Kreativ

ŠTÍTEK: Filadelfie

Nadační fond Albert rozdělil v Moravskoslezském kraji 480 tisíc korun

Půl milionu pro děti v kraji. Nadační fond Albert ocenil nejlepší projekty

Nadační fond Albert slavnostně předal finanční odměnu pro dobročinné organizace, které uspěly v programu Bertík pomáhá. O nejlepších projektech z Moravskoslezského kraje rozhodli zákazníci místních obchodů Albert. Celkově fond rozdělil dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí téměř půl milionu korun.

U nejmenších je třeba polohování na bříško opakovat několikrát za den po kratších intervalech

Miminko nebaví koukat do zdi. K pasení koníků musíte dítě motivovat

Čas na bříšku je pro vývoj dítěte důležitý. Díky němu si posílí svaly, které později bude potřebovat pro všechny psychomotorické pokroky ve vývoji. Podle fyzioterapeutů patří miminko na bříško již od narození. Už měsíční miminko je na bříšku schopno zvednout hlavičku z podložky. Pouze častým tréninkem se miminko dopracuje ke správnému vzpřímení a začne správně pást koníky. Aby ho čas na bříšku bavil, musí jej rodič motivovat.

Kouzlu svobodné hry děti mnohem snáze propadají venku.

Zvládnete s dětmi 1000 hodin venku? Pokud váháte, odborníci vám ukážou cestu

Vrátit dětství ven. To si vzala za cíl americká iniciativa 1000 Hours Outside, v překladu Tisíc hodin venku. Dostat děti ven se snaží také česká organizace Tereza se svou výzvou Jděte ven. Děti totiž venku tráví stále méně času. Naopak u obrazovky stráví průměrné dítě až pět hodin denně. A čím více volného času se přesouvá k technologiím, tím více mezi dětmi přibývá fyzických i duševních potíží. 

LeBron James v dresu Lakers.

James překonal v NBA další rekord, ale utrpěl nejvyšší porážku kariéry

Osmatřicetiletý LeBron James překonal další rekord basketbalové legendy Kareema Abdula-Jabbara. V NBA odehrál včetně zápasů play off už 66.319 minut, čímž o 22 minut předčil svého předchůdce. Los Angeles Lakers ale podlehli na palubovce Philadelphie 94:138 a prohra o 44 bodů je pro Jamese nejvyšší porážkou v kariéře.

Zpěvák skupiny G. Love & Special Sauce si našel vlastní styl.

G. Love & Special Sauce: Koukáme, že se z naší hudby stává klasika

Ti, kteří neodolatelný žánrový koktejl americké skupiny G. Love & Special Sauce užívají pro své duševní zdraví bezmála tři desetiletí, vědí, že jde o kultovní bandu se zástupy oddaných stoupenců. Kdo nevěří, ať běží do Šumperka na festival Blues Alive. Ostřílené trio zde vystoupí v pátek 17. listopadu. A bude to jízda jako za starých časů.

Turisté před Zvonem svobody ve Filadelfii.

Z Čáslavi až do Filadelfie. Prezident Masaryk zanechal v USA výraznou stopu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Po stopách Tomáše Garrigua Masaryka se při návštěvě USA vydala Radka High z Čáslavi. Navštívila místo v pensylvánské Filadelfii, kde Masaryk 26. října 1918 podepsal dokumenty celoevropského významu. „Chtěla jsem vidět slavný Zvon svobody, který je pro Američany jedním z nejvýznamnějších symbolů,“ okomentovala Radka High prohlídku města.

Dort Citromáček, foodstyling Klára Zíková.

Jak na lahodný Dort Citromáček: Poznáte z názvu, jaké spojuje chutě?

Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Dort ježek, foodstyling Klára Zíková

Dort, který všem vyvolá úsměv na tváři, zvládne s tímto receptem připravit každý

Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.

Střelba v americké Filadelfii

Muž v americké Filadelfii zastřelil pět lidí. Oběti si zřejmě vybíral náhodně

Pět obětí a dva zraněné si v noci na úterý vyžádala střelba v americké Filadelfii. Policie zadržela čtyřicetiletého podezřelého, který si zřejmě oběti svého činu zvolil náhodně, když začal střílet do cizích lidí na ulici, píše agentura Reuters. O několik hodin později v texaském Fort Worth zabili jiný střelec či střelci tři lidi a osm dalších zranili, píší americká média.

Lounský odchovanec Marek Minařík podepsal v roce 2010, ze kterého pochází snímek, profesionální smlouvu s týmem americké Major Baseball League. V 16 letech. Dnes je mu 29 let a válí za českou reprezentaci.

