Kreativ

ŠTÍTEK: Frankfurt nad Mohanem

Miroslav Brož se vrací do Oktagonu, v prvním zápase vyzve Roberta Pukače.

Končím na svém vrcholu, říká Brož. Bude zápas s Eckerlinem jeho poslední?

V profesionálním MMA má za sebou více než dvacítku zápasů, jeho kariéra se ale rychle blíží ke konci. „Mám to dané zdravotně. Tělo jasně říká, že už to nejde,“ vysvětluje v rozhovoru pro Deník pětatřicetiletý Miroslav Brož. O první květnové sobotě se ve Frankfurtu utká na turnaji Oktagonu s domácím miláčkem Christianem Eckerlinem a na případnou domácí rozlučku si počká minimálně rok. „Jestli se rozloučím, bude to fajn, ale taky nemusím,“ říká někdejší hokejová naděje, která se nyní věnuje přípravě mladých gólmanů.

Patrik Kincl porazil v odevetě Karlose Vémolu na body.

Kincl zůstává v Oktagonu. Na nabitém turnaji v Edenu se utká o titul s Peňázem

Dlouho fanoušci bojových sportů s napětím sledovali, jak se šampion Oktagonu ve střední váze Patrik Kincl rozhodne o své budoucnosti. Po víkendu je jasno. Vyhlášený český MMA zápasník zůstává v organizaci Oktagon, přestože o něj byl velký zájem i z polského KSW, a fanouškům se znovu představí už 8. června na velkolepém turnaji ve fotbalovém Edenu. Tam bude obhajovat titul proti rozjetému Matěji Peňázovi.

Český zápasník Andrej Kalašnik se na turnaji v Birminghamu blýskl nádherným knokautem.

Brutální večer Oktagonu. Kalašnik trefil v Birminghamu KO, další Češi ale padli

Třetí zastávka Oktagonu na Britských ostrovech se nesla ve znamení několika zajímavých soubojů, v nichž se ukázala i trojice českých zápasníků. V birminghamské Resort World Areně zaválel především Andrej Kalašnik, který se blýskl špičkovým knokautem už za necelou minutu. Jeho krajané Daniel Škvor s Jakubem Dohnalem však na vítězství nedosáhli a shodně padli ve 2. kole. Vrchol 56. turnaje patřil titulové bitvě v muší váze, z níž si pás šampiona odnesl domácí Sam Creasey.

Daniel "Dedee" Škvor, jeden z českých zápasníků na kartě 56. turnaje Oktagonu v anglickém Birminghamu.

Trable s váhou i vodou na hotelu. Oktagon čeká další tvrdá zkouška v Británii

Po Manchesteru a Newcastlu přichází v pořadí třetí zastávka na Britských ostrovech, kde v sobotu zakotví domácí organizace Oktagon MMA. Tentokrát se galavečer bojových sportů představí v Birminghamu, druhém největším městě ve Velké Británii. Zápasovou kartu turnaje s číslem 56 obohatí rovněž tři čeští zástupci Jakub Dohnal, Andrej Kalašník a Daniel Škvor. Vrcholem večera pak bude titulový souboj o nového krále muší váhy.

Studenti SOŠPO zažili nezapomenutelnou poznávací exkurzi po Evropě. Foto: Jaromír Tomčík

Studenti SOŠPO zažili nezapomenutelnou poznávací exkurzi po Evropě

Skupina 40 studentů a 4 pedagogů ze Střední odborné školy podnikání a obchodu se nedávno vrátila z fascinujícího putování po evropských metropolích, které zahrnovalo návštěvy Štrasburku, Lucemburku, Bruselu, Maastrichtu, Mohuče a Frankfurtu nad Mohanem. Tato šestidenní cesta na počátku března byla nejenom příležitostí k objevování nových kultur a historie, ale také k posílení vzdělávacích dovedností o Evropské unii.

Václav Johanus v ateliéru.

Za Václavem Johanusem. Jeho obrázky nám nikdo nesmaže

Se známým kreslířem Václavem Johanusem se už nebudeme potkávat na budějovickém náměstí, kam zacházel do kavárny. V pátek 23. února zemřel v nedožitých 77 letech a v pondělí 4. března jsme se s ním rozloučili. Na zdejším světě zanechal pestrou stopu v galeriích, na výstavách, v tisku, ve sbírkách - a ve vzpomínkách…

První testovací kilometry jsem s oběma vozy najel v německém Porýní

Cizelování zlepšilo i motory: První svezení s inovovanými Škodami Scala a Kamiq

Je poměrně pravděpodobné, že modernizace, kterou právě prodělávají menší škodovácké modely Scala a Kamiq, nebude v jejich historii jedinou. Možná proto jsou zatím třeba vizuální změny nepříliš výrazné. Ovšem potěšen jsem byl změnami, které konstruktéři udělali na pohonných jednotkách. Zejména litrovém tříválci.

