Kreativ

ŠTÍTEK: malíř

Zahájení výstavy obrazů brněnské malířky Anity Steinocherové se uskutečnilo 6. ledna 2023. K vidění je v budově obchodního centra BC Titanium Brno.

Brněnská malířka Anita Steinocherová slaví 60. A vystavuje v BC Titanium

Brněnská malířka Anita Steinocherová vystavuje svá díla v hale recepce obchodního centra BC Titanium v Brně. Výstavou nazvanou "V obrazech, Anita slaví 60" si umělkyně zároveň připomíná i své životní jubileum. Na páteční vernisáži nechyběl ani Miloš Rufer, jr. , kterému děkujeme za hezké fotografie z akce. 

Malíř Petr Pěnkava.

Mělnické muzeum je moje srdcová záležitost, říká malíř Petr Pěnkava

Nic složitého. Tak zní výstava malíře Petra Pěnkavy, která odstartuje v regionálním muzeu Mělník už 13. ledna. Umělec se zde se svými díly ocitá už po páté, protože mělnické muzeum je jeho srdeční záležitostí. Na vernisáž se mohou zájemci těšit už ve čtvrtek od 17 hodin. Návštěvníkům chce malíř svou výstavou poskytnout alespoň chvíli klidu a pohodu.

Malíř jižní Moravy Antonín Vojtek slaví 89 let. K jubileu vydal knihu Vzpomínky z cest.

Štětce nesmí nikdy zaschnout, říká malíř jižní Moravy Vojtek. Slaví 89 let

/FOTO, VIDEO/ Optimismus může rozdávat. Několikrát oceněný malíř jižní Moravy Antonín Vojtek z Břeclavi slaví v těchto dnech úctyhodných 89 let. Navzdory věku jeho činorodost nepolevuje. Ke svému jubileu vydal knihu Vzpomínky z cest a malířské štětce bere do ruky s drobnými výjimkami denně. „Řídím se podle hesla Maxe Švabinského: Ani den bez čárky. A já říkám, že barvy nesmí nikdy zaschnout,“ pokračuje v tvorbě Antonín Vojtek.

Panelstory, Jakub Tomáš.

Výstava Jakuba Tomáše Panelstory symbolicky odráží ráz naší krajiny i vědomí

Broumov – V pátek 6. ledna od 16 hodin se v Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře uskuteční první vernisáž roku 2023. Pod názvem Panelstory zde svá díla představí malíř Jakub Tomáš. Kurátorem výstavy je Radek Wohlmuth. Výstava trvá od 7. 1. do 25. 3. 2023 a v jejím průběhu se uskuteční několik výtvarných dílen pro děti.

Vánoční ozdoby z Oflendy.

FOTO: Kouzelné ozdoby. Z mistrovství foukačů a malířů se tají dech

/FOTO/ První ozdoby na vánoční stromeček vznikaly ze slámy či šišek. Dnešní skleněné ozdoby nabízí nepřebernou škálu barev a tvarů. Podívejte se do fotogalerie na mistrovství foukačů a malířů skla z Chrudimska. Za poskytnutí fotografií děkujeme manželům Šrámkovým. 

Vánoční ozdoby z Oflendy.

FOTO: Foukači a malíři z Chrudimska umí! Z jejich ozdob se tají dech

První ozdoby na vánoční stromeček vznikaly ze slámy či šišek. Dnešní skleněné ozdoby nabízí nepřebernou škálu barev a tvarů. Podívejte se do fotogalerie na mistrovství foukačů a malířů skla z Chrudimska. Za poskytnutí fotografií děkujeme manželům Šrámkovým.  

Kresba Josefa Lady. Ilustrační snímek

KVÍZ: Kocour Mikeš, Švejk i bubáci. Jak dobře znáte dílo Josefa Lady?

Vodníci, pasáčci, krajánci, ponocní i kocouři. A také lidové tradice, kostelíky, vrby, ohníčky či zamrzlé rybníky. Svět Josefa Lady, k němuž jej inspiroval rodný kraj, má své věčné kouzlo. 17. prosince uplyne 135 let od narození tohoto drobného malíře s lenonkami. Jak dobře znáte jeho život a dílo?

Laura Limbourg.

Olomoucká Telegraph Gallery představuje tvorbu malířky Laury Limbourg

Olomoucká Telegraph Gallery představuje výstavu American Diary malířky Laury Limbourg v prostorách Telegraph Loftu, kterou vytvořila na stáži v USA. Kromě nových maleb představí cyklus grafik v limitovaném počtu kusů, který vytvořila výhradně pro Telegraph a také sérii váz, která vznikla ve spolupráci se sochařem Patrikem Adamcem.

Po stopách významných osobností. Kalendář Jiřího Škopka 2023.

