Kreativ

ŠTÍTEK: Frankfurt nad Mohanem

Pomoc "trosečníkům" byla náročná...

Od sousedů: Zachraňovali devět holandských sourozenců

V sobotu dopoledne si vyrazilo devět sourozenců jedné holandské rodiny na dovolené ve věku 12-28 let v obuvi pro silnici, ve vycházkovém oděvu a bez zásob na horskou túru na Kaiserschild (2086 m). Kolem 22. hodiny whatsappem vyrozuměli rodiče, že uvázli v neschůdném alpském terénu.

Německý romanopisec Martin Walser na snímku z roku 2016.

Významný německý spisovatel Martin Walser zemřel ve věku 96 let

Ve věku 96 let zemřel německý spisovatel Martin Walser. Informoval o tom dnes deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s odkazem na literátovy blízké. Walser se vypracoval na jednoho z nejvýznamnějších a nejkontroverznějších autorů poválečné německé literatury, který za sebou zanechal rozsáhlé dílo, s jehož rozsahem se může měřit jen několik německých poválečných autorů, poznamenal německý zpravodajský magazín Der Spiegel.

Bouře v Německu, 22. června 2023

Německo potrápilo počasí. Silné bouře přinesly lijáky a narušily dopravu

Po silných bouřkách, které se ve čtvrtek a v noci na pátek přehnaly přes Německo, zůstala několik hodin zcela uzavřená hlavní trať mezi Berlínem a Hamburkem. Německá meteorologická služba (DWD) ráno varovala před silnými lijáky na severozápadě Německa a také v Meklenbursku-Předním Pomořansku, kde by mohlo napršet až 90 litrů na metr čtvereční. 

Účastníci čtvrt a půlmaratonu.

Centrum Sokolova ožilo dalším ročníkem čtvrt a půlmaratonu

BMW Group Sokolovský 1/4 a 1/2 maraton opět nadchl běžecké nadšence v centru Sokolova a kolem jezera Medard. Tento vyhledávaný sportovní závod, pořádaný Městským domem kultury Sokolov, se konal v sobotu 17. června 2023. Oba závody přilákaly téměř 300 běžců různých kategorií, včetně týmového závodu, který obsadili místní běžci například za Statek Bernard a Wolfnet.

Bouře v Německu, 22. června 2023

Německo zasáhly silné bouřky: Voda zaplavila ulice, objevily se zprávy o tornádu

Ve čtvrtek dorazily do Německa bouře provázející tlakovou níži Lambert. Zejména západ země se tak od odpoledne potýkal se silnými bouřkami, hasiči v Severním Porýní-Vestfálsku a Hesensku hlásí zaplavené sklepy, zatopené silnice a poničené střechy. Na sociálních sítích se objevila videa, která zachycují, jak v Německu řádilo údajné tornádo. Některé spolkové země kvůli počasí zrušily odpolední a večerní akce.

Adam Gawlas na UK Open.

Premiérová výhra na turnaji PDC. Na World Cup se těším, hlásí Gawlas

Čeští šipkaři ve složení Adam Gawlas a Karel Sedláček se od čtvrtka představí na Světovém poháru (World Cup of Darts 2023) v německém Frankfurtu, kde narazí ve skupině na Filipíny a Singapur. Do osmifinále postupují pouze vítězové tříčlenných skupin. Gawlas, který během uplynulého víkendu ovládl první turnaj PDC v kariéře, mluví v rozhovoru mimo jiné o Světovém poháru, letošní formě, která mu vynesla i semifinálovou účast na UK Open, nebo o tom, jak moc je důležité, aby byl šipkař v psychické pohodě i během tréninku

Policista cestou do práce sledoval podezřelého řidiče, odhalil kradené SUV.

Policista cestou do práce sledoval podezřelého řidiče, odhalil kradené SUV

V pátek 26. května vyjel podpraporčík Petr Kanči po deváté hodině ráno svým soukromým autem do zaměstnání. Do Liberce mířil po silnici I/35. V Rynolticích si všiml, že před ním jedoucí řidič luxusního SUV tovární značky DAIMLER BENZ AMG GLC 43 s německou registrační značkou, řídí velmi nervózně.

Kia Brand Summit se koná v německém Frankfurtu nad Mohanem.

