Kreativ

ŠTÍTEK: Frankfurt nad Mohanem

Utkání 11. kola basketbalové Ligy mistrů: Basketball Nymburk - Fraport Skyliners Frankfurt. Zleva Antonio Graves z Frankfurtu, Eugene Lawrence z Nymburka, Niklas Kiel z Frankfurtu

Nymburk je v evropském play off a bude ještě útočit

Nymburk – První evropský úkol je splněn. Basketbalisté ČEZ Basketball Nymburk si na domácí palubovce poradili s německým Frankfurtem 87:72 a tři kola před koncem bojů v základní skupině A zajistili si postup do play off Champions League. Domy vyhráli v Evropě už jedenáctý zápas v řadě a stále mají šanci skončit ve skupině A druzí. 

Malíř Karel Franta.

Výtvarník Karel Franta dostal cenu za šířené české kultury

Praha - Cenu Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) v úterý udělil ministr kultury Daniel Herman výtvarníku Karlu Frantovi. Médiím to sdělila mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Ministerstvo cenu udílí za šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí. Malíř a ilustrátor Karel Franta je známý především svými ilustracemi dětských knih, je držitelem několika mezinárodních ocenění.

Ilustrační foto

Deutsche Bank urovná hypoteční spor v USA za 7,2 miliardy dolarů

Frankfurt nad Mohanem, New York - Německá bankovní jednička Deutsche Bank se dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti, že zaplatí 7,2 miliardy dolarů (zhruba 186 miliard Kč) za urovnání sporu kolem hypotečních cenných papírů. Oznámila to dnes banka. Ministerstvo po firmě původně požadovalo 14 miliard dolarů, tedy téměř dvojnásobek dohodnuté částky.

Julian Weigl z Dortmundu (vlevo) a Dominik Kohr z Augsburgu.

Dortmund v Bundeslize opět ztratil, potřetí za sebou jen remizoval

Berlín - Fotbalisté vicemistrovského Dortmundu remizovali v 16. kole Bundesligy s Augsburgem 1:1 a po třetím nerozhodném výsledku za sebou ztrácejí na čelo neúplné tabulky devět bodů. Vedoucí Bayern Mnichov i druhé Lipsko přitom mají k dobru středeční vzájemný zápas. Před Borussii se na průběžné třetí místo posunul Frankfurt, který porazil 3:0 Mohuč a ukončil sérii tří zápasů bez výhry.

Ilustrační foto

Azyl v Norsku dostal i ministr Talibanu, pak to zkusil v SRN

Frankfurt nad Mohanem - O azyl v Německu nedávno s rodinou požádal i bývalý ministr afghánského radikálního hnutí Taliban. Do Německa přiletěl s falešným pasem poté, co jej vyhostilo Norsko, které mu předtím poskytlo azyl. Afghánec byl nakonec odeslán do Saúdské Arábie, informoval server Spiegel Online.

Galerie V Kapli. Ilustrační foto.

Hudební večer v Galerii v kapli

Jeden z nejmladších nástrojů na světě zazní v pátek 16. prosince na hudebním večeru v Galerii v kapli v Bruntále. V 18 hodin zde vystoupí Jiří Šámal se hrou na hang drum.

Ilustrační fotografie.

Čínské firmy ztratily zájem o německý Osram

Frankfurt - Čínské firmy, které se zajímaly o německého výrobce osvětlovací techniky Osram Licht, ztratily o převzetí této firmy zájem. Reagují tím na rostoucí politický odpor vůči investicím z Číny, který je patrný v Německu a v USA. Agentuře Reuters to řekly dva informované zdroje.

Ilustrační foto.

Odbory pilotů obnoví příští týden mzdová jednání s Lufthansou

Frankfurt - Německý odborový svaz pilotů obnoví mzdová jednání s leteckou společností Lufthansa příští týden a do konce vyjednávání se zdrží dalších stávek. Svaz Vereinigung Cockpit (VC) to uvedl v dnešním sdělení. Minulý měsíc stávkovali piloti Lufthansy šest dní za výrazné zvýšení mezd.

