Kreativ

ŠTÍTEK: Frankfurt nad Mohanem

Ilustrační foto

Akcie Deutsche Bank klesají, banka nedosáhla dohody s USA

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Akcie největší německé banky Deutsche Bank dnes znovu oslabují a jejich kurz ztrácel po zahájení obchodů přes 3 %. Trh je zklamaný, že šéf banky John Cryan nedospěl v jednáních se Spojenými státy k dohodě na konečné částce za urovnání sporu o prodeje hypotečních cenných papírů v minulém desetiletí.

Ilustrační foto

Šéf Deutsche Bank na návštěvě USA k dohodě o pokutě nedospěl

Frankfurt nad Mohanem - Šéf německé Deutsche Bank John Cryan nedospěl v jednáních ve Washingtonu v minulých dnech k dohodě se Spojenými státy o konečné částce za urovnání sporu o prodeje hypotečních cenných papírů v minulém desetiletí. Napsal to dnes nedělník Bild am Sonntag. Největší německá banka od poloviny září bojuje s krizí důvěry kvůli zprávám, že ministerstvo spravedlnosti USA po ní požaduje pokutu až 14 miliard dolarů (téměř 340 miliard Kč).

Innogy

Innogy je na burze, akcie se proti upisovací ceně příliš nemění

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Akcie německé energetické společnosti Innogy se dnes začaly obchodovat na burze. Jejich kurz proti upisovací ceně 36 eur nejrpve mírně zpevnil, později se ale vrátil zpět. Innogy je divizí skupiny RWE a zahrnuje obnovitelné zdroje energie, sítě a maloobchodní aktivity. Primární veřejná nabídka (IPO) Innogy je největší v Německu za posledních 16 let.

Ilustrační foto

V Německu byl zastřelen jeden z místních předáků Hells Angels

Berlín - Šéf odnože pověstného motorkářského gangu Hells Angels v západoněmeckém Giessenu byl dnes nalezen zastřelený. Oznámila to policie s tím, že byl zasažen několika střelami. Po pachatelích či pachateli vyšetřovatelé pátrají. Motiv činu znám není, agentura DPA nicméně připomněla na rivalitu hesenských odnoží gangu z Giessenu, který je veden Turky, a z Frankfurtu nad Mohanem.

Ilustrační foto

Berlín popřel, že připravuje finanční záchranu Deutsche Bank

Frankfurt – Německá vláda tento týden popřela zprávy tisku, podle nichž chystá finanční záchranu největší německé bankovní instituce Deutsche Bank. Té hrozí ve Spojených státech vysoká pokuta a obavy o její finanční situaci srážely v minulých dvou dnech její akcie na rekordní minima.

Ilustrační foto.

Německá Commerzbank propustí pětinu zaměstnanců

Frankfurt nad Mohanem - Druhá největší banka v Německu Commerzbank zruší 9600 pracovních míst, což představuje zhruba 20 procent celkové pracovní síly, sloučí divize a za letošní rok nevyplatí dividendu. Opatření jsou součástí plánu restrukturalizace společnosti, jehož cílem je zlepšit ziskovost banky, uvádí se v dnešním prohlášení.

Generální tajemník Křesťanskodemo­kratické unie (CDU) Peter Tauber.

Blízký spojenec Merkelové je pod tlakem, šikanoval prý kolegyni

Berlín – Pod stále větší tlak se v Německu dostává generální tajemník Křesťanskodemo­kratické unie (CDU) Peter Tauber kvůli obvinění, že v minulosti šikanoval stranickou kolegyni. Blízký spojenec kancléřky Angely Merkelové, který obvinění popírá, se údajně mimo jiné podílel na vytvoření spisku Doporučení k péči o králíka. Králíkem se přitom myslela Anne Höhneová-Weiglová, která byla tehdy manažerkou obvodního sdružení CDU, jehož členem byl i Tauber.

Fotbal. Ilustrační foto.

Bulharskou fotbalovou reprezentaci bude trénovat Hubčev

Sofia - Trenérem bulharské fotbalové reprezentace se podle očekávání stal Petar Hubčev. Bývalý špičkový obránce nahradil ve funkci Ivajla Peteva, jenž využil klauzule ve smlouvě a po necelých dvou letech působení u týmu zamířil do Dinama Záhřeb.

