Kreativ

ŠTÍTEK: malíř

UMĚLECKÝ SALON v Poličce

Umělecký salon v Poličce slaví 75 let od založení

V Poličce už vystavovalo přes sedm stovek umělců. Letos má Umělecký salon 75. výročí. Představí díla dvaceti autorů, kteří se na Poličsku narodili nebo zde žijí a jejichž tvorba překračuje regionální hranice.

Z vernisáže výstavy českobrodského malíře Jana Huly pod názvem Krajinou Polabím.

Obrazem: Českobrodský malíř Jan Hula nabídl procházku Krajinou Polabím

S prvním zářím se rozjel nejen nový školní rok, ale i kulturní program v kolínském Městském společenském domě. Ten zahájila vernisáž výstavy českobrodského malíře Jana Huly, který pod názvem Krajinou Polabím zaplnil stěny komorního sálu obrazy do posledního detailu dotažených krajin zobrazující přírodní místa regionu.

Jarka Papežová se zapsala do knihy rekordů.

Skvělé. Malířka Jaroslava Papežová se zapsala se svými máky do knihy rekordů

Maková malířka Jarka Papežová z Veselí na Klatovsku je nově zapsána do České knihy rekordů. Malířka tvoří převážně květinová díla, která jsou pro ni nejcharakterističtější, ale nevyhýbá se ani malbě architektury a zátiší. Její tvorba je zejména spojována s vlčím mákem a právě k němu se váže i nově získaný titul Český rekord.

Nádvoří lysického zámku obsadili naivní malíři. Jejich obrazy rozšíří unikátní sbírku.

Nádvoří lysického zámku obsadili naivní malíři. Obrazy rozšíří unikátní sbírku

/VIDEO/ Tuby s barvami, palety, štětce, skleničky s vodou. Obrazy na stojanech. Ještě chvíli a další malba bude hotová. Nádhera! Na státním zámku v Lysicích na Blanensku měli uplynulý týden dostaveníčko naivní umělci z různých koutů světa. Mexika, Indie nebo Finska. Na memoriálu věnovaném lysickému rodákovi a uznávanému naivnímu malíři Janu Hruškovi nechyběli ani čeští zástupci.

Zemřel český malíř ukrajinského původu Michail Ščigol

Odešel malíř Michail Ščigol, jeho život byl osedlaný pevnou vůlí a vírou v dobro

Na malíře Michaila Ščigola vzpomíná galerista Pavel Šmidrkal, který se zúčastnil jeho pohřbu na Novém židovském hřbitově v Praze. "Zařadil jsem se tak k velkému množství lidí, kteří se mu přišli poklonit," říká. Fotografie pochází z výstavy jeho prací v Obrazárně Želeč konané v letech 2020/2021. Děkujeme Pavlu Šmidrkalovi za příspěvek. 

Michail Ščigol

Zemřel malíř Michail Ščigol. Svůj život zasvětil umění, rodině a Jičínsku

Ve středu 20. července zemřel Michail Ščigol, jeden z nejuznávanějších malířů současné české výtvarné scény, architekt a podporovatel umění na Jičínsku a v posledních letech také v Praze. Odešel náhle, v nedožitých 77 letech. Rozloučení s osobitým umělcem se uskuteční v neděli 24. července od 15 hodin na Novém židovském hřbitově na Olšanech v Praze.

Výtvarník František Kollman.

V galerii Kryt představuje svá díla výtvarník, který chránil Václava Havla

V galerii Kryt v Klášterci nad Ohří se v průběhu července představuje výtvarník František Kollman. Jeho výstavu hudebně uvedl houslista Jaroslav Svěcený a k posluchačům promluvil malíř, grafik a pedagog Václav Benedikt. František Kollman se ve své tvorbě zaměřuje především na vyjádření pohybu.

Unikátní výstavu MEN aneb Mužské tělo ve sbírce Roberta Runtáka lze zhlédnout do 2. října v Alšově jihočeské galerii. 125 děl - obrazů, soch, krátkých filmů, plastik i fotografií českých i zahraničních umělců je rozděleno do čtyř celků.

Nejkrásnější muži na jednom místě. Alšovka vystavuje výběr Runtákovy sbírky

/VIDEO/ Muži, jsou nesnesitelní, ale zároveň krásní. Tak by se dala jednoduše popsat výstava nazvaná MEN, která je ukazuje ve světlech objektivu, i jako primární modely malířů, sochařů i filmových tvůrců. Nahota je ve výběru nenucená, nepůsobí provokativně ani pornograficky. Spíše jde o intimní a odvážné odhalení duše sběratele.

Malá inventura malíře Jana Botka ve Slavičíně

Malá inventura malíře Jana Botka

Příjemné valašské město Slavičín se pomalu stává doménou pro výtvarníky Slovácka. Po fotografu Zdenkovi Polišenském, malíři Vlastimilu Mahdalovi zde v pátek 17. června představil v galerii městské knihovny svou tvorbu malíř a grafik Jan Botek z Ostrožské Nové Vsi.

