Kreativ

ŠTÍTEK: malíř

Obrazy plzeňské malířky Doris Tesárkové Oplové.

Moje obrazy jsou mým zrcadlem. Je v nich vidět i smrt, říká malířka Oplová

Úzkost, deprese, pocit zmaru. Tak může na pozorovatele působit nejeden obraz plzeňské malířky Doris Tesárkové Oplové. „Proč jste namalovala tak krásnou ženu bez zbytku těla? Vždyť to působí tak neskutečně syrově a úzkostně?“ ptám se a ona odpovídá: „Ten obraz jsem malovala, když mi umírala maminka, proto z něj jde taková úzkost. Když se na něj dívám teď po čase, sama cítím a prožívám tu bolest znova,“ odpovídá mi velmi vysoká mladá žena s neskutečně křehkou duší.

Z vernisáže výstavy obrazů Ireny Šandové v galerii Via Odborné střední školy podnikání a mediální tvorby v Kolíně.

Obrazem: Nadšená amatérská malířka Irena Šandová vystavuje v galerii Via

Bývalá profesorka kolínského gymnázia a známá místní sportovkyně Irena Šandová se před několika lety dala také na malování. Po několika skupinových výstavách v Praze a jedné společné s kolegou ze školy Martinem Kohoutkem v Kladrubech se od úterý 26. března představuje i kolínským milovníkům výtvarného umění. Své obrazy vystavuje v galerii Via Odborné střední školy podnikání a mediální tvorby Kolín.

Ukrajinský malíř Milovzorov na výstavě v Jičíně.

FOTO: Výstava ukrajinského malíře Milovzorova podporuje kulturu v jeho zemi

Ukrajnský malíř Oleksandr Milovzorov má krátce střižené vlasy a vousy, jejich brva odpovídá věku. Šálu jaká se dnes nosí, ne však pečlivě módně uvázanou, černý svetr, mírně kostkované kalhoty, vzpřímenou postavu. Nemnoho mluví. Není to jen jazykovou bariérou. Mistr nepatří k upovídaným, proč taky. Za něj mluví dílo.

Vernisáž malíře Tomáše Rybičky

Handicapovaný malíř Tomáš Rybička maluje hlavou. Prohlédněte si jeho obrazy

Ve čtvrtek 8. dubna se konala vernisáž obrazů malíře Tomáše Rybičky, který maluje hlavou, informoval fotograf Stanislav Tošner, který na vernisáži nemohl chybět. "Vernisáže se zúčastnil i autor obrazů Tomáš Rybička, který díky svému handicapu maluje hlavou. Před návštěvníky vernisáže symbolicky domaloval obraz s balonem, který byl později vydražen," vypráví Stanislav Tošner. Děkujeme za příspěvek. 

První dubnový den se v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově konala slavnostní vernisáž výstavy vyškovské malířky žijící ve Finsku Barbory Kachlíkové.

Lidé bojující s osudem. Malířka ve Vyškově představuje příběh zraněného lidství

První dubnový den se v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově konala slavnostní vernisáž výstavy vyškovské malířky žijící ve Finsku Barbory Kachlíkové. Po vtipném úvodu ředitele knihovny Pavla Klvače následoval krátký rozhovor Zdeňky Adlerové s malířkou. Do projektu Vyškovsko má talent tak přibyla „nejvzdálenější“ rodačka. Výstavu nazvanou FIN ENTRY si v prostorách knihovny můžete prohlédnout do konce května. Děkujeme paní Zdeňce Adlerové za příspěvek.

Návrh, jak má  iluze se zámkem v průhledu vypadat.

Jirkov bude mít zámek vedle divadla. Na stěnu ho vyšvihne malíř murálů

/FOTO, VIDEO/ Raně barokní zámek Červený Hrádek se přestěhuje do centra Jirkova. Pomůže v tom malíř velkoformátových nástěnných maleb, který památku zvěční na světlé fasádě domu v sousedství jirkovského divadla. Každý, kdo přijede do Jirkova, tak zámek uvidí už z autobusového nádraží.

