Kreativ

ŠTÍTEK: malíř

Jan Kobzáň: Ex libris JUC. Vladimír Nop, 1944

Muzejní kukátko: Ze zákulisí muzea

Léto v muzeu je pro odborné pracovníky jak časem terénních výzkumů, tak dobou, kdy se coby správci sbírek věnují jejich správě a odbornému zpracování.

Raffaelova kresba Hlava múzy byla 8. prosince vydražena za 29,16 milionu liber (asi 870 milionů korun)

Malíř Raffael zemřel na nemoc podobnou koronaviru. Lékařům tajil své milenky

Italský malíř Raffael Santi zemřel v důsledku "choroby koronavirového typu", svým lékařům se ale za horečnatých stavů nesvěřil, že za ledových nocí tajně navštěvoval své milenky. Ti mu tak mylně pouštěli žilou. Uvádí se to v nové studii, která je zasvěcena tomuto mistru renesance, píše agentura AFP.  

Jeníkovy pohádky doplní nejlepší obrázky vítězů výtvarné soutěže.

Děti dostaly těžký úkol, dokončit dílo slavného malíře Jana Zrzavého

Jeníkovy pohádky s ilustracemi dětí z Vysočiny u příležitosti 130. výročí narození Jana Zrzavého vydá Společnost Jana Zrzavého z Krucemburku. Jedná se o nejlepší obrázky ze soutěže Po stopách Jana Zrzavého, kterou společnost pořádá se základní školou Krucemburk už patnáct let.

Výtvarník Adam Kašpar, účastník Malířského sympozia Benedikt Most 2020.

Vážím si přemnoha umělců, kteří dokáží malovat kvalitní obrazy celý život

Ve středu 22. července začíná Malířské sympozium Benedikt Most Jedním z jeho účastníků je výtvarník Adam Kašpar. Adam Kašpar je současný český malíř. Narodil se v roce 1993 v Litomyšli. V letech 2012 - 2018 studoval AVU v Praze v ateliéru malířství IV (prof. M. Mainer). Adam Kašpar patří do nastupující generace malířů, kteří se profilují klasickou, realistickou malbou.

Vernisáž výstavy obrazů arménských malířů v Galerii s Andělem. Ašot Arakeljan a Marek Pavelka.

VIDEO: Obrazy arménských malířů zdobí hradišťskou Galerii s Andělem

Ašot a arménští mistři, tak se jmenuje výstava obrazů v uherskohradišťské Galerii s Andělem, kde obdivovatelé děl arménského malíře Ašota Arakeljana, žijícího v Horním Němčí, najdou také obrazy pěti arménských zasloužilých umělců – Spartaka Eganjana, Tigrana Matulyana, Haruta a Karen Harutyunyanových a Gevorga Makvecyana.

Martin Frind

Martin Frind: Nálepce Malíř undergroundu jsem se zpočátku bránil

Akademický malíř Martin Frind se narodil roku 1963 v Praze, mládí prožil v Kralupech nad Vltavou, poté v Praze a nyní již řadu let žije ve Veltrusích. Oba jeho rodiče měli výtvarné nadání, jeho pradědeček byl litograf a jeho praprastrýc uznávaný malíř Augustin Frind, přezdívaný také jako Brožík Šluknovského výběžku.

Malířské sympozium Benedikt Most

12. setkání malířů na Benediktu se blíží

Malířské sympozium Benedikt Most je od roku 2009 jednou z nejvýznamnějších událostí regionu Most v oblasti výtvarného umění. Každý rok na přelomu července a srpna, letos od 22. do 29. července, skupina pozvaných výtvarníků tvoří ve společném ateliéru i v plenéru.

Vodňanská galerie představuje pařížského Čecha Františka Janulu.

Vodňanská galerie představuje pařížského Čecha Františka Janulu

František Janula uspořádal více než sto samostatných výstav, v posledních letech znovu vystavuje i v České republice. V jeho rozsáhlém díle jsou zastoupeny grafiky, koláže, objekty a především malby. Básník Jean Orizet nalezl pro Janulovu tvorbu výraz „kosmický sen a zemité opojení“, výtvarný kritik Jossé Pierre psal o dědictví Šímovy průzračnosti a Kupkovy vynalézavosti, profesor Jiří T. Kotalík mluví o české obraznosti propojené s francouzskou noblesou. Jinak řečeno – dílo Františka Januly nese pečeť velkého tvůrce. Výstava Františka Januly Česká obraznost s francouzskou noblesou potrvá od 6. července do 28. září 2020. 

Akademický malíř a restaurátor Radomír Surma ve svém ateliéru u návrhu nárožních slunečních hodin.

Orlice Habsburků? Bez nich by Olomouc nebyla taková, říká autor slunečních hodin

Hned troje sluneční hodiny se po mnoha letech vrátily na budovu radnice a staly se lákadlem pro Olomoučany i turisty. Aby všechny hodiny také pokud možno co nejpřesněji fungovaly a stále plnily funkci přístroje pro měření času, spolupracoval jejich autor akademický malíř a restaurátor Radomír Surma se dvěma slunečními hodináři.  

