Kreativ

ŠTÍTEK: Epifanie

BAROCCO SEMPRE GIOVANE je komorní soubor složený z  mladých profesionálních hudebníků, specializuje se na interpretaci skladeb vrcholného baroka.

Vivaldi v podání Barocco sempre giovane vyjde na „cédéčku“

Pardubice – První z koncertů jarního cyklu koncertů Barocco sempre giovane (Baroko stále mladé) letos bude zaznamenám. Díla Vivaldiho, která na něm zazní, soubor přímo v rytířských sálech pardubického zámku nahraje a následně vydá na CD, které bude k dostání již v únoru, jeho booklet bude ve třech jazycích.

Tři králové v Kovářově.

Po Kovářovsku chodili Tři králové

Kovářov - Společnost Kovářovskétradice.cz manželů Milana a Pavly Škochových se věnuje udržování a rozvoji lidové kultury i tradičním obyčejům, které předávají nejmladší generaci.

Nová zvonkohra v Náchodě.

Zvonkohra vítala i Tři krále

Královéhradecko, Náchod - Uplynulý svátek Tří králů připomínala i náchodská zvonkohra. Zdejší radnice zařadila do jejího repertoáru známou koledu My tři králové jdeme k vám.

Tříkrálový happening je tradičním zakončením adventního svátečního období v Českém Krumlově.

OBRAZEM: Jak sfouknout vánoční strom? Musíte znát tajné heslo!

Český Krumlov - Tři králové vyrazili po 16. hodině z českokrumlovské kláštera a ve společnosti mnohem menších Tří králů, kteří měli na starosti kasičku Tříkrálové sbírky Charity České republiky, dorazili na krumlovské náměstí, kde už na ně čekal pořádný dav lidí.

Také obec Polnička se zapojila do Tříkrálové sbírky 2018. Symbolicky v sobotní svátek Tří králů se vydala do téměř tří set domácností v obci trojice koledníků, aby za zpěvu My tří králové jdeme k Vám... vepsala na vstupní dveře obydlí nový letopočet 2018

OBRAZEM: Tři králové koledovali v Polničce

Polnička - Také obec Polnička se zapojila do Tříkrálové sbírky 2018. Symbolicky v sobotní svátek Tří králů se vydala do téměř tří set domácností v obci trojice koledníků, aby za zpěvu My tří králové jdeme k Vám… vepsala na vstupní dveře obydlí nový letopočet 2018 a poděkovala za finanční dary vložené do zapečetěných pokladniček.

Tři králové.

Na Tři krále končí vánoční období

Na sobotu připadá svátek Tří králů - Kašpara, Melichara a Baltazara. Končí jím vánoční období a odstrojují se ozdoby z vánočních stromků. Ulicemi měst a obcí budou procházet trojice v kostýmech králů a žehnat domácnostem. Tříkrálový svátek je také spojený s charitativními sbírkami. V liturgickém kalendáři katolické církve však Tři králové oficiálně nefigurují - dnešek je v něm svátkem Zjevení Páně. Připomíná Ježíšův křest a zázrak, při němž proměnil vodu ve víno.

Průvod v čele s Třemi králi prošel historickým centrem města.

OBRAZEM: Tři králové v Příbrami zahájili Tříkrálovou sbírku

Příbram - V pátek odpoledne prošel centrem města tradiční průvod Třech králů. Ti nejprve požehnali budově radnice a pak s průvodem vyrazili na svých velbloudech historickým centrem města, aby se nakonec na náměstí Tomáše Garrigue Masaryka poklonili v živém betlémě malému Ježíškovi. 

Ilustrační foto.

Na Mělnicku chodí falešní koledníci

Mělnicko - Jako každý rok, i letos probíhá na území českých měst a vesnic Tříkrálová sbírka. První dva týdny začátku nového roku se mohou lidé setkat s koledníky v kostýmech Tří králů. Policisté ale varují, že koledování podléhá přesným pravidlům a už teď se na Mělnicku objevili podvodníci. Marie Zvonařová se s nimi setkala například ve Svatováclavské ulici v Mělníku.

Ilustrační foto

Stromky patří do sběrného dvora nebo na kompost

PŘÍBRAMSKO – S blížícím se svátkem Tří králů se domácnosti začínají zabavovat vánočních stromečků. Ty by ale lidé neměli odkládat do popelnic ani do kontejnerů. Ideální je postavit stromek vedle nádob na směsný odpad nebo ke kontejnerům na tříděný odpad. Popelářům tím usnadní povánoční úklid. Na vesnicích pak vánoční stromky končí v kamnech nebo na kompostu.

Ilustrační foto

Vánoční stromky nyní končí v popelnicích, mnohdy ale ještě dobře poslouží

Kladensko - Není ještě ani po Třech králích a vánoční stromky se už povalují u popelnic a různě v sídlištích, kam je rozfoukává vítr nebo roztahají při hře děti. Aby nepořádek zmizel z ulic měst co nejdříve a na svátky klidu a pokoje nezůstala jen zkalená vzpomínka, vyrazí co nevidět úklidové čety do terénu.

