Kreativ

ŠTÍTEK: Epifanie

Tříkrálová sbírka v Kamenici nad Lipou.

V Kamenici se sejdou Tři králové. Akorát bez čepic a plášťů

Kamenice nad Lipou – Tříkrálová setkání nejsou pouze lednovou záležitostí, kdy malí i velcí dobrovolníci koledují v domácnostech nejen na Pelhřimovsku. Farní charita v Kamenici nad Lipou je toho důkazem. Tamní pracovníci totiž pro všechny krále, vedoucí a ostatní dobrovolníky, kteří v posledních letech při tamní Tříkrálové sbírce a ostatních akcí pomáhali, připravili společné setkání.

Hrdina protinacistického odboje podplukovník Josef Mašín, generálmajor in memoriam.

Hrdinství odbojáře Mašína připomene pamětní deska

Praha - Patnáctého pátý v 15 hodin – to je čas, který se dobře pamatuje. A právě na tuhle dobu zve v pondělí radnice Prahy 4 do Čiklovy ulice v Nuslích; k domu číslo 1238/19. Ve spolupráci s pražským Spolkem Pocta Mašínům a Společností Václava Morávka v Kolíně zde bude odhalena pamětní deska připomínající tragické vyvrcholení protinacistického odboje Josefa Mašína, někdejšího velitele posádky československé armády na Ruzyni, Václava Morávka a Františka Peltána, jenž prostřednictvím vysílačky s označením Sparta udržoval spojení s exilem.

Hrdina protinacistického odboje podplukovník Josef Mašín, generálmajor in memoriam.

Hrdinství odbojáře Mašína připomene pamětní deska

Patnáctého pátý v 15 hodin – to je čas, který se dobře pamatuje. A právě na tuhle dobu zve v pondělí radnice Prahy 4 do Čiklovy ulice v Nuslích; k domu číslo 1238/19. Ve spolupráci s pražským Spolkem Pocta Mašínům a Společností Václava Morávka v Kolíně zde bude odhalena pamětní deska připomínající tragické vyvrcholení protinacistického odboje Josefa Mašína, někdejšího velitele posádky československé armády na Ruzyni, Václava Morávka a Františka Peltána, jenž prostřednictvím vysílačky s označením Sparta udržoval spojení s exilem.

Ilustrační foto

Zámek rozšíří prohlídkový okruh a uzavře expozici

Východní Čechy, Pardubice - Dvě novinky pro návštěvníky Zámku Pardubice připravilo od května Východočeské muzeum v Pardubicích. Otevře rozšířený prohlídkový okruh v zámku a zároveň po 17 letech uzavře expozici pohlednic ve sklepení severního křídla.

JAN VLČEK před plakátem na jeho výstavu v Galerii města Plzně. Výstava bude od 5. do 8. května přístupná zdarma. Končí 4. června.

Jana Vlčka inspirují výpravy do minulosti

Plzeň – Nemá rád anglické názvy výstav v českých galeriích, přesto jej použil. Plzeňský malíř Jan Vlček svou výstavu v Galerii města Plzně nazval Time Travel/His-torical Reenactment. Prý proto, že čeština nemá pro slovo reenactment vhodný ekvivalent.

Památník štábního kapitána Václava Morávka na Prašném mostě.

Před 75 lety padla legenda druhého odboje Václav Morávek

Praha - Štábní kapitán Václav Morávek byl legendární postavou druhého československého odboje. Za nenápadným zevnějškem úředníka se ukrýval hrdina, který svými odvážnými činy přiváděl v zoufalství tisíce policistů v čele s gestapem. Na hraně života a smrti dokázal balancovat tři roky. Na svobodě zůstal jako poslední ze slavné odbojářské skupiny Tří králů. Jeho život se uzavřel před 75 lety, 21. března 1942, když padl v přestřelce s gestapem u Prašného mostu v Praze.