Gennaro, Detesk.

Jablonecké muzeum představuje současné designové sklo na veletrhu v Německu

Výběr z hlavní výstavy Mezinárodního trienále skla a bižuterie JABLONEC 2023 se ve dnech 26. – 30. ledna letošního roku představí na největším veletrhu spotřebního zboží na světě v německém Frankfurtu nad Mohanem. K vidění zde budou skleněné výrobky 34 českých a zahraničních firem, studií a značek.

Na německých dálnicích kvůli sněhu a náledí uvízly stovky aut.

Kvůli náledí uvízly v noci na německých dálnicích stovky aut. Ruší se i lety

Kvůli sněhu a náledí uvízly v noci na čtvrtek na některých německých dálnicích stovky aut. Informuje o tom agentura DPA, podle níž uvězněné cestující na některých místech záchranáři zásobovali dekami a teplými nápoji. Na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem zrušili přes 300 ze zhruba tisícovky plánovaných letů, omezení se týká i spojů s Prahou. Znovu se očekává sněžení, v některých německých regionech budou zavřené školy.

Zemřel král teleshoppingu Horst Fuchs

Dokázal prodat cokoliv. Horst Fuchs se nebál jít až do extrému, zapálil i auto

Byl pověstný tím, že dokáže prodat cokoliv. Teleshoppingový král Horst Fuchs letos v létě zemřel ve věku 77 let, jeho rodina o tom informovala tento týden. Největší slávu Fuchs získal v 90. letech minulého století a následné dekádě. Díky svým reklamním spotům, kde prodávané výrobky netradičně testoval - ať už šlo o nože, kráječe na zeleninu nebo přípravky na auta - se stal jednou z ikonických postav televizního vysílání. Připomeňte si jeho nejznámější spoty.

V červenci zemřel německý teleshoppingový král Horst Fuchs.

Zemřel král teleshoppingu Horst Fuchs. Rodina to tajila půl roku

Letos v červenci zemřel německý televizní moderátor Horst Fuchs. Teleshoppingovému králi, kterého si díky jeho ikonickým prodejním pořadům v televizi oblíbili i čeští diváci, bylo 77 let. O jeho úmrtí informovala rodina média teprve tento týden. Okolnosti smrti nejsou známy.

Basketbalisté Nymburka při čekání na letišti

Trable před pohárovým startem. Po noci na cestě Nymburští rušili trénink

Pořádné komplikace na cestě, zrušený dopolední trénink. Basketbalisté Nymburka cestovali do španělské Zaragozy jednou tak déle než do dalekého Ázerbajdžánu. Na hotel v Zaragoze se dostali až v ranních hodinách a nyní musí sbírat síly na večerní zápas FIBA Europe cupu, který startuje ve 20 hodin.

Madridské letiště Barajas, kam směřoval let Avianca 011 v listopadu 1983. Do cílové destinace nedoletěl, zřítil se 12 kilometrů od letiště

Náraz, bolest, plameny. Letadlo skončilo na kusy, ze svědectví přeživších mrazí

Před 40 lety se odehrála nejtragičtější letecká nehoda na území pevninského Španělska. Při havárii letu 011 společnosti Avianca u Madridu zemřelo 181 lidí. Vyšetřování zjistilo, že šlo o chybu pilota. Stroj náraz rozmetal na kusy, přesto 11 cestujících jako zázrakem přežilo. A později poskytli děsivá svědectví.

Německá hvězda a ikona Oktagonu Christian Eckerlin.

Oktagon v Kolíně? Fanoušky láká zápas domácího pracháče s hvězdičkou OnlyFans

Už tuto sobotu zamíří Oktagon MMA do německého Kolína nad Rýnem, kde se odehraje v pořadí již 49. galavečer úspěšné československé organizace. Tentokrát navíc s nálepkou rekordního turnaje na tamějších tribunách. Nabitá karta opět láká na množství zajímavých zápasů, největší pozornost fanoušků bojových sportů si však získalo střetnutí dvou nebezpečných ranařů, jejichž odlišné životní příběhy rozhodně stojí za zmínku.

