Kreativ

ŠTÍTEK: Pavel Hubený

Úderem druhé hodiny se v pátek otevřelo 127 volebních místnosti v berounském regionu. Začaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Zhruba sedmdesát tisíc voličů tak dostalo šanci ovlivnit politické dění ve své zemi. Z toho v Berouně jic

Své favority přišli zvolit důchodci i mládež

Beroun /FOTOGALERIE/ - V pátek odpoledne začaly v pořadí už sedmé volby do poslanecké sněmovny v České republice. V berounském regionu se úderem druhé hodiny otevřelo 127 volebních místností. Z toho jich 19 bylo přímo v Berouně a pět v Hořovicích.

Úderem druhé hodiny se v pátek otevřelo 127 volebních místnosti v berounském regionu. Začaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Zhruba sedmdesát tisíc voličů tak dostalo šanci ovlivnit politické dění ve své zemi. Z toho v Berouně jic

OBRAZEM: O volby je mezi voliči velký zájem

Beroun - Úderem druhé hodiny se v pátek otevřelo 127 volebních místnosti v berounském regionu. Začaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Zhruba sedmdesát tisíc voličů tak dostalo šanci ovlivnit politické dění ve své zemi. 

Ilustrační foto.

K vrcholům turistické sezony bude patřit příjezd harleyářů

Střední Čechy – Jaký symbol by bylo ideální použít pro turistickou nabídku Středočeského kraje? Nemusí to být zrovna silueta Karlštejna, což by asi leckoho napadlo v prvním plánu. Možností se může nabízet víc. Což třeba jedinečná podoba chrámu svaté Barbory? Nebo snad stylizovaný skanzen? A pokud bychom chtěli být aktuální a připomenout si chystané akce k stému výročí ukončení první světové války a vzniku samostatného Československa, nabízelo by se i Konopiště – vždyť smrtí tamějšího pána v Sarajevu hrůzy Velké války vlastně začaly…

Zámek Buštěhrad

Zchátralý zámek v Buštěhradu vrací kraj městu

Střední Čechy – Aktuální mohou zůstat plány radnice v Buštěhradu na Kladensku na vybudování komunitního centra a sociálních bytů ve zchátralé části místního zámku. Středočeští zastupitelé v úterý večer rozhodli o bezúplatném převodu dvou třetin barokní nemovitosti pocházející z přelomu 17. a 18. století nemovitosti do majetku města. Tomu již jako úřad a knihovna slouží levé křídlo, které se místním podařilo opravit. Stejně jako střechu. 

Národní park Šumava, ilustrační foto

Národní park Šumava zve do divočiny i na desítky programů

Šumava - Může se zdát, že nabídka Národního parku Šumava, co se týče přírodních zajímavostí, se už desítky let nemění, ale není tomu tak. Dynamika šumavské přírody je úžasná a mnohdy i nepředvídatelná. Příroda, které jsme na určitém prostoru národního parku (cca 24%) ponechali maximální svobodu s tím, že do jejího vývoje nebudeme aktivně zasahovat, ukazuje, co umí.

To dálnice asi ještě nezažila...

Sousedé chytali slepice po dálnici

Linec - Na dálnici A1 u Astenu v okrese Linec-venkov havaroval v úterý krátce před pátou hodinou ranní kamion převážející z Dolních Rakous asi 7500 živých slepic.

Ilustrační foto

Starosta: Správa parku nás tahala za nos

Železná Ruda – Nová lanovka v železnorudském lyžařském areálu Samoty se pravděpodobně stavět nebude. Správa Národního parku Šumava (NPŠ) totiž nepřistoupila na výměnu pozemku o rozloze necelého jednoho hektaru v národním parku, na kterém by měla část lanovky stát, za pozemek nabídnutý městem, které je majitelem areálu.

V národních parcích je spokojenost.

Harmonie mezi sousedními parky?

Pasov - „Samé uvolněné tváře byly k vidění ve čtvrtek po výročním zasedání odborné rady Národního parku Bavorský les," napsal pasovský deník PNP.

Peníze. Ilustrační foto.

