Kreativ

ŠTÍTEK: Pavel Hubený

Diskuze u Kulatého stolu hejtmana Jiřího Zimoly na téma Šumava.

Na krajském úřadě jednali o osudu Národního parku Šumava

České Budějovice - U kulatého stolu hejtmana Jiřího Zimoly se sešli odborníci, aby diskutovali o aktuálních otázkách parku (zákon o NPŠ, plán péče, rozvojové projekty na území parku). Kromě hejtmana se účastní bývalý ředitel Správy NPŠ Jiří Mánek, současný pověřený ředitel Správy NPŠ Pavel Hubený, starosta obce Modrava a předseda Svazu obcí NPŠ Antonín Schubert, senátor Pavel Eybert a zástupce Hnutí Duha Jaromír Bláha.

Ilustrační foto

Hudlice už nebudou smradlavou obcí

Hudlice – Představitelé Hudlic finišují s přípravnými pracemi na realizaci projektu výstavby splaškové kanalizace a čistírny odpadních vod.

Pověřený ředitel Správy NP a CHKO Šumava Pavel Hubený.

Žádný zákon nepostihne úplně všechno

Šumava - „Někdy to trvá léta, i desítky let, než se v regionu podaří se všemi subjekty na něčem dohodnout," říká ředitel Správy NP a CHKO Šumava Pavel Hubený.

Ilustrační foto

Prezident zřejmě vrátí senátní návrh zákona o Národním parku Šumava

Praha – Pokud bude schválen senátní návrh zákona o Národním parku Šumava prezident Miloš Zeman ho vetuje. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček dnes řekl, že důvodem je problematika bezzásahových zón. Zeman za své více než roční působení ve funkci vetoval zatím jediný zákon, a to po dohodě s Parlamentem. Senát návrh zákona o Šumavě podpořil na konci dubna v prvním kole projednávání.

Ilustrační foto

Vedení Šumavy se ujal Pavel Hubený

Vimperk - Posledních 21 let pracoval Pavel Hubený jako šéf CHKO Šumava. Park povede do doby, než bude vybrán nový ředitel ve výběrovém řízení.

Nablýskaní dědečkové se líbili.

U sousedů neměl kdo postavit májku...

NA SRAZU. Na nádvoří zámku Tüssling v okrese Altötting si udělali krátkou zastávku účastníci rallye veteránů "Arabella Classics". Zaparkovaly tu mimo jiné  Mercedes Benz 170S z roku 1950, Jaguar XK150, Austin-Healey 3000 MKI, Daimler DB18 atd. „Absolutní hvězdou byl Bentley Blower z roku 1930 s obsahem čtyři a půl litru," píše PNP. „U publika to ale vyhrál VW „Bulli" v hippie úpravě."

Bývalý ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek.

Bývalý ředitel Mánek: Šumava bez zákona nebude stabilní

Vimperk - Dokud nedostane Šumava pevná pravidla, bude její situace stále nestabilní. Tvrdí to Jiří Mánek, který dnes skončil ve funkci ředitele šumavského národního parku. Na jeho pozici jej nahradil dočasný šéf Pavel Hubený. Mánek trvá na tom, že Šumava potřebuje svůj vlastní zákon. 

Ředitelem šumavského národního parku se stal Pavel Hubený. Ve funkci nahradil Jiřího Mánka.

Nový šéf NP Šumava nechá prověřit naplánované projekty

Vimperk - Dočasným ředitelem šumavského národního parku se dnes stal Pavel Hubený. Ve funkci nahradil Jiřího Mánka, jehož minulý týden odvolal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Hubený chce prověřit připravované projekty. Připustil, že některé z nich pozastaví. Stal se desátým ředitelem šumavského národního parku od jeho vzniku v roce 1991.

Ilustrační foto.

Šumava se dle nového šéfa obejde bez zákona

Praha, Jižní Čechy –  Nově pověřený šéf Národního parku Šumava Pavel Hubený je přesvědčen, že park nepotřebuje speciální zákon. Zákon o ochraně přírody a krajiny podle něj stačí, pravidla v něm stanovená se ale nesmějí porušovat a obcházet.

Richard Brabec

Na Šumavě nehrozí chaos, ujišťoval ministr Brabec prezidenta

Praha - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes ujistil prezidenta Miloše Zemana, že na Šumavě nehrozí chaos ani změny v bezzásahovém území parku. Poté, co odvolal ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka, se některé šumavské obce obávají neklidu i nezaměstnanosti. Prezident řekl, že odvolání ředitele bylo v mojí kompetenci a že ho respektuje, řekl Brabecpo setkání na Hradě.

Jiří Mánek

Odvolaný šéf šumavského parku si za výsledky své práce stojí

Praha - Odvolaný šéf Národního parku Šumava Jiří Mánek nelituje žádného svého rozhodnutí a za výsledky své práce si stoprocentně stojí, sdělil v prohlášení. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) jej dnes odvolal mimo jiné i pro některá manažerská pochybení. Jejich názory se podle Brabce ve směřování parku lišily.

Jiří Mánek

Ministr Brabec odvolal ředitele šumavského parku Mánka

Praha – Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odvolal k 30. dubnu ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka. Uvedl to dnes na tiskové konferenci. Mánek je ve funkci od léta 2012 a často se dostával do sporů s vědci a ekology. Podporu naopak nacházel u starostů většiny místních obcí. Brabec uvedl, že se názory Mánka a ministerstva na směřování parku lišily. V dohledné době bude na post ředitele vypsán konkurz, do vybrání nového šéfa šumavského parku byl jeho vedením pověřen Pavel Hubený.

