Kreativ

ŠTÍTEK: Epifanie

Část Loučenského betlému

Do Loučenského betlému nyní stěhují vyřezaného oslíčka

Janov n. N. - Jen na první adventní neděli je vidět Loučenský betlém v celé kráse pohromadě. Pak se část tradičně přesune z kostelíku sv. Josefa v Loučné do kapličky v Hraničné. Po loňské pauze se letos opět o jednu sochu rozroste.

Ilustrační foto.

Dobu adventu v Česku zpestří obří andělé či kluziště na náměstích

Praha - Tradiční adventní trhy či slavnostní rozsvěcování vánočních stromů na náměstích bude i letos pořádat většina velkých měst. Na některých místech se ale příchod adventu rozhodli oslavit i méně tradičním způsobem. Například v Jindřichově Hradci přivítá vánoční dobu obří anděl z plastových lahví. Zvláštní program chystají i kulturní památky. Vyplývá to z ankety krajských zpravodajů ČTK.

Ilustrační snímek.

Meziříčská radnice zakázala petardy

Velké Meziříčí - Klidnější adventní a sváteční dobu se obyvatelům snaží novou vyhláškou zajistit Velké Meziříčí. Město zakázalo odpalování „zimních" petard od začátku prosince až do Tří králů. Výjimku mají pouze silvestr a Nový rok.

Pietní akt v uctění památky Václava Morávka v Kolíně

FOTO, VIDEO: Kolín opět uctil památku Václava Morávka

Kolín – U pamětní desky Václava Morávka na budově Obchodní akademie v Kutnohorské ulici v Kolíně se v pondělí uskutečnil již 13. pietní akt k uctění památky tohoto protifašistického bojovníka, kolínského rodáka.

Generál Josef Mašín.

Před 120 lety se narodil odbojář Josef Mašín

Praha - Před 120 lety, 26. srpna 1896, se narodil podplukovník Josef Mašín, legendární postava druhého československého odboje. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil slavnou zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, po které šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem. Rodák z Lošan u Kolína měl na starosti zejména sabotážní činnost a zásobování odboje zbraněmi. Popraven byl v červnu 1942 v kobyliské střelnici v Praze.

KRUŠNOHORSKÝ BETLÉM.

Nebeská podívaná: sochy na Lesné nasvítily louče

Boleboř, Lesná - Nadpozemskou atmosféru zažili v sobotu v noci návštěvníci horské Lesné. Tmou pronikalo světlo loučí, které tajemně nasvítilo jesličky s Ježíškem, nad nimiž se skláněla Marie s Josefem a dalšími betlémskými postavami.

Pieta, ilustrační foto.

V Roudnici odhalí pamětní desku Josefu Mašínovi

Roudnice nad Labem - Pamětní desku na domě, kde Josef Mašín během studií bydlel, odhalí za několik dní v Roudnici nad Labem. Hrdina protinacistického odboje studoval v Roudnici hospodářskou školu (dnešní VOŠ a SOŠ).

PŘIPRAVEN K OTEVŘENÍ. V areálu parku jsou již dokončeny cesty, kolem nichž jsou osazeny lavičky. Nový park se otevře pro veřejnost v srpnu.

U Blanky se v srpnu otevře nový park

Praha - Zeleň, lavičky a uprostřed fontána. U Prašného mostu v Praze 6 by se měl už příští měsíc otevřít nový park, který vzniká v místech, kde dělníci roky budovali tunel Blanka. V budoucnu zde navíc zdejší radnice plánuje umístit pomník Marie Terezie.

Výstava ikon ve velehradské Cyrilce

Okno do nebe – výstava ikon ve velehradské Cyrilce

Velehrad – Nejen bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě, ale i sousedící kostelík Zjevení Páně zvaný Cyrilka byl o víkendu centrem pozornosti stovek věřících a turistů. Na Velehradě se totiž konala nejen takzvaná malá pouť, která následuje vždy po cyrilometodějských slavnostech, ale také pouť děkanátu Uherské Hradiště, setkání rodin, ale i přednáška genealoga Petra Nohela na téma Karel IV. potomek předků i světců.

