Kreativ

ŠTÍTEK: malíř

V úterý 11. července 2023 by se Zdeněk Galuška, autor knih Slovácko sa súdí, Slovácko sa nesúdí, dožil 110 let.

Životní peripetie Zdeňka Galušky, autora předlohy seriálu Slovácko sa nesúdí

Proslavil jej především televizní seriál z poloviny 70. let 20. století, Slovácko sa nesúdí, zfilmovaný podle jeho knižní předlohy, přesto stojí za to přiblížit si životní peripetie spisovatele, vypravěče, malíře a ilustrátora Zdeňka Galušky, jenž se narodil před 110 lety v Uherském Ostrohu, tedy ještě za časů císaře pána Františka Josefa I.

František Ringo Čech

KVÍZ: Šubyduby Amerika! František Ringo Čech slaví osmdesátiny. Co o něm víte?

František Ringo Čech ovlivnil naši bigbítovou scénu jako málokdo. Stál u zrodu několika kapel a jeho spolupráce se zpěvákem Jiřím Schelingerem dala vzniknout desítkám hitů. Bubeník, textař, herec, divadelní principál i naivní malíř slaví 9. července 80. narozeniny. V našem kvízu zjistíte, do jaké míry tohoto všestranného umělce znáte.

Dav, který si fotí obraz Mony Lisy v pařížském Muzeu Louvre.

Cestujeme za uměním: 15 slavných obrazů, které stojí za to vidět na vlastní oči

Chcete vidět obrazy, které tvořily historii umění? Spoustu z nich je uloženo v muzeích a galeriích v Evropě a stojí za to vidět je „na živo“. Přínášíme vám výběr těch nejslavnějších obrazů. Opravdoví milovníci umění si tak můžou naplánovat tour po evropských galeriích a poznat kus světového kulturního dědictví. 

Vernisáž výstavy Petra Hájka na hradě ve Švihově.

Klatovský malíř Petr Hájek vystavuje obrazy na hradě ve Švihově, nechybí Popelka

Mnohým Klatovanům je Petr Hájek známý jako instalatér, ale před několika lety zcela změnil svoji práci a začal naplno malovat obrazy. A jeho tvorba už nyní visí na zdech v mnoha rodinách, ale také v domácnostech českých celebrit. Ten, kdo jeho obrazy nezná, může se jimi přijít pokochat na hrad ve Švihově, kde v sobotu zahájil svoji výstavu.

Rozpadák 2023

OBRAZEM: Na Rozpadáku to rozparádili WWW, Cringe Prince i jičínské kapely

Rokle pod Milohlídkou na jičínské Čeřovce po roce ožila Rozpadákem. Jako hlavního tahouna si organizátoři pozvali legendy české alternativní hip-hopové scény WWW Neurobeat, kteří svou hudbou a texty tandemu Ondřeje Sifona Anděry a novopackého rodáka, malíře a textaře Lubomíra Typlta přilákali v sobotu večer davy roztančených návštěvníků.

Ilustrační snímek

Proč sis uřízl ucho? Návštěvníci veletrhu si mohli popovídat s van Goghem

Návštěvníci technologického veletrhu VivaTech ve Francii měli díky umělé inteligenci (AI) možnost povídat si s nizozemským malířem Vincentem van Goghem, který žil v 19. století. Na projektu spolupracovala technologická firma Jumbo Mana ze Štrasburku, muzeum Musée d'Orsay a odborník na život a dílo známého malíře Wouter van der Veen. Výsledkem je trojrozměrná podobizna, která na základě analýzy van Goghových dopisů odpovídá na zvídavé dotazy. 

Třinácté výtvarné sympozium Kroky k umění v Hodoníně, tématem byl cirkus.

VIDEO: Mladí umělci představili v Hodoníně cirkus před zimním stadionem

/FOTO/ Deset škol, více než dvacet maleb, kolem padesátky malířů a malířek, další desítky sledujících při práci a několik kilogramů vymalovaných barev od bílé až po černou. K tomu vernisáž zdarma. A také mnohem víc nabídlo od úterního rána až do odpoledne třinácté výtvarné sympozium Kroky k umění.

Hned dvě výstavy jsou k viděni v Regionálním muzeu Kladrubska. Fenomén Igráček a dokonale krásné obrazy malíře Václava Siky.

V kladrubském muzeu se ubytoval Igráček společně s obrazy malíře Siky

Hned dvě expozice, které nadchnou děti i dospělé, nabízí na celé léto Regionální muzeum Kladrubska (RMK). Až do konce srpna se zde v rámci putovní výstavy zabydlela oblíbená hračka několika posledních generací Igráček a v pátek 9. června zahájí vernisáží svoji nevšední výstavu Síla přírody a techniky kdyňský malíř Václav Sika.

Zahrada a ateliér s duší ve Veselí.

Na Klatovsku ukážou o víkendu majitelé své originální zahrady

Každoročně se během druhého víkendu v červnu otevírají brány a branky soukromých i veřejných zahrad po celé Evropě. Ani Klatovsko není výjimkou, navštívit tam můžete Zahradu s duší ve Veselí, Prvorepublikovou zahradu v Janovicích nad Úhlavou nebo Zahradu u malíře v Myslovicích. Připravené jsou pro vás komentované prohlídky i doprovodný program.