Z Loun do World Baseball Classic. Za reprezentaci válí také Marek Minařík

/FOTO/ Když poprvé v historii čeští baseballisté v pátek 10. března brzy ráno zasáhli do prestižního turnaje World Baseball Classic, posílal na čínské pálkaře své bleskové i technické míčky nadhazovač Marek Minařík. Baseball se naučil v Lounech, v 16 letech odtamtud odcházel do zámoří, nyní je jedním z tahounů reprezentace. V Tokiu na elitním turnaji ho podporují také lounští fanoušci, v hledišti byla k vidění česká vlajka s nápisem Louny.

Patrick Johnson and Kyzir White z Philadelphie po prohře v Super Bowlu

Nejlepší Super Bowl? Trapný verdikt zničil epické finále, zuřil i LeBron James

Super Bowl nabídl epickou bitvu. Kansas City Chiefs rozhodli o svém triumfu nad Philadelphií Eagles tříbodovým kopem deset sekund před koncem úchvatného dramatu a titul šampionů amerického fotbalu NFL získali podruhé za poslední čtyři roky. Ještě velký rozruch vzbudil kontroverzní verdikt rozhodčích, který ovlivnil finále. Ke kritikům se přidal dokonce i hvězdný basketbalista LeBron James.

Guarterback Kansas City Patrick Mahomes s trofejí

Souboj hvězdných quarterbacků ovládl Mahomes. Kansas slaví triumfu v Super Bowlu

Kansas City Chiefs ovládli potřetí v historii a podruhé za poslední čtyři sezony finále ligy amerického fotbalu NFL. V sedmapadesátém Super Bowlu porazili Philadelphii Eagles 38:35. Velmi vyrovnanou bitvu a souboj dvou hvězdných quarterbacků Patricka Mahomese a Jalena Hurtse rozhodli Chiefs chytrou taktickou hrou o čas při posledním útoku zakončeným deset sekund před koncem vydařeným kopem Harrisona Butkera.

Krabice od kočárku, v níž se v roce 1957 našlo tělo čtyřletého hocha, na místě nálezu. Identitu zabitého hocha policisté dlouho neznali, a 65 let byl znám pouze jako Chlapec z krabice. Jmenoval se Joseph Augustus Zarelli, zjistili nyní policisté.

Policie rozplétá 65 let starou brutální vraždu. Už ví, kdo byl Chlapec z krabice

Američtí policisté výrazně pokročili ve vyšetřování jednoho z nejznámějších odložených případů ve Spojených státech. Před 65 lety kolemjdoucí našel v lese krabici s mrtvým chlapcem. S případem se nedařilo celé roky hnout, před několika dny ale detektivové konečně zjistili totožnost zabitého hocha. A jsou tak blíž i k dopadení pachatele.

Americký sériový vrah Henry Howard Holmes. Snímek byl zřejmě pořízen v době jeho zatčení.

První americký sériový vrah H. H. Holmes: Dům si přestavěl na smrtící labyrint

Odsouzen byl za jednu vraždu, přiznal se k sedmadvaceti. Ve skutečnosti ale mohl mít na svědomí další desítky až stovky obětí. Herman Webster Mudgett, známější pod jménem Henry Howard Holmes, byl prvním zdokumentovaným americkým sériovým vrahem. Zabíjel muže, ženy i děti. Vraždil je ve svém bytovém domě, který proměnil ve smrtící labyrint jako z hororu.

Sbor Campanella reprezentoval město Olomouc, Olomoucký kraj a Českou republiku v 9 státech USA na 10 koncertech.

Olomoucký pěvecký sbor Campanella reprezentoval svůj kraj na turné po USA

Ve dnech 22. června – 8. července 2022 absolvoval olomoucký pěvecký sbor Campanella koncertní turné v USA. Myšlenka uspořádat toto koncertní turné vznikla před 3 lety s cílem navázat na významné úspěchy Campanelly doma i v zahraničí, a také podpořit partnerství měst Olomouc a Owensboro.

Lindy Sue Biechlerovou útočník v jejím bytě sexuálně napadl a ubodal. Policisté měli několik podezřelých, u všech se nicméně prokázala jejich nevina. Vraha se podařilo dopadnout až letos, po více než 46 letech. Ilustrační foto.

Dívku před 46 lety ubodal. Vraha teď odhalil rodokmen, policii jméno šokovalo

Lindy Sue Biechlerové bylo teprve 19 let, když se jí útočník vtlačil do bytu ve městě Lancaster v americké Pensylvánii. Bylo před Vánoci roku 1975 a vrah mladou dívku v jejím vlastním domově znásilnil a brutálně ubodal. Na jejím těle našli celkem devatenáct bodných ran. Pachatel však dlouhé roky unikal spravedlnosti. Nyní, po více než 46 letech, je konečně za mřížemi.