Sgrafita Františka Ženíška nad hostincem U Rotundy v ulici Karoliny Světlé

Příběh písně: Hra na vojáky (Tluče bubeníček)

Jedna málo známá legenda spjatá s pražskou Ostrovní ulicí praví, že zde během obléhání města Francouzi v první polovině 18. století došlo k nešťastnému incidentu. Malý kluk tu byl zabit kulkou některého z cizích oficírů, zrovna když si venku hrál na vojáky s dřevěnou šavličkou a papírovou čepicí.

Výstava Zlatá ruka Karla Jerie v Dubé.

Zlatá Ruka Karla Jerie

Akademický malíř Karel Jerie je známý především jako mezinárodně uznávaný tvůrce komiksů. Především je ale malíř a jeho obrazy mají s komiksy společnou čitelnost a příběh, který vyprávějí.  Výstava v Galerii Pošta v Dubé, nazvaná Zlatá Ruka No.3, podle jednoho z obrazů, bude zahájena vernisáží výjimečně ve čtvrtek  25. června od 18 hodin.

Výstava Zlatá ruka Karla Jerie v Dubé.

Zlatá Ruka Karla Jerie

Akademický malíř Karel Jerie je známý především jako mezinárodně uznávaný tvůrce komiksů. Především je ale malíř a jeho obrazy mají s komiksy společnou čitelnost a příběh, který vyprávějí.  Výstava v Galerii Pošta v Dubé, nazvaná Zlatá Ruka No.3, podle jednoho z obrazů, bude zahájena vernisáží výjimečně ve čtvrtek  25. června od 18 hodin.

Zlatá Ruka No.3.

Zlatá Ruka Karla Jerie

Akademický malíř Karel Jerie je známý především jako mezinárodně uznávaný tvůrce komiksů. Především je ale malíř a jeho obrazy mají s komiksy společnou čitelnost a příběh, který vyprávějí.

Roman Kubička odešel.

Odešel malíř Roman Kubička

V úterý 16. června odešel akademický malíř Roman Kubička, který působil na Katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity dlouhá léta jako pedagog.

Dny otevřených ateliérů zvou do galerií i zahrad.

Dny otevřených ateliérů zvou do dílen, galerií i zahrad

Centrum uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové již poosmé organizuje dvoudenní výtvarný festival Dny otevřených ateliérů - (DOA). Můžete zavítat jak do galerií, tak i do dílen malířů, hrnčířů, sochařů, řezbářů ale i designérů.

Adam Černý před svým obrazem.

Malováním proti problémům duše. Znojemský umělec Adam Černý tvoří temné obrazy

Studoval zdrávku. Po dvou letech z ní odešel na grafickou školu, aby se naplno věnoval malbě. Znojemský umělec Adam Černý komunikuje se světem pomocí svých obrazů. I když některé z nich mohou působit temně, chce svými díly spíše poukázat na odvrácenou stranu reality. Malování mu pomohlo vyrovnat se s psychickými problémy. Za svou patnáctiletou kariéru má za sebou řadu výstav, třeba v pražském Rock Café či různých brněnských galeriích. „Život je metráž filmu, na němž jednotlivá okénka představují cestu od narození ke smrti. Takto metaforicky přistupuji i k dílu, které vytvořím,“ říká malíř.    

HÁDANKA: Bavorům se zde hodně líbilo.

HÁDANKA: Bavorům se zde hodně líbilo

Připravili jsme pro vás, naše čtenáře, malou vědomostní soutěž. Pokud znáte dobře svůj okres, nebude pro vás těžké najít správnou odpověď. Své tipy můžete zasílat na petr.skotko@denik.cz.

Galerie Nola žije.

Galerie Nola žije

/FOTO/ Dosud leželo okolí proslulé náchodské restaurace Port Arthur stranou kulturního dění. Teprve nedávno vznikla v Purkyňově ulici nová Galerie Nola, orientovaná výhradně na moderní umění.

Trockij s americkými obdivovateli v Mexiku nedlouho před svým zavražděním, 1940

Pokus o vraždu Trockého: Stalinův rozkaz plnil i fanatický malíř, masakr nevyšel

Brzy ráno 24. května 1940 zaútočila na vilu na předměstí Coyoacán mexického metropole Mexico City skupina mužů vyzbrojených samopaly a výbušninami. Ulicí se rozburácela palba. Útok vedl agent NKVD Josif Grigulevič a mexický malíř David Alfaro Siqueiros. Jejich cíl, sovětský revolucionář v exilu Lev Davidovič Trockij, však střelbu přežil. O tři měsíce.

Ilustrační foto.

Muzeum ve Svitavách nabízí workshopy

Městské muzeum a galerie ve Svitavách včera znovu otevřelo expozice pro veřejnost. Muzejníci připravili také workshopy především pro děti. Začínají už ve čtvrtek malířským ateliérem s Leou Sehnalovou. Výtvarný workshop bude inspirovaný světovými malíři.

