Kreativ

ŠTÍTEK: Epifanie

Masopust 2022 ve Vizovicích.  Masopustní průvod.

Co o masopustu možná nevíte…

Masopustem se nazývá období, které začíná těsně po svátku Tří králů a končí v úterý před Popeleční středou, kterou začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Velikonoce jsou pohyblivý svátek a stejně tak masopust nemá svůj pevný termín. Letos připadá Popeleční středa na 22. února. Vůbec první písemná zmínka o masopustních slavnostech v Čechách a na Moravě pochází ze 13. století.

Ilustrační foto.

Tipy na víkend v Moravskoslezském kraji: slaví se masopust i sv. Valentýn

Víkend opět klepe na dveře a my pro vás máme pravidelnou várků tipů, jak si ho pořádně užít. V plném proudu je v těchto dnech i v Moravskoslezském kraji masopustní veselí, ale zároveň si můžete užít i pořádnou dávku romantiky. Svátek totiž už v úterý 14. února oslaví sv. Valentýn.

Monkey Business v pátek vystoupí v Havířově. Na snímku jejich vystoupení v Ostravě, v polovině června 2022.

Tipy na víkend v kraji: Do Havířova dorazí Monkey Business

Víkend opět klepe na dveře a my pro vás máme pravidelnou várků tipů, jak si ho pořádně užít. V plném proudu je v těchto dnech i v Moravskoslezském kraji masopustní veselí, ale zároveň si můžete užít i pořádnou dávku romantiky. Svátek totiž už v úterý 14. února oslaví sv. Valentýn.

Tříkrálová pochůzka je v Kladrubech velmi oblíbená.

FOTO, VIDEO: Tři Králové obešli Kladruby

Na zaznění zvonku u dveří netrpělivě čekali Kladrubští v páteční podvečer. V den, kdy mudrcové z Východu kdysi Ježíškovi v jesličkách se poklonili a dary mu donesli, již po mnoho let obchází kladrubské domácnosti členové zdejšího národopisného spolku coby Tři Králové.

Tříkrálový průvod v Příbrami.

Tříkrálový průvod směřuje za Svatou rodinou

Mezi první akce nového roku patří svátek Tří králů, který v Příbrami máme spojen s průvodem, v jehož čele Kašpar, Melichar a Baltazar jedou za Svatou rodinou na živých velbloudech. Po vynucené pauze si letos akci užijeme, a to přímo na svátek Tří králů. V pátek 6. ledna projde ulicemi města Tříkrálový průvod. Průvod v čele s třemi králi vyjde v 16 hodin od budovy radnice. Přes Jiráskovy sady a Pražskou ulici bude směřovat ke Svaté rodině na náměstí T. G. Masaryka. 

Živý betlém v Zakřanech. Ilustrační snímek

Je Boží hod vánoční. Křesťané oslavují narození Ježíše Krista

Dnes je Boží hod vánoční, pro křesťany nejdůležitější vánoční den. Připomínají si narození Ježíše Krista. V kostelích se stavějí betlémy, tradiční jsou i vánoční hry, připravované většinou jako pásmo scén z příběhu o Ježíšově narození a koled. Boží hod vánoční patří spolu s Božím hodem velikonočním neboli Zmrtvýchvstáním Páně k největším svátkům liturgického roku. 

Masopustní veselí začíná po Třech králích. Průvody už druhým rokem nejsou, připomenout si je můžeme na historických fotkách. Tyto z Jezdovic u Třeště.

Zapomenuté masopusty. Bývalo pořádně veselo. S koněm, muzikanty a na sněhu

/RETRO/ Kůň, medvěd, povoz na traktoru a nekonečné průvody. Několikatýdenní vesnické veselí, které začíná po Třech králích a končí Popeleční středou. To jsou masopustní průvody, takzvané fašanky. Lidé v regionu však už dva roky takový průvod nepotkali, může za to pandemie koronaviru. Pojďme si tento svátek jídla a radovánek připomenout na unikátních historických fotografiích z Třešťska na Jihlavsku. Za zaslání děkujeme Martinu Vondrákovi.

Lidé byli štědří, mnozí koledníkům poskytli i teplý čaj a drobné občerstvení.

OBRAZEM: Tři Králové v Heřmanově Městci opět zaznamenali rekord

V sobotu 8. ledna se v Heřmanově Městci a jeho místních částech Tříkrálové sbírky zúčastnilo 57 koledníků a jejich průvodců v patnácti skupinkách. "Díky obdivuhodné štědrosti lidí jsme dokázali získat pro Farní charitu Chrudim rekordní částku 153.434 korun," oznámil hlavní pořadatel tradiční sbírky Marek Výborný.

