Kreativ

ŠTÍTEK: malíř

Amatérští výtvarníci se učili malovat obrázek pod dohledem malíře Pavla Michalici.

Amatérští výtvarníci se učili malovat obrázek podle vzoru a za dohledu malíře

/FOTOGALERIE/ Zátiší se slunečnicemi a fantaskní pohled do lesa byly dva obrazy, které vznikaly v neděli 7. dubna od rána do podvečera v jednom ze salonků kolínského městského společenského domu. Ty originální namaloval malíř Pavel Michalica a dvě party dam pak učil postupně, krok za krokem, vytvořit v podstatě jejich kopie.

Vernisáž obrazů Miloslava Brůhy se konala 28. března 2024.

Miloslav Brůha byl vyvedený z míry. Tolik lidí malíř k sedmdesátce nečekal

/VIDEO/ Když ve čtvrtek 28. března začala v 17 hodin v Komunitním centru na Ostrově vernisáž výstavy obrazů k 70. narozeninám strakonického malíře Miloslava Brůhy, nebylo pochyby, jak moc si Strakoničtí svého „Míly“ cení. Bylo totiž doslova narváno. „Tohle jsem opravdu nečekal a moc všem děkuji,“ řekl Miloslav Brůha. Vysoká účast ho zcela evidentně vyvedla z míry.

Jiří Sklenička Zderazský letos koncem února oslavil devadesáté narozeniny a aktuálně žije v Rezidenci RoSa v Liberci.

Učil se u Sekory, žil v Maroku. Liberecký malíř oslavil devadesátiny, dál kreslí

/FOTO/ Významné jubileum narození oslavil liberecký rodák a malíř Jiří Sklenička Zderazský, kterému bylo koncem února devadesát let a aktuálně žije v Rezidenci RoSa v Liberci. Jako dárek a překvapení se rozhodl místním obyvatelům nabízet lekce kreslení, které probíhají v Centru RoSa. Může tak ostatním předávat svou energii a elán, protože jak přiznal, recept na dlouhověkost nemá.

Děti z družiny ZŠ Beroun - Závodí na výstavě.

Podívejte se: Výtvarné umění oslovilo děti z kroužku „dovedné ručičky“

Každým rokem navštěvují děti školní družiny ZŠ Beroun - Závodí a kroužku „dovedné ručičky“, který pracuje při školní družině, výtvarné výstavy a různé akce v Městské galerii Beroun, ale i na „Pěší zóně“ v Palackého ulici a v Holandském domě. Rok 2024 jsme již započali dvěma výstavami.

Ludmila Sýkorová maluje nádherné obrazy

Na jedno oko nevidí, někdy netrefí do dveří. Přesto žena z Ostravy maluje

Ludmila Sýkorová je důkazem, že pro nové věci se člověk může nadchnout a učit se je v jakémkoli věku. I když paní Ludmila vidí jen na jedno, navíc zákalem postižené, oko, v důchodu se pustila s vervou do malování. Maluje akrylem i olejem na plátno a nové techniky se učí z videí na internetu od malířů z celého světa. 

O sejmutí horního obrazu se postarala Chomutovská knihovna, brzy zmizí i větší plátno. Na svá místa se však vrátí díla malovaná v duchu starých mistrů.

Vrátí se sv. Ignác i andělé. Kostel v Chomutově získá obrazy jako před sto lety

/FOTO, VIDEO/ Na hlavní oltář kostela sv. Ignáce v Chomutově se po dlouhé době vrátí obrazy malované v duchu starých mistrů. Jeden z nich svěřilo město do rukou restaurátorů, druhý, který se nedochoval, namaluje po dohodě s církví chomutovská výtvarnice. Navždy tak zmizí dva novodobé výjevy s vycházejícím sluncem, jež provizorně nahrazovaly výzdobu v kdysi zpustošeném svatostánku.

Malovat začala Tatjana Medková před pěti lety a už má za sebou první samostatnou výstavu.

Do všech obrazů přidává něco svého. Prý mají duši a léčí, říká Tatjana Medková

Pokud potkáte věčně usměvavou Tatjanu Medkovou, pohybující se kdekoliv v prodejně Penny v Boru, nejspíš nikoho z vás nenapadne, že tahle dáma má v sobě ukrytou velkou dávku empatie. Ta vede její ruku při malování nevšedních zajímavých obrazů, o nichž pak majitelé říkají, že mají duši a léčí. Své tvorbě věnuje teprve pět let a už má za sebou první větší výstavu. Její díla mohou návštěvníci v současné době zhlédnout v Regionálním muzeu Kladrubska.

Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc.

77plus1: Optimistický malíř, dobrodružná zubařka i robotický pomocník z gymnázia

Rozhovor s malířem jižní Moravy Antonínem Vojtkem na mě působil jako pohlazení. Zazněly v něm třeba tyto věty: „Prosazuji krásu, laskavost a něhu. Nikoho nehanit, nebýt zapšklý, nevraživý a nezávidět. Získal jsem od maminky pokoru a s věkem životní nadhled. To je podstatné. Ať mě potkaly jakékoli trable, vždy jsem je přijal. Přát, dávat a rozdávat radost. To je přece smysl života.“ Malíř to jen neříká, ale skutečně žije, možná proto působí ve svých devadesáti letech neuvěřitelně vitálně, mladistvě a opravdu šťastně. Krásné jsou i jeho obrazy, takže je skvělé, že s prací rozhodně nekončí a letos chystá nejméně pět výstav.

