Kreativ

ŠTÍTEK: malíř

Vernisáž výstavy se uskuteční v sobotu v Galerii Ludvíka Kuby.

Tip Deníku: Expozice představí malíře Lukáše Havrdu

/FOTOGALERIE/ V Galerii Ludvíka Kuby bude otevřena výstava nazvaná Lukáš Havrda: Genius loci. „Mladý výtvarník zde představí svůj specifický rukopis, který se velice dobře hodí k jeho oblíbenému tématu: brutalistní architektura.

Ve Švýcarsku zemřel malíř Radoslav Kutra, rodák z Olomouce.

Ve Švýcarsku zemřel malíř Radoslav Kutra, rodák z Olomouce

Ze Švýcarska přišla zpráva, že zemřel malíř Radoslav Kutra, rodák z Olomouce. "Zesnul v neděli ve věku nedožitých 95 let v Lucernu, ve svém druhém domově. Oznámil to v pondělí jeho syn Petr Kutra," informoval mluvčí Muzea umění Olomouc Tomáš Kasal.

Rodný dům Joži Uprky v Kněždubu.

Výročí 80 let od úmrtí Joži Uprky

V neděli 12. ledna 2020 uplynulo 80 let od úmrtí malíře Joži Uprky. Jeho jméno zůstane navždy zapsáno zlatým písmem do kroniky osobností, které se nejvíc zasloužily o české výtvarné umění o Slovácko, tento malebný a svébytný kout naší země. Uprka se narodil v roce 1861 ve skromných podmínkách v rodině statkáře v Kněždubu, který je spojen i s jeho nelehkými uměleckými začátky.

Ilustrační foto.

Blatná vzpomíná na malíře Jana Hálu

V lednu letošního roku uplyne 130 let od narození jednoho z nejznámějších blatenských rodáků Jana Hály. Jako malou vzpomínku na tohoto malíře, ilustrátora a spisovatele připravilo Městské muzeum Blatná malou výstavu v Infocentru. 

Rodný dům Joži Uprky v Kněždubu.

Výročí 80 let od úmrtí Joži Uprky

V neděli 12.1.2020 tomu bude 80 let od úmrtí malíře Joži Uprky. Jeho jméno zůstane navždy zapsáno zlatým písmem do kroniky osobností, které se nejvíc zasloužily o české výtvarné umění o Slovácko, tento malebný a svébytný kout naší země. Uprka se narodil v roce 1861 ve skromných podmínkách v rodině statkáře v Kněždubu, který je spojen i s jeho nelehkými uměleckými začátky.

František Kříž.

František Kříž: Obnovili jsme tamburašskou tradici

Narodil jsem se 7. listopadu 1939 v Kolíně. Vyučil se dekoračním malířem a malířem pokojů. Po vojně jsem pracoval jako vychovatel a dílenský učitel na učňovské škole v Sadské. Poté až do důchodu ve stavebnictví. Mám syna Radka (50). Mapuji historii Poděbrad, mám spousty kronik, fotoalb. V hudební anketě Nymburský Otík jsem získal v roce 2014 ocenění Síň slávy.

Výstava v Galerii Ludvíka Kuby je k vidění až do 3. října.

Galerie ožila českým moderním uměním

Poděbrady - Součástí doprovodného programu festivalu filmové hudby Soundtrack byla i slavnostní vernisáž výstavy Forman-Milkov lázeňské Galerii Ludvíka Kuby. Nová expozice představuje dva výtvarníky, jednak sochaře, malíře, designera Stefana Milkova, ale také malíře Pavla Formana.

Bronislava Dočkalová

Za cimbál mě mamka posadila vlastně za trest. Aby mě zaměstnala

Rožnov pod Radhoštěm /ROZHOVOR/ – Dalo by se říci, že Bronislava Dočkalová, se kterou se osobně znám již řadu let, dostala talent do vínku po svých předcích. Její maminka Jana Dočkalová-Kobzáňová je uznávanou výtvarnicí, především malířkou na sklo. Její dědeček pak nikdo jiný než valašský malíř a spisovatel Jan Kobzáň.

Radek Malíř

Policejní rošáda na východě Čech: Červíček do Hradce, Malíř do Jihlavy

Východní Čechy - Východočeskou policii čekají kvůli odvolání Martina Červíčka z postu policejního prezidenta velká škatulata – hejbejte se. Červíček, který z východních Čech pochází – před svým pražským angažmá byl šéfem okresní kriminálky v Náchodě – se stane šéfem hradecké krajské policie.

Jana Dočkalová - Kobzáňová

Na tatínka vzpomínám velmi ráda, dovedl moc krásně vyprávět

Karolinka /ROZHOVOR/ – Setkání, na kterém vznikal následující rozhovor, jsem si s valašskou výtvarnicí Janou Dočkalovou – Kobzáňovou domluvil poněkud neobvyklou cestou. Přes Facebook. Jak sama říká, hojně jej využívá. A jeho prostřednictvím je v kontaktu s řadou svých přátel nejen z výtvarných kruhů.

Ilustrační fotografie.

Znojmo v závěru ztratilo s Třincem všechny body

Třinec, Brno – Pět minut před koncem utkání přišli znojemští fotbalisté o tři body. A dvě minuty před závěrečným hvizdem ztratili i jediný za remízu. Hodně nepodařený závěr utkání prožili svěřenci Bohumila Smrčka v jedenáctém kole druhé ligy v Třinci, kde nakonec prohráli 1:2.