Kreativ

ŠTÍTEK: Filadelfie

Americký prezident Donald Trump na ceremonii ke Dni veteránů na národním hřbitově v Arlingtonu nedaleko Washingtonu

Trump se poprvé od vyhlášení výsledků ukázal na veřejnosti. Oslavil Den veteránů

Americký prezident Donald Trump dnes při příležitosti oslav Dne veteránů navštívil hrob neznámého vojína na národním hřbitově v Arlingtonu nedaleko Washingtonu. Ukázal se tak na veřejnosti poprvé od soboty, kdy americká média došla na základě projekcí k závěru, že prohrál v prezidentských volbách s demokratem Joem Bidenem. Ten dnes položil věnec u památníků Korejské války ve Filadelfii, napsala agentura AP.

Donald Trump

Volby v USA: Trump i nadále jitří vybičované emoce. Udělí si nakonec milost?

Nový nájemník se do Bílého domu nastěhuje za více než 90 dní. Do té doby je stále prezidentem USA Donald Trump. Jeho chování by nyní podle předpokladů měl ovlivňovat jediný faktor: Jak se na něj bude jednou vzpomínat. Jenže on málokdy jednal podle očekávání. Otázka tedy zní: Co by ještě měl a už určitě neměl dělat?

Příznivci Trumpa a Bidena ve Filadelfii - Policisté odděluje ve Filadelfii v Pennsylvánii skupiny příznivců amerického prezidenta Donalda Trumpa (vpravo) a demokratického kandidáta Joea Bidena během protestu u budovy, v níž se sčítají volební hlasy, 6. li

Vyhráli jsme, skandují ozbrojení příznivci Trumpa. Úředníci se bojí o bezpečí

Někteří už začínali slavit v ulicích, jiní protestovali u center na sčítání hlasů, zatímco další zkrátka čekali na ohlášení vítěze. Při pokračování nezvykle dlouhého čekání na jméno nového prezidenta Američané dávali najevo různé emoce, uvedla světová média. Opět byly hlášeny manifestace z několika měst včetně Filadelfie, Detroitu a Phoenixu.

Násilné nepokoje trvají ve Filadelfii již čtvrtý den.

Rabování ve Filadelfii může pomoct Trumpovi vyhrát v Pensylvánii

Policie v USA řeší další problém se zabitím při zatýkání. Po zastřelení 27letého černocha Waltera Wallace, který neuposlechl výzev a neodhodil nůž, který držel v ruce, se v ulicích Filadelfie přes den demonstruje a v noci rabuje. Násilné nepokoje trvají ve městě již čtvrtý den. A rozhodně je neuklidnila informace, že zabitý muž trpěl psychicky bipolární poruchou.

Antonio Banderas

Fešácký vzhled i typický temperament. Antonio Banderas slaví 60. narozeniny

Patří k umělcům, kteří okamžitě zaujmou svým fešáckým zjevem a temperamentem. Na kontě má pěknou řádku filmů, díky nimž se stal jedním z nejpopulárnějších herců současnosti. Rodák ze španělské Malagy Antonio Banderas dnes oslaví šedesáté narozeniny. Při této příležitosti na facebooku uvedl, že byl pozitivně testován na koronavirus, nemoc covid-19 má však u něj lehký průběh. 

Záplavy po bouři v North Myrtle Beach

Hurikán Isaias dorazil k východnímu pobřeží USA. Míří na Washington a New York

Hurikán Isaias, který v noci na dnešek dorazil na východní pobřeží USA ve státě Severní Karolína, opět zeslábl na tropickou bouři. Uvedlo to dnes americké Národní středisko pro hurikány (NHC), podle něhož může vzdušná masa přes očekávaný další úbytek intenzity ohrozit severovýchod země. Bouři, která vyvolává tornáda a záplavové deště, dál provází silný vítr o rychlosti až 110 kilometrů za hodinu.

