Kreativ

ŠTÍTEK: Frankfurt nad Mohanem

Ilustrační foto.

Španělský gang týral a okrádal zahraniční seniory. Přišel si na 46 milionů korun

Španělskem tento týden otřásl případ týraných a okrádaných seniorů poblíž Cádizu na jihu země. Ve vile, kterou místní média označila za dům hrůzy, policisté našli zdrogované a zamknuté seniory krmené sondou. Zatkli šest lidí, za vůdce gangu je považován německo-kubánský pár, jenž starce týral a okrádal. Za několik let staří lidé v jejich "péči" přišli dohromady až o 1,8 milionu eur (přes 46 milionů korun).

Zásah německé policie. Ilustrační foto.

Iráčan pobodal ženu v Norimberku. K dalšímu útoku došlo v Dolním Sasku

S těžkými zraněními skončily v nemocnici dvě ženy, které v Německu pobodali útočníci v Bavorsku a Dolním Sasku. K oběma útokům došlo v neděli časně ráno, přičemž jejich motivy nejsou zatím známé. Pachatele z Norimberku, 25letého Iráčana, již policisté zadrželi, po dvou útočnících z dolnosaského Lingenu stále pátrají.  

Největší dopravní letadlo současnosti Airbus A380 společnosti Lufthansa

Pasažér úmyslně zmeškal let. Lufthansa ho teď zažalovala u soudu

Běžně používaná praktika se stala předmětem soudní pře mezi zástupci letecké společnosti Lufthansa a neznámým mužem, který využil jejích služeb na trase Oslo - Seattle. Pasažér úmyslně vynechal část své plánované cesty, což aerolinky považují za porušení jejich obchodních podmínek. Nyní po něm žádají odškodné ve výši 2112 eur (necelých 55 tisíc korun). Informoval o tom web CNN.  

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.

Budoucnost Mošnova? Unucka nevyloučil, že by ho kraj mohl pronajmout

Jak si představuje Moravskoslezský kraj další rozvoj ostravského mezinárodního letiště? Proč se zatím nedaří soutěže na nové linky a starší linky končí? Náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka má jasno: „Ideální by bylo spojení do jednoho z německých letišť, jako je třeba Mnichov, Düsseldorf, Frankfurt nad Mohanem.

Razie v sídle Deutsche Bank ve Frankfurtu

Policejní razie ve Frankfurtu. Vyšetřovatelé vtrhli do sídla Deutsche Bank

V centrále německé společnosti Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem proběhla ve čtvrtek rozsáhlá policejní akce. Desítky policistů tu pátraly po důkazech v kauze praní špinavých peněz za miliardy korun. Dalších 170 policistů a úředníků prohledávalo kanceláře a pobočky banky po celém městě.

Požár rychlovlaku v Německu

Německý rychlovlak zachvátily plameny. Na palubě byly stovky cestujících

Německý vysokorychlostní vlak na trase z Kolína do Frankfurtu zachvátily plameny. Na palubě se tou dobou nacházelo 510 cestujících, kterým se díky včasnému zastavení vlaku podařilo uniknout. Pět lidí utrpělo lehká zranění. Příčina požáru zatím není známa, rychlostní trať zůstane kvůli vyšetřování a odstraňování škod uzavřena minimálně celý víkend.

Ilustrační foto

Do Berlína bez dieselu. Soud rozhodl o zákazu vjezdu do některých ulic

Berlín čekají zákazy jízdy starších dieselových aut. Rozhodl zdejší správní soud. Zákaz se má podle televize NTV týkat vybraných ulic. Německá metropole se tak zařadí na rostoucí seznam měst, kde řidiči musí počítat s dopravními omezeními, které mají vést ke snížení emisí oxidu dusičitého (NO2).

Ilustrační foto

Staré diesely by v Německu mohly dostat šanci, upraví se jim motory

Německá vláda se chce vyhnout dalšímu omezování starších dieselových aut. Navrhuje jim upravit motorový a výfukový systém, které by emise snížily. Zatím těmto vozům byl zakázán vjezd do několika ulic v Hamburku, omezení se připravovala ve Frankfurtu, Stuttgartu, Düsseldorfu a dalších městech. Největší německé automobilky Volkswagen (VW), Daimler a BMW zatím situaci nekomentovaly.  

Německá policie. Ilustrační foto.

Sedmnáctiletý Němec plánoval teroristický útok. Chtěl si vyrobit výbušninu

Německá policie zadržela nedaleko Frankfurtu nad Mohanem sedmnáctiletého Němce podezřelého z přípravy teroristického útoku. Podle serveru radia Frankfurter Rundschau měl být atentát motivován islámským radikalismem a mladík ho chtěl spáchat v okolí Frankfurtu. Policisté u něj během prohlídky nalezli chemikálie pro přípravu bomby.  

Ilustrační foto

Frankfurt nad Mohanem musí zakázat stará dieselová auta. Nařídil mu to soud

Radnice Frankfurtu nad Mohanem musí v některých částech města zakázat provoz starších dieselových automobilů s vysokými emisemi. Ve středu o tom rozhodl německý správní soud ve Wiesbadenu. Cílem opatření, která má vstoupit v platnost v únoru příštího roku, je zlepšit kvalitu ovzduší ve městě.

