Kreativ

ŠTÍTEK: Epifanie

Masopust ve Štětí

Region ovládnou masopustní maškary

Litoměřicko – Sotva z ulic zmizela vánoční výzdoba, města a obce v regionu už se pomalu připravují na další oslavy. Blíží se totiž masopust, třídenní lidový svátek předcházející Popeleční středě a čtyřicetidennímu půstu.

Do Tříkrálové sbírky se zapojuje i ředitelka Oblastní charity Žďár nad Sázavou Jana Zelená, a to především přípravou občerstvení pro novoměstské koledníčky (vzadu na snímku).

Tři králové chodí už jen ve čtvrtek

Žďársko - Konec letošní Tříkrálové sbírky je tady. Už jenom dnes je možné v ulicích potkat skupinky koledníků. Těch se při šestnácté sbírce zapojuje zhruba 1900 po celém žďárském okrese, kde působí Oblastní charita Žďár nad Sázavou.

BÁSEŇ  „Tři králové“ složil a zarecitoval Jaroslav Nádvorník. Pro restaurátorky měl připravený zajímavý dárek – kýbl třicet let starého vápna.

Vyobrazení Klanění Tří králů zřejmě objednal někdo z Rožmberků

Sedlčany – Kostel svatého Martina v Sedlčanech byl v neděli naposledy vyzdoben vánočně. Aranžmá, zvuk varhan i čtení z evangelia a verše dotvářely přímo magickou atmosféru slavnostní události, kterou bylo posvěcení vzácné zrestaurované fresky Klanění Tří králů ze 14. století.

Sousedská koleda aneb Tříkrálová sbírka v Chlumci nad Cidlinou.

Sousedská koleda v Chlumci pohledem králů

Chlumec nad Cidlinou /FOTO/ - V sobotu 9. ledna kolem 10. hodiny vyrazilo do zasněžených ulic Chlumce nad Cidlinou čtrnáct skupinek koledníků na sousedskou Tříkrálovou koledu, poprvé dům od domu.

Živé vánoční stromky ve městech končí obvykle u popelnic. Ilustrační snímek.

Lidé vyhazují vánoční stromy, jehličnany zmizely i z náměstí

Frýdek-Místek, Třinec - Živým vánočním stromům dává mnoho lidí přednost například kvůli jejich vůni. Je s nimi však více práce, což poznávají jak lidé v domácnostech, tak pracovníci úklidových služeb, které se ve městech o vysloužilé dekorace starají.

Mezi šaldorfské vinaře přišli v sobotu už pojedenácté členové znojemského spolu Hroznové kozy. Při hotařské koledě obešli tucet sklepů. Nechyběli u toho Tři králové.

Hotaři koledovali v šaldorfských sklepích. Doprovázeli je králové

Znojmo /FOTOGALERIE/ – Třináct sklepů šaldorfských vinařů obešli na Hotařské koledě členové znojemského Spolku přátel Hroznové kozy. Hotaři, muzikanti a průvod vesnických strejců a tet procházel šaldorfským sklepním areálem už pojedenácté. „Spolek jsme oficiálně založili v květnu 2005. A další rok v lednu jsme už šli na první Hotařskou koledu, tehdy to bylo asi jen pět sklepů. A protože se to všem moc líbilo, začínáme koledou spolkový rok už tradičně," připomněl člen spolku a jeho někdejší první předseda Zdeněk Čižmář.

Ilustrační foto.

Nejhezčí vánoční strom Slovácka skončí v kamnech pálenice

Slovácko /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Zlikvidovat jednu z nejcharakte­rističtějších vánočních ozdob, vánoční stromy, musejí nejen lidé ve svých domácnostech, ale také města a vesnice. Čas jejich odchodu z pomyslné scény přichází zpravidla po svátku Tří králů. Obce svou vánoční chloubu nechávají nejčastěji spálit či podrtit.

Ilustrační foto

Z vánočních stromků bude kompost

Zábřeh, Šumperk – Vánoce skončily po svátku Tří králů se lidé houfně zbavují vánočních stromků. Kam s nimi? Do popelnice rozhodně nepatří, zbytečně by tam zabíraly místo a skončily na skládce. Mohou přitom posloužit ještě jednou – jako mulč nebo přísada do kompostu.

Oslava svátku Tří králů v Jičíně.

Naše tipy, kam za kulturou i dalšími akcemi v regionu

Jičín/Sedličky – V sobotu 9. ledna začíná ve 14 hodin rodinná charitativní akce na motivy tradičního svátku Tří králů ve spolupráci s Charitou Jičín. Ve 14.00 hodin vyjde Tříkrálový průvod od kostela sv. Jakuba přes lipovou alej do Valdštejnské lodžie.

Tříkrálový průvod v Příbrami 2016.

Příbramí projeli na velbloudech Tři králové

Příbram -  Davy lidé v Příbrami přivítaly ve středu Tři krále. Ti nejprve požehnali budově městské radnice tak, že napsali posvěcenou křídou na dveře budovy zkratku K†M†B† a letopočet 2016.

Valdštejnská lodžie.

Nové označení Valdštejnské imaginárium

Sedličky – Do nového roku vstupují organizátoři dění ve Valdštejnské lodžii nejen s pevným kulturním programem, plány na další aktivity, nápady na spoustu projektů, ale i s novým jménem organizace.

