Kreativ

ŠTÍTEK: Epifanie

Živý Betlém v Otročiněvsi přilákal stovky návštěvníků z širokého okolí.

OBRAZEM: Na návsi v Otročiněvsi se na Štěpána sešly stovky lidí

Otročiněves - Živá domácí zvířátka, průvod Tří králů, jesličky s Ježíškem a spoustu dobrot z vánočního stolu byly součástí už tradiční vánoční akce v obci Otročiněves. Devatenáctý ročník Živého betléma, který se zde konal o prvním svátku vánočním, přilákal na místní náves stovky lidí.

Vratislavovo náměstí láká na ryze vánoční aktivity.

OBRAZEM: Lidé si mohou koupit rybu i zazvonit pro štěstí

Nové Město na Moravě – Vratislavovo náměstí v Novém Městě na Moravě nyní nabízí místním i návštěvníkům hned dvě ryze vánoční aktivity. Mohou si tam koupit kapra na štědrovečerní stůl a zazvonit si pro štěstí ve zbrusu nové zvoničce.

Živý betlém navodil vánoční atmosféru ve Žďáře nad Sázavou.

Živý betlém navodil vánoční atmosféru

Žďár nad Sázavou – Dokonalá předvánoční sváteční nálada zavládla v úterý odpoledne na žďárském náměstí Republiky. Odehrál se tam totiž každým rokem netrpělivě očekávaný příběh zrození Ježíše Krista.

Ilustrační foto.

Příběh zrození Ježíše sehraje ve Žďáře pět desítek ochotníků

Žďár nad Sázavou – Desítky herců, živá zvířata a nezaměnitelná vánoční atmosféra přímo v centru města. To nabízí živý betlém, kterému bude patřit žďárské náměstí Republiky v úterý 19. prosince od šestnácti hodin. Ochotnické představení má ve městě více než dvacetiletou tradici a vždy přiláká stovky lidí.

Nejstarší vystavené betlémy pochází z 2. poloviny 19. století, ale zastoupena je i současná tvorba.

Mezi vystavenými betlémy jsou i vyrobené z chleba

Příbram - Tradiční výstavu betlémů mohou zájemci navštívit do sedmého ledna v Galerii Františka Drtikola v příbramském Zámečku - Ernestinu. Představují se tam dvě desítky současných i historických betlémů z příbramského regionu a také zvykosloví spojené se svátkem Tří králů. Výstavu připravilo Hornické muzeum Příbram.

Betlém v Řeženčicích.

V Olešné před školou se zabydleli svatí. Betlém mají i v Řeženčicích

Pelhřimovsko – Na několika místech Pelhřimovska se v těchto dnech objevují tradiční symboly Vánoc. Spolky v obcích a městech nebo aktivní jednotlivci totiž v tomto předvánočním čase tvoří tradiční betlémy. Jedním takovým se letos mohou chlubit například obyvatelé Řeženčic, místní části Nového Rychnova. 

Žáci 4. třídy ZŠ Propojení Sedlčany si vyzkoušeli roli trhovců a jaké je to nabízet vlastnoručně vyrobené zboží.

Čtvrťáci ze Sedlčan si užili svoji velkou podnikatelskou premiéru

Sedlčany /FOTOGALERIE/ - V rámci výuky finanční gramotnosti v programu Abeceda peněz absolvovali v pondělí 11. prosince prodejní jarmark, na němž se pokusili zúročit své nově nabyté znalosti a prodejem vánočních dekorací, háčkovaných výrobků a svícnů vydělat své první peníze. 

Řezbář Martin Lichevník.

Řezbář Lichevník: Než říznu do dřeba, musím přemýšlet

Znojmo - Od koníčku k řemeslu na plný úvazek dovedla během čtyř let Martina Lichevníka jeho záliba v práci se dřevem. Napilno má i v předvánočním čase. Přibývá mu totiž objednávek na betlémy. Třetím rokem zdobí jeho plastiky v životní velikosti i znojemský adventní trh. Město mu za jeho práci nedávno udělilo i svou výroční cenu.

Na výstavě je k vidění přes dvacet betlémů.

Výstava betlémů se letos zaměřila na Tři krále

Příbram /FOTOGALERIE/ – Už po sedmadvacáté jsou v prostorách Galerie Františka Drtikola vystavené ty nejzajímavější a nejhezčí příbramské betlémy ze sbírek Hornického muzea Příbram i od soukromých vlastníků. Obdivovat je můžete až do 7. ledna.