Protesty proti policejní brutalitě

Protesty v USA si vyžádaly desítky zraněných. Policie zatkla přes 1400 lidí

/FOTOGALERIE/ Přes 1400 lidí bylo od čtvrtka zadrženo a desítky dalších utrpěly zranění při pokračujících demonstracích, které po celých Spojených státech vypukly v reakci na úmrtí černocha George Floyda při pondělním zatýkání policií v Minneapolisu. Los Angeles, Philadelphie, Atlanta, Denver či Seattle se v sobotu zařadily mezi více než desítku velkých měst, která v obavách z neklidné noci vyhlásila noční zákaz vycházení. V Minneapolisu platil zákaz již předchozí noc, protestující ho ale porušovali a totéž se děje v noci na dnešek. Tentokrát proti nim policie nasadila slzný plyn. Informovala o tom dnes agentura AP.

Dobová popiska: Hlavní pořadatel turnaje Dušan Lampart svírá v ruce poháry určené pro nejlepšího střelce a vítězné družstvo.

RETRO – Zvítězil Prázdný kríž

Jste věřící? I kdyby ne, tak věřte alespoň tomu, že i věřící dokáží nazout sálovky a předvádět kvalitní fotbalové zápolení. Je libo důkaz? Tak si pojďte si s námi zavzpomínat, co psal Tachovský deník před dvěma dekádami na okresní sportovní straně.

Kateřina Englichová (harfa) a Vilém Veverka (hoboj). Plakát ke koncertu v Mramorovém sále zámku ve Vsetíně 18. března 2020.

Kateřina Englichová a Vilém Veverka zahrají v Mramorovém sále

Závěr letošní sezony Cyklu komorních koncertů na vsetínském zámku bude 18. března patřit vynikajícím instrumentalistům Kateřině Englichové (harfa) a Vilému Veverkovi (hoboj). S programem Impressions vystoupí zámeckém Mramorovém sále od 18.30 hodin.  

Utkání 18. kola první fotbalové ligy: FC Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905, 8. prosince 2018 v Ostravě. Na snímku (zleva) Jan Vodháněl a Jánoš Adam.

Vodhánělova sláva roste. Zakotví brzy ve vytoužené cizině?

V dubnu mu bude teprve 23 let, ale životem je otrkaný více než spousta mnohem starších fotbalistů. A momentálně je u fanoušků Bohemians hvězdou číslo 1. Stačilo k tomu relativně málo. Nastoupit v neděli na závěrečnou dvacetiminutovku do derby se Slavií a po pár vteřinách pobytu na trávníku vstřelit jediný, a tedy rozhodující gól utkání.  

Z akcí v GVUO. Ilustrační foto. Výstava.

Rant&Bushwae: Pohyby-zvuky-prostory

Koncert se uskuteční v rámci cyklu Pohyby, zvuky, prostory představujícího mezinárodní a českou experimentální hudbu, které pro GVUO pořádá Bludný kámen.

Jakub Karvánek

Jako slavný filmový Rocky. Jakub Karvánek plánuje dobýt Ameriku boxem

/ROZHOVOR/ Devatenáctiletý Jakub Karvánek z Droužkovic má už v tak mladém věku za sebou více než sto dvacet boxerských zápasů a celou řadu úspěchů. Sám o sobě říká, že nikdy nepatřil k těm nejtalentovanějším a všechno má vydřené, po osmi letech boxování se teď chystá na profesionální kariéru ve Spojených státech. Trénovat bude v tělocvičně mistra světa.

Z basketbalového utkání Ligy mistrů Nymburk - Mornar Bar (91:74)

Nymburk je po páté výhře v Lize mistrů druhý. Zazářil Hruban

/FOTOGALERIE/ Páté vítězství ze šesti utkání. Basketbalisté Nymburka zvládli v Lize mistrů třetí domácí střetnutí z dosavadních čtyř a porazili černohorský Mornar Bar 91:74. V tabulce skupiny C si tak drží druhou příčku za vedoucím Tenerife. Nejlepším střelcem Středočechů byl s 28 body Vojtěch Hruban, za hosty nastřílel 17 bodů bývalý hráč NBA z Philadelphie Jacob Pullen.

