Brno - Jízda loukou k rybníku, tam opalování, zmrzlina u stánku a večer posezení u grilu. Pro mnohé letní idyla, podle odborníků hned několik letních rizik naráz. Brněnský deník Rovnost přináší přehled toho, na co si dát v létě pozor ve městě i u vody.
Brno - Jízda loukou k rybníku, tam opalování, zmrzlina u stánku a večer posezení u grilu. Pro mnohé letní idyla, podle odborníků hned několik letních rizik naráz. Brněnský deník Rovnost přináší přehled toho, na co si dát v létě pozor ve městě i u vody.
Nymburk - Zahradní grilování. Kratochvíle, kterou si v létě jen málokdo odpustí. Majitelka chatky v zahrádkářské kolonii za Drahelicemi na Nymbursku si však asi dlouho bude pamatovat, že po grilování se má oheň správně uhasit. To se jí však v úterý navečer nepodařilo a do akce museli hasiči a policie.
Grilování je ideální příležitostí, jak strávit s rodinou či přáteli příjemné chvíle plné dobrého jídla a pití. A čím jiným se odměnit než oroseným Velkopopovickým Kozlem.
Jižní Morava – Slunečné počasí a oteplování, které si od začátku týdne užívali Jihomoravané, mohou dnes večer narušit silné bouřky. Varuje před nimi Český hydrometeorologický úřad. Bouřky by měly zasáhnout skoro celou Českou republiku. Teploty však zůstanou i v příštích dnech vysoké.
Praha - Grilování je ideální příležitostí, jak strávit s rodinou či přáteli příjemné chvíle plné dobrého jídla a pití. A čím jiným se odměnit než oroseným Velkopopovickým Kozlem. Pivo se hodí nejen jako osvěžující nápoj pro horké letní dny, ale také jako jedinečná ingredience do grilovacích receptů. Dodá jídlu nezaměnitelnou, výraznější chuť, lze ho využít například pro podlití samotného jídla nebo pro přípravu nejrůznějších marinád. Přihlížet by se v tomto případě mělo zejména ke kvalitě piva. Velkopopovický Kozel 11° splňuje všechny podmínky, a je tak dokonalým společníkem pro grilovací chvíle. Jeho vypilovaná, plná chuť a jemná hořkost pozvedne kvalitu pokrmu o stupínek výš.
Kroměříž – Uplynulé dny přinesly kroměřížským strážníkům několik výjezdů na oznámení rušení nočního klidu ze zahrad rodinných domů a z restauračních zahrádek.
Popovice – Střílení z luku, vrhání hvězdic, zdolávání překážek v lanovém centru nebo skákání na trampolíně si vyzkoušeli návštěvníci čtvrtečního Dne Hamé v areálu popovického Amfíku Bukovina.
Praha - Grilování je ideální příležitost jak si pochutnat na dobrém jídle a pivu s přáteli či rodinou. Není tedy divu, že podle průzkumu značky Velkopopovický Kozel, loni grilovalo dokonce 96 % české populace. Proto se Kozel rozhodl navázat na tento trend a připravit jedinečné grilovací recepty s pivem jako jednou z ingrediencí.
Sedlec-Prčice – Nedávná povodeň na Sedleckém potoku zcela propláchla Strnadovský mlýn u Vršovic i okolní pastviny pro zvířata. „Vody byla všude, i uvnitř. Ačkoliv již zcela normálně fungujeme bohužel nestíháme opravit ohradníky, které ještě stále máme namotané v potoce, a zvířata pokukují kudy by utekla. Naneštěstí nyní jím v tom brání zase rozvodněný potok," popsal situaci Tomáš Kocman.
Dolní Újezd – Sobotní odpoledne patřilo v největší vesnici okresu sportu a také grilování. Uskutečnil se tady již třetí ročník triatlonu a grilovačky. Několik desítek závodníků uplavalo na místní plovárně 250 metrů. Pak nasedli sportovci na kola a vydali se na trasu dlouhou zhruba třináct kilometrů. A na závěr si dali běh, a to 3,78 kilometru. Závodníci následně dobíhali do areálu hasičů, kde už na ně čekali diváci a také grilované maso. V tu dobu tady již totiž tři soutěžní týmy grilovaly mleté, vepřové a hovězí maso. Jejich výkony ocenila odborná porota.
Výběr materiálu a důsledná protipožární opatření mohou výrazně ochránit dřevostabu při vzplanutí ohně. Ukázala to zkouška ve Veselí nad Lužnicí, při níž zástupci Profesní komory požární ochrany a Hasičského záchranného sboru ČR zapálili dva objekty. Experiment trval půl hodiny a za tu dobu plameny výrazně více poničily stavbu z běžných komponentů. Na objektu z kvalitnějšího materiálu s protipožárními prvky oheň způsobil výrazně menší škody.
Rakovník - Pouze zhruba dva a půl tisíce kusů prasat, z toho 335 prasnic, čítají stavy prasat na Rakovnicku. Jejich počet, stejně jako v celé republice za posledních dvacet let výrazně poklesl.
Břeclav, Prušánky - Souboj, kde vzduchem prosviští čepele šavlí v rukách sommelierů se chystá v Prušánkách. Už deváté mezinárodní mistrovství v sekání sektů se v sobotu uskuteční v tamních vinných sklepech U Jeňoura.
Brno - Soutěžte s Brněnským deníkem Rovnost a ochutnejte gurmánské speciality festivalu Šťavnaté léto, zaměřeného na grilování. Získejte dva vouchery na festivalové menu v restauraci Piazza na brněnském náměstí Svobody (normální cena menu je 390 Kč,-).