Ilustrační foto

ECB prodloužila program nákupů dluhopisů, sníží ale jejich objem

Frankfurt - Evropská centrální banka (ECB) prodlouží program nákupů dluhopisů minimálně o devět měsíců, tedy do konce příštího roku. Guvernéři banky ale také nečekaně rozhodli, že od dubna se sníží měsíční objem těchto nákupů na 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) ze současných 80 miliard eur. Úrokové sazby ECB na dnešním zasedání ponechala beze změny.

Ilustrační foto

Porsche v Německu čelí podezření z manipulace s emisemi

Frankfurt nad Mohanem - Německé úřady vyšetřují, zda výrobce sportovních aut Porsche nepoužíval software, který umožňuje manipulovat s výsledky měření emisí výfukových plynů. Oznámil to dnes Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA). Porsche patří do skupiny Volkswagen, zpráva je tak nejnovější ranou pro snahy koncernu zotavit se ze skandálu s emisemi, který byl odhalen loni na podzim.

Ilustrační foto

Stávka pilotů Lufthansy pokračuje

Berlín - Do druhého a posledního dne vstoupila půlnocí další stávka pilotů německé letecké společnosti Lufthansa. Firma kvůli ní dnes zrušila 890 letů, což se dotkne asi 98.000 cestujících. Piloti, kteří požadují výrazné zvýšení platů, nevylučují ani další protesty. Část leteckých zaměstnanců chce ale dnes demonstrovat také proti počínání pilotů.

Ilustrační foto

Maďarský MOL by mohl koupit další čerpací stanice

Frankfurt nad Mohanem - Maďarská ropná společnost MOL by mohla koupit další čerpací stanice. Chce také využít přesunu poptávky spotřebitelů od natankovaní k nakupování a využívání služeb jako sdílení aut a rozšířit svou nabídku služeb na čerpacích stanicích. Řekl to v rozhovoru s německým listem Handelsblatt generální ředitel firmy Zsolt Hernádi.

Z basketbalového utkání Ligy mistrů Nymburk - Aris Soluň (87:79)

Liga mistrů se hlásí o slovo. Nymburk vyzve Domžale s českou oporou

Nymburk - Basketbalisté Nymburku v úterý uzavřou první polovinu základní skupiny Ligy mistrů. Po šesti zápasech mají vyrovnanou bilanci tří výher a tří porážek a nutně tak potřebují doma porazit slovinského mistra Helios Suns Domžale, mezi jehož opory patří český reprezentant Tomáš Kyzlink.

Ilustrační foto.

Piloti Lufthansy znovu stávkují, zrušeno je 816 letů

Berlín - Po dvoudenní přestávce pokračuje od půlnoci znovu stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa. Akce na podporu výrazného zvýšení mezd, které se v pondělí vedení společnosti snažilo zabránit soudně, je plánována na dnešek a na středu. Lufthansa kvůli němu zruší celkem zhruba 1700 letů včetně některých spojení s Prahou.

Ilustrační foto.

Lufthansa se snaží další stávce pilotů zabránit u soudu

Berlín - Německé aerolinky Lufthansa se snaží další stávce svých pilotů zabránit soudní cestou. Soud v Mnichově podle agentury Reuters požádaly o vydání předběžného opatření. Minulý týden s podobnou žádostí neuspěly u soudů ve Frankfurtu nad Mohanem. Piloti chtějí v úterý a ve středu znovu stávkovat za zvýšení platů.

Ilustrační foto.

Piloti Lufthansy ohlásili další stávky na 29. a 30. listopadu

Frankfurt nad Mohanem - Piloti německých aerolinek Lufthansa oznámili další stávku na 29. a 30. listopadu poté, co ztroskotala jejich jednání s vedením společnosti o zvýšení platů. Protest se bude v úterý vztahovat na krátké lety a o den později na krátké a dlouhé spoje mimo Německo. Oznámila to dnes odborová organizace Vereinigung Cockpit (VC) v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Stávka pilotů Lufthansy je u konce, není vyloučena další

Frankfurt nad Mohanem - Německá letecká společnost Lufthansa dnes musela z organizačních důvodů zrušit 35 plánovaných letů, třebaže nakonec čtyřdenní stávka pilotů nespokojených s výší platů již nepokračuje. Informovala o tom agentura Reuters. Vedení společnosti zároveň vyzvalo odboráře k novému jednání o jejich požadavcích. Omezení se podle letištních informací netýkají dnešních patnácti spojů Lufthansy mezi Prahou a Frankfurtem či Mnichovem.

