Kreativ

ŠTÍTEK: Pavel Hubený

Mezi nejvyhledávanější cíle turistů v jižních Čechách patří Lipenská přehrada. Rekreační areál Marina Lipno má svůj vlastní přístav, nabízí půjčení lodí a dokonce i výukové programy.

Kraj chce lépe nabízet zbytný majetek. Opozice žádá koncepci

Střední Čechy - Potřebuje Středočeský kraj rekreační středisko ve Frymburku u Lipna? Zajímavá diskuze se rozhořela na posledním zasedání zastupitelů Středočeského kraje. Radní pro oblast majetku Pavel Hubený předložil koncept, který ukázal pozemky a objekty ve třech kategoriích. Ty, které chtějí udržet, pronajímat a které chtějí prodat.

Ilustrační foto.

Plán péče o Šumavu neplatí, rozhodl nejvyšší správní soud

Brno - Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost ministerstva životního prostředí (MŽP) ve sporu se šumavskými obcemi. Potvrdil tak výrok pražského městského soudu z loňského prosince, který ministerstvu nařídil, aby zrušilo plán péče o šumavský národní park na léta 2014 až 2017. Obce v žalobě mimo jiné uváděly, že jim plán brání v rozvoji a omezuje obyvatele parku. 

Ilustrační foto

Události uplynulého týdne na Prachaticku

Prachaticko - Každý týden vám přinášíme krátké shrnutí nejdůležitějších událostí na Prachaticku zaznamenaných v Prachatickém deníku s krátkou redakční glosou.

Instalace fotopointu na Poledníku.

FOTO: Konečně. Na Šumavu se vrací oblíbená turistická atrakce

Šumava – Správa národního parku Šumava (NPŠ) v minulosti oznámila, že bude demontovat turisticky oblíbené fotopointy, které byly na Šumavu umístěny za působení odvolaného ředitele Jiřího Mánka. Podle tehdejšího vyjádření se měly fotopointy vrátit poté, kdy jim správa národního parku zajistí stavební povolení.

Fotopoint je zpátky u rozhledny Poledník.

Fotopointy se vrací zpět na Šumavu

Šumava /FOTOGALERIE/ - První fotopoint, který prošel územním řízením a má vydané platné stavební povolení, už je zpět na svém místě u rozhledny Poledník. Dalších devět zařízení, kterými se přímo v terénu mohou návštěvníci vyfotit, by se mělo vrátit v nadcházejících týdnech podle toho, jak budou vydávána jednotlivá stavební povolení.

Ilustrační foto.

Pavel Hubený si udržel křeslo starosty Hudlic

Hudlice – Je rozhodnuto. Obec Hudlice povede další čtyři roky starosta Pavel Hubený a místostarosta Rudolf Hrkal. A to i přes to, že se podle výsledků komunálních voleb téměř polovina hudlických voličů dožadovala ve vedení obce změny.

 Šumavský národní park nechce nadále chovat vlastní chladnokrevné koně. Ilustrační foto.

Šumavský národní park už nechce chovat vlastní chladnokrevné koně

Vimperk – Sice koně stále hodlá využívat pro práci v lese, ale rád by si je na tuto činnost pronajímal od soukromníků. S projektem návratu chladnokrevného koně na Šumavu přišlo před více než rokem předchozí vedení parku. Současné vedení však tvrdí, že jde o příliš nákladnou operaci.

Ilustrační foto

Šumava se ještě více otevře postiženým

Šumava – Postižení lidé mají stále více možností poznávat krásy Šumavy. Další dobrou zprávo pro ně je, že Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava navázala úzkou spolupráci s nestátní neziskovou organizací „Pro rozvoj Šumavy", která se zabývá podporou hendikepovaných spoluobčanů v oblasti volnočasových aktivit a sportu.

Ilustrační foto.

Vítězná strana nechce tlakovou kanalizaci

Hudlice – Výsledky komunálních voleb v obci Hudlice ukázaly dvě věci, a to, že dosavadní vedení obce má sice svých voličů stále dost, ale lidí, kteří chtějí změnu, je více.

Ilustrační foto

Hudlice odstartovaly výstavbu kanalizace

Hudlice – Výstavba tlakové kanalizace v Hudlicích začala.Investiční akce se skládá z vybudování čistírny odpadních vod, příjezdové komunikace k čistírně odpadních vod a z výstavby kanalizačních řadů.

Prezident Miloš Zeman.

Zeman: Odvolání Mánka byla chyba. Šumava je pod vedením "zelených aktivistů"

Praha – Za chybu označil prezident Miloš Zeman odvolání ředitele šumavského národního parku Jiřího Mánka. Nahradil ho podle něho jeden ze „zelených aktivistů". Zemanův názor tlumočil na dnešní tiskové konferenci jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Park dočasně vede Pavel Hubený. Zeman taky prostřednictvím mluvčího zopakoval, že bude vetovat návrh zákona o šumavském národním parku, pokud se nezmenší bezzásahová zóna.

Na snímku zleva: tiskový mluvčí Správy Jan Dvořák, pověřený ředitel Správy parku Pavel Hubený, ekonomický náměstek Správy Martin Roučka.

Ředitel NP Šumava: Můj předchůdce promrhal 11 milionů

Šumava – Bývalé vedení Správy NP a CHKO Šumava zbytečně a neúčelně vynaložilo zhruba 11 milionů korun, kvůli nevýhodným pronájmům navíc přichází správa parku o zhruba 1,2 milionu korun ročně. Tvrdí to nové vedení šumavského národního parku v čele s ředitelem Pavlem Hubeným, a to na základě několik nezávislých auditů hospodaření. Podle informací Deníku se dá očekávat, že na bývalého ředitele Jiřího Mánka i na jeho blízké spolupracovníky bude podáno trestní oznámení.

