Kreativ

ŠTÍTEK: Epifanie

Čas vánočních stromků přijde zas až za rok. Svoz odložených stromků začne ve Žďáře po druhé lednové neděli.

Některé stromky dosloužily už před novoročními svátky

Žďár nad Sázavou – Vánoční stromky, i když ještě „neopelichané", v některých domácnostech už splnily svůj úkol. „Shodily" dočasnou parádu a hned po Vánocích putovaly k popelnicím, i když novoroční svátky a oslavy teprve začnou.

Putování za hvězdou do Betléma se letos konalo již popatnácté.

V Pohledu zase putovali za hvězdou

Pohled – Letos již popatnácté kráčeli poutníci o druhém svátku vánočním od pohledského kostela sv. Ondřeje ke sv. Anně za vánoční hvězdou z Betléma.

Návštěvníci si mohli prohlédnout vánoční výzdobu z doby Berchtoldů na Buchlově.

Buchlovské nádvoří provoněla zabijačka a rozezněly koledy

Buchlov – Vůně zabijačky, vína, medoviny, Vánoce podle Berchtoldů a třeba živý betlém. To je jen část toho, co si mohli užít na Štěpána návštěvníci hradu Buchlov. Už devátý ročník akce Na Štěpána na Buchlově otevřená brána přilákala do Chřibů tisíce zájemců.

Ilustrační foto.

Konec roku na vesnicích na Břeclavsku? Býval čas účtování

Břeclavsko /POHLED DO HISTORIE/ - Konec kalendářního roku býval na vesnici také koncem hospodářského roku. Všechny polní práce byly ukončené. Byl čas zabíjaček 
a draní peří. Pastýři a hotaři chodili po vesnici a vybírali platy za svou službu. Konec roku byl také ve velkém očekávání u služebné chasy, neboť v té době se služba ukončovala a sjednávala se nová.

Ilustrační foto.

Předprodej vstupenek na motocyklovou Grand Prix se už letos nestihne

Brno - Předprodej vstupenek na motocyklovou Grand Prix v Brně se už v letošním roce nestihne, řekl v úterý primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Ještě minulý týden věřil, že některé lístky bude možné nabídnout do konce roku. Nejde to však kvůli tomu, že zatím nejsou podepsané potřebné smlouvy o pořádání Velké ceny v roce 2016. Smlouvy nyní dojednává město s krajem, ministerstvem školství, dosavadním pořadatelem závodů Automotodromem Brno a společností Dorna, která prodává licenci na pořádání akce.

Motocyklová Velká cena České republiky na brněnském Masarykově okruhu. Ilustrační foto.

Vstupenky pod stromeček? Brno musí odložit prodej lístků na MotoGP

Brno - Zapomeňte. Předprodej vstupenek na motocyklovou Grand Prix v Brně se už v letošním roce nestihne. Oznámil to primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Ještě minulý týden věřil, že některé lístky bude možné nabídnout do konce roku. Nejde to však kvůli tomu, že zatím nejsou podepsané potřebné smlouvy o pořádání Velké ceny v roce 2016.

Ilustrační foto.

Je první zimní den. Slunce vstupuje do znamení Kozoroha

Praha - Lidé dnes ráno vstávají do prvního zimního dne. Astronomická zima začala přesně v 05:48. Slunce totiž na své pouti po obloze dosáhlo obratníku Kozoroha a vrací se zpět k rovníku. Nastává zimní slunovrat.

Ilustrační foto.

Je první zimní den. Slunce vstupuje do znamení Kozoroha

Region- Lidé dnes ráno vstávají do prvního zimního dne. Astronomická zima začala přesně v 05:48. Slunce totiž na své pouti po obloze dosáhlo obratníku Kozoroha a vrací se zpět k rovníku. Nastává zimní slunovrat.

Ilustrační foto.

V půlce týdne týdne připutují Tři králové

Hořice – I letos Domácí hospic Duha pořádá představení Živého Betlému, které se uskuteční tuto středu 23. prosince od půl páté odpoledne v prostranství před kostelem Narození Panny Marie v Jungmannově ulici.

Ilustrační foto.

V úterý začne astronomická zima, na počasí to ale vidět nebude

Praha - Astronomická zima začne v úterý 22. prosince časně ráno. Slunce v 05:48 vstoupí do znamení Kozoroha a nastane zimní slunovrat. Přestože zbývá jen pár dnů do začátku Vánoc, bude o svátcích podle meteorologů teplo a teploty mohou přes den šplhat až k deseti stupňům Celsia. Ochladit by se mohlo mírně až ke konci roku. Mrznout ale zřejmě nebude, pokud ano, tak v noci a jen některé dny.

Lidé mohou na vánoční výstavě Betlémů ve Velké Bíteši spatřit unikátní práce řezbářů Josefa Kejdy, Pavla Maška a Bohumila Vrby. Výstava je otevřená pro veřejnost v malém výstavním sále muzea do středy 30. prosince.

Bítešské muzeum zve na výstavu beltémů

Velká Bíteš – Vánoční výstavu Betlémů pořádá Městské muzeum ve Velké Bíteši. Lidé mohou spatřit unikátní práce řezbářů Josefa Kejdy, Pavla Maška a Bohumila Vrby. Výstava je otevřená pro veřejnost v malém výstavním sále muzea do středy 30. prosince.

Lidové Vánoce připomněly tradiční tance, hudbu i profese. Na náměstí byla k vidění historická pražírna kávy, tiskárna pohlednic a ražba mincí. Děti i dospělé pobavilo ochotnické loutkové divadlo.