Ilustrační foto.

Daimler hodlá investovat až deset miliard eur do elektromobilů

Frankfurt nad Mohanem - Německý automobilový koncern Daimler hodlá investovat až deset miliard eur (zhruba 270 miliard Kč) do vývoje vozidel s elektrickým pohonem. Německému listu Stuttgarter Zeitung to řekl šéf výzkumu a vývoje automobilky Thomas Weber.

Ilustrační foto

Stávka pilotů Lufthansy pokračuje třetí den, zrušeno je 830 letů

Berlín - Již do třetího dne vstoupila dnes stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa. Společnost kvůli ní dnes ruší 830 letů, což se znovu dotkne zhruba 100.000 cestujících. Stávka za vyšší platy, kvůli níž vypadlo i několik spojů s Prahou, se protáhne nejméně do soboty. Ani v sobotu ale dost možná neskončí.

Tomáš Jiřička, šéftrenér tenisového klubu TC BW Dresden Blasewitz.

„Ocenění si velmi vážím,“ říká tenisový trenér Jiřička

Teplice /ROZHOVOR/ - Byl dobře naladěný. V ruce držel ocenění za nejlepšího tenisového Klubového trenéra Německa za rok 2016. Na srdci ho hřál pocit, že mise, která začala před 18 lety, se vyplatila. „Ocenění si velmi vážím. Samozřejmě, když jsem ve 21 letech hráčskou kariéru ukončil a začal pracovat jako kouč tenisu, tak jsem nevěděl, že se dostanu, až tak daleko. Co jsem věděl, že když tomu dám všechno, tak se úspěch s největší pravděpodobností dostaví," řekl s úsměvem 39letý Tomáš Jiřička, šéftrenér tenisového klubu TC BW Dresden Blasewitz

Ilustrační foto

ECB: Politické změny ohrožují finanční stabilitu eurozóny

Frankfurt - Finanční stabilita eurozóny čelí rostoucím rizikům v důsledku politických změn v Evropě a ve Spojených státech. To by mohlo v případě některých členských zemí vyvolat pochybnosti ohledně schopnosti financovat dluhy. Uvedla to dnes podle agentury Reuters Evropská centrální banka (ECB).

Basketbalová Liga mistrů: Frankfurt (v modrém) vs. Aris Soluň.

Zápas basketbalové LM ve Frankfurtu skončil bitkou fanoušků

Frankfurt - Vážným zraněním jednoho fanouška skončila hromadná rvačka po středečním utkání basketbalové Ligy mistrů mezi Frankfurtem Skyliners a Arisem Soluň. Podle vyjádření policie se do potyček před halou zapojilo 50 až 70 lidí, 26 z nich bylo zadrženo. V téže skupině jako Frankfurt a Aris hraje také český mistr Nymburk.

Ilustrační foto.

Stávka pilotů Lufthansy pokračuje druhý den, zrušeno je 912 letů

Berlín - Druhým dnem dnes pokračuje stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa. Také dnes se dotýká desítek tisíc cestujících v Evropě, ale i na dalších kontinentech. Firma dnes zrušila 912 letů. Stávka, kterou se piloti chtějí domoci výrazného zvýšení platů, má v menším rozsahu pokračovat i v pátek.

Ilustrační foto.

Piloti Lufthansy stávkují, firma dnes zrušila 876 letů

Berlín - Piloti německých aerolinek Lufthansa od dnešní půlnoci stávkují. Protestem, který je již čtrnáctým za posledního dva a půl roku, si chtějí vynutit zvýšení platů o celkem 22 procent. Stávka se dnes podle firmy dotkla zhruba 100.000 cestujících, Lufthansa zrušila téměř 900 letů, včetně několika spojení s Českou republikou. Piloti budou stávkovat ještě přinejmenším ve čtvrtek i v pátek.

Bank of Communications (BoCom)

V Praze chce otevřít pobočku čínská banka BoCom

Praha - Do Česka se chystá vstoupit jedna z největších čínských bank, Bank of Communications (BoCom). Záměr zřídit pobočku v Praze schválilo vedení instituce. Termín otevření pražského zastoupení není znám. Podle výše aktiv je BoCom šestou největší čínskou bankou a zároveň patří do první třicítky největších bank světa, uvádí server. Záměr expandovat do Česka a Polska banka zmínila v pololetní finanční zprávě.