Ilustrační foto

Deutsche Bank prodala pojišťovnu Abbey Life za 935 milionů liber

Frankfurt nad Mohanem - Německá banka Deutsche Bank za 935 milionů liber (29,3 miliardy Kč) prodala svoji britskou pojišťovací divizi Abbey Life největší britské skupině fondů životního pojištění Phoenix Group Holdings. Transakce je součástí programu prodeje vedlejších aktivit německé banky a má jí pomoci uklidnit nervózní investory a splnit požadavky regulátorů ohledně výše kapitálu.

Ilustrační foto.

Německá policie odhalila sklad se čtvrt tunou hašiše

Wiesbaden – Německá policie odhalila sklad, v němž bylo ukryto přes čtvrt tuny hašiše. Droga by podle policie měla na černém trhu hodnotu 2,5 milionu eur (67,5 milionu Kč), uvedla dnes agentura DPA. Vyšetřovatelé kvůli nálezu zadrželi sedmatřicetiletého Němce, kterého obvinili z dovážení omamných látek a z obchodu s nimi.

Ilustrační foto

Commerzbank chce zrušit minimálně 5000 pracovních míst

Frankfurt - Vedení německé bankovní společnosti Commerzbank hodlá zrušit minimálně 5000 pracovních míst, což odpovídá více než deseti procentům celkové pracovní síly podniku. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval server ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ). V rámci širší reorganizace aktivit banka plánuje zrušit i jednu z divizí. Reaguje tak na slabou ziskovost v době nízkých úrokových sazeb a na slabší aktivitu klientů.

Ilustrační foto.

Výrobce nákladních aut MAN chce zrušit 1400 pracovních míst

Frankfurt - Německý výrobce nákladních automobilů MAN hodlá zrušit 1400 pracovních míst v divizi naftových motorů. Oznámila to dnes firma, která je součástí koncernu Volkswagen. Dodala, že opatření by mělo přinést dodatečné úspory v rozsahu kolem 450 milionů eur (zhruba 12 miliard Kč).

Ilustrační foto.

Hlavní ekonom ECB vyzval Německo k hospodářským reformám

Frankfurt nad Mohanem – Německo je příliš závislé na exportní poptávce a mělo by využít současných příznivých podmínek ke zreformování své ekonomiky. V rozhovoru s francouzským listem L'Opinion to řekl hlavní ekonom Evropské centrální banky (ECB) Peter Praet. Německo podle něj vykazuje anomálně vysoké obchodní přebytky a mělo by se zaměřit na rozvoj vnitřního trhu, a to například prostřednictvím vyšších mezd, vyšších investic či nižších daní.

Britská libra

Odchod z EHS by britským bankám zkomplikoval aktivity v EU

Londýn (Velká Británie) - Pokud Británie v rámci odchodu z Evropské unie opustí rovněž Evropský hospodářský prostor (EHS), ztratí finanční instituce sídlící ve Spojeném království takzvaná passportingová práva, která jim umožňují volný provoz aktivit po celé Evropské unii. Britskému listu The Guardian to řekl šéf německé centrální banky a člen rady Evropské centrální banky (ECB) Jens Weidmann.

Ilustrační foto

USA chtějí po Deutsche Bank 14 miliard dolarů kvůli hypotékám

Frankfurt - Americké ministerstvo spravedlnosti požaduje po německém finančním ústavu Deutsche Bank, aby zaplatil 14 miliard dolarů (337 miliard Kč) za urovnání obvinění kolem prodeje hypotečních cenných papírů. Požadovaná částka je výrazně vyšší, než o které se dosud v této souvislosti spekulovalo. Největší německá banka dnes uvedla, že tak velkou částku platit nehodlá.

Ilustrační foto.

Jednání pilotů s Lufthansou zkrachovala, hrozí nové stávky

Frankfurt nad Mohanem - Rozhovory zástupců pilotů největší německé letecké společnosti Lufthansa s vedením podniku o řešení vleklého sporu kolem mezd a důchodů zkrachovaly. Uvedl to dnes odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit. Roste tak nebezpečí, že piloti budou opět stávkovat, napsala agentura DPA.

Ilustrační foto.