Na případ upozornil Václav Vetýška. Ten nyní vystavuje fotky Šumavy v Evropském parlamentu v Bruselu.

Pokuty za jízdy zakázanými zónami Šumavy řidiči zaplatili

Jižní Čechy –  Jeli kudy neměli a dostali za to nejvyšší možnou sankci. Jak jsme již 
v našem Deníku informovali, zářijovou spanilou jízdu luxusních vozidel BMW po zakázaných lokalitách u Černého a Čertova jezera potrestalo vedení šumavského národního parku čtyřtisícovými pokutami.

Na případ upozornil Václav Vetýška. Ten nyní vystavuje fotky Šumavy v Evropském parlamentu v Bruselu.

Pokuty za jízdy zakázanými zónami Šumavy řidiči zaplatili

Jižní Čechy –  Jeli kudy neměli a dostali za to nejvyšší možnou sankci. Jak jsme již 
v našem Deníku informovali, zářijovou spanilou jízdu luxusních vozidel BMW po zakázaných lokalitách u Černého a Čertova jezera potrestalo vedení šumavského národního parku čtyřtisícovými pokutami.

Ilustrační foto

NP Šumava se chce v příštích letech více věnovat Chráněné krajinné oblasti

Vimperk - Šumavský národní park chce v následujících letech klást větší důraz na Chráněnou krajinnou oblast. CHKO, která slaví 50. výročí vzniku, mimo jiné připravuje vyhlášení přírodní rezervace Kaňon Blanice. Oblast se nachází na ploše 168.654 hektarů a její rozloha se do budoucna měnit nebude. ČTK to řekl ředitel šumavského národního parku Jiří Mánek.

Náměstkyně středočeského hejtmana Zuzana Moravčíková.

Chystají se změny ve vedení středočeské galerie. Povede ji exhejtmanka?

Praha - Středočeská ČSSD řeší, jaké uplatnění najde pro dosavadní hejtmanku Zuzanu Moravčíkovou. Původně se uvažovalo o tom, že bude v hejtmanské funkci pokračovat, nakonec ale převládl názor, že kraj lépe povede příbramský starosta Josef Řihák. Moravčíková se nestane ani řadovou členkou rady.

Náměstkyně středočeského hejtmana Zuzana Moravčíková.

Chystají se změny ve vedení GASK. Povede galerii Moravčíková?

Praha – Středočeská ČSSD řeší, jaké uplatnění najde pro dosavadní hejtmanku Zuzanu Moravčíkovou. Původně se uvažovalo o tom, že bude v hejtmanské funkci pokračovat, nakonec ale převládl názor, že kraj lépe povede příbramský starosta Josef Řihák. Moravčíková se nestane ani řadovou členkou rady.

Nová přírodní rezervace na Prachaticku

Park vyhlásil novou přírodní rezervaci

Zátoň - Nová přírodní rezervace, která byla vyhlášena 1.12. 2011 (účinnosti nabude 16.12.), se nachází nad údolím Teplé Vltavy mezi obcemi Horní Vltavice a Zátoň, a to na rozloze téměř 64 ha. Rezervace má menší ochranné pásmo o rozloze 3 ha, které je tvořeno kulturními výsadbami. Lokalita je od roku 1963 součástí území CHKO Šumava a od roku 2001 patří do II. zóny ochrany CHKO Šumava.

Ilustrační foto

Bylanští zahájí trhy, inspirovali se v Rosicích

Bylany -V neděli si odbudou svoji premiéru Bylanské trhy. Jejich pořadatelé mají v plánu zavést stejnou tradici jako v Rosicích, kam ročně zamíří dvaačtyřicet tisíc návštěvníků a letos trvají už desátou sezonu.

Ilustrační foto

Šachový pohár putuje do Adamova

Boskovice – Šachový oddíl Makkabi Boskovice pořádal o víkendu tři turnaje. V sobotu to byl první ročník O putovní pohár Topnet a dětský turnaj O pohárek Topnet. V sedmikolovém turnaji zvítězil Karel Kredl z Adamova před oddílovým kolegou Martinem Handlem.

Ilustrační fotografie.

Úředník, který povolil chemii na Šumavě, skončil

Prachaticko - Šéf šumavského národního parku Jan Stráský dnes odvolal svého náměstka a zároveň vedoucího oddělení státní správy Tomáše Hlavatého, jenž rozhoduje o výjimce k použití jedů proti kůrovci. Park biocidy rozmístil v mokřadech, ačkoli na to neměl povolení, potvrdila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Parku za to hrozí sankce až milion korun.

Ženy slavily MDŽ

V Hudlicích slavili MDŽ

Hudlice - Tradiční oslavy Mezinárodního dne žen, které se konaly v Hudlicích, si nenechaly ujít desítky žen. Ty mladší si do sálu restaurace U Růžového stromu přivedly i svojí drobotinu.

Ilustrační foto

Stromy v NP Šumava mají různé stáří

Vimperk – Zjištěná data projektu CHKO odhalila šumavský les v novém světle. Věková struktura lesů v NP Šumava je rozmanitá – průměrný věk stromů je 98 let, nejstarší strom má 513 let.

Šachy - ilustrační foto.

Boskovický turnaj přilákal šachová esa

Boskovice – Dvanáctý ročník bleskového turnaje O putovní pohár Makkabi hraný jako Otevřený přebor Jihomoravského kraje v bleskovém šachu vyhrál Martin Červený z klubu 2222 ŠK Polabiny.