Hradecký deník - tady nás najdete.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Vánoční strom ležící vedle kontejneru na odpadky. V Opavě nyní běžný obrázek.

Lidé vyhazují vánoční stromky

V období svátku Tří králů začínají někteří lidé vyhazovat své vánoční stromky. Někteří obyvatelé rodinných domů si s nimi zatopí, kdo tu možnost nemá, volí odložení k popelnicím.

Tři králové dorazili i do redakce Libereckého deníku.

VIDEO: K+M+B. Tříkrálová sbírka. Poběží do půlky ledna

Liberec - TŘI KRÁLOVÉ se podle lidové tradice vydali včera do libereckých ulic. Sbírku, jako každoročně, pořádá Charita České republiky. Ta oblastní v Liberci vybírá od lidí peníze například na Dům pokojného stáří v Chrastavě nebo Dům pro matky s dětmi v tísni v Liberci či ve Stráži nad Nisou.

Tříkráloví koledníci vyrazili ve středu ráno do ulic Přerova. Ještě předtím jim požehnal přerovský kaplan Zdeněk Mlčoch.

VIDEO: Tříkrálové koledníky vítali v Přerově s otevřenou náručí

Přerov – Po prvních tříkrálových kolednících, kteří vyšli v Přerově do ulic už v neděli, se dočkaly požehnání na cestu také děti z církevní mateřské školky. Skupinky mudrců z Východu se ve středu ráno rozrostly také o studenty Střední školy gastronomie a služeb a Střední zdravotnické školy.

Tříkrálovské zpívání na náměstí

Tříkrálovské zpívání doprovodily sněhové vločky

Kolín - Ulice zasypané sněhem zpestřily letošní tříkrálovskou sbírku, která se uskutečnila v Kolíně a navodily zimní atmosféru. Kromě sněhových vloček tento den zpříjemnil také sbor Dvouleté katolické střední školy, který zazpíval na Karlově náměstí před městskou radnicí půl hodiny po poledni.

Tříkráloví koledníci v úterý přišli i do Jaderné elektrárny v Dukovanech.

OBRAZEM: Každá koruna pomáhá. Tři králové vyšli do ulic

Třebíčsko - Více než tisíc koledníků zapojí letos do Tříkrálové sbírky ve městech i na venkově Oblastní charita Třebíč. Příkladem ostatním koledníkům jde i sám ředitel třebíčské Charity Petr Jašek, který v úterý 5. ledna navštívil se svojí skupinou Jadernou elektrárnu Dukovany.

U kontejnerů už se objevily první vánoční stromky. Svátky jsou pryč.

Vánoce jsou pryč, stromky už svážejí technické služby

Přerov – V některých domácnostech netrvala vánoční idyla příliš dlouho a majitelé odstrojili své jehličnaté krasavce ještě dříve, než vyrazili do ulic Tři králové. Pracovníci přerovských technických služeb začali se svozem stromků, které lidé nechali pohozené u popelnic, už v době mezi svátky.

Ilustrační foto.

Tříkrálová sbírka podpoří na Znojemsku chudé i oběti násilí

Znojemsko – Ani start letošního roku se neobejde bez již tradiční Tříkrálové sbírky. Koledníků bude na Znojemsku kolem třinácti stovek. „Evidováno máme asi čtyři sta dvacet skupinek, většinu pokladniček už máme rozvezených. Ještě se samozřejmě připojí studenti zejména znojemských středních škol a nějací jednotlivci. Celkem bychom tedy mohli mít o pár skupinek víc než loni, kdy jich bylo čtyři sta padesát," uvedl Ludvík Mihola, koordinátor sbírky na Znojemsku ze znojemské Oblastní charity.

Slavnostní žehnání Třem králům v Litoměřicích.

FOTO: Litoměřický biskup požehnal Třem králům

Litoměřice – Kašpar, Melichar a Baltazar. Od každého jména se jich v pondělí na Mírovém náměstí v Litoměřicích sešlo hned několik. Malí i větší koledníci si totiž přijeli vyslechnout požehnání litoměřického biskupa Jana Baxanta. Tříkrálová sbírka tak byla 4. ledna oficiálně zahájena.

Malí koledníci v tradičních kostýmech se v sobotu odpoledne vydali obcházet domácnosti v Rokytně, místní části Nového Města na Moravě. U každých dveří zazpívali známou tříkrálovou koledu.

Rokytno letos obcházelo celkem sedm králů

Rokytno – Ne jen tři, ale hned sedm „králů" chodilo v sobotu koledovat po domech v Rokytně, místní části Nového Města na Moravě, v rámci Tříkrálové sbírky, kterou v regionu pořádá Oblastní charita Žďár nad Sázavou. Oproti předchozím letům vyrazily do terénu dvě skupiny.

Tradiční Česká mše vánoční

Silvestr a první dny nového roku v kostelích

Mladá Boleslav - Vánoční doba stále pokračuje, Narození Páně se slaví plných osm dní (tzv. oktáv), tedy od 25. prosince do 1. ledna. V našem občanském kalendáři už z těchto svátků zbyl jenom takzvaný 2. svátek vánoční na sv. Štěpána.