Tématika máků provází malířskou rodinu už tři generace.

Milovníci máků si přijdou na své. Malířka jim zasvětila většinu tvorby

V letních měsících bude výstavní sál Muzea příhraničí ve Kdyni patřit obrazům paní Jarky Papežové, známé klatovské malířce. Přiveze převážně květinová díla, která jsou pro ni nejcharakterističtější, a které zároveň patří mezi divácky nejoblíbenější. Její tvorba je zejména spojována s květinou vlčího máku.

Výstava humorných obrazů střekovského malíře Luďka Jiřeny

Věstonická venuše u Mekáče, mořská panna. Střekovský malíř vystavuje obrazy

Kde uvidíte věstonickou a willendorfskou venuši postávat u loga McDonalda? Jedině na výstavě humorných obrazů střekovského malíře Luďka Jiřeny v ústeckém muzeu. Malované jsou ve stylu takzvaného naivního malířství, vzdáleně se podobajícího ilustracím Josefa Lady nebo Jiřího Kalouska. Už vernisáž navštívilo poměrně dost lidí a ani o další návštěvnost není nouze.

Vernisáž výstavy malířky a grafičky Šárky Coganové v Soběslavi

V Galerii Hláska vystavuje Šárka Coganová

Fotograf Stanislav Tošner navštívil vernisáž výstavy malířky a grafičky Šárky Coganové. „Kurátorem výstavy byl Vlastimil Slabý,“ uvádí fotograf. Děkujeme za zaslaný příspěvek.

S malováním obrazů začal Dušan Chaloupka z Brna ve svých 75 letech. Z jeho obrazů sálá dobrá nálada a optimismus.

Malovat začal v 75 letech: Na zdi bylo volné místo, říká naivní umělec z Brna

/FOTO, VIDEO/ Vitální penzista je známý především díky zálibě v malování. Rozhovor se tak nemůže odehrávat jinde, než v jeho ateliéru. K tvorbě se přitom odhodlal teprve před dvanácti lety, kdy mu bylo pětasedmdesát. „Začal jsem náhodou, když jsme potřebovali zaplnit prázdné místo na zdi. Obraz se lidem líbil a rodina mě v tom podporuje, takže tvořím dodnes. Posledních deset let mám svůj vlastní ateliér,“ popisuje malíř.

Malaga, druhé největší město španělské Andalusie, ve kterém se narodili legendární malíř Pablo Picasso a filmová hvězda Antonio Banderas, nabízí všechny možné druhy zážitků a celoročně příjemné počasí.

Kouzelná Malaga. Město, kde se narodil i fešák Antonio Banderas

Okouzlí turisty, cyklisty, romantiky i gurmány. Druhé největší město španělské Andalusie, ve kterém se narodili legendární malíř Pablo Picasso a filmová hvězda Antonio Banderas, nabízí všechny možné druhy zážitků a celoročně příjemné počasí. Navštívit Malagu můžete i vy prostřednictvím článku z časopisu Vlasta.

Nadační fond Moravská krása připravil v poštorenské Havlíčkově vile zajímavou podívanou. Malířka Lenka Jurečková ozdobila auto ornamenty z Podluží. Ve vile pak sochařka Jana  Jana Galaxia Brisudova slavnostně ukončila svou výstavu.

Unikát. Podlužácké ornamenty od malířky zdobí karoserii auta

Ptáček, srdéčko, jablúčko, chrpy a hrozny. Automobil nadačního fondu Moravská krása teď upoutá na dálku, neboť jeho bílou karoserii ozvláštnily červené motivy malovaného ornamentu z regionu Podluží. Ty na škodovku na konci května při finisáži v Havlíčkově vile v Břeclavi-Poštorné, zrenovované galerii pod správou Moravské krásy, namalovala malířka pocházející z Bzence na Hodonínsku Lenka Jurečková. Nadačnímu fondu Moravská krása děkujeme za zajímavý příspěvek, Miloši Ruferovi za krásné fotky.

Barbora Kachlíková prezentovala své dílo v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově.

Jde si svou vlastní cestou. Malířka Barbora Kachlíková čerpá z emocí

Malování je pro ni život, zábava i práce. Malířka Barbora Kachlíková tráví poslední dva měsíce v rodném Vyškově, kde představuje svoje dílo, brzo se však vrací do Finska, které se pro ni stalo novým domovem. Pochází z malířské rodiny, s uměním se potkávala už u svého dědečka v ateliéru.

V Buchlovicích vystavuje celoživotní tvorbu obrazů tupeský Vladimír Novák.

V Buchlovicích vystavuje celoživotní tvorbu obrazů tupeský Vladimír Novák

Čtyřiasedmdesátiletý Vladimír Novák patří mezi malíře samouky, kteří poznali pocit, kdy jejich obrazy vystavují v galerii. Zatímco první výstava malého rozsahu se uskutečnila před pěti lety v galerii Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje, vernisáž jeho první výstavy celoživotního díla se odehrála v pátek v Galerii Na Půdě v Muzeu Podhradí Buchlovice.