Malba Jany Brožové.

Na ojedinělé výstavě v muzeu uvidíte díla malířky Jany Brožové z Plánice

Pocházela z patnácti dětí, žila v Plánici, učila se od předních umělců a letos uplyne 115 let od jejího narození. Řeč je o Janě Brožové, jejíž díla budou k vidění ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše v Klatovech na výstavě nazvané Známé – Neznámá. Vernisáž se uskuteční 23. ledna v 17 hodin, výstava potrvá do května.

Tvůrci největšího filmového obrazu všech dob, malíři Adam Windsor (vpravo) a Václav Kovář.

Liberečané stvořili největší filmový obraz. Na Comic-Conu odhalí další novinku

/FOTO, VIDEO/ Improvizace, otevřenost a spolupráce definují podstatu tvorby skupiny Procesistů. A právě osmatřicetiletý Adam Windsor a jednačtyřicetiletý Václav Kovář, oba liberečtí malíři-samouci, pokračují v myšlence a zkoumání kolektivního vědomí prostřednictvím obrazů, do jejichž tvorby se mohou zapojit prostřednictvím živého streamu právě i samotní diváci.

V městském divadle zahájilo 2. ledna večer statutární město Jablonec nad Nisou novoročním koncertem rok 2024.

FOTO: Při novoročním koncertu předal Jablonec městská ocenění

V jabloneckém městském divadle 2. ledna večer proběhl novoroční koncert města Jablonec nad Nisou. V jeho úvodu udělil primátor Miloš Vele dvě městská ocenění PRO MERITIS, a to malíři Richardu Fleissnerovi in memoriam a hlavnímu kurátorovi jabloneckého Muzea skla a bižuterie Petru Novému.

Díla Františka Rady mohli milovníci umění vidět na řadě výstav. Jeho olejomalby krajinek zdobí také domy majitelů v zahraničí.

Maluji pro radost, nikoliv kvůli jménu, říká malíř František Rada

Jeho díla jsou uznávaná napříč republikou, několik jeho obrazů se nachází v soukromých sbírkách milovníků umění ve Švýcarsku, Rakousku, Řecku a dalších zemích světa. Vystavoval několikrát v pražských galeriích, ve Zbirohu, Plzni, Kladrubech, v příštím roce budou moci jeho obrazy obdivovat lidé v muzeu v Nepomuku, o rok později v galerii Azyl v Plzni.

Z vernisáže nymburské všestranné umělkyně Evy Hrubé ve foyeru Hálkova divadla.

Ojedinělá výstava. Nymburská umělkyně kombinuje malování s digitální fotkou

/FOTO, VIDEO/ Výstava originálních obrazů je k vidění od čtvrtka ve foyeru Hálkova divadla. Nymburská básnířka, dramatička, ale také fotografka a malířka Eva Hrubá začala kombinovat malování na displej telefonu s digitální fotografií. Věnuje se tak modernímu uměleckému směru, který dostal název Digital Art. Výsledkem kombinace techniky fotografování a malování jsou obrazy, které na první pohled mohou zdánlivě připomínat i plátna starých mistrů.

Vystavené obrazy nutí diváky přemýšlet.

Opavská galerie Hřivnáč vystavuje Gesto

Výstavní prostory opavské galerie zaplnily obrazy studentek, pedagogů a vybraných absolventů a absolventek ateliéru Malba 1 Daniela Balabána Fakulty umění Ostravské univerzity. Jejich výstava s názvem Gesto se věnuje gestu, jedné ze základních výtvarných veličin, podílející se na výstavbě obrazu.

Výtvarník a grafik Jiří Neuwirt.

Člověk by se měl umět zasmát i sám sobě, říká ostravský grafik Jiří Neuwirt

Jiří Neuwirt je známý ostravský grafik, ale také malíř, ilustrátor a tvůrce medailí. Řadu let působil jako pedagog na Střední umělecké škole v Ostravě. Je předsedou Výtvarného spolku Nová věc, Unie výtvarníků České republiky, kterou tvoří také akademický malíř Martin Pawera a sochař Pavel Vácha. Bohužel jeho zakládající člen - sochař Jan Gajda - , stejně jako malíř a sochař Ivo Sýkora odešli předčasně do výtvarného nebe.

Petr Brandl: Historie Josefa Egyptského, rok 1721 (Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec).

Recenze výstavy Petr Brandl: Příběh bohéma

Díla malíře Petra Brandla (1668 – 1735) lze spatřit na oltářích chrámů, kostelů a kaplí, v interiérech hradů i zámků či v expozicích galerií a muzeí. Příběh tohoto umělce vzbuzuje zájem odborníků i laické veřejnosti a je opředen určitým mýtem. Proč? Snad z důvodu výjimečného talentu v cizině neškoleného malíře, který přesto maloval srovnatelně s nejlepšími soudobými italskými, nizozemskými či španělskými mistry? Nebo se tak děje na základě reálií jeho života a Brandlovo počínání je nesrozumitelné lidem současnosti? Dává odpovědi na tyto otázky výstava Petr Brandl: Příběh bohéma?