Kreativ

ŠTÍTEK: malíř

Vernisáž výstavy obrazů akademické malířky Zdenky Landové, které autorka věnovala hrdinství československých parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje.

Pardubice vzpomínají na hrdiny odboje. Parašutisty připomíná výstava

Seskok do okupované vlasti, vyvraždění Lidic, smrt Alfréda Bartoše v Pardubicích nebo zrada Karla Čurdy. To je jen malý zlomek názvů děl, které vytvořila historička a malířka Zdenka Landová. Obrazy, na kterých autorka chtěla vzdát hold parašutistům i statečným lidem, kteří jim pomáhali, jsou k vidění v Pardubicích v sále Jana Kašpara v budově bývalé reálky, kde nyní sídlí krajský úřad.

Muzeum rozšířilo svou sbírku.

Muzeum rozšířilo svou sbírku obrazů malířky Jaroslavy Hýžové

Dalšího výrazného počinu ve své sbírkotvorné činnosti dosáhlo Muzeum regionu Valašsko. Organizace zřizovaná Zlínským krajem v uplynulých dnech dokončila složitý proces nákupu 29 obrazů významné regionální malířky Jaroslavy Hýžové. Cena dosáhla bezmála 800 000 korun, 70 procent pokryly dotace z Ministerstva kultury ČR.

Můstek v zimní mlze.

Rychnovské muzeum koupí unikátní soubor obrazů za 1,4 milionu korun

Soubor obrazů Slatinský rok představí v příštím roce Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. V unikátní kolekci dvanácti pláten její autor Miloslav Holý zachytil proměnu krajiny v okolí Slatiny nad Zdobnicí v průběhu roku. Muzeum sbírku pořídí za 1,4 milionu korun.

Galerie Město v Chomutově představí díla Ladislava Špontáka, indiána z ubytovny.

Galerie Město představí díla indiána z ubytovny

Chomutovská Galerie Město 27. listopadu od 18 hodin otevírá novou výstavu v podchodu kruhového objezdu v Palackého ulici. Představí práce umělce, malíře a indiána Ladislava Špontáka, který maluje krajinu převážně Krušných hor.

Kubova Huť má stálou expozici malíře a legionáře Oty Matouška.

Kubova Huť má stálou expozici malíře a legionáře Oty Matouška

Ota Matoušek patří k nejvýznamnějším jihočeským malířům, kteří byli zároveň příslušníky československých legií bojujících za první světové války v Rusku. Jeho bohatý poválečný malířský život mapuje stálá expozice, která vznikla na Kubově Huti v hotelu Kristian. Slavnostní představení expozice proběhlo ve středu 20. října.

Frida Kahlo po operaci

Malířka Frida Kahlo: Žila s rozbitým tělem, ale naplno

Její život byl bouřlivý a plný sytých, vášnivých barev. Tak jako její obrazy. Své radosti, svobodu a muže si ale musela zatraceně perně vybojovat. Jmenovala se Frida Kahló a měla svá tajemství. Poodhaluje je aktuální výstava Frida Kahló v Domě U Kamenného zvonu.

Adam Kašpar, Krtinec, 2018, 160 x 200 cm.

Adam Kašpar: Poprvé v Jeseníku vystaví náměty z okolní krajin

Pokojní a hněviví, vyvřelí a usazení. To je název nové výstavy mladého oceňovaného malíře Adama Kašpara. Jeho tvorba spjatá s Jeseníky bude v TIC Katovna k vidění od 22. října do 5. prosince. Výstava i doprovodné akce jsou součástí nového programu Městských kulturních zařízení Jeseník, který podpořilo Ministerstvo kultury ČR.

Adam Kašpar, Krtinec, 2018, 160 x 200 cm.

Adam Kašpar: Poprvé v Jeseníku vystaví náměty z okolní krajin

Pokojní a hněviví, vyvřelí a usazení. To je název nové výstavy mladého oceňovaného malíře Adama Kašpara. Jeho tvorba spjatá s Jeseníky bude v TIC Katovna k vidění od 22. října do 5. prosince. Výstava i doprovodné akce jsou součástí nového programu Městských kulturních zařízení Jeseník, který podpořilo Ministerstvo kultury ČR.

Stavění a zdobení máje v Kněždubu při hodovém pátečním odpoledni.

Světový malíř má pamětní desku, bude mít i dobovou kuchyň v Kněždubu

Otevřenými dveřmi rodného domu velkých umělců, také škvarky, tlačenkou nebo koláčky přivítali v Kněždubu za hodového pátku hosty ze sousedního kraje i ministerstva kultury. Všichni si přijeli připomenout výročí 160 let od narození místního rodáka a malíře evropského formátu Joži Uprky. Právě jemu pak v Uherském Hradišti odhalili bronzovou pamětní desku.

Dny otevřených ateliérů v Galerii Záliv v Bechyni

Laskavý malíř Ladislav Kulhavý uchvátil Bechyni

Galerie Záliv Lázně Bechyně se v sobotu 9. září odpoledne stala místem průtoku více jak stovky hostů, kteří milují krajinomalbu. Pražský malíř Ladislav Kulhavý tu nabízel ke zhlédnutí a koupi dvě desítky svých prací s námětem Vysočiny a s motivy Bechyně.