Pohádkové představení bude plné koled a vánočních písní.

Divadlu Kapsa se hraje v Benešově jako v pohádce

Benešov /ROZHOVOR/ - Putování za vánoční hvězdou je název představení, které v úterý 12. prosince přiveze do Městského divadla Na Poště Divadlo Kapsa Andělská Hora. Pohádkový příběh, který je provázen spoustou českých i zahraničních koled a adventními písněmi středověké Francie a Itálie, začíná v 17 hodin. Nejen o něm jsme si povídali se scenáristou a režisérem představení Vlastimilem Fischerem.

Ilustrační foto.

Nejdřív na Sladké Vánoce a potom obdivovat Poklady zbrojnic

Pardubice – Předvánoční atmosféra s hudbou a prohlídkou výstavy betlémů, vůně tradičních dobrot z perníku a čokolády, tvůrčí dílny vedené mistry svých oborů, hravé kreativní koutky pro děti, jízdy na oslíkovi či komentované prohlídky kaple Tří králů.

František Vanický, jeho dílna a umělecké předměty, které vyrábí.

V jeho šikovných rukou dřevo ožívá

Tachov, Oldřichov – Materiál, jakým je dřevo, nelze ničím nahradit. Jeho vlastnosti, krása a jedinečnost vždy měly a budou mít naprosto ničím nenahraditelnou hodnotu. Však také učarovalo nejednomu z nás a ti, kdož kolem něho chodí bez povšimnutí, o mnohé přicházejí.

Betlém v uhlířských Janovicích.

Janovický řezbář věří, že v sochách dál žije duše stromu

Uhlířské Janovce /ROZHOVOR/ - Uhlířskojanovický řezbář Miroslav Gross, který se dřevosochání věnuje od roku 2011, obohatil vánoční výzdobu na zdejším Václavském náměstí poprvé v roce 2015. Tehdy světlo světa spatřil nádherný dřevěný betlém v životní velikosti.

Výstava z tvorby Františka Doubka v Písku.

Vánoční pozdrav Františka Doubka

Písek - Mnoho lidí z Písku a dalších míst pečlivě uschovává péefky, i když jejich čas už dávno uplynul. Jejich autorem byl milevský rodák František Doubek, který žil a tvořil v Písku.

Instalace nové zvoničky.

OBRAZEM: V Novém Městě si mohou lidé letos zazvonit pro štěstí

Nové Město na Moravě – Novinka letošního adventu – zvonička štěstí – přibyla na Vratislavovo náměstí v Novém Městě na Moravě. „Co to tu chystáte? To bude nové popraviště?,“ vyptával se zvědavě jeden z kolemjdoucích Rudolf Landori, který se nachomýtl k instalaci nové zvoničky.

Na návsi v Dřevohosticích už jsou rozestavěny sochy velkého figurálního betlému, který vyrobil lidový umělec Alexandr Forýtek. Dílo je unikátní v tom, že některé postavy v životní velikosti  byly zhotoveny podle skutečných obyvatel Dřevohostic.

Hajný, mlynář i řezník. Dřevohostice zdobí figurální betlém

Zdálky vypadají jako velká, i když trochu nesourodá rodina. Mlynář, řezník, myslivec, ale i svatý Josef nebo Panna Marie s jezulátkem. Autor velkého figurálního betlému v Dřevohosticích Alexandr Forýtek se kromě biblických postav nechal inspirovat také skutečnými obyvateli městyse. A jeho unikátní dílo každoročně přitahuje nejen místní, ale i nahodilé návštěvníky obce.

Návštěvníci Muzea Vyškovska se v sobotu dozvěděli, jak slaví Vánoce v jiných zemích než v České republice. Zvyky jsou mnohdy dost odlišné a zdaleka ne všude naděluje dárky pod stromeček Ježíšek.

Vánoce ve světě: na oživené prohlídce zaujala hlavně italská čarodějnice Befana

Vyškov /REPORTÁŽ/ – Svatá Lucie byla podle legendy násilně zbavena zraku. Na mučednici dodnes vzpomínají v předvánočním čase ve Švédsku. Oslavy spočívají v průvodu, v jehož čele jde dívka oblečená do bílých šatů převázaných červenou šerpou a hlavu ji zdobí věnec. Účastníci průvodu zpívají vánoční písně a rozdávají sladké kynuté pečivo a perníčky. Nejen o švédských vánočních zvycích se v sobotu dozvídají lidé v Muzeu Vyškovska. 