Vyšly již dva obrazové kalendáře malíře Jiřího Škopka na rok 2023

Akademická sochařka a malířka Markéta Škopková z Jaroměře, dědička pozůstalostí výtvarnické rodiny Škopkovy, vydala začátkem listopadu 2022 dva překrásné a unikátní barevné kalendáře svého otce akademického malíře Jiřího Škopka (1933-2018), kterými připomíná jeho nedožité devadesátiny v roce 2023.

Výstava Tichá zima v Mostě od Sylvy Prchlíkové je k vidění v muzeu.

VIDEO, FOTO: Tichá zima v Mostě od Sylvy Prchlíkové je k vidění v muzeu

e čtvrtek 24. listopadu byla v Oblastním muzeu a galerii zahájena výstava obrazů malířky Sylvy Prchlíkové s názvem Tichá zima v Mostě. Malířka dokonce speciálně pro tuto výstavu namalovala tři obrazy. Úvodní slovo př vernisáži měla Marie Šťastná, hudební doprovod pa duo Melos.

Dílo Barbory Bieylonovič jsou k vidění do 11. prosince.

Cesta hledání osobního ticha. Jičínské muzeum uvedlo výstavu Barbory Bieylonovič

/FOTOGALERIE/ Výjevy z tajemné přírodní krajiny, ohlušivě tiché močály i postavy v apokalyptických scenériích vyzývající ke ztišení. To je výstava malířka Barbory Bieylonovič, kterou začátkem listopadu uvedlo Regionální muzeum a galerie v Jičíně. Expozice pojmenovaná Cesta ticha evokuje intimní tématiku zkoumání vlastního nitra, přírody a jejího propojení s člověkem.

Dílo malířky Toyen z roku 1956 Skryt v jejich odrazech na aukci v Obecním domě v Praze.

Obraz Toyen se v aukci prodal za 35 milionů. Nejdražším dílem malířky ale není

Dílo malířky Toyen z roku 1956 Skryt v jejich obrazech se na aukci v neděli 20. listopadu v Obecním domě v Praze prodalo za 34,7 milionu korun včetně aukční přirážky 24 procent. Vyvolávací cena byla 18 milionů korun. Sdělil to za pořádající společnost European Arts Miloš Svoboda. Nejdražším dílem Toyen prodaným v tuzemské aukci zůstává obraz Cirkus, za který nový majitel loni zaplatil konečnou cenu 79,56 milionu korun.

Z vernisáže výstavy obrázků Ivy Hüttnerové ve výstavních prostorách poděbradského Hotelu Zámeček.

Výstava Ivy Hüttnerové: obrázky ze starých časů oživily Zámeček

/FOTOGALERIE/ Malířku, moderátorku a také herečku Ivu Hüttnerovou není nutno nějak dlouze představovat. Vernisáž jejich nostalgicky laděných obrázků se uskutečnila v sobotu 19. listopadu ve výstavních prostorách poděbradského Hotelu Zámeček. Nutno dodat, že za značného zájmu přátel výtvarného umění. 

Český malíř Mikoláš Aleš.

KVÍZ: Mikoláš Aleš. Co víte o životě slavného umělce o jeho díle?

Mikoláš Aleš je známý především jako autor lunet pro Národní divadlo v Praze. Poté, co opustil malířskou kariéru, se začal živit jako ilustrátor časopisů a knih. Proslulé jsou třeba i jeho malby na fasádách domů. Jeho osobností se nechal Jaroslav Seifert inspirovat k napsání sbírky básní Šel malíř chudě do světa. 18. listopadu uplynulo 170 let od narození slavného umělce.

Městská galerie Vysoké Mýto

Vysokomýtská galerie láká na výstavu znovuobjevené malířky Běly Kašparové

Městská galerie Vysoké Mýto zve na výstavu Velký návrat Běly Kašparové, kterou zahájí v pátek 11. listopadu v 17 hodin. Tato událost je třešničkou na narozeninovém dortu k letošním 65. narozeninám Městské galerie Vysoké Mýto. Jedná se o první autorskou výstavu téměř zapomenuté vysokomýtské malířky, která se zde narodila roku 1901 a pomyslně se tedy vrací po 120 letech do svého rodiště.

Výstava Aloise Anderleho

Syn klatovského malíře Bedřicha Anderleho vystavuje obrazy ve Kdyni

Ve Kdyni, v expozici sálu Muzea příhraničí vystavuje od konce října své obrazy pan Alois Anderle. Mezi krajinami z Bezděkovska a širokého okolí najdeme i jeho zátiší a figurální tvorbu. Andrle však nepřivezl jen svoje plátna, ale i díla svého otce. Je totiž synem  známého klatovského malíře Bedřicha Andrleho.

Výtvarník Petr Přikryl maluje na vánoční ozdoby tváře domácích mazlíčků.