Kia začne brzy vyrábět elektromobily i na Slovensku

Korejská automobilka Kia začne ve své slovenské továrně v Žilině vyrábět už v roce 2025 malá a středně velká elektrická vozidla. Díky tomu má v roce 2030 dosáhnout podíl elektromobilů na celkových prodejích nových osobních aut této značky 55 procent. To odpovídá 2,4 milionů kusů. Uvedli to představitelé této automobilky na speciální akci Kia Brand Summit, které se v německém Frankfurtu nad Mohanem účastnil také redaktor Deníku.

Stávka na německé železnici. Ilustrační snímek

Odbory v Německu odvolaly stávku. Měla ochromit železnici

Stávka na německé železnici, která měla začít v neděli večer a trvat 50 hodin, se neuskuteční. Železniční a dopravní odbory EVG, které ji svolaly, dosáhly u soudu pro pracovněprávní záležitosti ve Frankfurtu nad Mohanem dohody s vedením společnosti Deutsche Bahn (DB). Odbory chtěly stávkovat za vyšší mzdy. Dráhy oznámily, že miliony cestujících si mohou oddechnout, nadále však musí kvůli urychlenému přeplánování směn počítat s možnými výpadky v dálkové i regionální dopravě. Stávka se měla dotknout i spojů z a do Česka, podle Českých drah (ČD) se dá i nadále očekávat omezení provozu.

Oskar Schindler (vpravo) a Itzhak Stern. Oba muži se po válce neviděli čtyři roky, pak se však znovu setkali v pařížské kanceláři Herberta Steinhouse. Oba se stále snažili opustit Evropu

Padouch, nebo hrdina? Zachránce Židů Oskar Schindler skončil zahořklý

Patří k nejslavnějším, ale také k nejkontroverzněji přijímaným hrdinům druhé světové války. Oportunista, nacista, špion sloužící hitlerovskému režimu, nenapravitelný sukničkář a opilec, ale také zachránce 1200 lidských životů, o jehož motivech se dodnes vedou spory. To všechno byl Oskar Schindler. Od jeho narození uplynulo 115 let.

Rodinné mordy představovaly na přelomu 19. a 20. století oblíbený námět jarmarečních písní i novinových kreslířů. Případ Karla Hopfa se však tehdejším standardům výrazně vymykal

Arsen do pití, viry do prádla. Karl Hopf zabil své dvě ženy, dceru i matku

Frankfurtský travič, který způsobil revoluci v zabíjení. Tak nazval německý deník Frankfurter Neue Presse německého sériového vraha Karla Hopfa. Významný německý šermíř a varietní umělec se začal počátkem 20. století zbavovat všech svých příbuzných, jejichž majetek si toužil přivlastnit. A vraždil velmi rafinovaným způsobem.

Písničkář Petr Lüftner.

FOTO: Písničkář Lüftner pokřtí v Ústí nové CD. Xindl X dostal omluvenku

/ROZHOVOR/ Kdo pamatujete křest už dvou alb Petra Lüftnera, přesvědčivého barda s akordeonem, kytarou i vytříbenou poezií. nepohrdne ani jeho třetím autorským CD Petri, točeném loni se spoluhráči Jiřím Maškem (produkce, zvuk, baskytara i vydavatel alba, (Good Day Records 2023), muzikantovou sestrou fajn šansoniérkou Eliškou (zpěv, sbor) i jeho otcem Petrem Lüftnerem starším (sbor). Přijďte si v sobotu 18. března od 20.00 za 200 korun do Národního domu užít pěknou atmosféru Petrovy hudby, náladu jeho písní plných lásky, vzdoru i nápadů a nadšení.

Škoda Fabia 1.0TSi.

Levná a praktická. Podívali jsme se v bazarech po autech Škoda Fabia kombi

/TIPY NA OJETÁ AUTA/ Škoda Fabia patří mezi nejprodávanější ojetá auta na našem trhu. Není se čemu divit. Je velmi praktická, její pořizovací cena není vysoká, a navíc má i nízké provozní náklady. Ve verzi kombi je „fabka“ oblíbená i jako rodinný vůz. V nabídce TipCars jich nyní najdete více než stovku. Vytipovali jsme pro vás tři z nich. Podívejte se.