Lidé kontrolují své věci po střelbě v průvodu v Highland Parku na předměstí Chicaga 4. července 2022

Střelba na předměstí Chicaga: Policie dopadla podezřelého z vraždy šesti lidí

Policisté v Highland Park na předměstí Chicaga vypátrali muže podezřelého, že zastřelil šest lidí při průvodu k pondělnímu Dni nezávislosti. Podle agentury AP to oznámil velitel místní policie. Muž je v zadržovací vazbě. Nejméně 25 lidí utrpělo zranění. Ve Filadelfii byli postřeleni dva policisté, kteří v centru města dohlíželi na bezpečnost lidí při koncertu a ohňostroji při příležitosti svátku 4. července.

Americká policie. Ilustrační foto.

Ve Filadelfii někdo střílel do davu. Na místě jsou tři mrtví a dvanáct raněných

Tři oběti na životě a dvanáct zraněných si v sobotu v noci vyžádala střelba několika jedinců do davu lidí v jedné z nejoblíbenějších zábavních čtvrtí v centru Filadelfie na severovýchodě Spojených států. Informovaly o tom dnes agentury s odvoláním na policii. Nikdo nebyl zatčen. Podle policie střelbě předcházela hádka.

Lukáš Dostál si splnil sen v podobě startu v NHL poté, co účinkoval na farmě v San Diegu.

TOP 5 gólů hokejových brankářů: Trefil se reprezentant Dostál i legenda Brodeur

/VIDEO/ Nestává se to příliš často, v hokejovém prostředí jde spíše o raritu. Ale když už se něco takového povede, je z toho bezpochyby světový hit. Brankářů, kteří se nebojí opustit své brankoviště a zkouší štěstí střelou přes celé hřiště směrem na odkrytou klec soupeře, každým rokem přibývá. Dojde k tomu i na mistrovství světa? Fortuna nabízí odvážným sázkařům kurz 300:1 na to, že Česku vstřelí gól brankář soupeře. 

Hasiči zasahují u požáru bytu v newyorské čtvrti Bronx, 9. ledna 2022

Nejhorší požár za 30 let. V New Yorku uhořelo 19 lidí, včetně devíti dětí

Při požáru v domě v newyorské čtvrti Bronx v neděli zemřelo 19 lidí včetně devíti dětí, uvedla agentura AP. Dalších zhruba šest desítek osob bylo zraněno, z toho 13 jich zůstává v nemocnici v kritickém stavu. Většina zraněných se silně nadýchala kouře, uvedl šéf hasičů Daniel Nigro, podle kterého oheň způsobil porouchaný přímotop. Požár zřejmě bude nejsmrtelnějším v New Yorku za více než tři desetiletí.

Pečené hrozny v křehkém koláči na krémovém sýru

Jak hrozen pohnul Zemí. Vyzkoušejte jeho chuť v koláči

Tímto titulkem jsem si dovolila upravit výrok řeckého učence Archiméda. Faktem ale je, že hroznové víno a nápoj z něj vyráběný určitě pohnuly naší civilizací – pro mě tím správným směrem. Přečtěte si o něm víc.

Nejnovější výzkumy odhalily další temnou stránku pandemie. Rekordně narostl počet vražd a domácího násilí.

Dopady pandemie: Rekordně narostl počet vražd a domácího násilí

Na první pohled vše vypadá jasně. Karantény, omezení pohybu a pobyty doma se promítly do poklesu zločinnosti. Pokud příležitost dělá zloděje, pak bylo v posledních dvou letech takových příležitostí určitě méně. Jenže celkový pokles kriminality je pouze tou zřejmější a optimističtější částí statistik. Nejnovější výzkumy odhalily další temnou stránku pandemie.

Uprostřed ve výskoku basketbalista Nickeil Alexander-Walker z New Orleans Pelicans, vlevo Andre Drummond z Philadelphie 76ers, vpravo jeho spoluhráč Furkan Korkmaz.

Krejčí si v NBA odbyl debut, Satoranský Pelicans k výhře nepomohl

Basketbalista Vít Krejčí má za sebou první start v NBA. Jednadvacetiletý reprezentant si v dresu Oklahomy při prohře 86:107 v Utahu připsal jeden doskok. Vítězství se na úvod nové sezony nedočkal ani Tomáš Satoranský z New Orleans, který si při porážce 97:117 s Philadelphií připsal za necelých devět minut po dvou doskocích i asistencích.

Kyrie Irving z Východu se snaží prosadit v Utkání hvězd NBA.

Nejsi očkovaný? Nehraješ. Basketbalová superhvězda trucuje, prý raději skončí

Tým Brooklynu, jeden z favoritů NBA, hned ze začátku sezony řeší nevídaný problém. Klub posílený o velká basketbalová jména nebude moct pro domácí zápasy zapsat na soupisku ústřední hvězdu Kyrieho Irvinga. Proč? Skvělý rozehrávač tvrdě bojkotuje očkování proti covidu, a i přes přísné ligové regule nehodlá na situaci nic změnit. 