Betlém v olomouckém kostele. Ilustrační snímek

Je Boží hod vánoční. Křesťané oslavují narození Ježíše Krista

Nejdůležitějším vánočním dnem pro křesťany je první svátek vánoční, tedy Boží hod vánoční. Křesťané totiž oslavují narození Ježíše Krista. Boží hod vánoční patří spolu s Božím hodem velikonočním, neboli Zmrtvýchvstáním Páně, k největším svátkům liturgického roku. V kostelích se na Slavnost Narození Páně 25. prosince stavějí betlémy a tradičně se konají třeba i vánoční hry, většinou jako pásmo scén z příběhu o Ježíšově narození a koled. 

Na dvacet hlasů mnichů z kláštera sv. Jovan Bigorski ze Severní Makedonie rozezní prostor poutního kostela právě na začátku letošních velehradských slavností.

Zpěv mnichů z dob příchodu Cyrila a Metoděje rozezní Velehrad

Melodie, nápěvy a texty, které se linuly z úst mnichů v období příchodu soluňských bratří na Velkou Moravu, zazní ve velehradské bazilice. Na dvacet hlasů mnichů z kláštera sv. Jovan Bigorski ze Severní Makedonie rozezní prostor poutního kostela právě na začátku letošních velehradských slavností.

Ilustrační foto.

Stromky se v Hradci budou svážet už od Tří králů

Pondělní Tři králové symbolicky ukončí vánoční a novoroční svátky. Hned se začátkem příštího týdne začnou Hradecké služby svážet vánoční stromky z domácností. Ozdobené stromy na hradeckých náměstích zůstanou rozsvícené ještě během Tří králů, od úterý 7. ledna je budou pracovníci technických služeb odstrojovat a během příštího týdne z hradeckých náměstí zmizí.

Tři králové na koních zahájili v Kladně Tříkrálovou sbírku.

Do Kladna opět přijdou Tři králové

Tak, jak se už stalo zvykem, 6. ledna opět do Kladna dorazí Tři králové. Ke slavnostnímu průvodu Kašpara, Melichara a Baltazara se lidé budou moci přidat už v 15 hodin, a to u rozdělovského kostela sv. Václava. 

Malá vodní elektrárna Hučák.

Po malebném labském břehu z Hradce Králové až do Kuksu

Pečlivě zrekonstruovaný barokní komplex na Kuksu patří mezi největší turistická lákadla hradeckého kraje a pokud chcete spojit jeho návštěvu s pohybem, je ideální dojet do kukského hospitalu na kole. Po labském břehu tam totiž vede zhruba třicet kilometrů dlouhá cyklostezka z Hradce Králové.

Cyklostezka Hradec Králové - Josefov - Kuks.

Po malebném labském břehu z Hradce Králové až do Kuksu

Pečlivě zrekonstruovaný barokní komplex na Kuksu patří mezi největší turistická lákadla hradeckého kraje, a pokud chcete spojit jeho návštěvu s pohybem, je ideální dojet do kukského hospitalu na kole. Po labském břehu tam totiž vede zhruba třicet kilometrů dlouhá cyklostezka z Hradce Králové.

Dutý klíč se zářezy, vyrobený restaurátorem Michalem Vojtěchovským.

Pernštejnská truhla už má svůj klíč

Až do roku 1931 neměl ani tušení, že se ve sklepní místnosti pod kaplí Tří králů na pardubickém zámku ukrývá zcela mimořádný poklad – pernštejnská pokladnice.

Alois Sassmann je nejen farářem, ale také publicistou a spisovatelem.

Půst v naší době? Vypněte facebook

Tábor – Půst letos začal ve středu 6. března. Pro táborského starokatolického faráře Aloise Sassmanna je toto období časem, kdy společně s duchovními jiných církví plánuje různé aktivity pro veřejnost.

Koncert jihočeské kapely Epydemye v Městském společenském domě v Kolíně.

Epydemye posílena o další muzikanty bavila i mrazila

Kolín /FOTOGALERIE/ - Jihočeská kapela Epydemye, v níž se sešli dnes manželé kolínský kytarista a zpěvák Mirek a kontrabasistka a zpěvačka Lucie Vlasákovi s kytaristou Honzou Přesličkou, natočila v roce 2015 kritikou i posluchači velice ceněné album Kotlina. Stejně jako na něm, i kolínský koncert předposlední březnový čtvrtek v Městském společenském domě v Kolíně, trojici posílili další muzikanti.

Renesanční kazetový strom ve Sloupovém sále

Práce na zámku pokročily. Návštěvníky čekají omezení

Pardubice – V úterý se uskutečnil kontrolní den na rekonstrukci pardubického zámku. Přestavba za téměř 130 milionů korun, která se týká zejména vnitřních prostor paláce a přilehlých hospodářských staveb, začala letos v lednu.

Poštorenská fašanková obchůzka.

Maškary obsadily Poštornou. Pod šable tančily i dívky

Břeclav /FOTOGALERIE/ – Tradiční medvěd, slamáci nebo koně s vozem. Už po sedmnácté v břeclavské Poštorné vyrazil průvod rozpustilých masek při tradiční fašankové obchůzce. Do ulic vyrazilo přibližně šedesát maškar.