Kreativ

ŠTÍTEK: Epifanie

Ilustrační foto.

Končí doba vánoční. Co se stromky?

Jičínsko - S příchodem Tří králů, jejichž svátek připadá na šestého ledna, končí i doba vánoční. Mnohé domácnosti tak přemýšlejí, kam s vánočním stromkem.

Tři králové znovu po roce zavítají do Příbrami.

Do Příbrami dnes dorazí tři králové na velbloudech

Příbram – V úterý se v Příbrami uskuteční tradiční oslava příchodu Tří králů. Ti podle tradice požehnají budově městské radnice tím, že napíší posvěcenou křídou na dveře budovy zkratku K†M†B† a letopočet 2015.

Ilustrační foto.

Končí doba vánoční. Co se stromky?

Jičínsko – S příchodem Tří králů, jejichž svátek připadá na šestého ledna, končí i doba vánoční. Mnohé domácnosti tak přemýšlejí, kam s vánočním stromkem.

Tradiční Tříkrálový průvod prošel 5. ledna 2014 na Hradčanech v Praze. Předcházela mu mše, kterou sloužil kardinál Duka pro koledníky.

Na Hradčany odpoledne dorazí tříkrálový průvod, zahájí tradiční sbírku

Praha – Tříkrálový průvod vyjde dnes v 15:30 z Hradčanského náměstí. Jeho účastníci dojdou k živému Betlému na Loretánské náměstí, kde se pokloní malému Ježíškovi. Pak všem přítomným, celému městu a národu předají králové své poselství do roku 2015. Průvod symbolicky zahájí Tříkrálovou sbírku, která začíná o den později, na svátek Tří králů.

Trojice malých královen zavítala do úbislavických domácností v sobotu. Všem zanotovala koledu a popřála štěstí a zdraví v novém roce. Lidé tu nešetřili finančními dary

My tři králové jdeme k vám, pěly kolednice

Jičínsko - Druhého ledna započala putování trojice koledníků – Kašpara, Melichara a Baltazara. Vydala se mezi obyvatele Nové i Staré Paky, oslovila občany Kopidlna a Vysokého Veselí, našlapala několik kilometrů po Úbislavicích, Stavu a Zboží.

Trojice malých královen zavítala do úbislavických domácností v sobotu. Všem zanotovala koledu a popřála štěstí a zdraví v novém roce. Lidé tu nešetřili finančními dary

„My tři králové jdeme k vám,“ pěly kolednice

Jičínsko – Druhého ledna započala putování trojice koledníků – Kašpara, Melichara a Baltazara. Vydala se mezi obyvatele Nové i Staré Paky, oslovila občany Kopidlna a Vysokého Veselí, našlapala několik kilometrů po Úbislavicích, Stavu a Zboží.

Tříkrálová sbírka v Prostějově

Koledníci budou vybírat na lidi v nouzi, auto pro charitu i chráněné bydlení

Prostějovsko, Konicko – Stovky koledníků se během dalších dnů vydají do ulic na Prostějovsku a Konicku. Letos budou účastníci sbírky, kterou má na starost charita, vybírat na lidi v krizi, ale také nové auto pro prostějovskou charitu. Některé obce se však koledníků pravděpodobně nedočkají. „Záleží na dobrovolnících. Například v Bedihošti už léta nikoho nemáme a i v Prostějově bychom jich rádi měli víc," říká koordinátor sbírky Vít Forbelský.

Tři králové v Novém Městě na Moravě.

Tři králové koledovali v Novém Městě na Moravě

Nové Město na Moravě – „My tři králové jdeme k vám, štěstí zdraví přejeme vám," zpívali v sobotu Hana Lukešová, Josef Balvín a Josef Krupica v sídlišti Holubka. A s nimi další desítky koledníků po celém městě. Tříkrálová sbírka začala. V Novém Městě na Moravě se jí ujali skauti ze střediska Bílý štít a místní římskokatolická farnost.

Studentky šijí kostým pro Tříkrálovou sbírku

Studentky šily kostýmy pro Tříkrálovou sbírku

Pelhřimov - Sedm studentek druhého ročníku oboru oděvní technik – návrhář, vedení učitelky odborného výcviku Dagmar Marešové, tři dny práce a 20 krásných nových kostýmů pro Tři krále.