Ilustrační foto

Jeden den malířem. Kroměřížské muzeum nabízí unikátní workshop

Prostory Muzea Kroměřížska v sobotu 2. dubna ožijí netradiční akcí - kdokoli se tam totiž může stát malířem a pod odborným vedením výtvarníka Vladimíra Kudlíka si během dopoledne (9.00–12.00 h) či odpoledne (14.00–17.00 h) namalovat vlastní obraz, který si odnese domů.

Poprvé vystavuje Ašot Arakeljan své obrazy v Dolním Němčí

Ašot Arakeljan poprvé vystavuje v Dolním Němčí

Bezmála sedm desítek návštěvníků dorazilo v neděli 13. března po poledni do knihovny v Dolním Němčí na vernisáž výstavy malíře Ašota Arakeljana, původem z Arménie, který už tři desítky let žije a tvoří v Horním Němčí. Až do pátku 18. března tam je k vidění jeho 25 obrazů převážně ze současnosti, menší část z toho tvoří průřez jeho starší tvorbou.

Michal Janovský a jeho obraz Hannibal.

Českolipský malíř věnuje výtěžek z aukce obrazu na pomoc Ukrajině

S tím, jak eskaloval konflikt na východě Evropy, rostla v malíři Michalu Janovském z České Lípy potřeba a odhodlání přispět a pomoci těm, kteří to nyní potřebují. Minulý měsíc umístil do aukční síně galerie Art Mozaika několik obrazů Jedním z nich byl i Hannibal, jehož aukční cena je stanovena na 140 tisíc korun.

MIchail Ščigol

Ščigol: Putin je blázen posedlý mocí. Na lidech mu vůbec nezáleží

Vpád vojska Ruské federace na území suverénního demokratického státu ve čtvrtek ráno šokoval svět. S velkým smutkem přijali zprávy také Ukrajinci, kteří žijí na českém území. Pro Deník situaci okomentoval malíř Michail Ščigol, který se na Jičínsko přestěhoval před třiceti lety, na východě má ale dodnes spoustu přátel a k Ukrajině má blízký vztah.

Malíř Tibor Červeňák vystavuje svá díla v mosteckém muzeu.

FOTO: Malíř Tibor Červeňák vystavuje svá díla v mosteckém muzeu

Oblastní muzeum a galerie v Mostě představuje v galerijních prostorách výstavu malíře Tibora Červeňáka. Rodák z Hranic na Moravě žil téměř dvacet let ve Velké Británii, kde absolvoval prestižní uměleckou vysokou školu v Londýně Chelsea College of Arts. V současné době žije a tvoří v Praze.

Rodný dům Jana Zrzavého v Okrouhlici.

Rodný dům Jana Zrzavého? Stavební úpravy zmařily šanci na označení památka

/FOTO/ Kdyby obec neprováděla nešetrné stavební úpravy rodného domu malíře Jana Zrzavého, mohl se patrně honosit označením kulturní památka. Takový vzkaz poslalo ministerstvo kultury do Okrouhlic na Havlíčkobrodsku. „Hodnotu domu snížily stavební úpravy v průběhu let na minimum. Změnily jeho původní charakter,“ sdělila mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Rodný dům Jana Zrzavého v Okrouhlici.

Rodný dům malíře Zrzavého památkou nebude. Znehodnotily ho stavební úpravy

/FOTOGALERIE/ Kdyby obec neprováděla nešetrné stavební úpravy rodného domu malíře Jana Zrzavého, mohl se patrně honosit označením kulturní památka. Takový vzkaz poslalo ministerstvo kultury do Okrouhlic na Havlíčkobrodsku. „Hodnotu domu snížily stavební úpravy v průběhu let na minimum. Změnily jeho původní charakter,“ sdělila mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Výstava malíře a grafika Antonína Kameníka v Prostějově.

O výstavu malíře a grafika Antonína Kameníka prostějovském zámku je zájem

Nedávné 135. výročí narození malíře, grafika a středoškolského pedagoga Antonína Kameníka se stalo příležitostí k připomenutí jeho rozsáhlé a pozoruhodné tvorby. Stalo se tak na výstavě Antonín Kameník obrazy, kresby a grafika uspořádané Statutárním městem Prostějov a Muzeem a galerií v Prostějově.