Erós a Psyché

Slavní malíři ožijí v dokumentu

Italský dokument Klimt & Schiele – Eros a Psyché provede diváky kina u nich doma nejen slavnými Vídeňskými galeriemi a muzei. Ale také životy proslulých malířů Gustava Klimta a Egona Schieleho. Film v anglickém znění s českými titulky představí dva malíře zlaté éry Vídně, kteří způsobili revoluci ve výtvarném umění a zemřeli s koncem druhé světové války.

Hudebník, textař, humorista a malíř Ivan Mládek.

Ivan Mládek: Asi tak desetkrát denně se vytočím do bezvědomí

Občas, když na večírku vázne zábava, začnu zpívat: „Z PLR do MLR jel jsem přes ČSSR, SNB mé DKW si stoplo na TK…“. Když skončím, rozhostí se obdivné ticho a pak veselí ožije. Všichni kroutí hlavou nad mým géniem a na chvíli se stanu středem pozornosti. Za tuto funkční náhražku osobního kouzla mohu děkovat jedinému člověku – zpěváku Ivanu Mládkovi.

Předehra ke slávě. Výstava v Muzeu regionu Boskovicka přibližuje ranou tvorbu světoznámého malíře Alfonse Muchy z let 1881 až 1895.

Muchova opona a obrazy? Lidé si je prohlédnou alespoň na webu

/FOTO, VIDEO/ I milovníci secese ze Znojemska se v čase karantény mohou alespoň prostřednictvím internetu podívat na boskovickou výstavu Předehra ke slávě věnované dílům Alfonse Muchy z mládí. Některá svá nejmladší díla malíř tvořil například na Hrušovansku.

Malíř Břetislav Kužel vystavuje v jičínské galerii.

Ve zkratce: Zajděte na setkání s malířem

/KRÁTKÉ ZPRÁVY, FOTOGALERIE/ V jičínské galerii můžete už jen do neděle navštívit výstavu obrazů místního malíře Břetislava Kužela. Obrazy vyvedené pestrými barvami, plné motivů z Jičína a okolí, potěší příznivce výtvarného umění. Ve středu od 17 hodin se přímo v galerii koná setkání s malířem.

Malíř Hynek Fuka v ateliéru

Po havárii byl na prahu smrti. Svými obrazy teď Hynek Fuka oslavuje život

Když se po těžké autohavárii probral z kómatu, nemohl mluvit a hýbat se. Slova se mu postupně vracela a s nimi i jeho dětský sen: stát se malířem. I když, jak sám říká, to byl běh na dlouhou trať. Mezitím postavil na Novohradsku chalupu, kde si zařídil ateliér snů. Dnes bere Hynek Fuka štětce do rukou denně a veselými barvami vytváří svůj vlastní Svět v obrazech. Cesta to ale byla dlouhá.

V Galerii 99 jsou k vidění nové obrazy Antonína Vojtka

V galerii jsou k vidění nové Vojtkovy obrazy

Za okny se nám střídá počasí jarní s tím podzimním, ale pravá zima stále nepřichází. Ale můžete, cestou městem, zajit na chvíli do břeclavské Galerie 99 a pokochat senovými obrazy od uznavaného malíře Antonína Vojtka.

Českobrodský varhaník Petr Štěpán.

Petr Štěpán: Dotknu se kláves a hudba ke mně přichází

Pokud v českobrodském kostele zazní hlas varhan, vězte, že za nimi sedí Petr Štěpán. Známější je jako malíř, koncem minulého roku měl například výstavu obrazů v kolínské galerii Pod točnou. Vedle obrazů dělá také volnou grafiku a zabývá se realizacemi v architektuře, mozaikou a freskou. Varhany jsou ale jeho velkou láskou. Hraje už od svých osmnácti let.

Jiří Neuwirt

Umět se zasmát sám sobě, říká grafik, malíř a ilustrátor Jiří Neuwirt

Patří k uznávaným autorům nejenom české grafiky a ex libris, což dokládají mnohá ocenění, která obdržel za svá díla u nás, ale i v zahraničí. Jiří Neuwirt, grafik, malíř, ilustrátor, medailér a někdejší dlouholetý pedagog na Střední umělecké škole v Ostravě. Zanedlouho 27. února mu bude dvaasedmdesát.

František Makeš

František Makeš získá Cenu města Zlína za rok 2019

Cenu města Zlína za rok 2019 získal František Makeš, zlínský rodák, světově uznávaný restaurátor, vědec a akademický malíř. Cenu získal za celoživotní přínos pro zachování evropského kulturního dědictví.

Obálka knihy Petr Brandl.

Recenze knihy Petr Brandl

Jednou z nejvýznamnějších osobností dějin výtvarného umění v českých zemích byl malíř Petr Brandl. Dílo a životní osudy tohoto mistra barokní malby se staly předmětem odborného bádání historiků mnoha generací a výsledky jejich úsilí postupně odkrývaly umělecký odkaz malíře, jehož život se uzavřel v naprosté chudobě.