Kreativ

ŠTÍTEK: Pavel Hubený

Ilustrační foto.

Nová klidová území na Šumavě lidem nabídnou zatím neprobádaná území

Rada Národního parku Šumava ve čtvrtek 15. února odsouhlasila novou podobu klidových území na Šumavě. Nová pravidla pohybu návštěvníků po Šumavě ale musí oficiálně vyhlásit ministerstvo životního prostředí. Na otázku, kdy k tomu dojde, zatím nemá mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák přesnou odpověď. Může to být letos, ale klidně až od roku 2025. Do té doby platí pravidla z loňského října.

Turisté a tlející dřevo.

Divoká šumavská příroda turisty láká

Data ze sčítačů na území Národního parku Šumava a také návštěvnost informačních a návštěvnických center na Šumavě jasně dokládají, že divoká příroda ve spojení s infrastrukturou Správy NP Šumava jsou stále větším lákadlem. Návštěvnost Šumavy byla v roce 2023 dokonce vyšší, než v době před vypuknutí pandemie koronaviru.

Obec Hudlice na Berounsku si svého slavného rodáka Josefa Jungmanna velice považuje, a tak v sobotu 8. července uspořádala obec Hudlice velice bohatý a pro občany zajímavý program u příležitosti 250. výročí narození.

Podívejte se: V Hudlicích oslavili 250. výročí narození Josefa Jungmanna

/FOTOGALERIE/ Obec Hudlice na Berounsku si svého slavného rodáka Josefa Jungmanna velice považuje, a tak v sobotu 8. července uspořádala bohatý program u příležitosti 250. výročí narození této osobnosti. Vše bylo zahájeno v zahradě rodného domku Josefa Jungmanna, kde se přítomným divákům představily děti z místní mateřské a základní školy. 

Vlci zachycení na fotopasti.

Vlci jsou na Šumavě šest let. Stárnou a k přemnožení prý dojít nemůže

V roce 2017 bylo na Šumavě potvrzeno první novodobé rozmnožování vlků. První vlčí teritorium vzniklo v oblasti centrální Šumavy, tzv. Srnská smečka. Podle slov mluvčího Správy Národního parku Šumava Jana Dvořáka zoologové po šesti letech sledují, jak stárnutí některých jedinců tuto vlčí rodinu zásadně proměňuje.

Národní park Šumava. Ilustrační foto.

V parlamentu o Národním parku Šumava a jeho ředitel neměl zájem

Seminář nazvaný "Hospodaření v národních parcích - poučili jsme se z katastrofy v Českém Švýcarsku ?" se konal 29. května 2023 v Poslanecké sněmovně PČR. Pořádající Výbor životního prostředí pozval také ředitele NP Šumava Pavla Hubeného, ale ten se odmítl zúčastnit. Právě on tam měl poslancům a účastníkům referovat o stavu protipožárních opatření v lesích parku, aneb dokázat, že v případě velkého požáru neshoří tisíce hektarů lesů.

Z vítání občánků v Hudlicích

VIDEO: V Hudlicích se narodila trojčata. Jsme velmi šťastní, říkají pyšní rodiče

Netradiční vítání občánků uspořádali v sobotu 12. listopadu v Hudlicích na Berounsku. Kromě dalších dětí tam slavnostně pozdravili a popřáli co nejpevnější zdraví a radostný život trojčatům Oskarovi, Krystiánovi a Oliverovi. Rodiče bratrů prozradili, že to byl nejdříve šok, když se dozvěděli, že čekají hned tři potomky najednou. Jsou ale připraveni si trojitou radost užít. Obec chce rodinu podpořit, pomoct může i veřejnost.

Z vítání občánků v Hudlicích.

Foto, video: V Hudlicích se narodila trojčata. Jsme velmi šťastní, říkají rodiče

Netradiční vítání občánků uspořádali v sobotu 12. listopadu v Hudlicích. Kromě dalších dětí tam slavnostně pozdravili a popřáli co nejpevnější zdraví a radostný život trojčatům Oskarovi, Krystiánovi a Oliverovi. Rodiče bratrů prozradili, že to byl nejdříve šok, když se dozvěděli, že čekají hned tři potomky najednou. Jsou ale připraveni si trojitou radost užít. Obec chce rodinu podpořit, pomoct může i veřejnost.

Ředitel NP Šumava Pavel Hubený s kolegy představili plán péče přímo v terénu na konci září 2020.

Dohoda o péči o Šumavu se nekoná, chyběl jediný hlas. Na řadě je ministerstvo

Jak pečovat o šumavskou přírodu v dalších dvaceti letech, to je obsahem dokumentu nazvaného Zásady péče o Národní park Šumava, který vedení parku představilo před rokem a půl laické i odborné veřejnosti. K návrhu se vyjádřilo bezmála padesát různých subjektů, celkem dorazilo 777 připomínek. Zatím ale neplatí, Rada parku se totiž nedohodla s jeho správou.