Demonstrace na podporu Palestiny v Berlíně se zvrhla v násilnosti

Propalestinský dav v Berlíně zapaloval auta. Policie zadržela desítky lidí

Noční propalestinské shromáždění v Berlíně opět doprovázely násilnosti, dav zapálil několik aut, útočil na policii a skandoval antisemitská hesla. Policie na síti X uvedla, že zraněno bylo několik policistů a také kolemjdoucích. Vyhrocené propalestinské demonstrace prožil Berlín už v noci na středu, kdy dvojice neznámých útočníků hodila zápalné lahve na židovské komunitní středisko se synagogou.

Ilustrační foto.

Od sousedů: Nejteplejší září historie?

Klimatolog Alexander Orlik z Geosphere říká, že prožili nejteplejší září za 257 let měření: „V rakouských nížinách bylo o 3,2 stupně víc než v průměru období 1991-2020, na horách o 4,2.“

Závod Běchovice-Praha ovládli favorité, spokojeni však byli všichni, kdo tradiční desítku na silnici zvládli.

Zajíc si doběhl pro vítězný hattrick. Hrochová vyhrála Běchovice poprvé

/FOTOGALERIE/ 127. ročník závodu Běchovice-Praha skončil podle očekávání. České tituly v silničním běhu na 10 km jsou v držení Martina Zajíce a Terezy Hrochové. Absolutními vítězi se stali Keňané, kteří se do Běchovic jako hosté vrátili po sedmi letech. Nejrychlejší byli Kennedy Kaptila (28:48) a Glorius Jepkiruiová, která vytvořila nový traťový rekord (32:41).

Srbský bojovník Bojan Veličkovič suverénně ovládl odvetu s Davidem Kozmou

Srbsku roste další král. S Djokerem mě ale nesrovnávejte, říká přemožitel Kozmy

Na dlouho očekávanou odvetu s českým zápasníkem Davidem Kozmou se připravil naprosto dokonale. Svého soupeře dokázal uštvat už v průběhu úvodního kola, čímž si zároveň od promotérů organizace Oktagon MMA vysloužil cenu za nejlepší výkon večera ve frankfurtské Festhalle. A srbského fightera Bojana Veličkoviče tak v prosinci čeká naprosto zasloužené finále milionového projektu Tipsport Gamechanger.

Bojan Veličkovič zvládl odvetu s Davidem Kozmou lépe a postoupil do finále projektu Tipsport Gamechanger

Milionový sen se rozplynul. Kozma ve Frankfurtu nestačil na Srba Veličkoviče

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Český MMA zápasník David Kozma nezvládl semifinálový duel v rámci milionového projektu Tipsport Gamechanger, když před německými tribunami ve Frankfurtu podlehl srbské legendě Bojanu Veličkovičovi. Ten se tak v přímém souboji o lukrativní odměnu utká se zkušeným Řekem Andreasem Michailidisem, jenž pro změnu v prvním kole knockoutoval Dána Louise Glismanna. Samotný galavečer Oktagonu s pořadovým číslem 46 nabídl rovněž ženský titulový zápas, který díky gilotině ve třetím kole ovládla domácí Katharina Dalisdaová.

V pořadí již 46. turnaj organizace Oktagon MMA obstará německý Frankfurt nad Mohanem.

Oktagon dorazil do Frankfurtu. S fanoušky Kozmy i smekajícím německým publikem

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Sobotní večer v německém Frankfurtu patří fanouškům bojových sportů, kteří budou s napětím sledovat již 46. turnaj úspěšné organizace Oktagon MMA. Místní svatostánek Festhalle, jež se už potřetí za sebou zaplní do posledního místa, tentokrát nabídne ženský titulový zápas, řadu nadějných domácích fighterů a zejména semifinálové rozuzlení milionového projektu Tipsport Gamechanger. Včetně českého zápasníka Davida Kozmy.

Turnaj Oktagon 29 v Brně s hlavním zápasem David Kozma - Bojan Veličkovič.

Bitva o finále i milionový sen. V zápase dokážu jít více za hranu, tvrdí Kozma

Ostře sledovaná odveta dvou veleúspěšných zápasníků je konečně tady. Už v sobotu večer uvidí německá metropole Frankfurt nad Mohanem 46. turnaj organizace OKTAGON MMA a s ním i semifinálový souboj v rámci milionového projektu Tipsport Gamechanger, který obstarají David „Pink Panther“ Kozma se srbskou legendou Bojanem Veličkovičem. A poslední týden přípravy v táborech obou soupeřů jasně naznačil, že jejich druhé setkání v kleci bude stát rozhodně za to.