Masopust v Rakovníku

Na mnoha místech v Česku dnes vyjdou masopustní průvody

Na mnoha místech v Česku dnes vyjdou masopustní průvody. Součástí veselic budou reje maškar, koncerty, ochutnávky tradičních pokrmů i soutěže. Veselice předcházejí Popeleční středě, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Letos jsou oslavy, které pořádá velká část měst a obcí i v neděli, později než v posledních letech, protože jsou později i Velikonoce.

Ilustrační foto

Ruské ženy oživují pohanské tradice

Moskva - "Koňská hlava značí muže," říká Jekatěrina Kostrikinová sledující teplý vosk, jak tuhne ve sklenici studené vody. V jejím moskevském bytě se několik kamarádek snaží poznat svou budoucnost za pomoci pohanských tradic, píše agentura AFP.

Ilustrační foto

Stromky končí většinou ve štěpkovači

Strakonicko – V Čechách se stalo tradicí odstrojovat vánoční stromeček po Třech králích, tedy po 6. lednu. Letos tento den vyšel na pátek, nejvíc vyhozených stromků se pochopitelně objevilo o následujícím víkendu. Jaká je pak cesta stromečků ve městech na Strakonicku?

Tři králové chodili v Kovářově.

OBRAZEM: Tříkrálová obchůzka v Kovářově

Kovářov - Společnost Kovářovskétradice.cz manželů Milana a Pavly Škochových se věnuje udržování a rozvoji lidové kultury i tradičním obyčejům, které předávají nejmladší generaci. Jeden z nich je i obchůzka Tří králů, a tak se i v letošním roce 6. ledna v podvečer vydaly děti na cestu po Kovářově.

Kaple sv. Tří králů na hradě Hartenberg prochází postupnou obnovou. Účastníci průvodu obdivovali nové klenby.

Na hrad Hartenberg přivezli ostatky svatých Tří králů

Hartenberg - Překvapení pro návštěvníky, ale i pro samotné organizátory. Na akci Sváteční průvod sv. Tří králů, která se pravidelně každý rok koná na hradě, byly dovezeny ostatky těchto tří světců. Návštěvníky pak čekalo překvapení ještě jedno. Nově dokončená klenba v kapli sv. Tří králů na hradě.

Ilustrační foto

Tříkrálový koncert požehnal charitativní sbírce koledníků

Neratov - Tříkrálový koncert spojený s tradiční charitativní sbírkou se uskutečnil v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Neratově. V rámci jeho konání tu zazněly vánoční zpěvy Adama Michny z Otradovic a Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby v podání členů litomyšlských pěveckých sborů a Litomyšlského symfonického orchestru pod vedením dirigenta Jana Šuly.

Živý betlém v Bernatricích

Mudrci obdarovali Ježíška, velbloud nakonec nepřijel

Bernartice - Vždy následující sobotu po svátku Tří králů se do Bernartic sjíždí lidé z blízkého i vzdálenějšího okolí, aby se podívali na hrané představení biblického příběhu o narození Ježíška.

V mrazivém sobotním dopoledni obcházeli už podvanácté členové a příznivci Spolku přátel Hroznové kozy vinařské sklepy v Novém Šaldorfu u Znojma. Sešli se na tradiční Hotařské koledě.

Hotaři koledovali mezi šaldorfskými sklepy

Nový Šaldorf /REPORTÁŽ/ – Mrazivé sobotní dopoledne sice zrovna nepřeje procházkám, ale před jedním z vinařských sklepů v Novém Šaldorfu se schází a sjíždí několik desítek lidí, které čeká téměř celodenní procházení sklepní ulicí. Naštěstí oblečení venkovských strýců a tet je do mrazu jak dělané.

Štěpkování.

