Kreativ

ŠTÍTEK: Epifanie

Tři králové z Příbrami už před koncem roku překročili hranice

Tři králové z Příbrami už před koncem roku překročili hranice

Příbramsko – Tři králové pomáhají měnit svět, všude v obcích, městech i na vesnicích je můžeme potkat a to za každého počasí, v dešti nebo sněhu se vydávají na cestu s radostnou zvěstí Vánoc. Již po páté se dva dny před koncem roku vydali také mladí lidé z Příbrami a bavorského Bodenmais na slavnostní vysílání Tří králů v Neumarktu.

Ilustrační foto.

Jak naložit s vánočními stromky?

Zlínský kraj - V následujících dnech se většina domácností bude zbavovat použitých vánočních stromků. Jejich likvidaci řeší zejména technické služby. 

Ilustrační foto

Ve městech už se objevují první kontejnery na stromky

Pelhřimovsko – Ve městech na Pelhřimovsku se už objevily kontejnery. Do nich lidé, většinou ale až po příchodů Tří králů, vyhodí svůj vánoční stromek, který během uplynulých vánočních svátků zdobil jejich domácnost.

FARNÍ CHARITA v Sokolově se opět zapojila do Tříkrálové sbírky.

Tříkrálová sbírka je šancí pomoci

Sokolovsko, Karlovarský kraj - Vánoce Štědrým dnem nekončí. Pro křesťany toto období uzavře až neděle po 6. lednu, kdy se slaví slavnost Zjevení Páně neboli lidově svatých Tří králů. A s nimi přichází i tříkrálová sbírka.

Ilustrační foto.

V Madridu kvůli bezpečnosti na tři dny nepustí do města auta

Madrid - Madridská radnice rozhodla, že se do města příští týden nebudou moci dostat soukromé automobily o váze 3,5 tuny a více. V metropoli se v tu dobu budou konat nejrůznější oslavy a pochody u příležitosti svátku Tří králů a úřady se chtějí vyhnout útokům podobným těm, které se nedávno odehrály v Berlíně a Nice, kde nákladní automobily usmrtily množství lidí. Informovala o tom agentura AP.

Písecký řezbář Vladimír Müller s jedním z betlémů, které vyrobil.

Výtvarník Vladimír Müller betlémy vyřezává i maluje

Písek – Pokud ve městě řeknete betlém, potom se mnoha lidem vybaví jméno píseckého řezbáře a malíře Vladimíra Müllera. Dnes jedenaosmdesátiletého výtvarníka kreslení bavilo už ve škole a s úspěchem se zúčastňoval různých dětských výstav.

Betlém v Hlinném

Betlém řezbářky z Hlinného bude k vidění až do 1. ledna

Hlinné - Kaple v Hlinném o Vánocích ukrývá dřevěný poklad, lidé tam chodí obdivovat betlém. Málokdo by možná tušil, že nepochází z dílny zkušeného řezbáře, ale že vznikl v rukou ženy, která se začala vyřezávání věnovat teprve před třemi lety.

TRADICE. Amaia de la Fuente (uprostřed) si při oslavě Vánoc v rodném Španělsku obléká tradiční oděv.

V Pamploně nosí dárky Olentzero

Jindřichův Hradec, Pamplona – Od začátku školního roku působí jako dobrovolnice v rámci Evropské dobrovolné služby v Jindřichově Hradci třiadvacetiletá Amaia de la Fuente ze španělské Pamplony. Jaký je rozdíl mezi svátky ve Španělsku a v Čechách?

V pátek 23. prosince 2016 se v Lukovečku konalo tradiční Zpívání koled u kapličky a předávání Betlémského světla.

V Lukovečku koledovali. Narodil se tam i Ježíšek

Lukoveček – Zpěv vánočních koled, dobrá nálada a vůně horkého punče se nesla v předvečer Štědrého dne z Lukovečka. Snad skoro celá vesnice se tam šla na tradiční Zpívání koled u kapličky. Zazněly tam nejen známé vánoční koledy, ale také děti, mládež a dospělí sehráli živý betlém.

Živý betlém. Ilustrační foto.

Tipy na Vánoce a Silvestra: Živý betlém? Zapojí se i krojovaní

Mutěnice – První svátek vánoční je v Mutěnicích zasvěcený tradičnímu průvodu a živému betlému. „V půl třetí odpoledne vyjdeme od kostela svaté Kateřiny a skončíme u radnice, kde se hlavní část programu odehrává," uvedla Blanka Přidalová z mutěnické kulturní komise, která akci pořádá.

Betlém v Pradědově galerii jeho autor Jiří Halouzka neustále rozšiřuje, přestavuje, vylepšuje a vyřezává nové sochy. Pokaždé je tak betlém pro návštěvníky nějak jiný a zajímavý.

Putování po betlémech

Co by to bylo za Vánoce bez betléma, bez jesliček s Ježíškem? Lidé ve svátečním čase míří do kostelů, kde bývají betlémy vystaveny.

Na Rouhův betlém do Kantůrkovce ve Velešíně míří každoročně o Vánocích tisíce lidí. Někteří se v něm poznají, jiní si připomenou už zmizelá řemesla, starý svět. „I největší tvrďák tu změkne,“ směje se betlémář.