Natalie Kucowská  (na snímku vepředu) je jednou ze zámořských posil Králova Pole.

Trumf KP? Američanka draftovaná do WNBA miluje sladkosti a chválí Brno

Těžká skupina číhá na basketbalistky Králova Pole v EuroCupu. Pouť prestižním mezinárodním pohárem zahájí brněnský celek středečním domácím duelem s francouzským Tarbesem, který startuje v hale ve Vodově ulici v šest hodin večer. Jednou z opor týmu z Králova Pole může být dvaadvacetiletá americká pivotka Natalie Kucowská, jedna z mála zámořských posil brněnského celku pro tuto sezonu.

Redaktor Benešovského deníku Zdeněk Kellner.

KOMENTÁŘ: Dluhy se mají platit, ale všichni na to nemají odvahu

Sliby se mají plnit o vánocích a dluhy se mají platit kdykoliv. Tohle pravidlo ale nectí všichni. Kdyby ano, hned by na světě bylo líp. Američané, jakkoliv dělají chyby jako všichni lidé, ale přece jen v něčem mohou jít světu příkladem. Mají zákon, že památky ukradené během druhé světové války se musí vrátit na původní místo. A tak se teď i v případě konopišťského artefaktu stalo.

Redaktor Benešovského deníku Zdeněk Kellner.

KOMENTÁŘ: Dluhy se mají platit, ale všichni na to nemají odvahu

Sliby se mají plnit o vánocích a dluhy se mají platit kdykoliv. Tohle pravidlo ale nectí všichni. Kdyby ano, hned by na světě bylo líp. Američané, jakkoliv dělají chyby jako všichni lidé, ale přece jen v něčem mohou jít světu příkladem. Mají zákon, že památky ukradené během druhé světové války se musí vrátit na původní místo. A tak se teď i v případě konopišťského artefaktu stalo.

Detail vzácného renesanční štítu ukradeného nacisty v roce 1943 ze státního zámku Konopiště.

Na zámek Konopiště se z USA vrátí vzácný štít. Ukradli jej nacisté

/FOTOGALERIE/ Do státního zámku Konopiště se už v pondělí 20. září vrátí vzácný renesanční štít, který tam ukradli nacisté v roce 1943. „Štít bude nejprve představen při tiskové konferenci na Konopišti novinářům a od úterý by ho mohli vidět i návštěvníci zámku,“ potvrdila Šárka Bednářová, vedoucí odboru komunikace a prezentace Národního památkového ústavu.

Detail vzácného renesanční štítu ukradeného nacisty v roce 1943 ze státního zámku Konopiště.

Na zámek Konopiště se ze Spojených států amerických vrátí štít ukradený nacisty

/FOTOGALERIE/ Do státního zámku Konopiště se už v pondělí 20. září vrátí vzácný renesanční štít, který tam ukradli nacisté v roce 1943. „Štít bude nejprve představen při tiskové konferenci na Konopišti novinářům a od úterý by ho mohli vidět i návštěvníci zámku,“ potvrdila Šárka Bednářová, vedoucí odboru komunikace a prezentace Národního památkového ústavu.

Renate Reinsve vyhrála za výkon v Trierově filmu Zlatou palmu

Nejhorší na světě. Láme mužům srdce

Svým veselím a bezprostředností vyvracel během rozhovoru teorii o zasmušilých Seveřanech. Joachim Trier, jeden z nejvýraznějších norských filmařů, předvádí ukázkovou cestu nahoru. Zkraje kariéry zazářil svými krátkými filmy, poté začal dobýval prestižní festivaly celovečerní tvorbou. Do Cannes přivezl před deseti lety snímek do sekce Určitý pohled, letos mu na stejném místě tleskali už v hlavní soutěži. Jeho novinka Nejhorší člověk na světě vyhrála Zlatou palmu za nejlepší herečku a dobrou zprávou je, že ji uvidíme na podzim i u nás.

Český hokejista Jakub Voráček.

Když měl céčko Voráček. V Praze chyběly k medaili góly, v Bratislavě štěstí

/SERIÁL DENÍKU/ Pocta a sen. Tak reagoval hokejový útočník Jakub Voráček, když ho trenér Vladimír Růžička jmenoval kapitánem na domácím MS 2015 v Praze a Ostravě. Ryšavý křídelník z Philadelphie nosil céčko také na turnajích v letech 2017 a 2019, medaile se ale ani jednou nedočkal. V Praze i před dvěma lety v Bratislavě dovedl reprezentaci „jen“ ke čtvrtému místu.