Nymburský Petr Benda při utkání Ligy mistrů s týmem Ironi Naharija.

Těžká zkouška pro Nymburk. Ukončí neporazitelnost Arisu Soluň?

Nymburk - Basketbalisté Nymburka se v úterý pokusí ukončit v Lize mistrů neporazitelnost Arisu Soluň. Řecký celek vyhrál všechny čtyři dosavadní zápasy ve skupině a dělí se s Monakem o vedení v tabulce. Český mistr po dvou venkovních porážkách potřebuje opět zabrat a udržet se v postupové čtyřce.

Ilustrační foto.

Siemens koupí americkou softwarovou firmu za 4,5 miliardy USD

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Německý průmyslový koncern Siemens se dohodl na převzetí amerického výrobce softwaru pro navrhování polovodičů Mentor Graphics, zaplatí za něj 4,5 miliardy dolarů (113 miliard Kč). Transakce posílí softwarovou výbavu německé společnosti.

Allianz

Allianz zvýšila čtvrtletní zisk o 37 procent

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Největší evropská pojišťovna Allianz ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 37 % na 1,86 miliardy eur (50,4 miliardy Kč). Nemusela řešit tolik nahlášených škod a více vydělala na životním pojištění. Firma dnes oznámila, že se zlepšila i situace v její investiční společnosti PIMCO.

Innogy

Zisk energetické společnosti Innogy do září klesl o sedm procent

Frankfurt na Mohanem (Německo) - Německé společnosti Innogy v prvních třech čtvrtletích letošního roku klesl hrubý provozní zisk (EBITDA) o 7 % na 2,92 miliardy eur (78,9 miliardy Kč). Firma dnes uvedla, že na hospodářský výsledek měly negativní vliv mimo jiné vyšší náklady na údržbu elektrických a plynových sítí. Innogy je největší energetickou skupinou v Německu podle tržní hodnoty a působí i v České republice.

Manuel Neuer při penaltovém rozstřelu.

Němci počítají ztráty. V kvalifikaci bude chybět i gólman Neuer

Frankfurt - Fotbalisté Německa budou v pátečním duelu kvalifikace mistrovství světa na hřišti outsidera ze San Marina postrádat brankáře Manuela Neuera. Kapitán úřadujících šampionů, kteří jsou ve skupině i soupeřem českého celku, dnes neodcestoval s týmem k zápasu, protože se necítil dobře.

Ilustrační foto - basketbal.

Nymburští basketbalisté propadli v útoku a prohráli ve Frankfurtu

Frankfurt nad Mohanem - Basketbalisté Nymburku v Lize mistrů podruhé za sebou prohráli, když na palubovce Frankfurtu podlehli 61:74. Německý celek se tak na ně dotáhl v boji o postupovou čtyřku ve skupině A a oba týmy mají shodně po dvou výhrách a dvou porážkách. Český mistr byl poslednímu vítězi FIBA Europe Cupu vyrovnaným soupeřem a měl na vítězství, ale trápil se v zakončení a o šanci se připravil 24 ztrátami.

Opora basketbalistů Nymburka Jiří Welsch.

Nymburk opět naděloval, v NBL nasázel stovku i Brnu

Nymburk - Basketbalisté Nymburka v desátém kole NBL pošesté v této ligové sezoně dali nejméně sto bodů a s debaklem z haly suveréna odjelo tentokrát Brno. Třináctinásobní mistři zvítězili 103:63 a příjemně se naladili na pokračování v Lize mistrů. Už v úterý nastoupí ve Frankfurtu.

Ilustrační foto

Vyšetřování VW z tržní manipulace se rozšířilo i na Pötsche

Frankfurt - Německá prokuratura v dolnosaském Braunschweigu zahrnula do svého vyšetřování z podezření na manipulaci s finančním trhem nynějšího předsedu dozorčí rady automobilky Volkswagen Hanse Dietera Pötsche. Oznámila to dnes sama automobilka. Pötsch byl loni, kdy propukl firemní skandál s obcházením emisních testů, finančním ředitelem Volkswagenu.