Ze srdíčka to protlačím přes ty ruce ven

Velešín - Ruce pořádné, chlapsky veliké a upracované, čitelně prozradí práci v zemědělství. Původně je Pavel Rouha mechanik-seřizovač, obráběč kovů: „Pracoval jsem na soustruhu ve fabrice a po revoluci jsme s bráchou začali podnikat v zemědělství. Je to sice rok od roku těžší, ale když to má člověk rád, přestat jen tak nedokáže," říká betlémář, vnuk cukráře a pekaře, otec tří synů. A jak se uznávaným betlémářem stal?

Ilustrační foto.

Začíná astronomická zima. Noc na čtvrtek bude nejdelší v roce

Praha - Dnes je první zimní den a v 11:45 začíná astronomická zima. Noc na čtvrtek 22. prosince tak bude nejdelší v roce. Slunce je nejníže nad obzorem, takže jeho paprsky dopadají do české kotliny nejvíce šikmo. Slunovrat rovněž znamená, že se noci začnou krátit a dny prodlužovat. Podle měsíční předpovědi meteorologů se první zimní teploty budou v závěru roku držet slabě nad nulou, mrznout bude hlavně v noci. Od ledna by se pak mělo mírně ochladit.

Tříkrálová sbírka

Tříkrálová sbírka se na Hranicku rozběhne již 2. ledna

Hranice – Přípravy Tříkrálové sbírky na Hranicku jsou již v plném proudu. Hladký průběh sbírky nejen v Hranicích, ale i v okolních obcích, zajišťuje jako tradičně Charita Hranice. Poslední sbírkou se podařilo vybrat téměř milion korun.

Martin Girášek

Martin Girášek: Nové mechanismy zkvalitní naši práci

/ROZHOVOR/ Dobré ekonomické výsledky opavských technických služeb za letošní rok umožnily společnosti zvětšit objem investic do pořízení nových mechanismů. Oproti loňsku je toto zvýšení trojnásobné. Celkově se jednalo o částku 17,6 milionů korun.

Různé betlémy mohou návštěvníci vidět v Sále Evropa v Hodoníně. Děti si tam mohou zkusit výrobu svícnů.

Betlémy na Hodonínsku: i s jeslemi se vejde do kokosu či do kraslice

Hodonínsko /INFOGRAFIKA/ – Pět desítek zpracování Ježíškova rodného příbytku čeká na návštěvníky sálu Evropa v Hodoníně. Betlémy z keramiky, dřeva, kůry, některé umístěné v kokosové skořápce či vajíčku tam nechal rozmístit Tomáš Gronský z Masarykova muzea. „Návštěvníci se mohou osobně setkat s některými tvůrci betlémů, například s Alexandrou Kaňovskou z Dubňan, Ludmilou Kočišovou ze Vnorov či Annou Búřilovou z Hodonína," vyjmenoval Gronský.

NEJROZMĚRNĚJŠÍM objektem výstavy je keramický betlém Veroniky Hejhalové.

Veronika Hejhalová do keramických kachlí zachytila vývoj zrození

Sedlčany – Poprvé společně vystavují autorky ze Sedlčanska Veronika Hejhalová, Blanka Veselá a Věra Dlouhá. Vstupní prostory sedlčanského muzea patří jejich nádherným výrobkům z keramiky, obrazům a vánočním aranžmá celý prosinec s přesahem do svátku Tří králů.

Desítky tisíc žárovek zdobí dům

Desítky tisíc žárovek zdobí dům

Chotovice – Vánočně osvětlený dům Václava Trunce zatím drží už čtvrtým rokem český rekord v počtu žárovek. I letos se sem už od první adventní neděle sjíždějí lidé z celé republiky.

Ve Francově Lhotě mají čerti typické barevné stužky. Ty představují pekelné plameny. Ilustrační foto.

Vánoční stromy na Valašsku rozsvítí děti s čerty

Vsetín, Valašské Meziříčí - V centru Vsetína budou mít v pátek dostaveníčko Mikuláši a čerti. Uskuteční se tradiční Mikulášský den. Bohatý celodenní program pro děti i dospělé zakončí zvonečkový průvod a rozsvěcení dvou vsetínských vánočních stromů.

Perníková výzdoba v domově pro seniory.

Kouzlo a vůně perníků u seniorů

Český Těšín - Vejdete-li do vestibulu Domova pro seniory Centra sociálních služeb Český Těšín z každého koutu na vás dýchne úžasná atmosféra Vánoc. Jejich kouzlo přivolávají voňavé perníčky, ale nejenom ty.  

Plakát výstavy.

Výstava představuje Jiřího Trnku jako malíře

Praha - Slavného Jiřího Trnku, ne jako ilustrátora nebo tvůrce loutkových filmů, ale jako malíře, představuje od středy Galerie Moderna na Masarykově nábřeží v Praze. Výstava se jmenuje Zahrada umění a potrvá do 15. ledna. Trnkovo dílo je oblíbené napříč generacemi, byť k němu lidé cestu nacházejí spíše s věkem. Je ale také oblíbeným autorem českých sběratelů, i jeho práce na papíře se prodávají za statisícové částky.