Lidové Vánoce v Hranicích přilákaly davy návštěvníků

Hranice – Ačkoli si zima ještě dává na čas a svou sněhovou úlohu stále odkládá, Hraničtí se do vánočních oslav pustili ve velkém. Po čtvrtečních Pernštejnských Vánocích zažili v sobotu odpoledne Vánoce Lidové. Jakousi nitkou, která celé Masarykovo náměstí proplétala, byla tradice. Tradice česká, která se jako kulturní dědictví přenáší z generace na generaci a je čím dál náročněji udržitelná.

V prostorách Galerie v podkroví v břeclavském Lichtenštejnském domě je nová výstava. Návštěvníci v čele s princem Wolfgangem si prohlédli i nové prostory Turistického informačního centra.

Princ Wolfgang navštívil nové turistické informační centrum. I adventní výstavu

Břeclav /FOTOGALERIE/ – Co dělaly dříve babičky za dlouhých večerů, jak se dralo peří, stáčely provazy nebo sušily křížaly? To prozrazuje nová výstava Od adventu do Tří králů, kterou ve čtvrtek zahájili v Lichtenštejnském domě v Břeclavi. Vernisáže se zúčastnil i zástupce knížecí rodiny princ Wolfgang z Lichtenštejnu. Ten si zároveň jako patron domu prohlédl nové prostory břeclavského turistického informačního centra a vinotéku.

Betlém v kostele sv. Vavřince v Rumburku.

Chcete na Děčínsku vidět obří Betlém? Máme tip, kam vyrazit!

Rumburk - V kostele sv. Vavřince v Rumburku je od začátku adventu k vidění klášterní betlém. Jesličky vyřezané těmi nejlepšími řezbáři Šluknovska pochází z roku 1922. Třiadevadesát let starý betlém se staví na ploše o rozloze 20 metrů čtverečních v postranní kapli sv. Antonína Paduánského v klášterním kostele sv. Vavřince.

Od adventu do Tří Králů. Děti se na akci Technického muzea v Brně dozvěděly něco o vánočních zvycích.

OBRAZEM: Kde se vzaly vánoční zvyky? Děti to zjistily v Technickém muzeu

Brno – Proč zdobíme Vánoční stromek a proč se peče vánoční cukroví se v neděli dozvěděli návštěvníci Technického muzea v Brně. „Na akci nazvané Od adventu do Tří Králů jsme chtěli nejen dětem ale také rodičům ukázat, že Vánoce nejsou pouze o tom, kolik dárků najdou pod stromečkem," uvedla organizátorka Alena Najbertová.

Vánoční náměstí Svobody v Místku.

Spokojenost s vánoční výzdobou u lidí klesá

Na mnoha sloupech veřejného osvětlení ve Frýdku-Místku už visí vánoční ozdoby. Jde hlavně o LED vločky, slunce a hvězdy, ale také o zvonky, vločky, svícny, stromečky, hvězdy, převěsy a gejzíry. Instalují je tam pracovníci technických služeb.

Již po dvanácté se v pondělí před budovou kolínské Obchodní akademie uskutečnil pietní akt k uctění dnes již sto jedenáctého výročí narození štábního kapitána a brigádního generála in memoriam Václava Morávka

Ani obrovský liják nakonec tradičním pietním aktům nezabránil

Kolín/Lošany – Již po dvanácté se v pondělí před budovou kolínské Obchodní akademie uskutečnil pietní akt k uctění dnes již sto jedenáctého výročí narození štábního kapitána a brigádního generála in memoriam Václava Morávka, kolínského rodáka a člena odbojové skupiny Tři králové, kteří za vlast položili své životy.

Dramatický kroužek při ZŠ a MŠ Kluky.

Do představení vkládají děti vlastní fantazii

Kluky – Dramatický kroužek při Základní škole v Klukách funguje v rámci družiny. Může se to zdát neobvyklé, ale nadšení dětí, které do něj chodí od 2. do 5. třídy, jen potvrzuje výborné využití času po vyučování.

Dagmar Evaldová splnila přání svého otce a stala se i podle svého přesvědčení členkou Sokola.

Rozporuplný život obyvatel: 
to je Praha za protektorátu

Praha /FOTOGALERIE/ - Dagmar Evaldová stojí v sokolském úboru před Armádním muzeem na Žižkově. Právě se otevírá výstava 
V ulicích Protektorátu Böhmen und Mähren. Jednou z částí je také představení osudu jejího otce, který byl popraven za odbojovou činnost za Obec sokolskou.

Bombardování kladenského železničního uzlu dne 17. dubna 1945 poškodilo kromě nádraží i několik domů na Výhybce.

Seriál: Konec druhé světové války na Kladensku, druhý díl

Kladensko – V těchto dnech si připomínáme významné výročí. V pátek 8. května uplyne 70 let od konce druhé světové války v Evropě. Co vše se v těchto posledních válečných dnech dělo v Kladně a jeho okolí? Jak lidé prožívali konec válečného teroru? Právě o tom vypovídá seriál, který pro čtenáře Kladenského deníku připravil historik a kurátor sbírek Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně Karel Drvola. Další díl seriálu najdete ve středečním vydání.

Smiřické svátky hudby.

Smiřice se utápěly v klasické hudbě

Smiřice – Smiřické svátky hudby pořádá Město Smiřice s podporou řady mecenášů a v úzké spolupráci s předním českým houslistou Jaroslavem Svěceným, který je uměleckým ředitelem tohoto velikonočního festivalu.

NA VEJCE S BRUSKOU. Velká pštrosí vejce zdobí Kateřina Červenková už devět let. Napodobit se jí pokouší  i její mladší dcera Eliška.

Úprava pštrosího vejce trvá i 14 dní

Holýšov – Až dva týdny práce zabere zkrášlení a broušení pštrosího vejce. Právě jejich úpravou se zabývá Kateřina Červenková, která svoji dovednost představila na víkendové velikonoční výstavě v Holýšově.