Z vernisáže výstavy malíře Jana Kobyláka 'Příroda v obrazech a ilustracích' v Holandském domě v Berouně.

PODÍVEJTE SE: Fuj, to je hezké! Malíř vystavil v Holandském domě brouky

Malíř a ilustrátor Jan Kobylák, původně z Kolína, většinu svého života prožil v Praze. V současnosti téměř dva roky žije v Berouně, kde se stejně pilně jako v minulých letech věnuje malování oblíbených brouků. Vernisáž v Holandském domě zahájila v pondělí 4. října výstavu jeho děl.

Pohled do expozice - sekce rozmnoženiny, nadprodukce originálů - Jan Štursa, Raněný (1920-1921)

V galeriích je až 40 procent padělků. Unikátní výstava ukazuje některé z nich

Skvosty českého i světového výtvarného umění jsou nyní k vidění v Galerii moderního umění v Hradci Králové. Vedle obrazů Marca Chagalla či Joana Miró jsou vystaveny i díla Jana Zrzavého, Františka Kupky či Joži Uprky. Tvorba těchto autorů, kdy jsou jejich plátna prodávána za horentní sumy, však v případě Hradce mají jednu malou skvrnu na kráse. Ve všech případech se jedná o falza či padělky.

Boskovice navštívil vnuk světoznámého malíře Alfonse Muchy. Do druhého největšího města na Blanensku ho přilákala divadelní opona, kterou jeho dědeček namaloval ochotníkům v Doubravici nad Svitavou na sklonku 19. století.

Vnuk světoznámého malíře v Boskovicích: John Mucha si prohlédl oponu

/FOTO/ Boskovice navštívil v pondělí vnuk světoznámého malíře Alfonse Muchy. John Mucha je zároveň prezidentem Nadace Mucha. Do druhého největšího města na Blanensku ho přilákala divadelní opona, kterou jeho dědeček namaloval ochotníkům v Doubravici nad Svitavou na sklonku 19. století.

Dům Františka Kupky v Dobrušce v novém.

Kupkův dům už cestu do centra Dobrušky nehyzdí. Stal se turistickým lákadlem

Notně omšelá a místy opadaná omítka, zbytky nápisu nade dveřmi Řeznictví a uzenářství a mezi okny malá tabulka upozorňující, že zde prožil své mládí malíř mistr František Kupka v letech 1872 - 1889. Turisté vydávající se po jeho stopách do Dobrušky, museli být při pohledu na tento dům nedaleko centra hodně zklamaní. Ještě nedávno patřil ke zdejším ostudám.

Dům Františka Kupky v Dobrušce v novém.

Kupkův dům už cestu do centra Dobrušky nehyzdí, je novým turistickým lákadlem

FOTO: Notně omšelá a místy opadaná omítka, zbytky nápisu nade dveřmi Řeznictví a uzenářství a mezi okny malá tabulka upozorňující, že zde prožil své mládí malíř mistr František Kupka v letech 1872 - 1889. Turisté vydávající se po jeho stopách do Dobrušky, museli být při pohledu na tento dům nedaleko centra hodně zklamaní. Ještě nedávno patřil ke zdejším ostudám.

Nejdražší vydražený obraz v Česku. Obraz Františka Kupky, Plochy příčné II, už byl vystaven v opočenské galerii na zámku. Za 78 mil. korun.

Tipy na víkend 10. až 12. září: Města ožijí výročím slavného Františka Kupky

Nejslavnějšího rodáka, malíře Františka Kupku, si Opočno připomíná festivalem nesoucím jeho jméno. Letošní ročník se nese ve znamení 150. výročí mistrova narození. Festivalový víkend nabídne umělcovy originály, módní přehlídku i výstavu fotografií. Program připravila také sousední Dobruška. Slavnostně otevře Dům Františka Kupky.

Ivana Bachová

K vodě s malířkou Ivanou Bachovou

Galerie Ludvíka Kuby zve na komentovanou prohlídku výstavy nazvanou K vodě s malířkou Ivanou Bachovou. Expozice nabízí průřez bohatou autorčinou tvorbou, od nových po starší díla s tématikou vody, včetně mnoha jejich různých tváří a projevů. Autorka se zabývá zkoumáním vzájemných vztahů mezi přírodním prostředím a zkušenostmi ze samotného života. 

Kostelík sv. Ducha.

V Dobrušce se otevře výstava obrazů stále více ceněné malířky Věry Jičínské

Věra Jičínská doma v Dobrušce má název výstava obrazů malířky, od jejíhož úmrtí uplynulo letos na jaře šedesát let. Zahrnuje celkem 24 obrazů, z toho jeden - portrét malířky - je dílem Prokopa Laichtera, dále 22 kreseb na papíře a autorskou keramiku. Návštěvníci uvidí také její šperkovnici a dvě kresby Jana Zrzavého, které jí věnoval.

Malířka Doris dala před Švýcarskem přednost Žluticím.

Malířka Doris dala před Švýcarskem přednost Žluticím

Mohl by to být příběh jako z červené knihovny, ale v reálu je to opravdový a silný příběh ženské tvrdohlavosti, chuti do práce a láska ke Žluticím, jimž dala úspěšná malířka Doris Windlin přednost před rodnými Švýcary.