Kreativ

ŠTÍTEK: Pavel Hubený

To, jak by mohly vypadat zóny Národního parku Šumava, představili ředitel parku Pavel Hubený (vlevo) a Miloš Picek, předseda Rady NP Šumava.

Šumava jedná o zónách parku

Šumava – Šumavský park má plán nové zonace, starostové se snaží prosadit připomínky. Ministerští úředníci slibují, že do domluvy „vidle nehodí“.

Národní park Šumava, ilustrační foto

Šumavská mozkovna zná své vítěze

Šumava - Od poloviny prosince 2018 až do 11. února hlasovaly desítky čtenářů pro nejlepší populárně-naučný článek, popisující výzkumy na území Národního parku Šumava v rámci soutěže Šumavská mozkovka 2018. Nejvíce zaujal článek „Zjišťování stavu lesních porostů v Národním parku Šumava“ autora Pavla Němčáka.

Ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Rušení cest kvůli klidovým územím park neplánuje

Žádnou nynější turistickou stezku nezavřeme a připomínky obcí ohledně návrhu pro turisty nepřístupných klidových území budeme brát vážně, slibuje ředitel Správy Národního parku Šumava (NPŠ) Pavel Hubený.

Ilustrační foto.

Šumava hlásí přes dva miliony návštěvníků

Šumava - Návštěvnost Národního parku Šumava (NPŠ) v posledních letech roste. Od ledna do konce října letošního roku zavítalo na Šumavu podle Správy NPŠ o zhruba dvacet procent návštěvníků více, než za stejné období loni.

Ředitelé národních parků Šumava a Bavorský les Pavel Hubený a Franz Leibl (vlevo) představili výsledky výzkumu populace tetřeva.

Populace tetřeva na Šumavě roste

Šumava – Tetřevů na Šumavě mírně přibývá. Vyplývá to z výsledků opakovaného výzkumu populace tetřeva, který provedly společně správy národních parků Šumava a Bavorský les.

Šumava. Ilustrační foto

Populace tetřeva hlušce na Šumavě a v Bavorském lese je stabilní

Šumava - Tetřeví populace je v národních parcích Bavorský les a Šumava stabilní. Údaje o velikosti populace přinesly výsledky monitoringu tetřevovitých prováděného v rámci společného interregového projektu s názvem „Přeshraniční mapování lesních ekosystémů - cesta ke společnému managementu NP Šumava a NP Bavorský les, realizovaného z Programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014 - 2020".

Šumava. Ilustrační foto

Na Šumavě vrátí vodu do míst, odkud ji v minulosti odvedli

Šumava - Na území Národního parku Šumava začíná téměř sedmiletý projekt „LIFE for MIRES“, který má za úkol zlepšit stav na více než 2000 ha v minulosti odvodněného území. Na celé Šumavě se tak bude vracet voda do mokřadů i původních horských potoků a budou se zasypávat odvodňovací rýhy.

Ilustrační foto

Na Šumavě obnoví rašeliniště

Šumava – Obnova schopnosti zadržovat vodu na více než dvou tisících hektarech v minulosti odvodněných území Šumavy je cílem přeshraničního projektu LIFE pro MIRES.

Zarůstající holiny u jezera Laka na Prášilsku.

Les se na Šumavě obnovuje nečekanou rychlostí

Šumava - V bezzásahových plochách Národního parku Šumava, které byly zasaženy větrnými a kůrovcovými kalamitami hlavně v polovině devadesátých let a po roce 2007, spontánně roste v průměru přes 6000 malých stromků na hektaru plochy. 

Třístoličník.

Příroda si umí pomoci sama, třeba i s obnovou lesa. Ukazují to výsledky ro

Šumava - Biomonitoring vybraných ploch na území NP Šumava, z nichž většina je ponechána samovolnému vývoji, začal před deseti lety. Už zhruba v polovině projektu bylo jasné, že jeho výsledky otřesou zažitými předsudky o tom, že když člověk nepomůže lesu, ve kterém odumřela většina dospělých stromů, sám se neobnoví a zůstane tu po něm jen vyschlá poušť. V roce 2018, kdy se první kolo biomonitoringu chýlí ke konci, se průběžné výsledky jen potvrzují.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Záhada hejtmančiny limuzíny: Kraj zveřejnil smlouvu o využívání auta

Do nové etapy vstoupily ve čtvrtek debaty týkající se využívání služebního vozu Středočeského kraje Jakubem Pokorným, manželem hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Staly se tématem poté, co portál Seznam.cz nedávno upozornil, že za volantem krajského auta Škoda Superb za více než milion korun bývá často vidět právě Pokorný. 

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

K soukromému užívání auta hejtmankou zveřejnil kraj smlouvu

Střední Čechy – Do nové etapy vstoupily ve čtvrtek debaty týkající se využívání služebního vozu Středočeského kraje Jakubem Pokorným – manželem hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Staly se tématem poté, co portál Seznam.cz nedávno upozornil, že za volantem krajského auta Škoda Superb za více než milion korun, které měla hejtmanka poskytnuté i k užívání pro soukromé účely, bývá často vidět její muž, který tímto vozem jezdí třeba do práce v kadeřnickém salonu v Benešově.