Jako plátno má vánoční ozdoby. Výtvarník na baňky maluje tváře mazlíčků

/FOTO/ Jeho velké nástěnné malby s množstvím současných či dokonce prehistorických zvířat obdivují v Hodoníně například návštěvníci knihovny či zoologické zahrady. Tady mimo jiné ještě letos Petr Přikryl dokončoval jednu ubikaci pro opice. Jenže nyní se mladý malíř z obrovských ploch přesunul na mnohem menší. Dokonce tak malé, že vejdou do lidské dlaně. Jde totiž o ozdoby třeba na vánoční stromeček. 

Jiří Kovařík, Nábřeží (1967 - 86). Originál díla z majetku Jihočeské galerie bohužel nemohl být vystaven kvůli poškození, zastoupila jej kopie.

K nedožitým devadesátinám byla Jiřímu Kovaříkovi přichystána výstava obrazů

Stovky lidí se v úterý 1. listopadu tísnily ve foyeru plzeňského Nového divadla. Vesměs plzeňská kulturní smetánka. Katalog malíře Jiřího Kovaříka, jehož vernisáž se zde otevírala k nedožitým devadesátinám, zmizel během několika desítek minut. Tvorba předčasně zemřelého umělce totiž překračuje nejen hranice regionu, ale má doslova světovou úroveň! Rozsáhlá výstava představuje malíře zcela novým pohledem.

Vyškovští gymnazisté se vydali na putování městem po stopách hudebníků a výtvarníků spjatých s Vyškovem.

Žili zde Ondřej Sekora nebo Jan Šoupal. Studenti se vydali po jejich stopách

Začátkem října se vydalo přibližně čtyřicet studentek a studentů kvarty vyškovského gymnázia se svými pedagožkami pod vedením dvou knihovnic na putování městem po stopách hudebníků a výtvarníků spjatých s Vyškovem. Děkujeme Pavlíně Dobyškové za příspěvek a Ivaně Šrámkové za fotografie.

Theodor Pištěk mladší

Muž, který mohl být ve vatě. Oscarový Theodor Pištěk slaví 90 let

Tolik renesančních umělců vskutku nemáme. Theodor Pištěk mladší je jen jeden a jeho pozice v české kultuře neochvějná. Celosvětově respektovaný kostýmní návrhář, scénograf a nejdražší žijící malíř má kreativní záběr jako málokdo. Také ho baví auta a vaření. V úterý 25. října oslaví 90. narozeniny. Není to na něm ale vůbec vidět.

Výstava paleolitu na Mayrovce v Kladně.

Obrazem: Výstava obrazů na Mayrovce provede návštěvníky pravěkem

V hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích je v cechovně k vidění nově zahájená výstava obrazů malířů pravěku Jiřího Svobody a Davida Bergera s názvem Paleoart. Oba výtvarníci se věnují rekonstrukcím pravěkých ekosystémů, fauny, flóry i geologických jevů.

Velkou knihu komiksů Bohumila Bimby Konečného představuje propagátor jeho díla a spolutvůrce knihy Jan Hosnedl.

Kniha komiksů připomene malíře Bimbu, ilustroval plakáty i foglarovky

Velká kniha komiksů znovuobjevovaného plzeňského rodáka Bohumila Konečného přezdívaného Bimba vychází v těchto dnech. Křest se uskuteční v sobotu 15. října při druhém ročníku akce Krajem Bohumila Konečného na tábořišti Kobylka u Liblína na Rokycansku. Do tohoto kraje na soutoku řek Střely a Berounky jezdil Bimba tvořit od 40. let minulého století.

Z přednášky Moniky Švec Sybolové 'Jan Preisler - malíř snů z přelomu století' v Heroldově síni Rabasovy galerie v Rakovníku.

Foto: Rakovničtí příznivci umění dorazili na přednášku o malíři Janu Preislerovi

První ze tří na podzim plánovaných přednášek se uskutečnila ve čtvrtek 6. října v Heroldově síni Rabasovy galerie v Rakovníku. Měla název Jan Preisler - malíř snů z přelomu století. Pohovořit o tomto skvělém výtavrníkovi, který je jedním z nejdůležitějších umělců středoevropského symbolismu, přijela historička umění a edukátorka Monika Švec Sybolová. 

Obrazy Míly Doleželové jsou v Telči k vidění až do konce roku 2022.

Žila v Telči, díla Míly vystavují po celém světě. Nyní opět v Hasičském domě

Výstava obrazů Míly Doleželové, malířky, která žila a tvořila v Telči, se koná v Městské galerii Hasičský dům až do 31. prosince 2022. V letošním roce by totiž oslavila 100 let. Byla výjimečnou malířkou a za sebou nechala monumentální dílo sestávající z nesčetného množství fresek, olejomaleb a grafik. Její obrazy lze nalézt na různých světadílech. Podívejte se, co je k vidění v Telči.