Silvestr byl dříve dnem odpuštění

Žďársko – Poslední den v roce je dnem bilancování a plánů do budoucnosti. Vzpomínáme na vše, co se událo a slibujeme si, že ten nastávající rok bude určitě mnohem lepší a šťastnější. Silvestr se v minulosti neslavil tak vehementně a okázale, jak je tomu nyní. Přesto měl vždy velký význam.

Žďárský ohňostroj.

Silvestr byl dříve dnem odpuštění

Žďársko – Poslední den v roce je dnem bilancování a plánů do budoucnosti. Vzpomínáme na vše, co se událo a slibujeme si, že ten nastávající rok bude určitě mnohem lepší a šťastnější. Silvestr se v minulosti neslavil tak vehementně a okázale, jak je tomu nyní. Přesto měl vždy velký význam.

Původní Svatou rodinu se dvěma ovečkami nahradila kompozice více než 30 figurín.

Sochy uherskobrodského betlému váží až 120 kilogramů

Uherský Brod – Osel a vůl, kteří zahřívají Ježíška svým dechem, Tři králové, andělé, pastýři se svými ovečkami a mnozí další v letošním roce dotvořili vánoční atmosféru Masarykova náměstí v Uherském Brodě. Právě tam byl premiérově nainstalován nový betlém z dílny Jiřího Halouzky z Jiříkova.

NAPLNIT opuštěným kočkám misku mohou zájemci například i po internetu z domova.

Přání naplní opuštěným kočkám misky

Karlovarský kraj - Kdo prošvihl vánoční akce ve zvířecích útulcích, nemusí zoufat. Stále je totiž možnost pomoci naplnit misky opuštěným zvířatům. Právě za tímto účelem vznikla akce nazvaná Kočičí přání. Obdarovat opuštěnou kočku může kterýkoliv zájemce, a to dokonce přímo z tepla domova přes internet.

Ilustrační foto.

Druhý svátek vánoční připomíná prvního křesťanského mučedníka

Praha – Dnem koled, vánočních zvyků a také památkou prvního křesťanského mučedníka svatého Štěpána je Druhý svátek vánoční, kterým je v kalendáři označován 26. prosinec. Podle legendy Štěpán položil život za víru v Krista. Zejména v minulosti se v tento den chodilo koledovat a sedláci si dávali v kostelích světit osivo. Jak tento den mohl vypadat, předvede dnes folklorní soubor Barunka z České Skalice v Babiččině údolí.

Ilustrační snímek

Druhý svátek vánoční připomíná prvního křesťanského mučedníka

Praha – Dnem koled, vánočních zvyků a také památkou prvního křesťanského mučedníka svatého Štěpána je Druhý svátek vánoční, kterým je v kalendáři označován 26. prosinec. Podle legendy Štěpán položil život za víru v Krista. Zejména v minulosti se v tento den chodilo koledovat a sedláci si dávali v kostelích světit osivo. Jak tento den mohl vypadat, předvede v pátek folklorní soubor Barunka z České Skalice v Babiččině údolí.

Betlém v Hnojicích

Kam za betlémem? Tady jsou naše tipy

Olomoucko - Pohádky, vánoční cukroví, kapr a bramborový salát, ale také otevřené kostely a betlémy. To vše patří k vánočním svátkům. Pokud byste se na jesličky chtěli zajít podívat, možností je hodně.

Ilustrační foto.

Na Štědrý den muselo být doma hlavně uklizeno

Střední Morava - Když nebe rozzářila první hvězda, slavnostní večer Štědrého dne mohl začít. Jídelní stůl zdobil sváteční bílý ubrus, hostina nabízela bohatou tabuli o několika chodech i chutích.

Vánoce milují a je to vidět na každém kroku!

Svítí celý dům. Vánoce prostě milují!

Teplicko - Vrbovi si vánoční výzdobu užívají od prvního adventu do Tří králů. „Mně se vždycky líbilo zdobit dům i zahradu. To co vidíte je jen část, máme i velké nafukovací sněhuláky, ale dokud bude na zahradě bláto místo sněhu, zůstanou na půdě," vítala nás paní domu. Hafani, kteří tu krásu hlídají byli zavření, a tak jsme rádi přijali pozvání na kávu. A udělali jsme dobře.