Piazzetta před lounský divadlem. Na některých místech se barva černobílé kompozice odlupuje, náprava by měla přijít během letních prázdnin.

Úprava piazzetty u divadla začala před pěti lety. Do teď v Lounech budí vášně

/FOTO, VIDEO/ Před pěti lety začala proměna náměstíčka, piazzetty, před divadlem v Lounech. Se svými více než 170 metry čtverečními je černobílá kompozice malíře a tamního rodáka Zdeňka Sýkory jedna z nejrozsáhlejších uměleckých realizací ve veřejném prostoru u nás. Ani po oněch pěti letech ale neustávají ve městě vášně kolem tohoto nevšedního uměleckého díla. Někdo říká, že je to důstojná připomínka významného malíře, pro někoho to jsou jen vyhozené miliony korun. Odpůrcům přinesly pomyslnou vodu na mlýn problémy kolem povrchu, které se vyskytly. Kluzký povrch a odlupování barvy se řeší doteď.

Novou pamětní desku má na domě č.p. 153 akademický malíř Pavel Kopáček. Novoměšťané si ho připomněli také v Horácké galerii.

Masaryk i Čapek: novoměstská vila měla slavné hosty. Vzpomíná se i na Kopáčka

Výstavní měšťanský dům v novoměstské Malé ulici číslo 153 zaujme na první pohled. A pod jeho střechou pobývala řada slavných osobností. Například první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který tam v roce 1906 přespal při své návštěvě Nového Města na Moravě tehdy ještě jako poslanec říšského sněmu. Ve vile bydlel také akademický malíř Pavel Kopáček, kterému Novoměšťané letos odhalili pamětní desku.

Zábavný i provokující. Umělec Lubo Kristek (na snímku) slaví osmdesát.

Babička mě praštila paličkou. To byl asi začátek, míní umělec Lubo Kristek

Jeho díla budí emoce. Kromě obdivu i pohoršení. Tak, jak to u výrazných umělců bývá. Brněnský rodák, sochař, malíř a nezvykle akční umělec Lubo Kristek slaví v těchto dnech osmdesát. V současnosti žije a tvoří na Zámečku v Podhradí na Znojemsku. Slibuji svým příznivcům, že se budu velmi snažit, abych zde ještě nějakou dobu směl zlobit,“ vzkazuje oslavenec od rozdělané olejomalby, která má v názvu slovo výbuch.

Výstava umělce a kladenského rodáka Ladislava Nováka se koná ve Spolku Ateliér v Kladně-Kročehlavech.

Výstava v Ateliéru představuje kladenského sochaře a malíře Ladislava Nováka

/FOTOGALERIE/ U příležitosti 115. výročí narození umělce a kladenského rodáka Ladislava Nováka se v prostorách Spolku Ateliér v Kladně-Kročehlavech koná výstava děl tohoto malíře a sochaře. Zájemci mohou expozici navštívit po domluvě na telefonním čísle 736 746 972. Navíc ve čtvrtek 4. května se od 19 hodin uskuteční komentovaná prohlídka výstavy. 

Malířka Zuzana Zachová při malování španělské přírody.

Výstava v Templu: malířka Zuzana Zachová zachytila krásu španělské přírody

/FOTOGALERIE/ Vernisáží začne v úterý 25. dubna od 17 hodin v respiriu Městského paláce Templ výstava obrazů malířky Zuzany Zachové. Je inspirována španělskou přírodou, detaily, abstrakcemi, kde malbou autorka vyjadřuje svůj obdiv v nedotčenou překrásnou krajinu, ve které člověk nachází vnitřní klid.

Z vernisáže.

Výjimečnou ženu - malířku Věru Jičínskou představuje Galerie moderního umění

/FOTO/ O víkendu proběhla v královéhradecké Galerii moderního umění vernisáž výstavy nazvané Věra Jičínská. Mimořádný zájem veřejnosti svědčil o mimořádnosti výstavy, která komplexně představuje výjimečnou ženu – malířku. „Naše město Věra Jičínská často malovala, ráda zde trávila volné chvíle a měli zde s manželem mnoho přátel,“ připomněla v rozhovoru vazbu této výtvarnice na Dobrušku ředitelka zdejšího muzea Pavla Žďárková. 

Třetí ročník Malířské akademie Josefa Čapka v Podbořanech

Podbořany již potřetí hostily Malířskou akademii Josefa Čapka

Na podbořanském náměstí se ve dnech 4. a 5. dubna konal již 3. ročník celostátní soutěže pro žáky oboru Malířské a natěračské práce ze středních odborných škol s názvem Malířská akademie Josefa Čapka. Akci, která uctívá památku tohoto významného českého malíře a spisovatele, tradičně pořádá Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany ve spolupráci s Cechem malířů, lakýrníků a tapetářů ČR.

Z vernisáže výstavy Ludvík Kuba – Obrazy.

Výstava v Poděbradech představuje českého impresionistu Ludvíka Kubu

/FOTOGALERIE/ Za událost letošní výstavní sezóny v Poděbradech lze považovat právě otevřenou expozici nazvanou Ludvík Kuba – Obrazy. Tento skvělý malíř je často označován za umělce dvou minulých století a výstava se uskutečňuje u příležitosti 160. výročí jeho narození. Zájemci si v galerii mohou prohlížet jednačtyřicet malířových prací.