Kreativ

ŠTÍTEK: Epifanie

Ilustrační foto.

Na Štědrý den se lidé myli v potoce, aby byli zdraví

České Budějovice – Příští týden vrcholí advent. Zakončí jej Štědrý den. I s ním je spojena řada tradic. Historii a zvyky přibližuje Michaela Vlčková, která působí na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Navštívili jsme v Borohrádku živý betlém

Navštívili jsme v Borohrádku živý betlém

Borohrádek – Na mnoha místech v Česku lze navštívit živé betlémy – obnovená tradice, která je čím dál oblíbenější. Pro zajímavost – první živý jesličkový obraz vytvořil František z Assisi už v roce 1223. V pátek ožil starý biblický příběh v Domašíně u Dobrušky a ve středu v Borohrádku před zdejší církevní základní školou.

Vánočním trhům ve Vizovicích nic nechybělo, snad jen sníh.

Vánočním trhům ve Vizovicích nic nechybělo, snad jen sníh.

Vizovice – Krásné, slunečné počasí prozářilo sobotní čtvrté Vánoční trhy ve Vizovicích. Stovky lidí na vizovickém náměstí se tak mohly pokochat nejen Betlémem v životní velikosti, do nějž letos přibyly postavy Tří králů. Všude voněl punč, skořice, grilované klobásky a vánoční stromečky. Kolem dokola byl čilý ruch a zněly tu koledy se kterými se zde všem přítomným představil folklorní soubor Vizovjánek.

Skanzen v Krňovicích.

Nenechte si ujít Vánoce na venkově v Podorlickém skanzenu

Krňovice - Vánoce ve skanzenu se konají v sobotu 13. prosince a v neděli 14. prosince od 10 do 17 hodin v Podorlickém skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem na Královéhradecku. Návštěvníci nasají atmosféru Vánoc na vsi v minulosti. Ponoří se do života našich předků. Čeká na ně prohlídka vyzdobených expozic.

Dětské radovánky z roku 1947 – obraz malíře Josefa Lady se zimní tématikou v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

S malířem Ladou a s jeho Dětskými radovánkami se můžete setkat v muzeu

Hradec Králové - „Přišly první mrazy, přestalo se pást a ustaly i všechny podzimní zábavy. Ale my děti jsme se už zase těšily na zimu a na všecky radovánky, které přináší: klouzání, sáňkování, stavění sněhuláků a koulování. Nedočkavci zkoušeli kdejakou zamrzlou loužičku, jestli je už led udrží."

Ilustrační foto.

Kromě Mikuláše chodila dříve ulicemi i perchta

České Budějovice – Blíží se druhý adventní týden. Do ulic vyrazí Mikuláš s anděly a čerty. Dříve však maskovaných tajemných bytostí chodilo mnohem víc. Historii a zvyky připomíná Michaela Vlčková, která působí na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Fotografie ze zkoušky představení živého betlému zachycuje členy spolku Děti Dobré Vody.

Spolková kostymérna vznikla v dětském pokoji

Dobrá Voda – Pokoj v domě rodičů, kde Kateřina Trávníčková z Dobré Vody u Českých Budějovic vyrůstala, se proměnil v kostymérnu. Jsou zde obleky pro Tři krále, Masopusta i čarodějnici. „Dohromady už jich může být na sto dvacet," odhaduje Kateřina Trávníčková, která je zakladatelkou spolku Děti Dobré Vody.

Jírův betlém v Kryštofově Údolí.

Jírův betlém už stojí

Kryštofovo Údolí - V Kryštofově Údolí už popatnácté zpříjemňuje adventní čas betlém od Josefa Jíry. Tradičního nasvícení se zúčastnily na čtyři stovky lidí.

Ilustrační foto.

Dům i zahrada Masákových je vánočně ozdobena

Nová Paka – Jestliže supermarkety avizovaly Vánoce nabídkou čokoládových Mikulášů a čertů už na konci léta (!), novopacký agronom Richard Masák nasměroval svou aktivitu k nejkrásnějším svátkům v roce teprve minulý týden – a to na své zahradě o rozloze třiceti arů.

Zahájení adventu v Litoměřicích - 2013

V neděli začíná advent

Litoměřicko - Advent v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích zahájí o první neděli adventní (30. listopadu 2014) probošt litoměřické katedrální kapituly a dómský farář, prelát Jiří Hladík O.Cr.

Na rožnovském Masarykově náměstí v pátek 28. listopadu 2014 slavnostně rozsvítili vánoční strom a představili Betlém karpatského lidu. Programu přihlížely stovky lidí.

Na rožnovském náměstí se rozzářil symbol Vánoc

Rožnov pod Radhoštěm – Vůně svařeného vína a uvolněná atmosféra naplnily v pátek v podvečer Masarykovo náměstí v Rožnově pod Radhoštěm. Sešly se zde stovky lidí, aby na vlastní oči přihlížely slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu.

Na rožnovském Masarykově náměstí v pátek 28. listopadu 2014 slavnostně rozsvítili vánoční strom a představili Betlém karpatského lidu. Programu přihlížely stovky lidí.

Na rožnovském náměstí se rozzářil symbol Vánoc

Rožnov pod Radhoštěm /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Vůně svařeného vína a uvolněná atmosféra naplnily v pátek v podvečer Masarykovo náměstí v Rožnově pod Radhoštěm. Sešly se zde stovky lidí, aby na vlastní oči přihlížely slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu.

Cesta vánočního stromu na přerovské náměstí

Náměstí v Přerově už zdobí vánoční strom

Přerov – Osmnáct metrů vysoký a zhruba 35 let starý smrk. Takový je letošní vánoční strom, který byl na náměstí T. G. Masaryka v Přerově přivezen v sobotu v dopoledních hodinách.

Usazování vánočního stromu na přerovském náměstí TGM

Vánoční strom dorazí v sobotu na náměstí TGM, rozsvítí jej 30. listopadu

Přerov – Osmnáct metrů vysoký smrk, který se nachází v areálu Želatovských kasáren, bude během Vánoc zdobit náměstí T. G. Masaryka v Přerově. Symbol svátků dorazí na náměstí v sobotu 22. listopadu a v průběhu příštího týdne ho čeká „odění" do vánočního. Rozzáří se první adventní neděli, tedy v neděli 30. listopadu v 17 hodin.

Betlém pana Zádrapy.

Betlémy – jak to s nimi bylo

Valašsko - Opět se blíží čas Vánoc, který je druhým nejdůležitějším obdobím liturgického kalendáře. Svátek narození Ježíše Krista je doprovázený mnohými tradicemi.

Josef Balabán.

Josef Balabán: uplynulo 120 let od jeho narození

Příbramsko - V těchto dnech si připomínáme kulaté výročí narození Josefa Balabána, jednoho z nejvýznamnějších rodáků z Příbramska. Tato skutečnost je přitom poměrně málo známa.

Pardubický kraj - ilustrační foto.

Den kraje oslaví i Karla Malicha

Pardubice – Slova muzeum a galerie nemusejí znamenat jen výstavy, odborné přednášky a historii, může to být také zábava. Nevěříte? V Pardubicích se o tom můžete přesvědčit už ve středu 16. dubna.