Kreativ

ŠTÍTEK: Bystřice

Příměstský tábor Mateřského centra Kultíšek v Bystřici.

Bystřický Kulíšek pořádal příměstský tábor

/FOTOGALERIE/ Každý rok v létě pořádá mateřské centrum Kulíšek v Bystřici letní příměstský tábor. Pro děti je připraven takový program, aby se nikdo nenudil. Letos je všechno jinak, rodiče své děti z tábora z obavy před koronavirem odhlašovali na poslední chvíli a tak na tábor dorazilo mnohem méně dětí, než je obvyklé.

ZMĚNA. Zatímco loňský pohárový zápas s Cobrou sledoval Jaroslav Bílek ještě coby hlavní kouč Malibu, v letošním si odbyl premiéru v roli asistenta svého bratra Michala.

Malibu je ve finále krajského poháru a čeká na Mělník

Futsalisté druholigového mladoboleslavského Malibu postoupili potřetí během posledních čtyř sezon do finále krajské části Poháru Svazu futsalu. Rozhodlo o tom vyhrané páteční semifinále, ve kterém favorit v boleslavském derby zdolal druhý tým letošní okresní soutěže Cobru 8:5.

Bývalá rota a jak vypadá dnes.

Tajemství někdejší sklářské vsi. Přitahuje Bystřice satanské rituály?

Bystřice, nebo také Fichtenbach či Fuschova Huť, je dnes obklopena tichem. Místo na Domažlicku, které před sto lety žilo, může dnes nahánět husí kůži. Vesnice, kdysi plná skláren a brusíren, byla za první republiky oblíbeným turistickým místem, dnes ale neexistuje. Turisté narazí pouze na zbytky z období sklářství a oprýskanou budovu bývalé roty pohraniční stráže.  

Sklizeň - Ilustrační foto.

Deště pomohly, zemědělci čekají lepší úrodu. Víc vody by mohlo nadělat neplechu

/FOTOGALERIE/ Zatímco minulá léta byla poznamenaná nedostatkem vláhy a hovořilo se dokonce o extrémním suchu, letošek se nese zcela v jiném duchu. Po dlouhé době vydatné deště způsobily na mnoha místech povodně; současně s tím se ale půda dosytila vláhou. Zemědělci očekávají, že by srážky v květnu a červnu mohly vést k lepším výnosům.

Ilustrační foto

Kraj přispěje na projekty, jež umožní žádat o dotace

Podporou ve výši přesahující 50 tisíc korun, ale i částkami půlmilionovými se kraj nově chystá přispět sedmi obcím na přípravu projektů, které radnice chystají, aby na jejich základě později mohly žádat o evropské i státní dotace na vlastní uskutečnění zamýšleného záměru souvisejícího s vodou. Třeba prodloužit vodovod, připojit své rozvody k vydatnému přivaděči nebo vybudovat kanalizaci - ale i upravit koryto toku.

Ilustrační foto

Kraj přispěje na projekty, jež umožní žádat o dotace

Podporou ve výši přesahující 50 tisíc korun, ale i částkami půlmilionovými se kraj nově chystá přispět sedmi obcím na přípravu projektů, které radnice chystají, aby na jejich základě později mohly žádat o evropské i státní dotace na vlastní uskutečnění zamýšleného záměru souvisejícího s vodou. Třeba prodloužit vodovod, připojit své rozvody k vydatnému přivaděči nebo vybudovat kanalizaci - ale i upravit koryto toku.

Ilustrační foto

Kraj přispěje na projekty, jež umožní žádat o dotace

Podporou ve výši přesahující 50 tisíc korun, ale i částkami půlmilionovými se kraj nově chystá přispět sedmi obcím na přípravu projektů, které radnice chystají, aby na jejich základě později mohly žádat o evropské i státní dotace na vlastní uskutečnění zamýšleného záměru souvisejícího s vodou. Třeba prodloužit vodovod, připojit své rozvody k vydatnému přivaděči nebo vybudovat kanalizaci - ale i upravit koryto toku.

Nadšenci mohli o víkendu navštívit areál lesní železnice v Rajnochovicích. Zájemce svezl také vláček.

Jak si tatínci s dětmi užili lesní železničku v Rajnochovicích? Podívejte se

Malí i velcí se tento víkend mohli projet v unikátním vláčku v Rajnochovicích na Prázdninovém poježdění. Každoroční akci konanou v období tradiční Anenské pouti v sobotu nepřekazilo ani nevlídné počasí. Pasažéry v otevřeném i uzavřeném vagoně odvezl z nástupiště vláček tažený dvěma lokomotivami.