Michaela Stejskalová (v bílém).

Basketbalistka Stejskalová: Kanárské Vánoce? Ležela jsem na pláži a hrály koledy

Brno – V Brně vystřídala Michaela Stejskalová oba nejlepší ženské celky – do velkého basketbalu nahlédla v královopolském Valosunu, už jako česká reprezentantka si zahrála Euroligu v dresu tehdejšího Imosu. Loni v létě se vydala na své první zahraniční angažmá do španělského celku Gran Canaria, sídlícího na Kanárských ostrovech.

Soutěž o titul Vesnice roku Olomouckého kraje - dvouhodinová exkurze po Vrbátkách

Vrbátky chtějí být Vesnicí roku, komisi hostili i Tři králové a sudičky

Vrbátky – V půl osmé přijíždím do Vrbátek a trochu bloudím. Do Centra volného času vcházím uvítací slavobránou, kolem mě pobíhají děti v hanáckých krojích, tři králové, hasiči i dvě čarodějnice. V růžovém úboru mě v zasedací místnosti vítá Katka Kubjátová, která to s Martinou Stokláskovou a Jitkou Šálkovou všechno spískala.

Ilustrační fotografie.

KRÁTCE: Sportovce prověří krosový závod

Praha - V přírodní rezervaci Skalka u ragbyového hřiště Tatry Smíchov se v neděli 24. dubna uskuteční šestý ročník amatérského závodu Běžecký kros. Zájemci si mohou vybrat trať o délce 3, nebo 6 kilometrů, závody pro děti budou dlouhé od 300 metrů do 2 kilometrů.

Fašanky ve Valašské Polance, sobota 6. února 2016

Valašsko žilo masopustem, po vesnicích chodily maškary

Hornolidečsko, Valašsko – Fašankovými průvody žijí o tomto víkendu vesnice a města na Valašsku. Pestrobarevné průvody masek jsou k vidění především na Hornolidečsku a jižním Valašsku, kde lidé tradici dodržují nejpevněji.

Masopustní obchůzka ve Francově Lhotě na Hornolidečsku. Ilustrační foto.

Valašsko se chystá vodit medvěda, nejveseleji bude ve vesnicích v sobotu

Valašsko - Fašankovými průvody se o nadcházejícím víkendu ohlásí blížící se konec masopustního období. To trvá vždy od svátku Tří králů do Popeleční středy. Maskované družiny budou k vidění především ve vesnicích na Hornolidečsku a jižním Valašsku, kde lidé dávný zvyk dodržují nejpevněji.

Masopustní oslavy ve Valdicích.

Masopustní oslavy vyvrcholí 9. února

Jičínsko – Masopustní oslavy letos začaly 6. ledna na svátek Tří králů a vyvrcholí masopustním úterým 9. února. Dříve se od následujícího dne, Popeleční středy, striktně dodržoval tradiční čtyřicetidenní půst, který trval až do Velikonoc.

ROZDÁVÁNÍ RÝŽE příchozím se ujal klenečský faráři P. Libor Buček. Měli za úkol zrnka rýže opatrovat až do chvíle, kdy jim bude sděleno, jak s nimi naložit.

Koncertu v Klenčí nechyběl vtip a náboj

Klenčí pod Čerchovem /FOTOGALERIE, VIDEA/ – Malá zrnka rýže hrála velkou roli při Koncertu královém, který se v sobotu vpodvečer uskutečnil v kostele sv. Martina nejen jako poděkování tříkrálovým koledníkům. Již podruhé se o jeho průběh postarala folkrocková skupina Zrcadla a její hosté, Farnost Klenčí a SOS Domažlice, což je ambulantní a terénní forma sociální rehabilitace.