Kreativ

ŠTÍTEK: grilování

Špekáčky. Ilustrační fotografie.

Je libo dobrý špekáček? Nesplňují však dřívější normy

Liberecký kraj - Doba grilování a opékání je tady. Z obchodů mimo jiné mizí i oblíbené špekáčky, které mají v Česku dlouholetou tradici. Vyrábějí se už od roku 1891, ale podle časopisu dTest jejich kvalita značně upadá, jak prokázaly provedené analýzy. Ztučněly a zvodnatěly. Normy to dovolují.

Špekáčky. Ilustrační fotografie.

Je libo dobrý špekáček? Nesplňují však dřívější normy

Liberec - Doba grilování a opékání je tady. Z obchodů mimo jiné mizí i oblíbené špekáčky, které mají v Česku dlouholetou tradici. Vyrábějí se už od roku 1891, ale podle časopisu dTest jejich kvalita značně upadá, jak prokázaly provedené analýzy. Ztučněly a zvodnatěly. Normy to dovolují.

Řecká kuchyně: tzatziky.

Tzatziky: jednoduchá a chutná řecká klasika

Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.

Grilování na Královéhradecku.

Oběd pod korunami stromů? Možností nabízí Hradec dost

Hradec Králové /FOTO/ - Málokoho by těšilo zůstávat pod střechou, když jasná obloha a příjemné teploty přímo vybízejí k posezení venku. K takovému způsobu trávení volného času patří i sklenka dobrého vína nebo vůně grilovaného masa. Co zájemcům o grilování a pikniky letos nabízí Hradec Králové a okolí?

Grilování na Královéhradecku.

Oběd pod korunami stromů? Možností nabízí Hradec dost

Hradec Králové /FOTO/ – Málokoho by těšilo zůstávat pod střechou, když jasná obloha a příjemné teploty přímo vybízejí k posezení venku. K takovému způsobu trávení volného času patří i sklenka dobrého vína nebo vůně grilovaného masa. Co zájemcům o grilování a pikniky letos nabízí Hradec Králové a okolí?

Ilustrační foto

Sezóna grilování je tu! Plynové grily jsou v Česku stále populárnější

Plynové zahradní grily jsou v Česku stále oblíbenější, např. v prodejnách Mountfield tvoří již tři čtvrtiny prodejů. Nejvíc se prodávají ty umožňující přípravu jídla pro 12 až 14 lidí. Zájem o grily na brikety a dřevěné uhlí je dlouhodobě stabilní. Vyplývá to z ankety mezi prodejci.

Ilustrační foto

Prodej plynových zahradních grilů v Česku stoupá

Praha - Plynové zahradní grily jsou v Česku stále oblíbenější, např. v prodejnách Mountfield tvoří již tři čtvrtiny prodejů. Nejvíc se prodávají ty umožňující přípravu jídla pro 12 až 14 lidí. Zájem o grily na brikety a dřevěné uhlí je dlouhodobě stabilní. Vyplývá to z ankety mezi prodejci.

Dětem sněhová kalamita příliš nevadila.

Letos se griluje, loni lidé bojovali s přívaly sněhu

Rychnovsko – Loňská zima si v okrese pořádně zařádila. Ta letošní se zatím moc neprojevila, i když se teď trochu ochladilo, předešlé dny byly veskrze jarní.Avšak před rokem devatenáctého března byla na Rychnovsku kalamita, po silnicích a železnicích popadaly stromy. I na apríla mnohé překvapila sněhová nadílka. Letošní rok však vypadá úplně jinak. Mnozí už doma začali s grilováním 
a  vyhřívali se na sluníčku. Teploty letošních a loňských březnových dní dělilo někdy až dvacet stupňů.

Dan Kordula si dává k obědu ratíškovický boršč.

Dan Kordula bojuje v pořadu Prostřeno. S grilem

Ratíškovice – Zbožňuje vůni grilovaného masa. Když s kamarádem stavěl pergolu, slíbil si, že se přihlásí do televize, kde předvede své kuchařské dovednosti. Dan Kordula z Ratíškovic od včerejšího večera bojuje s dalšími třemi muži a jednou ženou v deváté sérii pořadu Prostřeno.

Domovinka ve Frýdku-Místku je místem, kde se pravidelně koná řada akcí pro seniory. Při kloboukovém bále se tam lidé výborně bavili.

OBRAZEM: Senioři měli svůj ples. Tančilo se i v elegantních kloboucích

Plesová sezona vrcholí, svůj bál mají za sebou i klienti Domovinky ve Frýdku-Místku. Tamní centrum denních služeb včera uspořádalo stejně jako loni ples v netradičním duchu. Zatímco před rokem předváděli senioři své taneční umění v pyžamech, letos se neobešli bez výstavních klobouků.