Pavlína Wolfová

Život Pavlíny Wolfové se sportem: Hvězdy na vlastní oči

Vidět sportovní hvězdy je zážitek. Já měla nedávno možnost mluvit  s Ester Ledeckou a Jaromírem Jágrem. Přiznávám, že jsem z toho byla paf. Vyprávěli o svých hrdinech. Překvapivě nepadala velká jména ani výjimečné činy. Ester dlouze mluvila o lidech, kteří jí upravují lyže, Jaromír o nenahraditelném brusiči bruslí. Bylo to dojemné a bylo to fér. 

Lavička Václava Havla. Ilustrační foto

Na Lavičku Václava Havla má iniciativa získat 300 tisíc díky sbírce

Celkem je ve světě prozatím instalováno 27 stejných symbolických míst Washington, Barcelona, Philadelphie, Benátky, Tel Aviv, Praha, České Budějovice, Hradec Králové, Plzeň, Karlovy Vary, Olomouc a další. Řeč je o Lavičce Václava Havla, která by měla vzniknout i ve Zlíně na náměstí Práce.  

Česká republika - Lotyšsko.Lauris Darzinš střílí druhou branku Lotyšska za záda Patrika Bartošáka z ČR

Neakceptovatelné, musíme hrát šedesát minut, rozčílil se Gudas

Jako varování do dalšího průběhu turnaje bere obránce Radko Gudas první třetinu duelu s Lotyšskem na mistrovství světa v Bratislavě. Čeští hokejisté ji prohráli 0:2, ale čtyřmi góly ve druhém dějství strhli vývoj na svou stranu a nakonec vyhráli 6:3. Nepřipustili tak zaváhání s Lotyši, s kterými dosud nikdy v historii neprohráli.

Radomíra Gudasová

Hokej byl u nás vždy na prvním místě, říká maminka reprezentanta Radko Gudase

/ROZHOVOR/ Syn Radomíry Gudasové je jedním z pilířů našeho národního týmu na letošním mistrovství světa v hokeji. Na dresu má číslo 3 a jmenuje se Radko Gudas. Jeho maminka prozradila, co předcházelo tomu, než se z jejího syna stal reprezentant, jaké to je mít vnoučata v Americe a v čem našla smysl života po rozvodu s bývalým hokejistou Leem Gudasem.

Michael Frolík v dresu českého národního týmu

Snad nás podpoří i Slováci, když zrovna nepůjde o derby, doufá Frolík

Několik desítek slovenských fanoušků i lovců autogramů a několik televizních štábů přivítalo v úterý odpoledne při příjezdu vlaku z Prahy do Bratislavy výpravu s českými hokejisty. Útočník Michael Frolík věří, že vedle očekávané velké podpory diváků dojíždějících z Čech by mohlo povzbuzovat jeho tým během mistrovství světa i domácí slovenské publikum.

Český hokejový reprezentant Jakub Voráček.

Voráček a Gudas už jsou s hokejovou reprezentací, chyběl Gulaš

Hokejová reprezentace se sešla v Nitře na startu pátého týdne přípravy na květnové mistrovství světa na Slovensku. S týmem už jsou i hvězdné posily útočník Jakub Voráček a obránce Radko Gudas z Philadelphie. Trenér Miloš Říha starší dnes naopak ještě neměl k dispozici plzeňského útočníka Milana Gulaše, který se připojí později.

Hokejový tým České republiky sehrál ve středu přípravné utkání na znojemském zimním stadionu proti Rakousku.