Karel Šlenger

Karel Šlenger: Chomutický malíř, opomíjený, ale ne zapomenutý

DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ: Zatímco za svého života se Karel Šlenger velkého uznání nedočkal, čtyřicet let po jeho smrti si jeho dílo připomínají významné galerie a odborníci jej označují za jednoho z nejlepších českých malířů 20. století. Velkou zásluhu na tom má jeho syn Petr Šlengr, který rozsáhlé dílo a složité životní cesty svého otce přibližuje lidem. „Slíbil jsem otci, že jeho dílo bude sloužit široké veřejnosti. Usiluji o to například pořádáním výstav,“ říká. Momentálně se spolu s dalšími nadšenci snaží o vytvoření stálé expozice v Jičíně.

Výstava obrazů zapomenutého výtvarného umělce Jana Hovory z Lipníku nad Bečvou, který po sobě zanechal nevšední dílo, začala ve výstavní síni Pasáž v Přerově.

V Pasáži začala výstava prací zapomenutého malíře z Moravské brány

Známé uličky Lipníku nad Bečvou, ale také zákoutí hradu Helfštýna. Portréty, které udivují svou osobitostí a nevšedním ztvárněním. Zapomenutý umělec z Moravské brány Jan Hovora, který se narodil 30. ledna roku 1900 v Lipníku nad Bečvou, po sobě zanechal asi stovku obrazů. Zapsal se ale i jako výborný restaurátor starých fresek.

Surovost nebo krása? Posuďte sami

OBRAZEM: Surovost nebo krása? Česká malířka svými díly bere dech

Nádherná žena od pasu dolů bez těla, lidská hlava nasazená na stojan na paruku, zásuvka, ze které teče krev. Jde vám z těchto představ po zádech mráz? Podívejte se do naší fotogalerie. Pohled na tyto výjevy od mladé plzeňské malířky Doris Tesárkové Oplové vám totiž vezme dech.

Z bruntálské vernisáže obrazů Kateřiny Olejníčkové.

OBRAZEM: Z bruntálské vernisáže obrazů malířky Kateřiny Olejníčkové

Fotodokumentaci z bruntálské vernisáže obrazů malířky Kateřiny Olejníčkové nám zaslala Danuše Vanotová. Uskutečnila se v Caffe Sala Terrena. Kateřina Olejníčková je civilním povoláním učitelka základní umělecké školy. Rámované obrazy jsou malovány suchým pastelem nebo akrylovými barvami.

S Olgou.

Michail Ščigol: Jsem posedlý malbou. A to se neléčí

/ROZHOVOR/ Drobný muž s přívětivým úsměvem a hlubokým pohledem vítá návštěvníky v útulném domku v centru Železnice. V širokém kruhu uměleckých duší na Jičínsku si malíř Michail Ščigol vybudoval pevná přátelství a našel zde domov pro sebe a svou milovanou rodinu. U kávy a hořícího krbu se rozpovídal o malbě, životních snech i současné napjaté situaci na Ukrajině. "Malba je můj způsob poznávání světa," říká.

Břeclavský malíř Antonín Vojtek vytvořil v pořadí již čtrnáctou klapku pro mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival.

Letošní klapka odráží sny malíře Antonína Vojtka

/VIDEO/ Neobvyklé malířské plátno v podobě černobílé filmové klapky už počtrnácté v pořadí právě dokončuje malíř jižní Moravy Antonín Vojtek. Jeho „klapka“ s názvem Modré sny pod Pálavou je jednou ze sto pětadvaceti, které rozšíří sbírku Salonu filmových klapek. Ten je součástí v pořadí již dvaašedesátého ročníku mezinárodního festivalu pro děti a mládež Zlín Film Festival.

Kostel svaté Kunhuty v Novém Městě na Moravě.