Projekt ve Frankfurtu nad Mohanem

Zelení kámoši se potkali v Chile. Dnes stavějí solární elektrárny po celé Evropě

Víte, co společného má nákladové nádraží v německém Frankfurtu nad Mohanem, výrobna slunečnicového oleje v chorvatském Čepinu, třídírna obnošených oděvů patřící Armádě spásy v nizozemském Deventeru a rakouské lázně Lutzmannsburg? Ne, společným jmenovatelem není nic zeměpisného ani turistického, nýbrž něco navýsost energetického. Ve všech těchto místech totiž budovala a vybudovala solární zařízení pražská firma Greenbuddies. Stojí za ní šestapadesátiletý podnikatel Aleš Spáčil a jeho kolega Ondřej Vodsloň.

Zaměstnanec u odletové tabule na letišti v německém Mnichově, kde byly 17. února 2023 zrušeny kvůli stávce všechny lety.

Stávka na sedmi letištích v Německu ovlivnila spoje do Česka

Zaměstnanci sedmi německých letišť od rána stávkují za vyšší mzdy a hrozí, že pokud zaměstnavatel nesplní jejich požadavky, postarají se o to, že v letních měsících bude na letištích ještě větší chaos. Cestovní plány tak dnes muselo změnit skoro 300 tisíc lidí včetně těch, kteří chtěli cestovat z Prahy. Provoz je omezen na letištích v Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Stuttgartu, Dortmundu, Hannoveru a Brémách.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Nymburk - Kolín (85:87)

Basketbalistům Nymburka nedorazily kufry, pomohly i boty Ondry Balvína

Basketbalisté Nymburka při posledním výjezdu na utkání Ligy mistrů do Bilbaa poznali současné problémy v letecké dopravě. Letadlo mělo už při odletu z Prahy výrazné zpoždění, přestup ve Frankfurtu sice hráči stihli a dorazili do Bilbaa, jenže většina z nich bez kufrů, které zůstaly v Německu. Někteří hráči tak museli vyrazit do obchodu, aby si nakoupili vybavení, ve kterém budou moci zápas odehrát. Rozskok je dnes ve 20 hodin.

Reportér Deníku vyzkoušel novou přímou vlakovou linku z vídeňského letiště do Brna.

Test přímého vlakového spojení z vídeňského letiště: za dvě hodiny v centru Brna

/VIDEO/ Žlutý vlak stojí na nástupišti ve stanici letiště Schwechat. Přede dveřmi do vozů stojí stevardky a stevardi a ochotně odpovídají na dotazy cestujících v češtině i v cizím jazyce. Poradí i těm, kteří svůj spoj hledají doposud marně. Je neděle krátce před čtvrt na deset večer a do odjezdu přímého vlakového spoje směrem do Brna zbývá pár minut.

Profesor Dr. Luciano Rezzolla bude přednášet v Opavě.

V univerzitní aule bude přednášet vzácný host. Je až z Itálie

Černé díry zůstávají jedním z nejvíce fascinujících objektů, předpovězených Einsteinovou teorií gravitace. Slezská univerzita bude v pondělí 12. prosince poctěna návštěvou prof. Dr. Luciana Rezzolly, vedoucího oddělení relativistické astrofyziky na Ústavu teoretické fyziky Univerzity Johanna Wolfganga Goetheho ve Frankfurtu.

Korálovec bukový.

V laboratoři vypěstovali vzácné houby a vracejí je do přírody

Národní parky Šumava a Bavorský les se rozhodly bojovat s úbytkem biodiverzity, tedy druhové rozmanitosti. Ohroženy jsou podle nich zejména skupiny druhů vázaných na tlející dřevo, především hmyz, houby, lišejníky a mechorosty, ale také staré stromy a nevšední dřeviny.

Korálovec bukový.

V laboratoři vypěstovali vzácné houby a vracejí je do přírody

Národní parky Šumava a Bavorský les se rozhodly bojovat s úbytkem biodiverzity, tedy druhové rozmanitosti. Ohroženy jsou podle nich zejména skupiny druhů vázaných na tlející dřevo, především hmyz, houby, lišejníky a mechorosty, ale také staré stromy a nevšední dřeviny.

Fanoušci a atmosféra Oktagonu 32 v Ostravě.

Oktagon 37 v Ostravě: návraty, bombarďáci, dva tituly k mání a lístky v prodeji

/FOTOGALERIE/ Dvakrát pražská O2 Aréna, dvakrát Frankfurt a teď podruhé v roce 2022 i Ostrava. Třetí největší město Česka opět hostí nejlepší tuzemské MMA, Oktagon 37. V dubnu to byl několikrát odložený turnaj z dob covidu, nyní jde o akci v regulérním termínu. A naplněná Ostravar Aréna se má v sobotu na co těšit.