Nervy proti Rakousku. Říha pak měnil reprezentační kádr

Ještě nikdy se nestalo, že by česká hokejová reprezentace prohrála s Rakouskem. O víkendu ale nebyl daleko nečekaný kolaps. Výběr trenéra Miloše Říhy se v sobotním duelu v Linci trápil a domácí celek porazil až 5:4 po nájezdech. Jistě, příprava na světový šampionát sotva začala a kádr bude postupně doplňován, i tak to ale není moc lichotivý výsledek. Vázla hlavně koncovka. Tento týden čekají národní tým dva přípravné zápasy s Německem. 

Hotdog

Kam na dobré hotdogy? Praha vyhlášenými podniky s touto specialitou překypuje

U nás jej známe jako párek v rohlíku, ten se ale od toho amerického v mnohém liší. Pravé hotdogy mají spoustu variant, mnoho chutí a kombinací. Nenajdete v nich jen kečup či hořčici, ale i další druhy omáček, sýry nebo zeleninu. Vychutnat si tento skvělý pokrm původem pocházející z Ameriky je i v Praze, samém srdci Evropy, velice snadné. 

Skeletonistka Anna Fernstädtová.

Komplikace v Lake Placid. Pořád se něco ruší, mrzí skeletonistku Fernstädtovou

/ROZHOVOR/ Výsledkově jí letošní ročník vychází, přesto není skeletonistka Anna Ferstädtová spokojená stoprocentně. Není divu: po odložení "domácího" mistrovství Evropy v Königssee pořadatelé museli kvůli počasí měnit rovněž program závodů Interkontinentálního poháru v americkém Park City. "I teď v Lake Placid je situace podobná," vypráví česká reprezentantka.

Ilustrační foto

Zmizely trámy i lešení

Skuteč – Policisté ve Skutči se zabývají krádeží, ke které došlo v období od 24. prosince do 27. prosince.

Krásným opičkám langur duk se narodilo v krátkém čase druhé mládě.

V chlebské zoo se narodila druhá krásná opička

Chleby – V místní zoo se před několika dny narodilo v pořadí již druhé mládě mimořádně vzácného druhu opice langur duk. Matkou druhého chlebského mláděte se stala šestiletá samice Ding. S největší pravděpodobností se opět jedná o samečka. „Ve skupině vládne klid, mládě je stále se svojí matkou, která, přestože je provodička, o svého potomka vzorně pečuje. Svoje okolí začínají mladí languři prozkoumávat přibližně ve dvou týdnech života,“ uvedla Karolina Dufková z chlebské zoo.

Tom Hanks ve filmu Most špionů.

Tom Hanks napsal knihu. Již v září vyjde česky

/VIDEO/ V polovině září vydá nakladatelství Domino literární debut Toma Hankse, držitele dvou Oscarů a jednoho z nejoblíbenějších herců současnosti. Obsahuje sedmnáct povídek, v nichž autor sedmnáctkrát dokazuje, že jeho spisovatelský talent se vyrovná tomu hereckému.

Renesanční štít, který byl odvezen ze zámku Konopiště

Americké muzeum vrátí Česku vzácný štít z Konopiště, který ukradli nacisté

Renesanční štít, který nacisté během druhé světové války odcizili ze sbírek zámku Konopiště, se po desítkách let vrátí do České republiky. Na svém webu o tom informoval švýcarský židovský týdeník tachles, podle kterého rozhodl po dlouhém ověřování původu památky o jejím navrácení současný majitel - muzeum v americké Filadelfii.  

Cestující na pražském letišti

Češi létají více než loni. Počet cestujících stoupl o deset procent

Letiště Václava Havla Praha odbavilo v prvním pololetí roku 2018 celkem 7,46 milionu cestujících, což znamená desetiprocentní nárůst oproti stejnému období loňského roku. Nejoblíbenější destinací českých turistů je Velká Británie, největší nárůst zaznamenaly lety do španělské Barcelony. Letiště o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

V zoologické zahradě Chleby na Nymbursku přišlo na svět mládě opice langur duk, nejvzácnějšího zvířete, které se v současné době nachází v Česku.