Evropská centrální banka ponechala měnovou politiku beze změny

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání nechala své základní úrokové sazby beze změny. Rada guvernérů ECB na dnešním zasedání nepřikročila ani k úpravě parametrů programu nákupu cenných papírů. Šéf banky Mario Draghi na tiskové konferenci uvedl, že ECB nediskutovala o prodloužení programu. Prohlásil nicméně, že banka je v případě potřeby připravena využít veškerá dostupná opatření na podporu ekonomiky.

Ilustrační foto.

Deutsche Telekom podle tisku uvažuje o propouštění

Frankfurt nad Mohanem - Německá telekomunikační skupina Deutsche Telekom zvažuje rušení tisíců míst v Německu, další osud svých aktivit ve východní Evropě a Řecku a možný prodej části divize informačních technologií T-Systems. Napsal to dnes německý list Handelsblatt s odvoláním na nejmenované zdroje informované o nedávném jednání představenstva a dozorčí rady skupiny. Mluvčí společnosti ale informace popřel.

Speciálně vycvičení psi ruzyňských celníků.

Pes celníků odhalil kufr plný cigaret

Praha - Zavazadlo plné nelegálně převážených cigaret odhalili za pomoci služebního psa ruzyňští celníci na Letišti Václava Havla Praha. Podrobnosti k případu ze sklonku uplynulého týdne upřesnila v pondělí Šárka Miškovská.

Tomáš Rosický se po patnácti letech vrací do Sparty.

Sparta podle Kotalíka dává posilami signál o svých ambicích

Praha - Příchody zvučných posil Michala Kadlece, Tomáše Rosického a Václava Kadlece značí podle generálního manažera fotbalové Sparty Adama Kotalíka jistou změnu přestupové strategie letenského klubu. A zároveň je to jasný signál toho, že Sparta to myslí vážně s útokem na titul a návrat do Ligy mistrů.

Václav Kadlec_

Fotbalista Kadlec přestoupil z Midtjyllandu do Sparty

Praha - Fotbalové Spartě se na závěr přestupního období povedlo dotáhnout návrat útočníka Václava Kadlece. Čtyřiadvacetiletý reprezentant přestoupil na Letnou z dánského Midtjyllandu a s vedením pražského klubu podepsal čtyřletou smlouvu. Sparta o tom informovala na svých internetových stránkách.

Michal Kadlec

Midtjylland podle médií přijal rekordní nabídku Sparty za Kadlece

Praha - Fotbalový reprezentant Václav Kadlec se zřejmě stane nejdražším hráčem v historii české ligy. Podle dánského listu Ekstra Bladet přijal Midtjylland nabídku pražské Sparty ve výši 2,7 milionu eur (asi 73 milionů korun). Dosud nejvíce zaplatila Slavia za Gino Van Kessela, a to 32 milionů. Oficiálně zatím Kadlecův přestup oznámen nebyl.

Ilustrační foto

Letoun ČSA musel neplánovaně přistát ve Frankfurtu

Frankfurt nad Mohanem/Praha - Ve Frankfurtu nad Mohanem dnes ráno mimořádně přistálo letadlo ČSA, které letělo z Prahy do Düsseldorfu. Důvodem bylo podezření posádky na technickou závadu stroje. Letadlo je stále v péči techniků, podle mluvčího ČSA Daniela Šabíka je nutné vyměnit vadný díl v motoru. Všech 55 cestujících je v pořádku.

Pierre-Emerick Aubameyang

Aubameyang dvěma góly vystřelil Dortmundu vítězství

Berlín (Německo) - Fotbalisté Wolfsburgu vstoupili do německé ligy výhrou 2:0 v Augsburgu, Dortmund začal domácím vítězstvím 2:1 nad Mohučí, které zařídil dvěma góly Pierre-Emerick Aubameyang. Oba očekávaní největší soupeři Bayernu Mnichov v boji o titul tak na úvod nezaváhali. Naopak Schalke překvapivě prohrálo 0:1 ve Frankfurtu.

Ilustrační foto.

Nedostatek dílů ohrožuje výrobu v šesti továrnách Volkswagenu

Frankfurt - Přerušení výroby kvůli nedostatku komponentů způsobenému sporem s dodavateli se dotýká celkem šesti německých továren automobilky Volkswagen a ovlivní téměř 28.000 zaměstnanců. Oznámila to dnes firma. Německá vláda vyzvala Volkswagen a dodavatele k rychlému vyřešení sporu. Ten by podle analytiků mohl stát automobilku desítky milionů eur, napsala agentura Reuters.

