Kreativ

ŠTÍTEK: Epifanie

Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto.

Tříkrálová sbírka: na Kolínsku se vybralo víc jak čtvrt milionu korun

Kolínsko - Tak jako každý rok, vyrazili do ulic v kolínském regionu Tři králové. A letos rozhodně nelenili, ba naopak mohou slavit úspěch. Dohromady se podařilo v Kolíně, Českém Brodě a okolí vybrat úctyhodných 290 768 korun! Za Kolín se o finanční výtěžek 143 412 korun postarala tradičně Farní charita Kolín. Peníze poputují na komunitní účely.

Z dění v MŠ Čejetice.

První sníh a Tři králové

Čejetice - V pátek 4. ledna proběhlo v MŠ v Čejeticích první zimní bobování. Na zahradě při MŠ si děti vyzkoušely nový kopec, pořízený právě za těmito účely.

Tříkrálová sbírka v Libkově. 


Střídání generací mezi Třemi králi

Libkov – Do zapečetěné pokladničky vybírali i v obci Libkov Kašpar, Melichar a Baltazar se svou koledou. Všem navštíveným domácnostem popřáli štěstí, zdraví, dlouhá léta. Kromě finančního příspěvku obdrželi i sladkou odměnu.

Tři krále si připomněly i děti, které si v sobotu užívaly čerstvý sníh na lyžích.

Mudrci z východu lyžovali na Lipně

Lipno nad Vltavou – Vyjely si za čerstvým sněhem a sportováním na Kramolín. Nakonec si stihly zalyžovat i připomenout tradici Tří králů.

Závěr Tříkrálové sbírky se uskutečnil první lednovou neděli na kolínském Karlově náměstí.

OBRAZEM: Na Karlově náměstí se zastavili Tři králové

Kolín – Závěr Tříkrálové sbírky se uskutečnil první lednovou neděli na kolínském Karlově náměstí. Přítomní, především rodiny s dětmi, sledovali příchod Tří králů, kteří mimo jiné požehnali i kolínské radnici, kde přepsali loňské datum na to letošní.

Delegace Tří králů s družinou v JE Dukovany.

Koledovali v jaderné elektrárně. Bezpečnostní prohlídka? Platí i pro Tři krále

Dukovany - Již tradičně navštěvují Tři králové také Jadernou elektrárnu Dukovany. Nejinak tomu bylo letos, kdy za energetiky přišel ředitel Oblastní charity Třebíč Petr Jašek a jeho kolegové z charitních stacionářů. Nově však přinesli kromě pokladniček na klasická platidla také platební terminály pro zájemce o bezhotovostní příspěvek.

Ilustrační foto.

Je svátek Tří králů. Konají se průvody a končí vánoční období

Na dnešek připadá svátek Tří králů - Kašpara, Melichara a Baltazara, kterým končí vánoční období. Naopak pravoslavným křesťanům Vánoce dneškem teprve začínají. Svátek odkazuje na trojici mudrců, podle pozdější tradice králů, kteří se po pastýřích přišli do Betléma poklonit právě narozenému Ježíši Kristovi.

Živý betlém si mohli prohlédnout v sobotu lidé, kteří navštívili babiččin dvoreřek ve vyškovské ZOO.

Babiččin dvoreček ukázal dobu od Barbory ke Třem králům

Vyškov /FOTOGALERIE/ - Jindy ospalé zimní odpoledne ve vyškovském ZOO se v sobotu probouzí k životu. Na babiččině dvorečku se začínají scházet ženy, muži a děti v dobovém oblečení, ponocný Jiří Lelek ,,ladí“ troubu z volského rohu a schyluje se k začátku vystoupení. Nervozní přešlapování ani zběsilé nacvičování členů souboru  Klebetníček a Trnka příchozí nevidí. Vždyť ve vyškovské ZOO se svým vánočním vystoupením vystupují už po jednadvacáté.

V Netvořicích stojí při cestě betlém Jindry Šmídové.

V Netvořicích každý advent zdobí betlém s postavami v životní velikosti

Netvořice - Na počátku stál nápad zpestřit si předvánoční okolí domu. Výsledkem je unikátní betlém, který se postupně každoročně rozrůstá. Předlohou pro svérázné malované postavy v životní velikosti se stali také skuteční smrtelníci, konkrétně kamarádi a známí autorky betlému Jindry Šmídové, členové spolku KOLNA, tedy Kreativní Organizace Likvidující Nudyplnou Atmosféru.

Tříkrálová sbírka na Hranicku

Charita Hranice hledá Tři krále. Přihlásíte se?

Do Tří králů sice zbývá ještě nějaký čas, ale Charita Hranice dobře ví, že podceňovat přípravy se nevyplácí. Právě proto už nyní usilovně shání koledníky a všechny dobrovolníky, kteří by chtěli při chystání sbírky přiložit ruku k dílu.

Radka Fišarová - Madamme de Paris

Radka Fišarová zazpívá šansony

Smiřice - Radka Fišarová, jedna z našich nejlepších šansoniérek, vystoupí ve smiřické kapli Zjevení Páně s programem nazvaným Madamme de Paris.

Na Jistebnicku se proháněli odbojáři.

Na Jistebnicku se proháněli odbojáři

Jistebnice - V noci ze soboty na neděli se v okolí Jistebnice a Nadějkova konal už 7. ročník akční hry s názvem Noční výsadek „Věrni zůstaneme!“ zasazené do období 2. světové války.