Děti z příměstského tábora MC Kulíšek si vyzkoušely podojit kozu a umlít mouku.

Kulíšek pořádá příměstský tábor

Pro děti od šesti do dvanácti let z Bystřice a okolí je tady oblíbený příměstský tábor, na kterém stráví prázdninové dny od 8 do 16 hodin. Na programu bude cestování, cvičení, tvoření, hry a soutěže. Cena za den je 400 korun. Akci pořádá Mateřské centrum Kulíšek od 20. do 31. července. 

SVATÉ PŘIJÍMÁNÍ. První svaté přijímání v roce 1951. Na snímku s dětmi farář Jindřich Deneš.

Zpátky v čase do Kladerub a Valašské Bystřice

/Z ARCHIVU DENÍKU/ V minulém díle seriálu jsme si pomocí dobových fotografií připomínali 101 let českého skautingu na Valašsku, tentokrát se podíváme do dvojice obcí, Kladerub a Valašské Bystřice.

Radar v Chlístově.

Rychlost změří sami, pokuty rozdají jiní

Mají takzvané 'bonzácké' radary v obcích a městech své opodstatnění? Záleží na tom, kdo na tento dotaz bude odpovídat. „Je to jen další buzerace,“ vyhrkl mladý řidič, který s nasazováním technických zařízení zajišťujícím snížení rychlosti a zvýšení bezpečnost chodců i motoristů zásadně nesouhlasí. Jeho přísný soud pro 'jistotu' povolil zveřejnit jen s podmínkou neuvedení jména.

Nový trenér béčka Zbrojovky Martin Maša při úvodním tréninku.

Béčko Zbrojovky převzal nový kouč Maša, vystřídal Dostálka

Už pouze jako asistent kouče u prvního týmu fotbalové Zbrojovky bude pracovat Richard Dostálek. Bývalý český reprezentant vedl v uplynulé sezoně brněnskou rezervu v divizi D, tam jej ovšem vystřídal Martin Maša. „Práce u obou týmů zároveň byla časově hodně náročná a někdy nešla úplně ideálně skloubit, proto jsme sáhli k této změně,“ uvedl na klubovém webu Dostálek.

Ze setkání zástupců samospráv v Líšně.

Projekt 'Obce blíže lidem' má naději na další život

/FOTOGALERIE/ Zkušenosti z časů koronavirové krize si předávali zástupci posázavských měst při setkání v bystřické místní části Líšno. Členové samospráv z Bystřice, Jílového u Prahy, Týnce nad Sázavou, Neveklova a Sázavy debatovali především o sociálních službách nebo sborech dobrovolných hasičů.

Požár v zámku Konopiště - taktické cvičení hasičských zásahových jednotek.

Z ARCHIVU: Zámek Konopiště 'vzplál' kvůli cvičení hasičů a personálu

Požár vypukl před devíti lety v interiéru zámku Konopiště. Jednalo se o taktické cvičení profesionálních i dobrovolných jednotek a personálu objektu. „Taktické cvičení má svůj význam. Jednotky se pro případ skutečného požáru seznámí s prostorem a zdokonalí koordinaci zásahu,“ tehdy vysvětlil Josef Setnička, ředitel Územního odboru Hasičského záchranného sboru v Benešově.

Fotbalisté Bystřice (v červeném) doma v sobotu zdolali Boskovice 4:2.

Bystřice utkání rozhodla podařeným závěrem

Divizní fotbalisté Bystřice nad Pernštejnem v sobotu odehráli poslední přípravný zápas současného mezidobí. Na vlastním hřišti zdolali jihomoravské Boskovice poměrem 4:2. Naproti tomu fotbalisté Žďáru podlehli Hlinsku na jeho půdě těsně 2:3.

Pieta u hrobu Františka Malkovského na novém benešovském hřbitově. Vlevo je místostarosta Bystřice Daniel Štěpánek, vpravo starosta Maršovic Bohumil Ježek.

Slavného bystřického rodáka vzpomenuli u jeho hrobu

Památku rodáka z Bystřice Františka Malkovského, který díky získal jako první titul československého Krále vzduchu, si v den devadesátého výročí jeho skonu připomněli u jeho hrobu na novém benešovském hřbitově bystřický místostarosta Daniel Štěpánek a starosta Maršovic Bohumil Ježek. Ti spolu s dalšími příznivci letecké historie položili květiny na hrob letce, který tragicky zahynul 8. června 1930 během akrobatického vystoupení na leteckém dni v Karlových Varech.

Dláta z Bystřice pomáhají v Keni.