Ilustrační foto.

Lidé se zbavují vánočních stromků. Svoz teprve začne

Jižní Morava – I když v některých obývácích vánoční stromek září ještě na konci ledna, rodina Lenky Slaninové ze Znojma se s ním už rozloučila. „Hned po Štědrém dni jsme odjížděli s rodinou na hory. Nechtěli jsme, aby nám stromek opadal a my pak po Novém roce našli doma jen kupu jehličí. Proto jsme ho odstrojili už pětadvacátého prosince,“ řekla žena.

Ilustrační foto

Plesová sezóna v Kolíně startuje už v pátek

Kolín – Sotva skončily Vánoce a oslavy příchodu nového roku, už tu je hlavní plesová sezóna. Letos si pospíšila, plesů je hodně, a tak se tóny prvního z nich z nich rozeznějí ještě před svátkem Tří králů. Konkrétně začne již v pátek v Městském společenském domě Kolín.

Tříkrálová sbírka startuje i v Kladně a opět pomůže potřebným.

Tříkrálová sbírka startuje i v Kladně a opět pomůže potřebným

Kladensko – Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v naší zemi a každoročně ji pořádá Charita Česká republika. Výtěžek sbírky je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí.

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto.

Tříkrálová sbírka startuje. Podpoří terénní pracovníky

Příbramsko – Stalo se už tradicí, že na Tři krále, svátek Zjevení Páně, vychází od radnice Tříkrálový průvod doprovázený koledníky stejnojmenné dobročinné sbírky Farní charity Příbram. Mudrci z východu Kašpar, Melichar a Baltazar projedou v pátek 5. ledna centrem města na svých velbloudech za doprovodu lidových muzikantů z Malého svatohorského divadélka Gymnázia pod Svatou Horou.

Tříkrálová sbírka 2017 na Třebíčsku.

Tři králové vyšli do ulic. Někde už znají výsledky sbírky

Vysočina – Přestože tradiční charitativní Tříkrálová sbírka, která se koná od 1. do 14. ledna po celé České republice, je v plném proudu, na některých místech Vysočiny už mají koledníci v bílých pláštích splněno a kasičky tak mají naplněné. Vybrané peníze od štědrých dárců už teď mají spočítané v Lukově na Třebíčsku.

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto.

Peníze za Buchty věnují mladí herci Třem králům

Kutná Hora - K celonárodní Tříkrálové sbírce se už v sobotu 6. ledna přidají také města a obce na Kutnohorsku pod taktovkou Oblastní charity Kutná Hora. Svým dílem ji letos podpoří také mladí herci z kutnohorské Tylovy herecké školy.

Tříkrálová sbírka 2017 na Třebíčsku.

Tříkrálová sbírka začíná. Do ulic se vypraví tisíc koledníků

Třebíč - Tříkrálová sbírka začíná. Oblastní charita Třebíč do ní ve městech i na venkově zapojí přes tisíc koledníků. Slavnostní zahájení se odehraje ve středu 3. ledna od 15 hodin na Karlově náměstí v Třebíči, a to za účasti obřích loutek, hudebníků a účastníků betlémského výjevu, kdy Tři králové přijdou obdarovat Ježíška. Tři krále přivítá starosta města Pavel Janata, požehnání sbírce, koledníkům i celému městu udělí třebíčský děkan Jiří Dobeš.

U břehů řeky Bečvy v Přerově se sešly na Nový rok vpodvečer tisíce lidí. Novoročního ohňostroje se ale kvůli technické závadě nedočkali.

Novoroční ohňostroj Přerovany nepřivítal. Zradila technika

Měl to být velkolepý ohňostroj, který Přerovany přivítá do nového roku 2018. Namísto toho odcházely v pondělí v podvečer z prostranství u řeky Bečvy domů tisíce zklamaných lidí. Kvůli technické závadě se ohňostroj nekonal a přítomnými cloumaly emoce.

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto.

Tříkrálová sbírka klepe na dveře. Také na Svitavsku

Svitavsko - Zprávu o narození Spasitele, radost i požehnání budou prvních 14 dní nového roku šířit Tři králové. Lidé jim na oplátku přispějí do pokladničky ve prospěch potřebných. Skupinky koledníků s papírovými korunami vyšlou do terénu Charity Arcidiecéze olomoucké již podevatenácté. Lidé je poznají podle korunky a pláště, ponesou s sebou také pokladničku s logem Charity, která je zapečetěná a očíslovaná.

Tříkrálová sbírka v Heřmanově Městci

Tříkrálovým koledníkům se hodí každá ruka

Chrudimsko – Začátkem ledna tradičně vyrazí do ulic tříkráloví koledníci s novoročním přáním a také s prosbou o příspěvek na pomoc nemocným a potřebným. Charita České republiky prostřednictvím svých regionálních filiálek pořádá Tříkrálovou sbírku už od roku 2001 a její význam i výtěžek ustavičně roste díky štědrosti lidí, kteří koledníkům do kasiček přispívají. Pomáhají tak vlastně sami sobě.