Blanensko – Milovníci medu mají zatím smůlu. Letos kvůli vytrvalému dešti a nízkým teplotám totiž včely ještě téměř nevylétly z úlu. A z toho mála, co donesou, si sotva vytvoří vlastní potravu. Jelikož ani loni medu moc nebylo kvůli velkým výkyvům teplot, mrazům i suchu, zásoby už jsou téměř pryč. Nedostatek medu se proto také projeví na cenách.
Blanensko – Milovníci medu mají zatím smůlu. Letos kvůli vytrvalému dešti a nízkým teplotám totiž včely ještě téměř nevylétly z úlu. A z toho mála, co donesou, si sotva vytvoří vlastní potravu. Jelikož ani loni medu moc nebylo kvůli velkým výkyvům teplot, mrazům i suchu, zásoby už jsou téměř pryč. Nedostatek medu se proto také projeví na cenách.
Praha /ROZHOVOR/ - „Léto v kuchyni mám rád. Je fajn, když můžete grilovat před hostem a popovídat si s ním," říká Jaroslav Zahálka, špičkový český šéfkuchař.
Přestože nevlídné počasí zahání myšlenky na grilování na zahradách, hasiči už s předstihem varují před požáry. Aby se příjemný večer nezměnil v horor, je třeba dodržovat řadu pravidel.
Plzeňsko - Přestože nevlídné počasí zahání myšlenky na grilování na zahradách, hasiči už s předstihem varují před požáry. Aby se příjemný večer nezměnil v horor, je třeba dodržovat řadu pravidel.
Ústí nad Labem - Na Indiánské léto aneb první grilování zve restaurace Benada v ústeckém Clarion Congress Hotelu. Speciální brunch odstartuje půl hodiny před polednem v neděli 2. června a nabídne odpoledne plné specialit z grilu, pravý nefalšovaný hamburger a cheeseburger i spousty letních osvěžujících salátů nejen pro dámy.
Českobudějovicko – Pytláci si nedají a nedají pokoj. „V úterý krátce před půlnocí prováděla hlídka strážníků kontrolu zaměřenou na neoprávněný lov ryb, když si poblíž Novohaklovského rybníka povšimla blikajícího bílého světla ze břehu na protější straně hráze," popisuje událost Václav Sup z Městské policie České Budějovice.
Českobudějovicko – Na dva pachatele, kteří nelegálně lovili ryby, narazila českobudějovická městská policie poblíž Novohaklovského rybníka. Kapry dostal zpátky zaměstnanec společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic.
Plzeňsko – Přestože nevlídné počasí zahání myšlenky na grilování na zahradách, hasiči už s předstihem varují před požáry. Aby se příjemný večer nezměnil v horor, je třeba dodržovat řadu pravidel.
Region /ROZHOVOR/ - V minulém týdnu přibyla olomouckým fajnšmekrům nová možnost nakupovat kvalitní potraviny s ověřeným původem a složením. Otevřela franšízová prodejna Sklizeno a do prostor v ulici 8. května nedaleko polikliniky SPEA už zamířily první stovky zákazníků.
Praha - Teplé počasí, které nás během tohoto léta ještě čeká, láká mnohé lidi ke grilování a rozdělávání táboráků, podle hasičů by při tom ale neměli zapomínat na zvýšenou opatrnost. Právě v létě totiž hasiči vyjíždějí k vyššímu počtu požárů v přírodě a jejich příčinou je nejčastěji nedbalost dospělých, sdělila dnes mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.
Praha - Srílanské krevetové kari, jelení carpaccio či zákusky zdobené cukrovou vatou mohou ochutnat návštěvníci Prague Food Festivalu, který v pátek v poledne začal v Královské zahradě Pražského hradu. Kulinářská akce, které se účastní několik desítek šéfkuchařů předních českých restaurací, potrvá do neděle.
Praha - Srílanské krevetové kari, jelení carpaccio či zákusky zdobené cukrovou vatou mohou ochutnat návštěvníci Prague Food Festivalu, který v pátek v poledne začal v Královské zahradě Pražského hradu. Kulinářská akce, které se účastní několik desítek šéfkuchařů předních českých restaurací, potrvá do neděle.
Velké Karlovice - Resort Valachy Velké Karlovice chystá na neděli 26. května Den otevřených dveří. Uskuteční se u hotelu Horal a návštěvníci si tu budou moci zdarma vyzkoušet letní volnočasové aktivity.
Olomouc – Jak vypadá náměstí Republiky nezaskládané auty, se mohou v sobotu podívat nejen účastníci Velké olomoucké cyklojízdy. Ta na asi tříkilometrový okruh městem vyrazí od kašny Tritónů v deset hodin.
Olomouc – Jak vypadá náměstí Republiky nezaskládané auty, se mohou v sobotu podívat nejen účastníci Velké olomoucké cyklojízdy. Ta na asi tříkilometrový okruh městem vyrazí od kašny Tritónů v deset hodin.
Grilování, koupání v zahradním bazénu či klidné posezení při západu slunce, to vše ale i mnohem více patří k létu. Léto je čas radosti a tu si nejlépe užijeme venku. A kde jinde, než na nové terase, o kterou se nebudete muset starat. Čas, který byste strávili její údržbou, tak můžete věnovat sobě, své rodině či přátelům.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Není většího odborníka na grilování, než je Zdeněk Marcín z Pražského kulinářského institutu. Nejlepší je podle něj maso ugrilovat, teprve poté okořenit, nechat odpočinout a až pak spokojeně zakousnout. A nebojí se ani sladkostí – z grilu je podle něj dobrý ananas, ale i litá buchta.