Český zápasník MMA David Kozma, přezdívaný rovněž Růžový panter

Kozmův velký den se blíží. Odveta? Teď to bude sakra něco jiného, varuje Kincl

Do ostře sledovaného semifinále Tipsport Gamechangeru v německém Frankfurtu nad Mohanem zbývá poslední týden. Česká MMA scéna zde bude s obrovským napětím sledovat vystoupení své ikony Davida „Pink Panthera“ Kozmy, který si to o postup do vytouženého finále rozdá se srbskou legendou Bojanem Veličkovičem. Tito dva borci se spolu v kleci utkají již podruhé v kariéře, tentokrát však s malinko odlišnou motivací.

Otevření nové výrobní haly výrobce pečicích mís Remoska, 7. září 2023, Kopřivnice

Remoska přesídlila z Frenštátu do Kopřivnice. Výroba bude modernější

Novou halu s moderním zařízením otevřeli ve čtvrtek 7. září odpoledne v Kopřivnici zástupci společnosti Remoska, města Kopřivnice a ministerstva průmyslu a obchodu. Ve městě automobilů bude firma pokračovat ve výrobě pečící mísy, která je dlouhodobým fenoménem domácích i zahraničních kuchyní.

Otevření nové výrobní haly výrobce pečicích mís Remoska, 7. září 2023, Kopřivnice.

Remoska přesídlila z Frenštátu do Kopřivnice. Výroba bude modernější

Novou halu s moderním zařízením otevřeli ve čtvrtek 7. září odpoledne v Kopřivnici zástupci společnosti Remoska, města Kopřivnice a ministerstva průmyslu a obchodu. Ve městě automobilů bude firma pokračovat ve výrobě pečící mísy, která je dlouhodobým fenoménem domácích i zahraničních kuchyní.

Otevření nové výrobní haly výrobce pečicích mís Remoska, 7. září 2023, Kopřivnice.

Remoska přesídlila z Frenštátu do Kopřivnice. Výroba bude modernější

Novou halu s moderním zařízením otevřeli ve čtvrtek 7. září odpoledne v Kopřivnici zástupci společnosti Remoska, města Kopřivnice a ministerstva průmyslu a obchodu. Ve městě automobilů bude firma pokračovat ve výrobě pečící mísy, která je dlouhodobým fenoménem domácích i zahraničních kuchyní.

Turnaj Oktagon 29 v Brně s hlavním zápasem David Kozma - Bojan Veličkovič

Za výhru růžové fáro? To raději koupím dovolenou, směje se zápasník Kozma

Unikátní projekt Tipsport Gamechanger z dílny Oktagonu, jehož celkový vítěz si odnese lákavou odměnu v hodnotě 300 tisíc eur, pomalu míří do svého finiše. Českou MMA scénu bude v ostrém frankfurtském semifinále reprezentovat oblíbenec domácích fanoušků David „Pink Panther“ Kozma, který si po necelých dvou letech střihne odvetu se srbskou legendou Bojanem Veličkovičem. „Z finančního hlediska to bude můj nejdůležitější zápas v kariéře,“ přiznal karvinský rodák v rozhovoru pro Deník.

Pomoc "trosečníkům" byla náročná...

Od sousedů: Zachraňovali devět holandských sourozenců

V sobotu dopoledne si vyrazilo devět sourozenců jedné holandské rodiny na dovolené ve věku 12-28 let v obuvi pro silnici, ve vycházkovém oděvu a bez zásob na horskou túru na Kaiserschild (2086 m). Kolem 22. hodiny whatsappem vyrozuměli rodiče, že uvázli v neschůdném alpském terénu.

Německý romanopisec Martin Walser na snímku z roku 2016.

Významný německý spisovatel Martin Walser zemřel ve věku 96 let

Ve věku 96 let zemřel německý spisovatel Martin Walser. Informoval o tom dnes deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s odkazem na literátovy blízké. Walser se vypracoval na jednoho z nejvýznamnějších a nejkontroverznějších autorů poválečné německé literatury, který za sebou zanechal rozsáhlé dílo, s jehož rozsahem se může měřit jen několik německých poválečných autorů, poznamenal německý zpravodajský magazín Der Spiegel.