Kreativ

ŠTÍTEK: malíř

Na vernisáži malířky Jarmily Švehlové si poslechnete koncert Tria Auric.

Vernisáž malířky, herečky a dablérky zahájí komorní koncert. Přijďte v sobotu

V sobotu  21. srpna v 19 h se bude konat v Galerii Záliv Bechyně koncert Divermento Tria Auric. Vystoupení se uskuteční v rámci 16. ročníku Jihočeského komorního festivalu. Zahrají Vojtěch Podroužek, Vladimír Brabec, Martina Homolková. Poté následuje vernisáž výstavy obrazů herečky a malířky Jarmily Švehlové. "Osobně bude přítomná a bude hovořit také o své dráze herečky a přední české dabérky. Bude to událost, která obohatí bechyňské kulturní léto," říká galerista Pavel Šmidrkal. Za ukázky z výstavy mu děkujeme. 

Vernisáž výstavy obrazů Stanislava Knotka s názvem Horizonty Strání v Galerii na Zámečku ve Strání.

Obrazy Stanislava Knotka ukazují Horizonty Strání

V Galerii na Zámečku ve Strání byla v neděli 1. srpna slavnostně zahájen výstava obrazů místního rodáka, malíře Stanislava Knotka, člena Sdružení výtvarných umělců moravsko-slovenského pomezí. Název Horizonty Strání předznamenává téma výstavy – panoramatické pohledy na Strání z mnoha úhlů pohledů, krajina Bílých Karpat v různých ročních obdobích i náladách.

Budoucí muzeum. Na domě, kde žili Kupkovi v Dobrušce, je pamětní deska.

Po stopách Františka Kupky se vydali slovenští novináři

Sedmička slovensky píšících novinářů přijala ve dnech 15. a 16. července pozvání destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko. Ta která ve spolupráci s krajskou centrálou cestovního ruchu a zahraničním zastoupení Agentury CzechTourism na Slovensku uspořádala presstrip na téma - místa, kde se narodil, vyrůstal a žil malíř František Kupka.

Akademický malíř František Peňáz žil a tvořil v Hřivínově Újezdu od roku 1939. Maloval náboženskou tematiku, krajiny, architekturu, kytice květů i portréty.

Pokorný a skromný mistr František Peňáz

Letos 1. května uplynulo pětadvacet let od úmrtí akademického malíře Františka Peňáze. Mistra měl v Hřivínově Újezdu, kde žil a působil od roku 1939, každý moc rád. Všem rád a vždy pomohl.

Galerie Joži Uprky v Uherském Hradišti.

Do Galerie Joži Uprky na komentovanou prohlídku opět zdarma

Galerie Joži Uprky v Uherském Hradišti a Galerie malířů Slovácka ve Veselí nad Moravou opět v plném provozu. Milovníci historie, výtvarného umění, Joži Uprky a dalších malířů Slovácka ocení doplnění obou stálých expozic o nové exponáty.

Z výstavy malíře Oldřicha Tichého v Galerii města Kolína.

Ještě týden jsou v kolínské galerii k vidění plátna malíře Oldřicha Tichého

/FOTOGALERIE/ Vzhledem k hygienickým opatřením se na konci května bez obvyklé vernisáže otevřela v Galerii města Kolína v suterénu městského divadla výstava malíře Oldřicha Tichého. Jedenašedesátiletý autor žijící v poslední době v Dojetřicích u Sázavy tam vystavuje především velkoplošná plátna s charakteristickými rysy jeho současné tvorby.

Z výstavy malíře Oldřicha Tichého v Galerii města Kolína.

Ještě týden jsou v galerii města k vidění plátna malíře Oldřicha Tichého

/FOTOGALERIE/ Vzhledem k hygienickým opatřením se na konci května bez obvyklé vernisáže otevřela v Galerii města Kolína v suterénu městského divadla výstava malíře Oldřicha Tichého. Jedenašedesátiletý autor žijící v poslední době v Dojetřicích u Sázavy tam vystavuje především velkoplošná plátna s charakteristickými rysy jeho současné tvorby.