Ilustrační foto

Policie evakuovala letiště ve Frankfurtu, do střežené části pronikli čtyři lidé

Část prvního terminálu mezinárodního letiště ve Frankfurtu musela být evakuována poté, co do střežené zóny pronikla čtyřčlenná francouzská rodina, aniž by byla zkontrolována. Problém se pak téměř po třech hodinách podařilo vyřešit a policisté provoz na letišti následně obnovili. Situace se pomalu vrací k normálu, uvedla letecká společnost Lufthansa.

Ilustrační foto

Deutsche Bank neprošla testem Fedu. Byla by v USA v případě krize ohrožena

Americká divize německé Deutsche Bank neprošla zátěžovými testy amerického Federálního rezervního systému (Fed), který plní funkci americké centrální banky. Ten v pravidelných testech zkouší, jak by jednotlivé peněžní ústavy obstály v případě finanční krize. Deutsche Bank měla podle Fedu v částech svého podnikání vážné a rozsáhlé nedostatky.

Kalifornský startup Lime začíná nabízet půjčování elektrických koloběžek už i v Evropě.

Kalifornská firma chce zaplavit Paříž elektrickými koloběžkami

/VIDEO/ Kalifornský startup Lime, který nabízí přes mobilní aplikaci jednoduché půjčování kol a elektrických koloběžek, expanduje do Evropy. Pro svůj masivní nástup na starém kontinentě si vybral Paříž. Elektrické koloběžky by se tak brzy mohly stát dalším turistickým magnetem vedle Eiffelovky. Informovala o tom agentura Reuters.

Vlaky FlixTrain, které budou od 21. června denně jezdit mezi Berlínem, Frankfurtem a Stuttgartem.

Flotily Leo Expressu v Německu rostou. Podnik rozšiřuje linky i jejich kapacitu

Dopravní firma Leo Express posiluje ve spolupráci s FlixMobility vlakové spoje v Německu. Od 21. června bude pod značkou FlixTrain jezdit na trase Berlín – Frankfurt – Stuttgart každý den, mezi čtvrtkem a pondělkem pak vlaky vyjedou dokonce dvakrát denně. Na lince dále podnik nasadí dvě moderní elektrické lokomotivy Siemens Taurus a navýší sedačkovou kapacitu.

Jednou z firem, které dostaly investiční pobídku, je i uničovský UNEX

Investiční pobídky? Podporujme přirozená centra, ne venkov, žádají podnikatelé

Hospodářská komora se dostala do sporu s ministerstvem průmyslu o tom, jak mají vypadat investiční pobídky. Podle ní by jejich smyslem nemělo být vyrovnávat rozdíly mezi bohatými a chudými regiony. Místo toho by měly podporovat vývoj a výrobu s vysokou přidanou hodnotou. Ministerští úředníci však o žádné revoluci nechtějí slyšet.

Účastníci Rallye Wiesbaden na klatovském náměstí.

Klatovskem opět projedou historické sportovní vozy

Klatovsko – Také v letošním roce budou mít motorističtí nadšenci a milovníci historických sportovních automobilů, které v minulosti soutěžily ve světových rallye, možnost vidět tyto plechové krasavce přímo na Klatovsku, kudy opět povede jedna z etap Rallye Wiesbaden.

Německá policie kvůli likvidaci letecké pumy evakuovala centrum Berlína

V centru Berlína zneškodnili bombu z války, museli evakuovat tisíce lidí

Nebezpečí už nehrozí. Centrum Berlína dnes kvůli likvidaci letecké pumy z druhé světové války muselo opustit asi 10 tisíc lidí. Kompletně uzavřeno bylo i hlavní nádraží, které se nachází poblíž. Přibližně půltunovou výbušninu se pyrotechnikům podařilo eliminovat kolem půl druhé odpoledne.

Nález bomby z druhé světové války (ilustrační foto)

U berlínského nádraží našli bombu z války. Dráhy se připravují na omezení

„Bude to velké a způsobí to problémy,” sdělil v úterý večer policejní mluvčí k nálezu letecké pumy, objevené poblíž hlavního nádraží v centru Berlína. Na nebezpečnou výbušninu narazili dělníci při stavebních pracích. O rozsahu evakuace a plánu na zneškodnění bomby se rozhodne během dneška, podle německé policie je však jisté, že půjde o složitou akci.

Jakub Pollag a Václav Mlynár ze Studia deFORM s jejich kolekcí nazvanou Orbital.

OBRAZEM: Z Frankfurtu si Bomma přivezla cenu Design Plus

Světlá nad Sázavou – Prestiž českého skla již několik let zvyšuje také sklářská značka Bomma ze Světlé nad Sázavou. Nejnovější ocenění si nedávno přivezla z největšího světového veletrhu osvětlení a technologie budov Light + building, který se konal na konci března ve Frankfurtu nad Mohanem. Cena Design Plus je známá pro svou vysokou úroveň i dlouhou tradici. Mezi 39-ti oceněnými je letos i Bomma.

