáleží na tom, jak jste unavení, je to totiž derby! To nás nabije a znovu budeme plní energie. Možná to na nás dolehne až po zápase,“ usmívá se 31letý bek, který pro Deník mluví o svém angažmá, očekáváních od Finů i své další hokejové budoucnosti.

HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav 4:1 (4:0, 0:0, 0:1).

Trenér Eismann si užil s Energií vítěznou premiéru. Rozhodla kanonáda v úvodu

Hokejisté karlovarské Energie se vítězně naladili na sobotní hokejový svátek v Klingenthalu, kde je čeká západočeské derby s Plzní. Ve 44. kole Tipsport extraligy porazili v KV Aréně předposlední Mladou Boleslav 4:1. Energetici o výhře rozhodli již během úvodních jedenácti minut, když Středočechům nastříleli v rychlém sledu čtyři branky, čímž tak přichystali svému kouči Václavu Eismannovi úspěšnou premiéru v pozici hlavního kouče.

Změna dodavatele energií vám nyní může pomoci ušetřit peníze.

Ceny energií: Proč se teď vyplatí změna dodavatele, jaká smlouva je výhodná

Mezinárodní trhy s energiemi mají po dlouhém období rostoucích cen energií pro spotřebitele konečně i dobré zprávy. Ceny elektřiny a plynu na nich totiž klesají a podle odborníků zřejmě půjdou dolů i nadále. Mnohdy je proto zbytečné platit dodavatelům vysoké ceny podle starých ceníků. Deník přináší odpovědi na některé související otázky.

Nižší náklady na provoz? V blanenské čistírně plánují fotovoltaiku a kogenerační jednotku.

Ušetří a budou šetrnější k přírodě. V blanenské čistírně plánují změny

Kogenerační jednotka a fotovoltaické panely. Investicí za přibližně 10,5 milionu korun chce Vodárenská akciová společnost snížit energetickou náročnost čistírny odpadních vod ve dvacetitisícovém Blansku. Po instalaci nových technologií by měl její provoz být také ekologičtější. Zařízení ročně vyčistí přes milion kubíků splaškové vody.

Poděbradské sklárny jsou v podle majitele v dobré ekonomické kondici a zaměstnanci nemusejí mít strach o práci.

Otřesy na trhu s energiemi poděbradské sklárny ustály. Firma se drží na špici

/FOTO, VIDEO/ Těžké podmínky minulého roku poděbradské sklárny Crystal Bohemia nepoložily. „Pokud se nestane nic fatálního na trhu s energiemi, nemusíme se obávat budoucnosti,“ řekl Deníku majitel skláren Pavel Louda s ujištěním, že propouštění se zaměstnanci bát nemusí. Zájem o poděbradský olovnatý křišťál prý neslábne.

Nová zinkovací linka v Ostroji.

Opavská společnost Ostroj čelí cenám energií investicemi

Jedna z předních strojírenských firem v Česku s více než sedmdesátiletou historií čelí v posledních letech rapidnímu nárůstu nákladů na energie v desítkách milionů korun. Ostroj Opava se proto zaměřil na úspory ve snižování spotřeby energie například formou investic do fotovoltaické elektrárny nebo projektu na optimalizaci nové zinkovací linky.

Miroslava Schneck-Steinová dala dohromady skvělou partu žen, společně cvičí, ale také pomáhají s organizací a podporují akce v Benešovicích.

Máme cíl, pro co skáčeme, říká cvičitelka Mirka z Benešovic

Že je to živel, který má energie na rozdávání je patrné na první pohled, potvrdí se vám to ve chvíli, když s ní pohovoříte. A Miroslava Schneck-Steinová z Benešovic svoji energii skutečně rozdává a navíc ji směřuje tím nejlepším možným směrem, a sice na pomoc druhým.

Velikonoční hrkání na budějovickém náměstí.

Na hrkání už nemá Víťa Marčík energii. Doufá, že se ho ujme někdo jiný

Známý jihočeský divadelník Víťa Marčík oznámil, že se letos nebude konat Velikonoční hrkání. „Je to kvůli mně. Přemýšlel jsem, co nemám už dělat a na co nemám energii,“ nechal se slyšet Víťa Marčík, který do centra města o Velikonocích zavedl každoroční efektní tematické průvody hrkačů v kápích s bílými maskami.

Ilustrační snímek

Kdo udělal chybu? Důchodkyně z Opavy je už týden bez dodávek elektřiny

Světla nesvítí, pračka ani indukční deska nejedou. Televizi a rádio si nepustí a jídlo z lednice a mrazáku musela poslat k synovi. Taková je od 1. února realita pro Evu Holušovou z Opavy, která v příštích dnech oslaví 72. narozeniny. Jako dárek by si přála jediné – opětovné připojení k síti. Proč z ní byla odpojena?

Účastníci Uhelného safari u korečkového rypadla RK 5000 v Lomu ČSA.

Uhelné safari odhaluje tajemství obřího rypadla RK 5000, nově virtuálně

Korečkové rypadlo RK 5000 bylo několik let součástí velice populárních exkurzí známých jako Uhelné safari. A to konkrétně v hnědouhelném lomu Československá armáda na Mostecku. Bohužel i technika stárne, a protože technický stav stroje, který v povrchovém dole pracoval, už nevyhovoval, přesunula se jeho prohlídka do virtuální reality.

Čím více energie člověk do své práce vložil, tím větší prázdno se v případě vyhoření rozprostře v jeho mysli.

Když je práce centrem emocionálního vesmíru, hrozí vyhoření, varují experti

Vyčerpání a syndrom vyhoření představují globální problém, o kterém nedávno diskutovali i experti v rozhovoru pro britskou veřejnoprávní stanici BBC. Trápí také Čechy. Podle odborníků je mnohem jednodušší potížím předcházet, než je pak složitě řešit. Dobré je nepřepínat se, nejet pouze na výkon a dělat něco i jen tak pro radost.

Liberty Ostrava - hlavní brána, 17. ledna 2024, Ostrava.

Jednání se nehýbou, Liberty stále stojí. Otázka zaměstnanosti je v bodu zlomu

Obligátní týdenní termín uplynul a zaměstnanci Liberty Ostrava a Tameh Czech nadále sedí placeni doma, protože se firmy nemohou dohodnout ohledně splácení dluhu a dodávek energií. K plnému obnovení provozu v huti prozatím nic nesměřuje, naopak stále více lidí si hledá záložní či přímo novou práci. Ne všichni už „happy end“ chtějí.

Hokejisté karlovarské Energie neuspěli v západočeském derby, ve kterém v Plzni prohráli 3:4. Ilustrační foto.

Derby plné obratů. Hokejisté Škody zlomili Energii třemi zásahy ve třetí třetině

Třetí pokus už nevyšel. Dvě předchozí západočeská derby dokázali hokejisté karlovarské Energie přetavit ve vítězství. Tentokrát však vyšli ve 43. kole Tipsport extraligy bodově naprázdno, když v Plzni prohráli 3:4. Energetici sice dvakrát na plzeňském ledu vedli, ale Škoda povedenou závěrečnou třetinou, ve které vstřelila tři branky, dokázala derby strhnout na svou stranu. Navíc si Energie před reprezentační přestávkou připsala na konto čtvrtou prohru v řadě.