Kreativ

ŠTÍTEK: Pavel Hubený

Prvních pět ředitelů NP Šumava. Zprava Milan Skolek (1991), Jiří Kec (1991 - 1993), Miroslav Filip (1993 - 1994), Ivan Žlábek (1994 - 2003) a Alois Pavličko (2004 - 2007)

Na „divočině“ se ředitelé šumavského parku neshodli

Vimperk - Velikost bezzásahového území i samotná bezzásahovost byly hlavními problémy, na kterých se neshodlo deset dosavadních ředitelů Správy Národního parku Šumava (NPŠ). Jejich setkání uspořádalo ve Vimperku současné vedení parku k dnešnímu 25. výročí vzniku NPŠ.

Přirozená obnova lesa u Plešného jezera, lokalita 2 v roce 2011

FOTO: Les si po kůrovci poradí sám, má jasno park

Šumava – Umělé zalesňování je zbytečné, horské smrčiny se obnoví samy, má jasno ohledně bezzásahovosti vedení Národního parku Šumava (NPŠ). Vychází přitom z hodnocení přirozené obnovy v několika oblastech Šumavy. Podle starosty Modravy Antonína Schuberta ovšem NPŠ za přirozenou obnovu vydává i uměle vysazené stromy.

Fotopasti na Šumavě v loňském roce opakovaně zachytily vlka.

Fotopasti zachytily vlka hned několikrát

Šumava - Vlka, pohybujícího se po Šumavě, zachytily fotopasti například na Železnorudsku, ale i na Lipensku nebo v Novohradských horách. Několik fotografií skrývaly přístroje umístěné v centrální části Šumavy. "Za celý rok 2015 jsme tak evidovali více než pět takových nepřímých pozorování, což je nejvíce za celou dobu, co Správa Národního parku Šumava využívá pro pozorování fotopasti," uvedl Jan Dvořák ze Správy NP Šumava.

Vlk zachycený fotopastí na Šumavě.

Na Šumavě se objevili vlci, několikrát je zachytily fotopasti

Vimperk – Vlky na Šumavě nenajdete jen v zoocentru nedaleko Srní, ale pohybují se tam i ve volné přírodě. Potvrdily to záběry z fotopastí, které vlka zachytily na Železnorudsku, ale i na Lipensku nebo v Novohradských horách. Několik fotografií skrývaly i přístroje umístěné v centrální části Šumavy.

Ilustrační obrázek

Na Šumavě se letos těžilo méně kůrovcového dřeva než loni

Prášily (Klatovsko) - Šumavský národní park letos opět meziročně snížil těžbu dřeva napadeného kůrovcem. Do konce října v zásahových zónách vytěžil 16.920 metrů krychlových napadeného dřeva. Loni to bylo za celý rok 22.900 krychlových metrů dřeva, o polovinu méně než v roce 2013. I když se kvůli suchému horkému počasí zejména v moravských lesích letos kůrovec přemnožil, na Šumavě zatím vážné potíže nezpůsobil. Mohl by se více množit příští rok, bude to ale záležet na vývoji počasí, řekl novinářům ředitel parku Pavel Hubený.

Prořezáním hustých stromů se les prosvětlí, zůstanou v něm jen vybrané silné odolné smrky s velkými a hlubokými korunami, které jsou od sebe vzdálené i čtyři metry. Ilustrační foto.

Prořezávky mladých smrkových lesů na Šumavě mají zvýšit stabilitu

Prášily – Správci šumavského parku se v posledních letech snaží prořezávkami mladých smrkových monokultur ve věku kolem 40 let zvýšit odolnost a stabilitu lesů a podpořit v nich rozvoj biodiverzity. Letos tak park prokácel v hustě osázených smrkových lesích zhruba 28.600 metrů krychlových smrkového dřeva, loni to bylo za celý rok ve výchovné těžbě 30.200 metrů krychlových dřeva, řekl dnes novinářům náměstek ředitele parku pro lesní ekosystémy Jan Kozel.

Začal projekt Šumava literární. Zatím na 10 místech najdou lidé QR kódy. Po jejich načtení se jim ukáže úryvek z knihy, která se vztahuje k danému místu. První je hřbitov v Českých Žlebech a kniha Návrat Krále Šumavy (na snímku Josef Hasil).

Jak potkat Krále Šumavy? Stačí chytrý telefon

Šumava – Je tam někde pochovaný bratr Krále Šumavy Josefa Hasila. 
A kdo teď přijde ke hřbitovu v Českých Žlebech 
s chytrým telefonem, může si o tom přečíst. Začal totiž projekt Šumava literární, díky němuž poznají návštěvníci tamní historii, současnost, lidské osudy i přírodu.

Pavel Hubený

Ochrana státní hranice má přednost i v národním parku

Šumava – Pokud by vzhledem k uprchlické krizi v Evropě bylo potřeba kontrolovat hranici nejen na oficiálních hraničních přechodech, ale také na území Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, tahala by ochrana přírody lidově řečeno za kratší konec. Ochrana státní hranice by měla absolutní přednost.