Ivan Hoffman

Hradní oťukávání

Rozhovory prezidenta republiky s ministry vlády, kterou se 29. ledna chystá jmenovat, neprovází žádná senzace. Kdo čekal drsné grilování, je zklamán, naopak ulevilo se těm, kteří nespali kvůli možnému konfliktu mezi vládou a prezidentem. Ministerští kandidáti se k hlavě státu nepochybně chovají zdvořile. Vzhledem k tomu, že koalice předem ohlásila, že na navržených ministrech trvá, není proč by se prezidentovým hostům měla třást kolena. A protože se nezdá, že by prezident mohl někoho odmítnout ze závažných ústavních důvodů, z avizovaného hradního grilování je nakonec pouhé oťukávání.

Josef Polášek se živí jako lesník. Na Silvestra však vypomáhá svým bratrům při tradiční Silvestrovské zabíjačce ve Spytihněvi. Miluje to, co lidem povětšinou nechutná, tedy prasečí ouško, srdíčko, játra a jazyk.

Jsem všežravec. Mám rád prasečí ouško, srdíčko, játra a jazyk

Spytihněv – „Hlavní je, aby všem chutnalo. Důležité je správně nakombinovat maso a koření." To je podle třiačtyřicetiletého Josefa Poláška ze Spytihněvi základ úspěchu zabíjačky u strávníků. Stovky si jich na vepřových dobrotách pochutnávali ve Spytihněvi, a to přímo na Silvestra v dopoledních a odpoledních hodinách.

Ivan Hoffman

Prezidentovo koleno

Zpráva o zranění prezidenta přišla v nejméně vhodném okamžiku. Zrovna když se schylovalo k jeho grilování za účast v pokusu o sociálnědemokratickou domácí zabíjačku.

DOMÁCÍ POTŘEBY I CUKROVINKY. To a mnohem více seženou lidé i na přepážkách České pošty.

Na poštu pro sladkosti nebo hračky? Ano. A nejen pro ně

Ostrava - Špatná hospodářská situace nedoléhá jen na podnikatele a firmy, zasáhla také Českou poštu. Kvůli tomu, aby nemusela propouštět své zaměstnance, vymýšlí nové způsoby, jak jim zajistí práci. Proto rozšířila nabídku doplňkového zboží.

Restaurace Na Křižovatce v Jasenné.

Restaurace Na Křižovatce v Jasenné

Náchodsko - Náchodský deník pro Vás spolu s provozovateli kaváren, restaurací a hospůdek připravil typy na posezení v teple v nadcházejících podzimních a zimních měsících. Místa, kam můžete vyrazit spolu s přáteli a rodinou, načerpat nové síly a ochutnat pravou českou, ale také výtečnou zahraniční kuchyni, pobavit se na větších společenských akcích nebo si jen tak zajít na dobrou kávu, svařák či pivo. Navíc, pokud vy sami narazíte na nějakou zajímavou kavárničku nebo hospůdku, která by stála za zmínku, dejte nám o ní vědět! A určitě neváhejte poslat své zkušenosti z navštívených restaurací. Své tipy i zážitky zasílejte na : eva.benesova@denik.cz

Ilustrační foto

Panteři by rádi vyzráli na mistra

Otrokovice – Po snovém vstupu do soutěže nyní extraligoví florbalisté Otrokovic těžce tráví poslední debakl z Mladé Boleslavi (3:10), ovšem o to větší motivaci mají vše napravit v sobotním domácím duelu (od 17.00) proti úřadujícím šampionům z Vítkovic.

Na kole a pěšky po Vysočině.

Na kole a pěšky po Kraji Vysočina

Havlíčkův Brod – V sobotu 31. srpna se v Havlíčkově Brodě uskutečnilo druhé pokračování série „Na kole a pěšky po Vysočině" s bohatým doprovodným programem připraveným občanským sdružením Kolo bez hranic, VZP, BESIPem, CATUSem, elektro-bicyklem a Pivovarem Chotěboř.

ŠMERDOVI Z BANÍNA najdou pokaždé v lese spoustu hub. Jedlé sbírají, nádherné muchomůrky plní fotoalbum.

Udělali řízky, polévku i maso na houbách

Banín - „Jestli rostou houby? To je relativní. Někomu stačí malý košík na polévku a někomu nestačí ani tři. Teď jich je ale dost pro každého," říká Lubomír Šmerda z Banína. Houby rostou všude.

Ilustrační foto

Popálených dětí proti loňsku přibylo

Praha – Smutnou bilanci letošních prázdnin uzavřeli v pondělí pražští záchranáři. Popálených a opařených dětí, které přišly k úrazu nejčastěji při letním grilování nebo při manipulaci s horkým nápojem, napočítali během července a srpna 42. O čtyři víc než loni!

Ilustrační foto

Popálených dětí proti loňsku přibylo

Praha – Smutnou bilanci letošních prázdnin uzavřeli v pondělí pražští záchranáři. Popálených a opařených dětí, které přišly k úrazu nejčastěji při letním grilování nebo při manipulaci s horkým nápojem, napočítali během července a srpna 42. O čtyři víc než loni!