Středočeské obce do 2000 obyvatel dostanou až 540 milionů korun

Střední Čechy - Středočeské obce do 2000 obyvatel mohou dostat v příštích čtyřech letech od kraje až 540 milionů korun. Prostředky na své projekty budou moci čerpat z krajského fondu obnovy venkova. Na letošek tato částka představuje 100 milionů korun. Celkově bude v sedmi krajských fondech v letošním roce 410 milionů korun. Dotační programy dnes schválili krajští zastupitelé. Opozice nový systém rozdělování peněz z fondů kritizovala, kraj podle ní na sebe bere roli státu.

Ilustrační foto

Malá kina bez 3D živoří, obce je musí dotovat

Region - Vesnická kina ztratila pro návštěvníky svůj lesk už před mnoha lety. Z chátrajících budov, které se většinou stavěly v akci Z, se staly sklady, herny i prostory pro podnikání.

Ilustrační foto

Ředitelé národních parků se děsí senátní verze novely o ochraně přírody

Vrchlabí - Ředitelé všech čtyř českých a moravských národních parků Jan Hřebačka (Krkonoše), Pavel Benda (České Švýcarsko), Pavel Hubený (Šumava) a Tomáš Rothröckl (Podyjí) se společným dopisem obrátili na poslance Parlamentu ČR se žádostí o podporu sněmovní verze novely zákona o ochraně přírody a krajiny, která mění pravidla pro fungování národních parků.

Psí kamarádi.

Nejvíce zaplatí za svého mazlíčka lidé v Berouně

Berounsko - Poplatky ze psů někde přinesou do obecní pokladny pár stovek, jinde statisíce korun. Osvobozeni od poplatku jsou také lidé, kteří jsou držiteli ZTP/P. Daň z chovu psů neplatí ani osoby, které provádějící výcvik psů určených k doprovodu těchto osob a provozovatelé útulků.

Ilustrační foto

V Hudlicích připravují cenu stočného

Hudlice – Obyvatelé Hudlic by měli v letošním roce platit stočné podle skutečně spotřebovaného množství vody a ne paušálním poplatkem jako tomu bylo v loňském roce.

Luzenské údolí

Park: Šumavu otevřeme, obce lžou

Šumava – Ze lži se vzájemně obviňují Správa Národního parku Šumava (NPŠ) a Svaz obcí NPŠ. Jádrem sporu se stal balíček 34 projektů na další zpřístupnění Šumavy, který správa parku připravila k posouzení vlivů na životní prostředí v tzv. procesu EIA.

Prořezávky cest v NP Šumava kvůli hasičům.

NP Šumava dostal pokutu, musí prořezat cesty

Šumava – Ještě deset dní budou pracovníci Správy Národního parku Šumava prořezávat náletové dřeviny v okolí některých účelových cest, které vedou bezzásahovými územími v I. a II. zónách národního parku. Důvodem takového kroku je lepší přístup pro hasičskou techniku v případě zásahu.

Ilustrační foto

NP Šumava připravuje části lesů na to, aby se v nich nezasahovalo

Borová Lada (Prachaticko) - Šumavský národní park připravuje části lesů k tomu, aby se v nich v budoucnosti nezasahovalo. Kácí stromy v uměle vysazených smrkových monokulturách, aby tím simuloval podmínky přirozeného lesa. Za několik let by se na takových místech mohl víc prosadit buk a změní se i podoba nepřirozeně hustě zalesněného porostu. Novinářům to řekli zástupci vedení šumavského parku.

Volby do krajského zastupitelstva a do Senátu na Berounsku

Pavel Hubený: Na opozici se těším

Berounsko – V krajích se nyní tvrdě vyjednává o složení vládnoucí koalice. Ve Středočeském kraji by se vítězné ANO mohlo dostat 
k vládě.

Volby Zdice 2016

Do kraje míří tři kandidáti z Berounska

Berounsko – Jan Skopeček, Pavel Hubený a Jiří Peřina. To jsou jména tří vítězných kandidátů, kteří v příštím volebním období usednou na některé z křesel v zastupitelstvu Středočeského kraje.