Opel kvůli brexitu krátí pracovní dobu ve dvou závodech Německu

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Německá automobilka Opel, která je divizí americké General Motors, zkrátí pracovní dobu ve dvou továrnách v Německu. Důvodem je nižší poptávka po modelech Corsa a Insignia po referendu o vystoupení Británie z Evropské unie, uvedla dnes firma. Pro oba modely je Británie největším trhem.

Ilustrační foto.

Střelec z Mnichova zaplatil za zbraň a náboje 4350 eur

Berlín - Střelec z Mnichova, který v červenci zabil devět lidí a poté spáchal sebevraždu, zaplatil za zbraň a náboje 4350 eur (118 tisíc korun), uvedlo dnes na tiskové konferenci státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem. Prodejce zbraní policie v úterý zatkla. K muži se dostala díky jeho předchozím obchodům. Prodával zbraně 62letému účetnímu i 17letému studentovi.

Akmal s Firdausem již za Třebíčí v Červené Hospodě.

Akmal s Firdausem využívají prázdniny k poznávání Evropy

Třebíč - Víte, jak vypadá vlajka Malajsie? Podobně jako americká také má vodorovné bílé a červené pruhy, jen v modrém poli nenajdeme padesát hvězd, nýbrž velký půlměsíc a sluníčko. Právě takovou vlajku jste po několik hodin mohli vidět i v Třebíči, a to na velice nezvyklém místě. Cyklobrašnách, které měli na svých jízdních kolech připevněny dva exoticky vyhlížející cyklisté.

Ilustrační snímek, zásobník plynu

Provozní zisk německé RWE v pololetí klesl, zaostal za odhady

Frankfurt nad Mohanem - Provozní zisk německé energetické skupiny RWE klesl v prvním pololetí o sedm procent na 1,88 miliardy eur (50,8 miliardy Kč), a zaostal tak za odhady. Oznámila to dnes společnost, která působí rovněž v České republice. Pokles zisku vysvětluje nečekanými ztrátami v obchodní divizi, kterou si ponechá, až zdravou část svého podnikání upíše na podzim na burze.

Světelský oltář v adamovském kostele.

Světelský oltář je magnet i na turisty z ciziny

Adamov /HISTORIE OD PODLAHY/ – Ročně adamovský kostel svaté Barbory navštíví přibližně šest tisíc turistů. Ti do Adamova míří hlavně kvůli světelskému oltáři, který je od roku 2010 národní kulturní památkou. Oltář pochází z let 1516 až 1525.

Allianz

Čtvrtletní zisk pojišťovny Allianz klesl téměř o polovinu

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Čistý zisk největší evropské pojišťovny Allianz se ve druhém čtvrtletí propadl téměř o polovinu na 1,1 miliardy eur (zhruba 30 miliard Kč). Výsledky německého podniku zasáhly vyšší nároky na krytí škod, prodej aktivit v Jižní Koreji a slabší výkony v investiční činnosti.

Znak Domažlic.

Domažlicím dal znak Přemysl Otakar II.

Domažlice – V minulém dílu našeho seriálu o znacích měst a obcí jsme se ptali, zda uhádnete, komu patří znak s andělem a bránou. Otázka to ještě nebyla těžká, znak totiž nepatří nikomu jinému než Domažlicím.

Ilustrační foto.

Zisk výrobce luxusních aut Audi klesl v pololetí o 18 procent

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Německému výrobci luxusních vozů Audi klesl v první polovině roku provozní zisk o 18 % na 2,4 miliardy eur (65 miliard Kč). Důvodem jsou mimořádné náklady spojené s emisním skandálem a problémy s airbagy firmy Takata.

Ilustrační foto

Provozní zisk Škody Auto v pololetí stoupl téměř o třetinu

Frankfurt - Provozní zisk automobilky Škoda Auto v prvním pololetí stoupl o 31,2 procenta na 685 milionů eur (18,5 miliardy Kč), a to zejména díky příznivému vývoji odbytu a optimalizaci nákladů. Oznámil to dnes mateřský koncern Volkswagen. Tržby Škody Auto vzrostly o 10,8 procenta na 7,114 miliard eur (přes 192 miliard Kč) a poprvé v historii tak za první pololetí překročily hodnotu sedmi miliard eur, informovala sama automobilka v tiskové zprávě.