Rarita! Langury duk mají mládě

Chleby /VIDEO/ – V zoologické zahradě Chleby na Nymbursku přišlo na svět mládě opice langur duk, nejvzácnějšího zvířete, které se v současné době nachází v Česku.

Vůz amerického FBI. Ilustrační foto.

FBI zmařila další teroristický útok. Atentátník jej plánoval na Den nezávislosti

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zmařil teroristický útok, který připravoval Demetrius Pitts známý také jako Abdur Raheem Rahfeeq sympatizující s teroristickou organizací Al-Káida. Útok byl naplánován na oslavy Dne nezávislosti 4. července v Clevelandu. S odkazem na vysoce postaveného agenta o tom informovala agentura Reuters.

Hvězdy hrály pro Nikolku - Knovíz 16.6.2018. Jakub Voráček

Voráček: Mám na sebe vysoké nároky, ty bych nesplnil

Knovíz – Po hřišti zase létal a bylo celkem jedno, že nebylo ledové, ale travnaté. Prostě Jakub Voráček jak ho všichni fanoušci znají. Jeden z nejlepších českých hokejistů si zahrál tradiční charitativní turnaj v Knovízi poblíž rodného Kladna za tým hokejových hvězd. Na podporu Nikolky Ježkové, jejíž táta právě v Knovízi před devíti roky skonal přímo při fotbalovém utkání, se vybralo tentokrát přes osmdesát tisíc korun a to dělá Voráčkovi dobře. Sám drží jako ambasador nadace Kluk Puk patronát nad podobnou akcí, která se chystá za týden do moravského Mikulova. Tak se bude vybírat na boj z roztroušenou sklerózou.

Starbucks, ilustrační foto

Starbucks zavřel ve Státech na čtyři hodiny pobočky kvůli školení proti rasismu

Kávový řetězec Starbucks uzavřel v úterý ve Spojených státech víc než osm tisíc svých provozoven, aby v nich provedl zaměstnanecké školení o rasové předpojatosti. Školení se týká celkem 175 tisíc zaměstnanců. Vedlo k němu to, že dne 12. dubna byli v jedné provozovně Starbucks ve Philadelphii zatčeni dva černoši. Případ okamžitě vyvolal černošské demonstrace po celých USA.

Česko - Rakousko, Tomáš Hyka slaví vedoucí branku.

Raffl trápil české beky. Výhru nad Rakouskem nakonec zařídil Hyka

I sto let po odchodu z monarchie dál platí, že Češi hrají lepší hokej než Rakušané. V posledním zápase skupiny oběma týmům o mnoho nešlo, spíše o čest, přesto se hrál mnohem lepší zápas než ty předešlé dva. Češi nakonec snaživého protivníka zdolali díky lepšímu startu těsně 4:3.

Martin Hosták

Hostákovi se po komentování nestýská. Mám práce dost, přiznal šéf Zlína

Ještě vloni v tuto dobu by z pozice experta České televize hodnotil výkony jednotlivých týmů. Ve studiu maloval jednotlivé herní situace a své libůstky v elektronické tužce. Nyní však Martin Hosták sleduje světový šampionát mimo záře televizních kamer. Po sedmnácti letech opustil pozici spolukomentátora a ujal se role generálního manažera ve Zlíně.

.

Nemanja Kuzmanovič končí v Opavě

/1. apríl/ Fotbalová Opava je v šoku! Její nejlepší střelec a zároveň lídr mezi kanonýry Nemanja Kuzmanovič dává Městským sadům sbohem.

Lukáš Krajíček

Lukáš Krajíček: Být součástí olympiády byl vrchol mé kariéry

/ROZHOVOR/ Má stříbrnou a dvě bronzové medaile z mistrovství světa, zahrál si v dresu Philadelphie finále Stanley Cupu, v Třinci vybojoval extraligový titul. Všechno ohromně cenné, ovšem před čtyřmi lety si Lukáš Krajíček splnil ten největší sen, startoval na olympijských hrách.