Galerie Malovaný dům

Kam zajít? Galerie Malovaný dům zve na výstavu pěti třebíčských výtvarníků

Od 1. června bude opět možnost navštívit galerii v Malovaném domě. Po dlouhých měsících uzavření, bez výstav a návštěvníků, dalo Městské kulturní středisko prostory galerie k dispozici pěti třebíčským výtvarníkům, kteří běžně na výstavách k vidění nejsou. Návštěvníci budou moci shlédnout díla Jaroslavy Bártíkové, Milana Blažka, Vladimíra Zejdy, Pavla Uhlíře a Petra Malého.

Z přestavby budovy bývalé továrny na komunitní centrum Charity Vlašim.

Přestavba bývalé továrny. Vlašimské komunitní centrum provoněli malíři pokojů

/FOTOGALERIE/ Práce na komunitním centru Charity Vlašim v Tovární ulici vrcholí. Nyní se v pomalu dokončovaném prostoru, který by měl začít svému účelu sloužit po letních prázdninách, pohybují malíři pokojů. „V těchto dnech dochází k výmalbě interiérů,“ potvrdila Daniela Laloučková, ředitelka Charity Vlašim, organizace, která je vlastníkem objektu a také investorem díla za 20,7 milionu korun.

Plátna Slovanské epopeje převzali Krumlovští v roce 1950 v zuboženém stavu, po odchodu vojsk ze zámku začali nadšeně s rekonstrukcí díla.

Unikátní snímky: Epopej zachraňovali v Krumlově ilegálně. Teď se vrací

/FOTO/ Vlhkost, plíseň a díry v plátnech. V takovém stavu spatřili obyvatelé Moravského Krumlova poprvé Slovanskou epopej Alfonse Muchy, když monumentální obrazy vybalili z úkrytu po druhé světové válce. „V lidech se probudila obrovská semknutost, do záchrany se vrhli s nadšením akademici, truhláři, zedníci, malíři, ale i politici. Navzdory tehdejší nepřízni komunistického režimu,“ vybavuje si vzpomínky velké bojovnice za Epopej Ludmily Sloukové dcera Jana.

Rožnov pod Radhoštěm je podle místních branou Beskyd a srdcem Valašska. Masarykovo náměstí při pokusu o zdolání rekordu v roce 2017.

Jak se žije v Rožnově pod Radhoštěm? Pojďte na návštěvu

Čím žijí městečka či vesničky, které obvykle jen projíždíme? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Oblíbený seriál Deníku vás provádí obcemi na Valašsku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. Tentokrát se podíváme do Rožnova pod Radhoštěm.

Velké Karlovice - vlaková zastávka.

Jak se žije ve Velkých Karlovicích? Pojďte na návštěvu

Čím žijí městečka či vesničky, které obvykle jen projíždíme? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Oblíbený seriál Deníku vás provádí obcemi na Valašsku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. Tentokrát se podíváme do Velkých Karlovic.

Na poutní místo se vrátilo zpět pět obrazů, které byly na restaurování u akademického malíře.

Na Loretu se vrátily zrestaurované obrazy, lidé je uvidí od konce května

Pět zrestaurovaných obrazů, které jsou součástí mariánského cyklu, se vrátilo zpět na poutní místo Maria Loreto ve Starém Hrozňatově nedaleko Chebu. O zrestaurování se postaral sám jejich autor akademický malíř Jaroslav Šindelář. Finanční prostředky na opravu děl poskytl Nadační fond Historický Cheb.

Nanebevzetí doplnilo Komárkovu kalvárii.

Za Komárkovou křížovou cestou jezdí do Konecchlumí turisté až z Los Angeles

DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ: Kostel sv. Petra a Pavla, který dominuje krajině kolem Konecchlumí na Jičínsku, je vidět z dáli. Pro nalezení největšího pokladu, který schovává, je ale nutné si objednat prohlídku u bývalé starostky vsi Evy Lánské. “Jste jedna z prvních, kdo to vidí,” vysvětluje Lánská, zatímco ukazuje na nejnovější kousek ze sbírky kostela - poslední, šestnáctý obraz Komárkovy kalvárie namalovaný podle mistrova návrhu jeho žákem Janem Dingou. Nyní už spolu s patnáctým obrazem Zvěstování zdobí boční oltáře kostela.