I když se najdou i výjimky, z domácností mizí vánoční stromky na Tři krále

Benešov – Všechno má své zákonitosti. A má je i likvidace vánočních stromků. Podle tradice by ozdobený stromek měl zůstat v bytě do svátku Tří králů. Právě to je termín, kdy většina lidí opadávající jehličnan už doma „nemůže vystát." Proto se v ulicích objevují stromky jeden za druhým právě nyní, po 6. lednu.

Průvod v čele se třemi králi na velbloudech prošel v den svátku Tří králů centrem Prahy.

Centrem Prahy prošel tříkrálový průvod s králi na velbloudech

Praha /FOTOGALERIE/ - Centrem hlavního města v pátek prošel tříkrálový průvod s králi na velbloudech. Cestou z Malé Strany přes Karlův most na Staroměstské náměstí je provázely stovky lidí, hlavně rodiny s dětmi. Průvod chce upozornit na Tříkrálovou sbírku, do níž se zapojilo přes 50 tisíc dobrovolníků, kteří s kasičkami chodí po ulicích ve většině českých měst.

Koledníci v pátek zavítali také na prostějovský magistrát

Tři králové dostali na prostějovské radnici pochvalu

Prostějov – Ani na magistrát nezapomněli při koledování tři králové. V pátek ráno se zastavili za primátorkou Alenou Raškovou i dalšími politiky a pracovníky úřadu. Primátorka města trojici doprovázenou ředitelem prostějovské Charity Františkem Hynkem přijala ve své pracovně.

Dominik Duka a Miloš Zeman

Zeman se sešel s Dukou na tříkrálovém obědě

Praha - Prezident Miloš Zeman a arcibiskup Dominik Duka se setkali u tradičního tříkrálového oběda. Poslechli si krátké hudební představení koledníků a podpořili Tříkrálovou sbírku Charity ČR. Oběd se konal v sídle arcibiskupství na pražském Hradčanském náměstí.

Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka si poslechli hudební představení koledníků

Zeman se sešel s Dukou na tříkrálovém obědě

Praha - Prezident Miloš Zeman a arcibiskup Dominik Duka se setkali u tradičního tříkrálového oběda. Poslechli si krátké hudební představení koledníků a podpořili tříkrálovou sbírku Charity ČR. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. Oběd se konal v sídle arcibiskupství na pražském Hradčanském náměstí.

Příznivci otužování na vlastní kůži okusili teplotu vody, která v posledních dnech dosahuje maximálně dvou stupňů Celsia, při tradiční tříkrálové otužilecké plavbě 6. ledna v Praze.

Ve Vltavě v Praze plavali otužilci, voda měla 0,9 stupně Celsia

Praha /FOTOGALERIE/ - Přes dvě desítky otužilců včetně tří žen plavali v pátek po poledni v Praze ve Vltavě u Karlova mostu. Voda měla 0,9 stupně Celsia, vzduch mínus osm stupňů. Do řeky se ponořili z paluby dvou lodí u pátého mostního pilíře, kde byl do Vltavy ve 14. století svržen svatý Jan Nepomucký, patron všech plavců a loďařů. Česká otužilecká unie pořádala tuto akci posedmé.

Ilustrační foto

Prostějovští strážníci zadrželi falešné Tři krále

Prostějov – Kašpar, Melichar, Baltazar a pokladnička s logem charity, tak už tradičně vypadá začátek roku v České republice. Tři králové vybírají peníze na pomoc potřebným. V Prostějově se ale už objevili i podvodníci. Strážníci městské policie je však rychle chytli.

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto.

Tři králové vyrazí do ulic s velbloudy i ve speciální tramvaji

Praha - Průvody s velbloudy, koncerty nebo i jízdy speciální tramvaje budou provázet dnešní svátek Tří králů. Tradičně budou ulicemi procházet trojice v kostýmech králů Kašpara, Melichara a Baltazara a žehnat domácnostem. Tříkrálový svátek je také spojen se sbírkami na potřebné, posedmnácté se koná celorepubliková sbírka neziskové organizace Charita ČR, která začala již 1. ledna.