Pomoc do rovníkové Afriky doputovala až z Bystřice

Problém chudoby v jedné z nejodlehlejších oblastí Keni pomáhá řešit vzdělávací projekt, jehož součástí je i dvouletý učební obor truhlář. Firma Narex Bystřice poskytla nově vzniklému učilišti deset sad základního truhlářského nářadí.

Projekt se šancí na úspěch pochází z Voticka a jeho cílem je zajištění výroby či nákupu a instalace veřejného mobiliáře - informačních cedulí, posezení, stojanů na kola, odpadkových košů a herních prvků do obcí mikroregionu Voticko. Například Zvěstova.

Kraj všechny zaslané projekty z Benešovska nepodpoří

Oko bere. Kdo by neznal karetní hlášku vztahující se k číslu 21. Ale v případě projektů, které z okresu Benešov doputovaly do středočeského krajského participativního rozpočtu, v němž se hraje o 50 milionů korun, oko rozhodně nebere. Obce s rozšířenou působností, tedy Benešov, Vlašim a Votice zůstanou některé žádosti nevyslyšeny, protože je kraj označil jako nerealizovatelné.

Jezdecký areál v Opřeticích. Ilustrační foto

V Opřeticích u Bystřice se koná skokový závod

Národní skokový seriál závodů Paragan konaných napříč jezdeckými areály završený finálem nemine ani Jezdecký areál Opřetice. A to o víkendu 6. a 7. června od osmi hodin do dojezdu posledního koně s žokejem, který je v ten ktorý den zapsán na start. 

Ilustrační foto

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Z Líšna zmizí valcha, opraví i úsek Jinošice - Ouběnice

/FOTOGALERIE/ Cesta po objížďkách čeká řidiče, kteří využívají k jízdě silnice vedoucí od Bystřice přes Líšno, Líštěnec a Jinošice. Kvůli opravám tamních krajských silnic třetí třídy dojde k dopravnímu opatření, jehož základem bude úplná uzavírka potřebná pro zajištění bezpečného pracovního prostoru pro cestáře. Úplná uzavírka se proto chystá na průjezdu Líšnem směrem na Jankov.

Moderní pětibojař Marek Grycz stále sní svůj olympijský sen. Nyní musí doufat, že se do Tokia podívá za rok.

Marek Grycz: Snad se do Tokia podívám za rok

Byl blízko svému snu. Dvaadvacetiletý moderní pětibojař Marek Grycz bojoval o účast na olympijských hrách a měl velkou šanci, že svou snahu dotáhne do zdárného konce. Jenže pak udeřil koronavirus a hry v Tokiu se přesunuly až na příští rok. 

Řeka Morava v Litovli. 2. června 2020

Zapršelo, ale v Moravě i Bystřici teče pouhých 40% průměru

Po mimořádně suchém dubnu přinesl uplynulý měsíc v Olomouckém kraji tolik potřebnou vodu. V Olomouci, kde předminulou sobotu spadlo 20 litrů vody na metr čtvereční, byl květen s celkovým srážkovým úhrnem 67,9 milimetrů nepatrně štědřejší v porovnání s dlouhodobým průměrem.

Moderní pětibojař Marek Grycz stále sní svůj olympijský sen. Nyní musí doufat, že se do Tokia podívá za rok.

Marek Grycz: Snad se do Tokia podívám za rok

Byl blízko svému snu. Dvaadvacetiletý moderní pětibojař Marek Grycz bojoval o účast na olympijských hrách a měl velkou šanci, že svou snahu dotáhne do zdárného konce. Jenže pak udeřil koronavirus a hry v Tokiu se přesunuly až na příští rok. 

Kladiváři z Hamrů (v modrých dresech) si loni jako nováček 1. B třídy nevedli zle. Přesto by měli před novou sezonou kádr posílit další kvalitní borci.

Týmy v 1. B třídě počítají s krátkou přestávkou

Vedli si výborně. Kladiváři z Hamrů byli loňským nováčkem nejnižší krajské fotbalové soutěže na Vysočině. Přesto potvrdili, že se s nimi musí počítat a po podzimu jim patřilo krásné čtvrté místo. Na jaře na něj už bohužel navázat nemohli.

Fotbalisté Žďáru (v modrých dresech) v sobotu zdolali Bystřici těsně 1:0.

O osudu derby rozhodla branka Trojánka

V sobotním dopoledni se přátelsky utkali fotbalisté Bystřice nad Pernštejnem a Žďáru nad Sázavou. Souboj dvou divizních celků výsledkově těsně vyzněl pro hostující FC Žďas, zápas po hodině hry rozhodl útočník Lubor Trojánek.