Před 140 lety se narodil děkan Müller: zařídil výzdobu kostela v Novém Městě

Miluji tento kraj, říkával někdejší děkan a farář v Novém Městě na Moravě Matěj Müller. Od jeho narození uplynulo 24. února 140 let. Děkan Müller byl osobností, která stála za zvelebováním a opravami kostela svaté Kunhuty. Díky jeho uměleckým vlohám a známostem s umělci vznikla i sgrafitová výzdoba od místního rodáka Karla Němce.

Jan Turánek a Barbora Brabletz tvoří umělecky založený pár.

Jan Turánek a Barbora Brabletz: Láska malovaná akvarelem

Láska může mít mnoho podob a může být i malovaná akvarelem. Pokud tomu nerozumíte, čtěte dál příběh, který nemůže napsat nikdo jiný než sám život. Příběh, jak se dali dohromady dva malíři, kteří o sobě sami dlouho věděli skrze svou tvorbu, a navíc za koronavirové pandemie, totiž tak trochu připomíná film.

Výstava Obrázky Karla Tomana.

Výstava Obrázky Karla Tomana byla doplněna grafikou

Ve čtvrtek 6. ledna se konala v městské galerii v zámku v Prostějově již druhá vernisáž výstavy Obrázky Karla Tomana. Sběratel Jozef Drobný ze Sušice splnil tímto svůj slib z vernisáže konané 18. listopadu loňského roku a výstavu rozšířil o Tomanova grafická díla.

Malíř jižní Moravy Antonín Vojtek oslavil v pondělí 10. ledna svoje osmaosmdesáté narozeniny.

Malíř jižní Moravy: Mířím k nekonečnu, usmívá se oslavenec Antonín Vojtek

Nekonečniny. Právě takové narozeniny letos slaví malíř jižní Moravy Antonín Vojtek. Umělec z Břeclavi, který pochází z Horních Bojanovic, tímto výrazem elegantně nahradil obracení cifer na svém narozeninovém dortu. „Musíte uznat, že ve věku osmaosmdesáti let již převracení čísel pozbývá smyslu. Jedeme do nekonečna,“ směje se energický a stále aktivní oslavenec.

Ohlédnutí za uvedením posledního kalendáře Antonína Vojtka.

Ohlédnutí za uvedením posledního kalendáře Antonína Vojtka

Vzpomínka na vernisáž a představení jednoho úžasného nápadu: Malířův rok Antonína Vojtka, v jeho dvacátém kalendáři a projekt Poselství naděje. V břeclavském kině se uskutečnila výjimečná kulturní událost. Úspěšný malíř krajiny lužních lesů, pan Antonín Vojtek, zde představil svůj již dvacátý kalendář. Toto unikátní dílo je však letos výjimečné i tím, že se jedná o poslední svého druhu celé série těchto autorských kalendářů. Na tomto díle se významně podílela i manželka a galerista Jitka Vojtková a grafik Jaroslav Minařík. Děkujeme Miloši Ruferovi za pěkné ohlédnutí.

Novoroční výstup na Helfštýn, 4. ledna 2020

Kam o víkendu? Na novoroční výšlap na Helfštýn i na zimní běh

Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký. Milí čtenáři, vzhledem ke stále měnící se situaci upozorňujeme, že za změnu programu neručíme. Pořádání akce bude závislé na aktuální epidemické situaci, proto sledujte web či sociální sítě pořadatelů.

Svatopluk Drápal.

Z jeho obrazů číší optimismus. Svatopluk Drápal vzpomíná na rodné Sobůlky

Kolem malé vesnice na Slovácku jsou ze tří světových stran lesy Chřibů, hluboká údolí porostlá na svazích smíšeným lesem mnohde s krásnými východními výhledy na pohoří Karpat. Říká se, že toto okolí vesnice jsou plíce Kyjova! Před desítkou let zde plánovali postavit repliku oppida. Keltského, jedinečného u nás. Bohužel byl to až moc velkorysý plán. Sobůlky jsou i rodištěm malíře Svatopluka Drápala, který již brzy oslaví 79 let. Za dnešní příspěvek děkujeme panu Janu Kuxovi a za fotografie panu Kryštofu Kuxovi.