Andrea Kalivodová - Tereza Mátlová - Pavlína Senič

Operní divy pokřtí v kapli nové album

Hradecko - Křest nového CD známých operních pěvkyň Andrey Kalivodové, Terezy Mátlové a Pavlíny Senić spojený s autogramiádou v úterý večer potěší milovníky hudby ve smiřické kapli Zjevení Páně.

Na Václava Morávka a Josefa Mašína se v Kolíně vzpomínalo již po patnácté.

Na Václava Morávka a Josefa Mašína se vzpomínalo již po patnácté

Kolín, Lošany /FOTOGALERIE/ - Již po patnácté se v Kolíně u Obchodní akademie a v Lošanech před památníkem Josefa Mašína uskutečnily pietní akty připomínající památku dvou členů protifašistické skupiny Tři králů, kolínského rodáka, kapitána Václava Morávka, brigádního generála in memoriam a lošanského rodáka podplukovníka Josefa Mašína, generálmajora in memoriam.

Škola v Přibyslavi se chlubí originálním logem, ale ve škole se rodí i originální nápady.

Školáci z Přibyslavi napsali ministrovi, chtěli delší prázdniny

Přibyslav – Originální nápad se zrodil v základní škole v Přibyslavi. Chtěli bychom prodloužit vánoční prázdniny až do Tří králů, napsali ministru školství žáci zdejší školy. Podle ministra školství Roberta Plagy ale délku prázdnin přesně stanoví předpis, a tak žádosti přibyslavských dětí vyhovět nelze, neboť by to mělo dalekosáhlé následky.

Masopustní veselí vládlo také v Podtolštejnsku.

Masopust po Popeleční středě? Hrubá chyba, říká šéf skanzenu

Ústecký kraj /ROZHOVOR/ - Stál u zrodu skanzenu v Zubrnicích, vesničce nacházející se v Českém středohoří na pomezí Ústecka a Děčínska. Ve zdejším souboru lidové architektury pořádá etnograf František Ledvinka řadu akcí, které přibližují, jak lidé na vsi v minulosti žili a pracovali. Jednou z nich je i tradiční masopust.

František Ledvinka při online rozhovoru v redakci Ústeckého deníku.

Masopust po Popeleční středě? Hrubá chyba, říká šéf skanzenu

Ústecký kraj /ROZHOVOR/ - Stál u zrodu skanzenu v Zubrnicích, vesničce nacházející se v Českém středohoří na pomezí Ústecka a Děčínska. Ve zdejším souboru lidové architektury pořádá etnograf František Ledvinka řadu akcí, které přibližují, jak lidé na vsi v minulosti žili a pracovali. Jednou z nich je i tradiční masopust.

Masopust ve znamení "Hajdy do peřin" v režii rakovnického Domu dětí a mládeže přinesl nejen průvod z Čermákových sadů na Husovo náměstí, ale i spoustu pestrobarevné zábavy s připomenutím tradic v podání souboru Borůvky.

OBRAZEM: Masopustní zábava v mraze zahřála a pobavila

Rakovník - Masopust, lidově ostatky, fašank, moravsky voračky, je podle tradice slavnostní období se začátkem po svátku Tří králů, období mezi dvěma postními dobami se zábavou, zabijačkou, průvodem masek i maškarním rejem.

Masopustní veselí vládlo také v Podtolštejnsku.

Masopust po Popeleční středě? Hrubá chyba, říká šéf skanzenu

Ústecký kraj /ROZHOVOR/ - Stál u zrodu skanzenu v Zubrnicích, vesničce nacházející se v Českém středohoří na pomezí Ústecka a Děčínska. Ve zdejším souboru lidové architektury pořádá etnograf František Ledvinka řadu akcí, které přibližují, jak lidé na vsi v minulosti žili a pracovali. Jednou z nich je i tradiční masopust.

Příprava na Benefiční koncert v podání pracovnic Farní charity Vlašim.

Benefiční koncert završí velmi úspěšnou sbírku Tří králů

Vlašim - Benefiční koncert s názvem „Děkujeme Vám 2018“, který pořádá Farní charita Vlašim, se blíží. Akce se uskuteční v sobotu 10. února od 16 hodin ve vlašimském Kulturním domě Blaník, a připravena je jak pro příznivce vlašimské charity, tak také pro dobrovolníky a dárce Tříkrálové sbírky.

Tříkrálová sbírka 2018 na Třebíčsku.

Rekordních 112 milionů korun. Tolik vybrali v ulicích měst a obcí Tři králové

Výtěžek z pokladniček letošní Tříkrálové sbírky byl rekordních 112,3 milionu korun, o 13 milionů více než loni. Celkový výnos včetně dárcovských SMS a přímých darů na účet sbírky bude znám na jaře. Dnes o tom informoval Jan Oulík z Charity ČR, která sbírku každoročně pořádá. Peníze pomohou seniorům, lidem s postižením, matkám s dětmi v tísni, lidem bez domova, rodinám v tíživé situaci nebo sociálně vyloučeným.

Protivínský masopust.

Protivínský masopust zahájil sezonu maškar

Protivín - Orientálnímu tématu šestého masopustu v Protivíně vévodil v sobotu český drak, jakého si děti pouštějí na podzim po větru. Potvrdil jen, že spolek Fór Protivín, který byl společněs městem Protivín pořadatelem, si svůj název zaslouží.