Betlém v Hlinsku

Vyrazíte si teď do Betléma?

Vyrazit si teď v květnu nebo brzy v létě do Betléma vám možná přijde jako divný nápad – my ale máme na mysli unikátní malý skanzen v centru Hlinska, který nese tohle jméno. Seznámíte se tu s řadou starodávných řemesel, například s výrobou hraček.

Obrazy Mirka Vorlického.

Ve výloze Jenštejnského domu se jako malíř představuje Mirek Vorlický

/FOTOGALERIE/ V Galerii ve výloze se uskutečnila premiéra dosud neznámého berounského malíře! Své obrazy zde od 20. dubna 2021 prezentuje Mirek Vorlický. Tento amatérský výtvarník, který dosud nikde nevystavoval, je místním spíše známý jako provozovatel půjčovny stavebních strojů. Jeho malby si však svou kvalitou říkají o pozornost. Nejčastěji ztvárňuje krajinky, městská zákoutí, ale i abstraktní a fantasy scény.

Zahrada V Ráji malíře Jaroslava Nováka opět vykvetla.

OBRAZEM: Zahrada V Ráji malíře Jaroslava Nováka opět vykvetla

Akademický malíř Jaroslav Novák, který se narodil ve Přelíci, prožil velkou část života ve Slaném. Zanechal po sobě rozsáhlé dílo, kdy na obrazech zvěčnil i slánská zákoutí či dominanty města. Miloval nejen umění, ale také přírodu a na zahradě rodinné dvougenerační vily V Ráji ve Slaném roky pečoval o květiny a ovocné stromy, které mu byly častou inspirací v tvorbě.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: O víkendu vyrazte na farmářský trh

Dochází vám tipy na výlety? Udělejte si pěkný výlet na zříceninu hradu Vrškamýk. A v sobotu nezapomeňte vyrazit na farmářský trh do Březnice. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, koncertů nebo přednášek, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Jste i vy Mělnický Všeználek?

Zapojte se do venkovní hry Mělnický všeználek a procvičte si znalosti o vašem měste. A rovnou se vydejte na výlet s tajenkou. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, koncertů nebo přednášek, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Zapojte se a ukliďte o víkendu Kolín

Zapojte se do celorepublikové akce a ukliďte o víkendu Kolín. A až budete hotovi, můžete začít stopovat kouřimského vlka. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, koncertů nebo přednášek, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Prohlédněte si výstavu ve výloze Jenštejnského domu

Chybí vám návštěva muzeí? Vydejte se k Jenštejnskému domu, kde ve výloze vystavuje dosud neznámý berounský malíř. Nebo se vydejte na naučnou stezku národní přírodní rezervací Karlštejn. To a mnoho dalšího, jako projekce filmů, koncertů nebo přednášek, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Křížová cesta v Rudě nad Dlouhou Loučkou na Olomoucku, 2. dubna 2021

Křížová cesta lákala na Velký pátek zákazu navzdory. Kam na ni na Olomoucku

Riskovat pokutu kvůli procházce po křížové cestě? Ta v Rudě nad Dlouhou Loučkou stála za to řadě poutníků, kteří se na Velký pátek vydali na toto magické místo. Barokní sochařská „galerie“ se nachází na okraji okresu Bruntál. Z Olomoucka je Ruda co by kamenem dohodil, kousek ji mají i lidé žijící na východě Šumperka. V Olomouckém kraji se nachází hned několik pozoruhodných křížových cest, kam se mohou lidé vydat v těchto dnech, kdy si křesťané připomínají ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Ukázky z tvorby Eduarda Ovčáčka.

Neuvěřitelná vitalita Eduarda Ovčáčka. Výtvarník i v osmaosmdesáti stále tvoří

/ROZHOVOR/ Je stále velmi aktivní, pravda, sluch a nohy ho možná neposlouchají až tak ideálně, jak by si zrovna přál, ale celkově fyzicky i psychicky je na tom báječně. Akademický malíř a grafik Eduard Ovčáček, třinecký rodák, významná umělecká osobnost nejenom Ostravy ale i Moravskoslezského kraje, oslavil 5. března neuvěřitelné osmaosmdesátiny.