Volby Zdice 2016

Krajský mandát získali tři kandidáti z Berounska

Berounsko – Ve volbách do zastupitelstva Středočeského kraje na Berounsku a Hořovicku zvítězila strana ANO 2011, druhá byla ODS, které na ANO chybělo 751 hlasů. Získala celkem 4016 hlasů. Třetí byla ČSSD s celkovým počtem 3847 hlasů.

Richard Brabec.

Brabec: Péče o Národní park Šumava i rozsah bezzásahovosti jsou dostatečné

Praha – Péče o Národní park Šumava i podíl bezzásahového režimu jsou podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) dostatečné. Rezoluci k nápravě péče o NP Šumava, kterou v úterý přijal světový kongres Mezinárodní unie ochrany přírody (IUCN), vzal úřad na vědomí, ale nebude se jí řídit. Kongres IUCN v rezoluci vyzval ke konkrétním krokům, které je třeba udělat, aby Šumava mohla zůstat národním parkem i podle mezinárodních kritérií.

Národní park Šumava

Světový kongres vyzval Česko k nápravě péče o Šumavu

Honolulu (USA)/Praha - Světový kongres Mezinárodní unie ochrany přírody (IUCN) přijal rezoluci, v níž vyzval Českou republiku k nápravě péče o Národní park Šumava. Informoval i tom profesor Pavel Kindlmann, který se kongresu na Havajských ostrovech účastní. Kongres IUCN v rezoluci vyzval ke konkrétním krokům, které je třeba udělat, aby Šumava mohla zůstat národním parkem i podle mezinárodních kritérií.

Bratři Vierlingerovi sčítají čápy v Česku.

Sousedé sčítali čápy v trojzemí

Linec – Mladí ochránci přírody z Haslachu letos opět sčítali čápy v regionu tří zemí. „Mezi Breitenbergem v Bavorském lese a Rychnovem nad Malší napočítali v devíti hnízdech jedenáct mladých," píše deník OÖN. „Obzvlášť úspěšní v potomstvu byli opět jako už léta jihočeští čápi. V šesti hnízdech se objevilo devět mláďat."

Oslavy 25 let Národního parku Šumava na Rokytě

OBRAZEM: Národní park Šumava slavil na Rokytě

Rokyta – Zhruba patnáct set návštěvníků dorazilo v sobotu na Rokytu, kde se u informačního střediska Národního parku Šumava (NPŠ) konaly oslavy 25. výročí vzniku této organizace.

Ilustrační foto

Letní návštěvnická sezona na Šumavě se podobá loňské rekordní

Srní (Klatovsko) - Zatím poměrně vysokou návštěvnost zaznamenávají o letošních prázdninách pracovníci informačních a návštěvnických center šumavského národního parku i lesní strážci. Na Šumavu míří tisíce lidí. Sezona je zatím podobná té loňské, která byla rekordní. Velkým lákadlem jsou kromě pěších a cyklistických túr po šumavské přírodě také návštěvnická centra jelenů a vlků v Kvildě a Srní.

Ilustrační foto

Zástupci Hudlic poslali kvůli kanalizaci stížnost na státní fond

Hudlice - Zastupitelé Hudlic na Berounsku zrušili obecně závaznou vyhlášku, která stanovila výši poplatku za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu kanalizace. Podle ní by majitelé nemovitostí, kteří se na kanalizaci do konce června nepřipojí, museli zaplatit vysoký poplatek.

Ilustrační foto

Lidé poslali stížnost na státní fond

Hudlice – Zastupitelé Hudlic zrušili na posledním veřejném zasedání obecně závaznou vyhlášku, která stanovila výši poplatku za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu kanalizace.

Zaječovští otevřeli víceúčelové hřiště

Nové hřiště potěšilo školáky za Zaječova

Zaječov – Bez tělocvičny i pořádného hřiště. Taková byla situace až do začátku týdne v zaječovské základní škole. V úterý se však nejméně o polovinu zlepšila, Zaječovští totiž otevřeli víceúčelové hřiště.