Vánoční osvětlení. Ilustrační foto.

Vánoce se blíží, města rozzáří stovky světel

První neděle adventní už pomalu klepe na dveře a své o tom ví také ve městech a obcích v opavském okrese. Intenzivní přípravy na dobu předvánoční a samotné Vánoce zde začaly už nedávno. Od instalace světelných ozdob na sloupech veřejného osvětlení přes počítání všech nákladů až po vymýšlení tematického programu.

Zdobení vánočního stromu na Staroměstském náměstí.

Kácení stromu pro Prahu se u Berounky chystá už na víkend

Roztoky – Velkou slávu ohlašující blížící se vánoční trhy v centru hlavního města zažijí v neděli dopoledne Roztoky nedaleko Křivoklátu. U Berounky na pomezí Rakovnicka a Berounska se bude kácet vánoční strom pro Staroměstské náměstí v Praze.

Ilustrační foto

Vánoce do ulic měst přinesou řadu novinek

Vánoční hvězdy, padající krápníkové efekty, nasvětlené fontány, světélky ozdobené lípy, nové stříbrné a zlaté baňky, svítící sloupy veřejného osvětlení města vykouzlí magickou atmoséru Vánoc. Zářit budou především radostná dětská očka.  

Srdce tržiště. Uprostřed náměstí zvýrazní od 1. prosince Samsonovu kašnu ledové kluziště. Bruslit můžete dokonce i na Štědrý den až do Tří králů.

Trhy začnou o týden dříve

České Budějovice – Letošní Českobudějovický advent s sebou přinese na náměstí Přemysla Otakara II. několik novinek. Po pěti letech advent totiž zajišťuje místo brněnské agentury RK Invest nově českobudějovická společnost Art4promotion, která hodlá postupně provádět změny v zažité podobě vánočního náměstí z minulých let.

Ilustrační foto

Zlín ukáže v Drážďanech folklor i laskominy

Na Dnech české a německé kultury, které tradičně v říjnu a listopadu hostí města Drážďany, Ústí nad Labem a Euroregion Elbe/Labe, se prezentuje letos také Zlínský kraj, informovalo včera tiskové oddělení kraje.

LIŠČÍ BOUDA NA KRISTIÁNOVĚ je po roce znovu otevřená. Chalupu z 18. století vlastní Muzeum skla a bižuterie v Jablonci, které ji nechalo celou zrenovovat za jedenáct milionů korun, které poskytlo ministerstvo kultury. Uvnitř je tak zbrusu nová expozice o

Poutníci se opět vydají k Liščí chalupě

Pojizeří - V Kristiánově pořádá muzeum slavnost. Na jediný den v roce se do zaniklé sklářské osady Kristiánov v Jizerských horách vrátí výroba skla a bižuterie. Po přestávce.

LIŠČÍ BOUDA NA KRISTIÁNOVĚ je po roce znovu otevřená. Chalupu z 18. století vlastní Muzeum skla a bižuterie v Jablonci, které ji nechalo celou zrenovovat za jedenáct milionů korun, které poskytlo ministerstvo kultury. Uvnitř je tak zbrusu nová expozice o

Poutníci se opět vydají k Liščí chalupě

Jizerské hory – V Kristiánově pořádá muzeum slavnost. Na jediný den v roce se do zaniklé sklářské osady Kristiánov v Jizerských horách vrátí výroba skla a bižuterie. Po přestávce.

Ilustrační foto

Sbírka pro hluché dorazila i na Vyškovsko. Podvod, varuje policie

Jižní Morava – Žena a muž postávají před obchodem, v rukou drží desky s formulářem a lidem vysvětlují, že pořádají sbírku pro neslyšící. Někteří jim věnují i několik stokorun. Netuší, že jde o podvodníky, kteří z nich lákají peníze. „Předložili mi formulář, který jsem začala vyplňovat. Myslela jsem, že sbírají podpisy na petici za výstavbu centra pro neslyšící. Ale pak po mně chtěli peníze. To jsem odmítla,“ popsala Vyškovanka Eva Reinkeová.