Vyhlášení výsledků Šumavské mozkovny se uskutečnilo na Soumarském mostě nedaleko Volar.

Osmý ročník soutěže Šumavská mozkovka má dva vítěze

Nesmírně vyrovnaný souboj populárně naučných článků popisující výzkumy na území Šumavy nabídl osmý ročník soutěže Šumavská mozkovka 2021. Shodný počet 136 hlasů získaly články Jiřího Tůmy s názvem „Mravenci jako lesní farmáři. Pasou dobytek, používají desinfekci a umí i kompostovat!“ a Josefa Štemberka s názvem „Jak z mraků vyrobit miliony? Jak jsme počítali návštěvníky v Národním parku Šumava“.

Boubínský prales.

Bezzásahové plochy v Boubínském pralese se možná rozšíří

Kácet nebo ponechat přirozenému vývoji lesní porosty v Národní přírodní rezervaci Boubínský prales i mimo jeho oplocené jádro? To je otázka, která v roce 2019 vedla dokonce až k demonstraci před budovou Správy Národního parku Šumava ve Vimperku.

Les ponechaný samovolnému vývoji je velmi pestrý.

Národní parky Šumava a Bavorský les vydávají zlatý poklad: jedinečné informace

Jak funguje příroda bez lidských zásahů? Dokáže se les sám obnovit? Jsou znovu vysazené populace zvířat životaschopné a jaké biotopy opravdu potřebuje pro svůj život tetřev hlušec? To je pouze několik málo otázek, které si kladli odborníci i část laické veřejnosti při založení Národních parků Bavorský les a Šumava před padesáti, resp. třiceti lety.

Karel Klostermann

Soutěž Šumavská mozkovka měla sedmé pokračování

Již posedmé vybírali čtenáři časopisu Šumava a milovníci Šumavy na oficiálním webu Správy NP Šumava nejlepší populárně naučný článek popisující výzkumy na území Šumavy v rámci soutěže Šumavská mozkovka 2020.

Ilustrační foto.

Kůrovcové těžby v šumavských lesích jsou letos nižší

Předpoklad kůrovcových těžeb v lesích pod Správou Národního parku Šumava se ještě na začátku roku pohyboval v objemu 250 tisíc m3. Avšak počasí v průběhu vegetační sezóny, v kombinaci s efektivitou nastavených opatření, dávalo tušit, že situace s těžbami bude lepší, než se předpokládalo. Správa NP Šumava tak počátkem listopadu vykazuje zhruba 135 tisíc m3 kůrovcových těžeb.

Trnoštílec horský.

Odborníci objevili na Šumavě další vymizelé druhy brouků

Šumavská příroda nepřestává překvapovat. Po loňském znovuobjevení kornatce velkého, bezobratlého živočicha, který byl na území národního parku popsán naposledy před rokem 1910, se letos entomologům podařilo registrovat populace dvou vzácných brouků – trnoštítce horského (Tragosoma depsaqrium Linnaeus, 1767) a tesaříka javorového (Ropalopus ungaricus Herbst, 1784).

Ilustrační foto Šumava.

Začalo veřejné projednávání Zásad péče o Národní park Šumava

Zásady péče o Národní park (NP) Šumava jsou koncepčním dokumentem ochrany přírody, který upřesňuje, jakým způsobem lze dosáhnout dlouhodobých cílů národního parku a jeho poslání. Správa Národního parku Šumava ho sestavila společně se zástupci Rady NP Šumava a ministerstvem životního prostředí. Nyní se k němu během dvou měsíců může vyjádřit i široká veřejnost. Zásady budou potom platit v letech 2021 až 2040.

Vernisáž výstavy obrazů Pavla Hubeného a Aleše Šulce ve Volarech.

Ochránci přírody a milovníci Šumavy vystavují své obrazy ve Volarech

Ve Volarské galerii proběhla první podzimní den vernisáž výstavy obrazů Pavla Hubeného a Aleše Šulce. Dvou osobností, jejichž pracovní náplní je ochrana přírody, a tak se přímo nabízí jejich velký koníček, kterým je malování. Oba milují Šumavu a její zákoutí a oba mají svá krásná místa. Šumava je pro ně krajinou s duší poutavou a jejich obrazy o tom vypovídají.

Vernisáž výstavy obrazů Pavla Hubeného a Aleše Šulce.