Sídlo Správy NP a CHKO Šumava ve Vimperku.

Správa NP Šumava využívá data z mobilů, ale šmírovat nechce

Šumava - Údaje o počtu lidí, kteří ročně navštíví Národní park Šumava, jsou podle bývalého ředitele Správy NP 
a CHKO Šumava Jiřího Mánka stále jen souhrnem nepřesných dat. I proto nechal zpracovat analýzu zbytkových dat z mobilních telefonů ve zhruba desetidenním období před koncem loňského roku v oblastech Lipenska a Kvildska.  Analýza dat z mobilních telefonů má pomoci k přesnějším číslům návštěvnosti Šumavy.

Ilustrační foto

Na sucho a povodně má jít z evropských dotací přes 21 miliard

Praha - Na zlepšení kvality vody a protipovodňová opatření má jít v příštích šesti letech z evropských fondů přes 21 miliard korun a možná ještě víc. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se chce zaměřit na problémy se zadržováním vody v krajině, s nimiž se Česko v posledních letech potýká. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) plánuje s ministerstvem zemědělství a vnitra do konce září proto předložit vládě klíčovou strategii pro boj se suchem.

Ředitel Správy parku Pavel Hubený.

Mobil řekne hodně, ale ne úplně vše

Šumava - Sběr a vyhodnocení zbytkových dat z mobilních telefonů návštěvníků Národního parku Šumava mělo za cíl poskytnout přesnější údaje o jejich počtu a pohybu.

Ilustrační foto.

Spolupráce šumavských parků na obou stranách hranice se rozšíří

Alžbětín – Dohoda, kterou v Alžbětíně podepsali český ministr životního prostředí Richard Brabec a bavorský státní ministr životního prostředí Marcel Huber, by měla zintenzivnit spolupráci, která v minulosti stagnovala. Jednání mezi oběma stranami se konala průběžně celý rok, podpis dohody byl jejich vyvrcholením. Dohoda byla symbolicky podepsána na stejném přeshraničním nádraží, na kterém byla před 15 lety podepsána ta původní.

Ministři životního prostředí České republiky a Bavorska, Richard Brabec (vlevo) a Marcel Huber podepsali společnou dohodu o spolupráci.

Spolupráce parků se rozšíří. Ministři podepsali dohodu

Alžbětín – Dohoda, kterou ve čtvrtek v Alžbětíně podepsali český ministr životního prostředí Richard Brabec a bavorský státní ministr životního prostředí Marcel Huber, by měla zintenzivnit spolupráci, která v minulosti stagnovala.

Ředitelem šumavského národního parku se stal Pavel Hubený. Ve funkci nahradil Jiřího Mánka.

Nový šéf Národního parku Šumava zastaví řadu projektů

Prachaticko – Dočasný ředitel šumavského národního parku Pavel Hubený zastaví řadu projektů svého předchůdce. Například stavbu nové rozhledny na Polomu, srubu na Plešném jezeře, opravy Roklanské hájenky, obnovy nádrží, rekonstrukce Poledníku nebo demolice bývalých rot po pohraničnících strážích. Podle Hubeného by většina projektů mohla být v rozporu s ochranou přírody.

Návštěvníci Parku mohou vyrazit i na rašeliniště.

Zájemci o divočinu mohou letos opět vyrazit do rašelinišť nebo do pralesa

Vimperk – Na osvědčené „taháky" i zcela nové trasy se mohou letos těšit všichni milovníci šumavské divočiny. Nově je nabídka rozšířena o výpravy do „nejdivočejších" částí Chráněné krajinné oblasti Šumava. Registrační systém se pro zájemce spustil ve středu 28. května 2014 na www.npsumava.cz. Sedmá sezona v šumavské divočině startuje v červnu.

Schwarzenberský plavební kanál.

Tři nové kulturní památky = víc peněz a turistů

Jižní Čechy – Přes Kaplický potok jezdil Hynek Hladík 
denně do práce. Teď slaví, protože se mu splnilo velké přání. Vláda schválila návrh ministra kultury, díky němuž se seznam národních kulturních památek rozšíří o 25 dalších na celkem 297. V jižních Čechách, kde jich nyní je třiatřicet, získají tento statut tři stavby.

Ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministr na Šumavě slíbil zlepšit komunikaci. Starostové chtějí činy, ne slova

Šumava – Ministr životního prostředí Richard Brabec strávil tři dny v Národním parku Šumava. Při své návštěvě zavítal na některá atraktivní místa Šumavy a především se při více příležitostech setkal se starosty tamních obcí, se kterými jednal zejména o zlepšení komunikace mezi správou národního parku a starosty obcí a o konkrétních společných projektech, na kterých budou obce, park i ministerstvo spolupracovat.

První kulatý stůl hejtmana Jiřího Zimoly na téma Šumavský národní park (NPŠ) v budově jihočeského Krajského úřadu. Pavel Eybert a Jiří Zimola.

Lidi láká divoká příroda. Na Šumavě je nedostupná

České Budějovice – Jak na Šumavě obři vyhynuli. Tuto pohádku z Werichova Fimfára připomněl včera Jiří Zimola na úvod jednání o budoucnosti národního parku Šumava (NPŠ), k němuž na krajský úřad pozval členy současného i minulého vedení parku a zástupce zákonodárců, samosprávy i ekologů.