Originální výstava brouků je k vidění v čelákovickém muzeu.

Návštěvníci čelákovického muzea poznají za krovkami světa kraj

Čelákovice /FOTOGALERIE/ - Tesaříci. Zlatohlávci. Chrousti. Střevlíci. Krasci. Všemožně zbarvené a veliké brouky z celého světa si do 16. září mohou zájemci prohlédnout v čelákovickém muzeu. Amatérský sběratel Pavel Hubený z Tišic tam vystavuje stovky brouků, a to je pouze část jeho sbírky, která čítá několik tisíc exponátů. Návštěvníci na výstavě najdou i největšího brouka světa Titána obrovského.

Hájenka na Březníku

Park od pátku otevře občerstvení na Březníku

Modrava – Po téměř čtyřech letech se do bývalé hájenky na Březníku vrátí občerstvení. V základní nabídce bude polévka a výběr z několika hlavních jídel, k tomu místní pivo.

Ilustrační foto

Vedení obcí je proti plánovanému rušení matrik

Berounsko – Ministerstvo vnitra chce ušetřit miliony korun tím, že zruší matriční úřady v některých obcích. V Berounském regionu by se toto opatření mělo dotknout tří matričních úřadů, a to v Hudlicích, Zaječově a Cerhovicích. Starostům se připravované uzavření matrik v jejich obcích nelíbí. Proti jsou i obyvatelé.

Ilustrační foto

Začalo veřejné projednávání procesu EIA, mohl by se zpřístupnit Modrý sloup

Šumava - Dlouho očekávané veřejné projednávání posouzení vlivů na životní prostředí více než tří desítek záměrů směřujících ke zpřístupnění jádrového území tetřeva hlušce na Šumavě, právě začalo. K zajištění tohoto posouzení se zavázala Správa NP Šumava s jediným cílem – více otevřít Šumavu návštěvníkům.

Ilustrační foto.

Výstava ukazuje život šumavských rysů a vlků

Kašperské Hory – Návratu velkých šelem na Šumavu a soužití lidí s nimi je věnována výstava Sblížení: Lidé a velké šelmy Šumavy, která bude až do konce června k vidění v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách.

Ilustrační foto.

Hasiče mají park a obce společné

Šumava – Kompletní pokrytí Šumavy podle studie ohledně požární ochrany dokončuje Správa Národního parku Šumava (NPŠ). V březnu podepsal ředitel NPŠ Pavel Hubený smlouvu o sdružení dobrovolných hasičských jednotek parku a obce Stožec, letos začne také příprava stavby nové hasičské zbrojnice v Prášilech.

"Přišel a vůbec nebyl agresivní, jen se dával pozor na parohy. Úplné zlatíčko," popsala své setkání s jelen v jelenáriu v Kvildě na Facebooku Lenka Schnelzerová.

Jelen z Kvildy zamíří do lánské obory až shodí parohy

Lány – Jelen Standa, který na začátku února v Návštěvnickém centru Šumavy na Kvildě zranil jednoho z návštěvníků, se stal v posledních dnech nejspíš nejznámějším jelenem v Čechách. Původně měl být kvůli svému útoku na muže zastřelen, nakonec však najde domov v Lánech. Svou zásluhu na tom měli i lidé, kteří se proti tomuto verdiktu bouřili a dokonce i sepisovali petice, aby zvíře, které ztratilo plachost natolik, že se nechávalo od lidí hladit, zůstalo naživu.

Ilustrační foto

Starostové ze Šumavy odmítají usmrcení jelena Standy

Modrava - Svaz šumavských obcí odmítá násilné usmrcení jelena, který byl Správou NP Šumava vydáván v Návštěvnickém centru jelenovitých u Kvildě za divočinu. V případě tohoto návštěvnického centra šlo o opakovaný incident jelena s návštěvníkem. Jediným opatřením Správy Národního parku Šumava bylo utajení incidentů.

Soutěž Šumavská mozkovka, kterou vyhlašuje NP Šumava, má dalšího vítěze.

Čtenáře i odbornou porotu zaujal výzkum rákosníčků

Vimperk - Vítězem 4. ročníku soutěže Šumavská mozkovka se stal popularizační článek Romana Mlejnka s názvem „Kde stopy hledačů broučích pokladů polyká bahno“, popisující monitoring rákosníčků, tedy vodních mandelinek ve Vltavském luhu.

Ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený obdržel významné bavorské ocenění.

Ředitel NP Šumava Pavel Hubený dostal bavorskou medaili

Šumava - Ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený převzal ve čtvrtek z rukou ministryně životního prostředí a ochrany spotřebitele Ulrike Scharf Bavorskou státní medailí za mimořádný přínos pro životní prostředí (Bayerische Staatsmedaille für besondere Verdienste um die Umwelt).

Z vernisáže.

Divočina bez hranic v Praze

V pražské reprezentaci Bavorska v Michalské ulici byla ve čtvrtek večer zahájena výstava „Divočina bez hranic“.