Na Kvildě se můžete vypravit do nového návštěvnického centra, které zde otevřela Správa Národního parku Šumava.

Kvilda vábí turisty na čekanou

Kvilda - Komu se nelení, uvidí jeleny… Nové návštěvnické centrum s naučnou stezkou a třemi vyhlídkovými věžemi, odkud je možno pozorovat paroháče, otevřela včera u Kvildy Správa Národního parku Šumava. Po celý rok se tu dozvíte zajímavosti o životě stálých obyvatel zdejších hvozdů, kvůli nimž v minulosti prolévali krev pytláci i hajní.

Ilustrační fotografie.

Lidé na Šumavě mohou nově pozorovat jelena

Turisté na Šumavě budou moci nově zblízka pozorovat život jelenů. Poblíž Kvildy na Prachaticku vzniklo za 75 milionů korun návštěvnické centrum, které se na hlavně tento druh lesní zvěře zaměřuje. V něm budou moci lidé sledovat na ploše devíti hektarů až deset jelenů. Novinářům to dnes při slavnostním otevření centra řekli zástupci šumavského národního parku nebo Jihočeského a Plzeňského kraje.

Ilustrační foto.

Na výkup pozemků se vzácnou přírodou chce stát dát 23 milionů Kč

Praha -  Stát opět začal vykupovat pozemky, které leží v chráněných územích. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) proto tento týden uvolnilo 23 milionů korun. Prodávat je mohou obce i soukromí vlastníci. Náměstek MŽP Vladimír Dolejský považuje za důležité, aby pozemky v prvních a druhých zónách s nejpřísnější ochranou přírody vlastnil stát a zlepšil tak péči o vzácnou přírodu. K takovému stavu se podle něj téměř došlo v Národním parku České Švýcarsko.

Michal Jančařík pokřtil novou publikaci.

Nová publikace provede turisty po nouzových nocovištích na Šumavě

Šumava – Týdenní pěší výlet ze západního cípu Národního parku Šumava až k jihu absolvoval v létě loňského roku známý moderátor Michal Jančařík. K přespání vždy využil nouzová nocoviště, která představuje v nové publikaci nazvané Vandr Šumavou.

Uzavřeným Luzenským  údolím vyrazily na Modrý sloup více než dvě stovky účastníků akce.

Prošli zakázaným Luzenským údolím, organizátorům hrozí pokuta

Modrava – Zakázanou cestou Luzenským údolím na Modrý sloup na Modravsku prošlo zhruba dvě stě padesát účastníku sobotního setkání na Březníku. Sdružení Otevřená Šumava, které akci uspořádalo, za to od Správy Národního parku Šumava (NPŠ) hrozí pokuta.

Ředitelem šumavského národního parku se stal Pavel Hubený. Ve funkci nahradil Jiřího Mánka.

Ministr potvrdil Hubeného
 ve funkci ředitele NP Šumava

Šumava - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) jmenoval ředitelem šumavského parku Pavla Hubeného. Ten organizaci vede od loňského května jako pověřený ředitel. Hubený podle Brabce obstál v manažerských i odborných aspektech. Ministr Brabec to včera uvedl na brífinku ve Vimperku na Prachaticku.

Dobíjecích stanic je na Šumavě zatím pět, všechny na Klatovsku

Šumava bude patřit elektromobilům

Šumava – Zajímavá novinka čeká letos na návštěvníky Šumavy. V pěti půjčovnách si mohou díky projektu e-Šumava vypůjčit elektrické motokolo, elektrický skútr nebo elektromobil.

Nehoda vrtulníku na Modravě.

Nad Šumavou mohou piloti létat, jak se jim zachce

Šumava – Zatímco turisté a cyklisté, o motoristech nemluvě, se v šumavském národním parku musejí potýkat s řadou omezení, piloti si nad ním mohou létat, jak se jim zachce. Ukázalo se to po tragické nehodě vrtulníku u Modravy.

Nehoda vrtulníku na Modravě.

Nad Šumavou mohou piloti létat, jak se jim zachce

Šumava – Zatímco turisté a cyklisté, o motoristech nemluvě, se v šumavském národním parku musejí potýkat s řadou omezení, piloti si nad ním mohou létat, jak se jim zachce. Ukázalo se to po tragické nehodě vrtulníku u Modravy.

Nehoda vrtulníku u Modravy.

Soukromý let nelze jen tak zakázat

Šumava – Nedělní tragický pád vrtulníku poblíž Modravy, při kterém zahynul pilot, poukázal na nutnost zabývat se zpřísněním podmínek přeletů nad územím Národního parku Šumava.

Ilustrační foto.

Hudlice mají zaplatit vysokou pokutu za kanalizaci

Hudlice – Obec Hudlice zadávala významnou zakázku bez schválení zastupitelstva, a tím porušila zákon o veřejných zakázkách v zadávacím řízení na vybudování kanalizace a čistírny odpadních vod.