Pavel Hubený a Aleš Šulc vystavují ve Volarech. Podívejte se

/ROZHOVOR/ Ve Volarské galerii proběhla první podzimní den vernisáž výstavy obrazů Pavla Hubeného a Aleše Šulce. Pracovní náplní obou umělců je ochrana přírody, oba milují Šumavu a její zákoutí a oba mají svá krásná místa. Šumava je pro oba shodně krajinou s poutavou duší a jejich obrazy o tom vypovídají.

Vlčata zachycená koncem července.

Na Šumavě jsou dvě potvrzené vlčí smečky

Vlci, kteří zde byli kdysi vyhubeni, se od roku 2015 přirozeně vracejí do příhraniční oblasti mezi Bavorskem a Čechami. Proces velmi pečlivě sledují zejména odborní pracovníci Správ národních parků Bavorský les a Šumava. Pomáhají jim v tom mimo jiné fotopasti a také rozbory genetických vzorků.

Ilustrační foto.

Kolik za pozemek pod silnicí? Metr za stovku – či odhad?

Je sto korun za výkup metru čtverečního pozemku zastavěného silnicí dostačující – nebo kraj musí být připraven přidat? To je jedna z otázek, na niž si po říjnových volbách zřejmě budou muset ujednotit názor členové nového zastupitelstva Středočeského kraje. Hledání odpovědi se totiž v poslední době objevuje stále častěji v souvislosti s jednotlivými výkupy.

Ilustrační foto.

Kolik za pozemek pod silnicí? Metr za stovku – či odhad?

Je sto korun za výkup metru čtverečního pozemku zastavěného silnicí dostačující – nebo kraj musí být připraven přidat? To je jedna z otázek, na niž si po říjnových volbách zřejmě budou muset ujednotit názor členové nového zastupitelstva Středočeského kraje. Hledání odpovědi se totiž v poslední době objevuje stále častěji v souvislosti s jednotlivými výkupy.

Ilustrační foto.

Kolik za pozemek pod silnicí? Metr za stovku – či odhad?

Je sto korun za výkup metru čtverečního pozemku zastavěného silnicí dostačující – nebo kraj musí být připraven přidat? To je jedna z otázek, na niž si po říjnových volbách zřejmě budou muset ujednotit názor členové nového zastupitelstva Středočeského kraje. Hledání odpovědi se totiž v poslední době objevuje stále častěji v souvislosti s jednotlivými výkupy.

Ilustrační foto.

Kolik za pozemek pod silnicí? Metr za stovku - či odhad?

Je sto korun za výkup metru čtverečního pozemku zastavěného silnicí dostačující – nebo kraj musí být připraven přidat? To je jedna z otázek, na niž si po říjnových volbách zřejmě budou muset ujednotit názor členové nového zastupitelstva Středočeského kraje. Hledání odpovědi se totiž v poslední době objevuje stále častěji v souvislosti s jednotlivými výkupy.

Ilustrační foto.

Kolik za pozemek pod silnicí? Metr za stovku - či odhad?

Je sto korun za výkup metru čtverečního pozemku zastavěného silnicí dostačující – nebo kraj musí být připraven přidat? To je jedna z otázek, na niž si po říjnových volbách zřejmě budou muset ujednotit názor členové nového zastupitelstva Středočeského kraje. Hledání odpovědi se totiž v poslední době objevuje stále častěji v souvislosti s jednotlivými výkupy.

Ilustrační foto.

Kolik za pozemek pod silnicí? Metr za stovku - či odhad?

Je sto korun za výkup metru čtverečního pozemku zastavěného silnicí dostačující – nebo kraj musí být připraven přidat? To je jedna z otázek, na niž si po říjnových volbách zřejmě budou muset ujednotit názor členové nového zastupitelstva Středočeského kraje. Hledání odpovědi se totiž v poslední době objevuje stále častěji v souvislosti s jednotlivými výkupy.

Ilustrační foto.

Kolik za pozemek pod silnicí? Metr za stovku - či odhad?

Je sto korun za výkup metru čtverečního pozemku zastavěného silnicí dostačující – nebo kraj musí být připraven přidat? To je jedna z otázek, na niž si po říjnových volbách zřejmě budou muset ujednotit názor členové nového zastupitelstva Středočeského kraje. Hledání odpovědi se totiž v poslední době objevuje stále častěji v souvislosti s jednotlivými výkupy.

Ilustrační foto.

Kolik za pozemek pod silnicí? Metr za stovku - či odhad?

Je sto korun za výkup metru čtverečního pozemku zastavěného silnicí dostačující – nebo kraj musí být připraven přidat? To je jedna z otázek, na niž si po říjnových volbách zřejmě budou muset ujednotit názor členové nového zastupitelstva Středočeského kraje. Hledání odpovědi se totiž v poslední době objevuje stále častěji v souvislosti s jednotlivými výkupy.