Commerzbank

Německá Commerzbank se ve čtvrtletí propadla do ztráty

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Druhá největší německá banka Commerzbank se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty. Přispěly k tomu náklady na restrukturalizaci, nízké úrokové sazby a slabá poptávka po úvěrech od německých společností. Čistá ztráta za tři měsíce do konce září činila 288 milionů eur (7 miliard Kč) ve srovnání se ziskem 235 milionů eur loni.

Ilustrační foto.

Mnichov trpí nedostatkem veřejných WC. Hodlá posílat lidi do restaurací

Mnichov – Ročně navštíví bavorskou metropoli miliony turistů i lidí s nejrůznějšími pracovními záležitostmi. Světoznámé jsou pivní slavnosti Oktoberfest. Přesto má jedno z největších německých a evropských měst doslova tragický nedostatek veřejných záchodků. Na jednu takovou toaletu zde připadá 13 000 obyvatel Mnichova. Návštěvníci se nepočítají, to by číslo bylo bezpochyby podstatně vyšší.

Ilustrační foto

Neznámý útočník ve Frankfurtu nad Mohanem pobodal čtyři lidi

Frankfurt - Čtyři lidi dnes pobodal zatím neznámý útočník v centru Frankfurtu nad Mohanem. Motiv činu zatím není znám, útoku ale přecházela hádka, uvedl server Focus Online. Zranění byli převezeni do nemocnic, podle policie ale nejsou v ohrožení života. Informaci, že je pachatel na útěku, policie nepotvrdila.

Fotbal - Ilustrační foto.

Mönchengladbach se opět neprosadil, remizoval s Frankfurtem

Berlín - Fotbalisté Mönchengladbachu hráli v předehrávce 9. bundesligového kola bez branek s Eintrachtem Frankfurt a už čtyři zápasy v německé nejvyšší soutěži čekají na vstřelený gól. Na druhou stranu ale Borussia už dvanáct zápasů doma neprohrála.

Ilustrační foto.

Deutsche Bank se ve třetím čtvrtletí překvapivě vrátila k zisku

Frankfurt nad Mohanem - Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank se ve třetím čtvrtletí vrátila k zisku. Firma dnes oznámila, že vydělala 278 milionů eur (7,5 miliardy Kč) po rekordní ztrátě šest miliard eur před rokem. Čtvrtletní zisk byl překvapením pro analytiky, kteří počítali se ztrátou kolem 600 milionů eur.

Ilustrační foto.

Čtvrtletní zisk Daimleru stoupl, jeho akcie však poklesly

Frankfurt nad Mohanem (Německo) - Německý automobilový koncern Daimler ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 13 % na 2,7 miliardy eur (73 miliard Kč) díky silné poptávce po luxusních osobních vozech Mercedes-Benz. Současně však zhoršila výhled pro celoroční odbyt a tržby, a to zejména kvůli slabé poptávce po nákladních automobilech v Severní Americe. Cena akcií společnosti proto po zveřejnění výsledků klesla.

Ilustrační foto

Automobilka Hyundai získala bankovní licenci pro EU

Soul (Jižní Korea) - Dceřiná společnost jihokorejské automobilky Hyundai Motor obdržela licenci na zřízení banky, která se chce zaměřit hlavně na financování nákupu aut v Evropské unii. Centrála banky Hyundai Capital Bank Europe (HCBE) bude ve Frankfurtu nad Mohanem (Německo) a provoz by měla zahájit v prosinci letošního roku.

Ilustrační foto.

Volkswagen plánuje další omezování výdajů

Frankfurt - Německý automobilový koncern Volkswagen, který se potýká s negativními dopady emisního skandálu, plánuje další omezování výdajů. Informoval o tom dnes německý list Automobilwoche. Generální ředitel Volkswagenu Matthias Müller podle listu na interním setkání vedoucích pracovníků vyzval ke snížení materiálových a režijních nákladů o deset procent.

Minujínová ze zakázaných knih sestavila obdobu aténského Parthenónu, který vystavila v centru Buenos Aires.

V Německu postaví obdobu Parthenónu ze zakázaných knih

Berlín - Sto tisíc dříve nebo ještě dnes zakázaných knih chce shromáždit skupina umělců, aby z nich příští rok postavila napodobeninu antického Parthenónu na náměstí ve středoněmeckém Kasselu, kde v roce 1933 nacisté a jejich příznivci spálili na dva tisíce knih. Projekt se inspiroval dílem argentinské umělkyně Marty Minujínové.