Ilustrační foto

Čistý zisk Volkswagenu v pololetí klesl o více než třetinu

Frankfurt nad Mohanem - Čistý zisk německého automobilového koncernu Volkswagen se v prvním pololetí meziročně propadl o 37 procent na 3,6 miliardy eur (97 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která se potýká s negativními dopady skandálu kolem manipulací s testy emisí naftových vozů.

Ilustrační foto

Zisk Deutsche Bank spadl o 98 procent na 20 milionů eur

Frankfurt - Čistý zisk německé bankovní společnosti Deutsche Bank se ve druhém čtvrtletí propadl o 98 procent na 20 milionů eur (540,5 milionů Kč). Největší banka v Německu v dnešní tiskové zprávě uvedla, že výnosy jí klesly jak z obchodování s akciemi, tak z obchodování s dluhopisy. Výsledky banky ovlivnilo i referendum o vystoupení Británie z EU.

Ilustrační foto.

ECB: Padělaných eurobankovek bylo v prvním pololetí méně

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Padělaných eurobankovek v první polovině letošního roku ubylo. Z oběhu jich bylo za prvních 6 měsíců roku staženo zhruba 331.000, o čtvrtinu méně než ve 2. pololetí loňského roku. Oznámila to dnes Evropská centrální banka (ECB). 

Evropská centrální banka

ECB nechala úrokové sazby beze změn

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání nechala základní úrokové sazby beze změn, navzdory dlouhodobě nízké inflaci v eurozóně a obavám z možných dopadů takzvaného brexitu na ekonomiku měnového bloku. 

Ilustrační foto - basketbal.

Los určil Nymburku soupeře v Lize mistrů: Banvit, Monako, Frankfurt a Domžale

Mnichov - Basketbalisté Nymburku se v premiérovém ročníku Ligy mistrů utkají ve skupině A s tureckým Banvitem, Monakem, Frankfurtem, Arisem Soluň, Domžale a dvěma kvalifikanty. První vzejde ze soubojů mezi estonským Tartu, dánským Aarhusem, Groningenem a Sassari. Druhého kvalifikanta určí zápasy bulharského Rilski s Minskem a izraelským týmem Ironi Naharija. Rozhodl o tom dnešní los v Mnichově.

Václav Kadlec.

Kadlec si v Midtjyllandu otevřel střelecký účet a pomohl k remíze

Midtjylland - Fotbalista Václav Kadlec se poprvé gólově prosadil v dánské lize. Bývalý sparťanský útočník v utkání prvního kola pomohl Midtjyllandu k domácí remíze 2:2 s Randers. Kadlec v závěru prvního poločasu vyrovnal, po změně stran ani domácí tým neudržel vedení.

V Německu prohledali automobilky kvůli podezření z kartelu u ocele

Frankfurt nad Mohanem – Německý antimonopolní úřad prohledal šest výrobců aut a dodavatele automobilových součástek. Důvodem je podezření z tajné dohody o cenách při nákupech ocele, která je nejdůležitějším materiálem v automobilovém průmyslu. Kontrolu úřadu potvrdily Volkswagen, Daimler, BMW a dodavatelé součástek Bosch a ZF, které dodaly, že s úřadem spolupracují, napsala agentura Reuters.

Ilustrační foto

Němce, u něhož se našla trubicová bomba, soud uvěznil na 2,5 roku

Frankfurt - Na dva a půl roku poslal dnes německý soud za mříže šestatřicetiletého Němce tureckého původu, v jehož sklepě policie loni na jaře našla funkční trubicovou bombu. Informovala o tom agentura DPA. Kvůli obavám, že muž chystal teroristický útok, tehdy pořadatelé odvolali cyklistický závod v okolí Frankfurtu nad Mohanem.

Goldman Sachs

Goldman Sachs a Morgan Stanley zatím neplánují přesun z Londýna

Londýn (Velká Británie) - Americké investiční banky Goldman Sachs a Morgan Stanley popřely spekulace, že jsou připravené přesunout své operace a zaměstnance z Londýna do Frankfurtu nad Mohanem, jakmile formálně začne proces odchodu Británie z Evropské unie. Banka Goldman Sachs byla velkým sponzorem kampaně za zachování členství.