Vernisáž výstavy výtvarnice Veroniky Maňáskové Daňkové v Archeoskanzenu Modrá.

Jsem fascinována přírodou, která mě obklopuje, říká malířka z Tupes

Umělecký zážitek nabídla o druhém květnovém odpoledni galerie na půdě knížecího obydlí palácového typu v Archeoskanzenu Modrá. Vernisáž obrazů, perokreseb, ručně malovaných módních doplňků a sběratelských uměleckých magnetek tu měla osmatřicetiletá Veronika Maňásková Daňková.

Vzácný originál Alfonse Muchy vlastní Michal Vallo (na snímku). Po přečtení článku v Deníku Rovnost se rozhodl zapůjčit Muchově nadaci na výstavy.

Originál Muchy ukáže majitel z Olomouce i ostatním. Pomohl také Deník Rovnost

/FOTO/ Důkaz o tom, že zprávy Deníku Rovnost mají pozitivní dopad na rozhodování čtenářů. Dokonce za hranicemi kraje. Příkladem je třiatřicetiletý lékař Michal Vallo, který se denně ve svém obýváku dívá na zarámovaný obraz secesní dámy od proslulého malíře Alfonse Muchy. Originál se po přečtení článku rozhodl nabídnout k výstavám Muchově nadaci.

Vzácný originál Alfonse Muchy vlastní Michal Vallo (na snímku). Po přečtení článku v Deníku Rovnost se rozhodl zapůjčit Muchově nadaci na výstavy.

Lékaři z Olomouce na zdi visí originál Muchy. Secesní dámu nyní ukáže ostatním

/FOTO/ Důkaz o tom, že zprávy Deníku Rovnost mají pozitivní dopad na rozhodování čtenářů. Dokonce za hranicemi kraje. Příkladem je třiatřicetiletý lékař Michl Vallo, který se denně ve svém obýváku dívá na zarámovaný obraz secesní dámy od proslulého malíře Alfonse Muchy. Originál se po přečtení článku rozhodl nabídnout k výstavám Muchově nadaci.

Výstavu s názvem Krajinou řeky Svratky představil sám autor, pan Stanislav Bělík, nejstarší vystavující malíř v České republice

Rekord v Počátkách. Svá díla představil nejstarší vystavující malíř

Je mu sto dva let a jeho vitalitu by mu mohly závidět i mnohem mladší ročníky. A tak není divu, že se Stanislav Bělík v neděli osmého května v Počátkách postaral o rekord, když jako nejstarší vystavující malíř zahájil výstavu svých prací. Že ani vysoký věk nemusí být překážkou pro aktivní život, se můžete přesvědčit v Galerii Herčíka do 19. června.

Své výtvarné práce na výstavě nazvané Ztracené město představuje v Luxfer Open Space v České Skalici významný autor Vladimír Houdek (1984).

FOTO: V Houdkově Ztraceném městě lze proniknout do tajemství knih - obrazů

Luxfer Open Space – Prostor pro současné umění, který sídlí v bývalé Steidlerově kovárně v České Skalici, právě vstoupil do třetí sezóny. Své výtvarné práce na výstavě nazvané Ztracené město zde představuje významný autor Vladimír Houdek (1984), držitel Ceny kritiky za mladou malbu (2010) a také laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého (2012).

Poutníci v Hlubokých Mašůvkách vzpomněli na výtvarnici Bedřišku Znojemskou.

Bolesti a smíření. Mašůvečtí poutníci vzpomínali na Bedřišku Znojemskou

V sobotu 7. května, kdy v Hlubokých Mašůvkách konala 382. měsíční pouť první soboty,  byla ve tři odpoledne mše svatá, která měla být v němčině. Pan farář z Rakouska se ale omluvil a tak mši sloužil místní farář, otec Jaroslav Laštovička, a to v latině. Součástí tohoto poutbnía bohoslužeb konaných v tento den byla také vzpomínka na významnou malířku a básnířku Bedřišku Znojemskou.

Malíř Jiří Řeřicha v Obrazárně Špechar Želeč

Malíř Řeřicha na vlně příboje v Obrazárně Špejchar Želeč

Galerista a kurátor Pavel Šmidrkal zaslal fotografie ze setkání s malířem Jiřím Řeřichou v Obrazárně Špejchar Želeč, kde nyní umělec vystavuje. Vernisáž se konala v sobotu 7. května a obrazy Jiřího Řeřichy si prohlédnete až do 15. června. "Bylo to setkání milé a vtipné, jakoby v Želči přetrvával duch Jiřího Slívy. Jen z grafik se poskočilo k rozměrným olejomalbám," informoval Pavel Šmidrkal, kterému za příspěvek děkujeme.