Poloprázdné letiště ve Frankfurtu.

Lufthansa zruší přes 800 letů, odboráři jdou do stávky za vyšší platy

Německé aerolinky Lufthansa v úterý zruší víc než 800 letů. Důvodem je plánovaná stávka za vyšší platy pracovníků veřejných služeb, která se dotkne i velkých letišť, jako je Frankfurt nad Mohanem. Do stávky jde totiž i podpůrný letištní personál, včetně hasičů sloužících na letištích.

Ilustrační foto.

České dráhy musí splnit nejpřísnější mezinárodní standardy, říká Pavel Krtek

České dráhy patří mezi tuzemskými společnostmi jednoznačně k těm, které jsou pod největším drobnohledem. A není to jen kvůli tomu, že ročně přepraví téměř 175 milionů cestujících, ale hlavně proto, že v podstatě veškeré společnosti pečlivě sledují tuzemští i zahraniční experti. Podstatné činnosti ČD bedlivě analyzuje také renomovaná ratingová agentura Moody's, jejíž hodnocení má pro ČD a jejich financování klíčový význam.

Umění, historie, krása. To vše nabízí výstava Návrat ztraceného lesku.

Výstava představí vzácné i tajemné předměty

Mnohdy vzácné předměty ze sbírek Muzea Těšínska, které prošly v posledních deseti letech restaurováním a některé z nich vidí veřejnost vůbec poprvé. To je výstava Návrat ztraceného lesku, která před několika dny začala v prostorách Technického muzea Petřvald.

Václav Dyntar, který patří mezi skalní účastníky berounských Hrnčířských trhů, spojil svou uměleckou tvorbu s tradicí štěchovické keramiky. Výstava má úspěch.

Muzeum keramiky oslavilo třetí výročí výstavou

Beroun - V pořadí již devatenáctou výstavu pro své návštěvníky připravilo Berounské muzeum keramiky. Jejím hlavním aktérem je tentokrát Václav Dyntar, keramik, sochař i filozof. Výstava s názvem Ze ze Mě představuje několik jeho děl, která názorně představují to, o co mu v jeho díle jde, tedy: spojit užitnou funkci s myšlenkou a dosáhnout ve svých velkých instalací nejen působivé realizace, ale i vzbuzení emoce a názoru.

Figurální porcelán je doménou duchcovské manufaktury.

Nosička vody se na čas odstěhovala do Frankfurtu

Frankfurt nad Mohanem/Dubí - Ve Frankfurtu nad Mohanem v pátek začal největší veletrh spotřebního zboží a designu Ambiente 2018. Účastní se ho 4460 vystavovatelů ze 154 zemí a chybět nemůže ani Český porcelán z Dubí.

Logo nové značky Cupra.

Seat osamostatnil značku Cupra. Ponesou ji sportovní modely

O podobném kroku se spekulovalo již dříve, ale až nyní Seat novinku vykřikl do světa. Známé označení Cupra, které nosily vždy nejsportovnější modely Seatu, bude od teď samostatnou značkou fungující pod španělskou automobilkou. Prvního nového model značky Cupra se máme dočkat už v březnu.

Michael Krichbaum po zápase v rozhovoru  s kapitánem Pirátů Michalem Vondrkou.

Láska k hokeji nezná hranice, za Piráty do Chomutova až z Frankfurtu nad Mohanem

Chomutov - Michael Krichbaum jezdí na hokej na různé zimní stadiony v České a Slovenské republice až z Frankfurtu nad Mohanem. Jeho nejoblíbenějším týmem jsou Piráti Chomutov. Potkali jsme ho v SD Aréně v Chomutově při utkání Pirátů s Mladou Boleslaví. Vidět ho ale můžete v letošní sezóně také v Kadani, Karlových Varech, Kladně, Pardubicích, Hradci Králové, Praze, Českých Budějovicích, Bratislavě a dalších městech.

Ilustrační foto.

Evropu trápí sníh a silný vítr. V Calais uvízl trajekt, v Británii zavřely školy

Husté sněžení a nebývale silný vítr komplikuje již několikátý den život lidem na Britských ostrovech, v severní Francii a Německu. Nejhorší situace je u našich západních sousedů, kde sněhová nadílka zastavila železniční dopravu, ochromila leteckou a výrazně komplikuje tu silniční. Jen během včerejšího dne kvůli náledí a popadaným stromům došlo v Německu k několika stovkám nehod.

Ženy ze Spolku Motanice opět Kateřině připravily zimní výzdobu.

Spolek ozdobil Kateřinu sněhovými vločkami a sbírá peníze na její opravu

Havlíčkův Brod – Kostel svaté Kateřiny v Havlíčkově Brodě se na zimu rozzářil novou výzdobou. Tentokrát v podobě háčkovaných sněhových vloček. Autorkami originální výzdoby jsou ženy ze Spolku Motanice. Ty kostel už v loňském roce zateplily obří pletenou šálou, aby upozornily na jeho zanedbaný stav, a na jaře okna vybavily květinovými vitrážemi.