Václav Mikulášek.

Mikulášek v Ostravě: Jsem tu doma. Sektor Kozmy? Baba Jaga má fanoušky všude

/FOTOGALERIE/ Nebude to nejočekávanější zápas večera ani jeho kariéry, ale je jasné, že půjde o velkou show. Tak jak to ostatně on umí. MMA zápasník Václav Mikulášek se v sobotu vrátí do Ostravy, aby na turnaji Oktagon 37 pobavil zaplněnou Ostravar Arénu. A chce i sportovní úspěch, utnout sérii čtyř porážek. Soupeřem mu bude bulharský bijec Nikola Zlatev.

Spisovatelka Alena Mornštajnová

Jestliže je úterý…

Lidé začali opět cestovat a na pouť za svými zahraničními čtenáři jsem vyrazila i já.

Z prohlídek lůžkových a lehátkových vozů českých drah pro noční dopravu na hlavním vlakovém nádraží v Praze.

Vyšší komfort, vyšší cena. České dráhy představily modernizované noční vlaky

České dráhy spustily novou značku ČD Night pro své noční spoje. V rámci toho v současné době investují 246 milionů korun do modernizace lůžkových a lehátkových vozů. Od nového jízdního řádu, který začne platit v prosinci, vypraví novou noční linku z Prahy přes Německo do Curychu. Na tiskové konferenci to řekl šéf státního dopravce Michal Krapinec.

Letoun společnosti Lufthansa, který se stal jako Let 181 terčem únosu, jenž se změnil v pět dní trvající drama

Únos letu 181: Drama trvalo pět dní, odvážného pilota popravili

Let 181 německé společnosti Lufthansa z Malorky do Frankfurtu se před 45 lety změnil v drama. Letoun s více než devadesáti lidmi na palubě unesli palestinští teroristé. Drama trvalo pět dní, v somálském Mogadišu nakonec zakročilo protiteroristické komando.

Neutíkat před ním, dohoní vás!

Od sousedů: Nejrychlejší policejní pes je z Vídně

Psovod vídeňské policie Thomas Daniel a jeho služební pes Defcon vyhráli při "World Police and Fire Games 2022" v Rotterdamu běh na dvanáct kilometrů s překážkami a 24 úkoly v čase 58:08 minuty. Porazili 81 vojenských a policejních psovodů. 63 soutěží her se zúčastnilo 10 000 závodníků z více než 70 zemí.

Ilustrační foto.

Žena zemřela během letu přímo před očima dětí a manžela

Helen Rhodesová, která se s rodinou vracela z Hongkongu do Spojeného království po více než patnácti letech strávených v zahraničí, do své rodné země již nedocestovala. Zemřela přímo v letadle, a to před očima svých dvou dětí a manžela. Příčina jejího náhlého úmrtí zůstává záhadou.

Architekt Josef Smutný pokračuje v obnově památkově chráněného pivovaru v Rudníku.

Pivovar v Rudníku oživuje architekt z Prahy, nasypal do něj už osmnáct milionů

/FOTOGALERIE/ Renesanční zámek v podkrkonošském Rudníku kdysi patřil Albrechtovi z Valdštejna. V 19. století se z něj stal vyhlášený pivovar. Zdevastovaný areál křísí pražský architekt Josef Smutný. Jeho ateliér llex design koupil před rokem a půl památkově chráněný objekt za 10 milionů korun od nizozemského vlastníka. „Byl to můj klient,“ objasňuje. Celkem už do bývalého pivovaru investoval zhruba 18 milionů a snaží se ho zpřístupnit lidem. Podívat se do něj můžou tento týden od čtvrtka do neděle při veřejných prohlídkách.

Šéf organizace Oktagon Ondřej Novotný ve svém živlu.

Vémola má spotřebu jako elektrárna. Zbude po něm díra, říká šéf Oktagonu Novotný

Patří ke klíčovým mužům, kteří se zasloužili o nevídaný vzestup popularity MMA v Česku. Ondřej Novotný, šéf organizace Oktagon, má za sebou vyprodanou Festhalle v německém Frankfurtu, užívá si pilotování vlastního letadla a těší ho, že nedávný mistrovský titul Jiřího Procházky v UFC je pro sport drsných mužů a žen ideální reklamou. „Nejde stagnovat, chceme dál růst. Ale jsem pokorný,“ říká Ondřej Novotný o plánované expanzi do Londýna.