Kreativ

ŠTÍTEK: Bystřice

Ilustrační foto.

Florbaloví Draci pálili ostrými, Okříškám nasázeli třiadvacet branek

Třiadvacet. Tolik branek nastříleli havlíčkobrodští florbalisté v jednom jediném utkání. Jejich kanonádu v rámci Krajské ligy Vysočiny odnesly Okříšky. O vysokém vítězství rozhodli Draci už v první třetině, v níž soupeři nasázeli tucet branek. Následně sice padli se čtvrtou Třebíči, ale i tak se pomalu ale jistě přibližují na dostřel páté Bystřici.  

Pohádka Princezna ze mlejna. Ilustrační foto

Na co kam: Eliška s Jindrou na divadle

/POZVÁNKY/ Kdo by neznal oblíbenou českou filmovou pohádku Zdeňka Trošky Princezna ze mlejna. V televizi jí viděl snad každý, ale co takhle na divadelních prknech? Šanci máte v sobotu od 16 hodin v sále novopackého MKS v podání Divadelní společnosti Natalie Venturové.

Ilustrační foto.

Postupový boj rozhodl Střecha

Závěrečné 20. kolo základní části měla o víkendu na programu Krajská soutěž Vysočiny. Ani v posledním kole se hokejistům rezervy Velké Bíteše nepodařilo bodovat. Naopak, v Náměšti schytali dvouciferný (kolikátý už!) debakl.  

Žáci 7. až 9 tříd Základní školy Bystřice u Benešova se zúčastnili programu v Dvořákově síni Rudolfina v Praze pod názvem Kdo se bojí filharmonie.

Vážná hudba není jen pro vážné lidi

/FOTOGALERIE/ Přiblížit náctiletým klasickou hudbu nemusí být protivné, pokud se s dětmi vypravíte do krásného prostředí koncertního sálu na program určený právě jim. Slavnostní Dvořákova síň pražského Rudolfina přivítala žáky sedmých až devátých tříd Základní školy Bystřice u Benešova programem pod názvem Kdo se bojí filharmonie. Pořadem prováděla herečka Marta Issová, za dirigentským pultem stál Ondřej Vrabec.

Ilustrační foto

Tenisáci mají dvoubodový náskok

Dalším kolem pokračovaly okresní futsalové soutěže. Další turnajové kolo zvládla bez bodové ztráty jen Tisem, která zvládla duel s Vlašimí, nekompletní Úročnici nadělila jedenáct branek a po přestávce si poradila s Eltsenem. Dvě výhry si odváží Bystřice a Vlašim.

Bohumil Zima se sběratelství věnuje téměř půl století. A protože k Benešovu patří neodmyslitelně Konopiště, je také velkým znalcem a obdivovatelem Habsburků. Na snímku je s portrétem svého nejmilejšího člena rodu, císařem Františkem Josefem I.

Díky zálibě má i pamětní medaili od princezny z Hohenbergu

/FOTOGALERIE/ Jeho revírem je Benešov, a i když jeho tempo už dávno není vražedné, aktivitou v oblasti sběratelství to řadě mladších ještě stále nandá. Řeč je o jednom z nejvýznamnějších sběratelů v kraji, Bohumilu Zimovi st. Za téměř půlstoletí dokázal nashromáždit tolik originálních dokumentů, že si to skoro nelze představit.

Dětský karneval Chotýšany

Přichystali pro děti maškarní ples

Sdružení rodičů a přátel školy při Základní škole Chotýšany připravilo pro děti a jejich rodiče na sobotu 22. února od čtrnácté hodiny v tělocvičně Dětský karneval.

Ilustrační foto

Drama na čele. Lídr ze Sázavy jenom remizoval v Petroupimi

Další kolo odehráli stolní tenisté na Benešovsku. Mezi vedoucí Sázavou s druhým Benešovem C je v tabulce opět rozdíl pouze bodu. Sázava totiž pouze remizovala v Petroupimi. Je dost možné, že o titulu okresního přeborníka rozhodne až poslední kolo, kdy se spolu oba týmy potkají v Benešově. Třetí Louňovice prohrály v Ostředku a možnost ještě promluvit do boje o první místo se jim vzdálila.

Práce na silnici I/3 u Benešova. ŘSD tam zadalo geologický průzkum kvůli zahloubení podél Konopiště. Půlka silnice stála, provoz z ní se přesunul do ulic Benešova.

Silnici kolem Benešova začne ŘSD měnit v roce 2022

Už tak tristní dopravní situaci v Benešově občas ztěžuje i silnice I/3. Po ní každý den projede přes 20 tisíc vozů. A když navíc tamní provoz ucpe nehoda, zahustí se doprava na nejbližší objízdné trase - v ulicích Benešova. Poslední takové zahuštění dopravy ale nezpůsobil karambol, nýbrž přípravné práce na stavbu, která však naopak obyvatelům města pomůže.

Ilustrační foto

Telč neměla s rezervou Bíteše slitování. Dala jí 21 branek!

Hodně mizerný víkend prožily hokejové kluby ze žďárského okresu v 17. kole Krajské soutěže Vysočiny. Souboj poslední rezervy Velké Bíteše s vedoucí Telčí měl být jednoznačnou záležitostí. Že ale celek z Jihlavska nasází bezmocnému soupeři jedenadvacet branek, to asi čekal jen málokdo.

Ilustrační foto.

Draky čekala dvě derby. Brali z nich jedno vítězství

Na florbalisty Havlíčkova Brodu čekali v dalším kole Krajské ligy Vysočiny krajští rivalové. Se Žďárem nad Sázavou, který je druhým celkem tabulky, si zadělali na tři body už v první třetině, kterou vyhráli 4:1.

Ilustrační foto

V Posázaví se nyní lze orientovat ještě lépe

Novou, od městských webů odlišnou prezentaci mají v rámci propagace turismu města dolního Posázaví – Benešov, Týnec nad Sázavou, Sázava a Jílové u Prahy. Na stránkách s jednotně tvořenou adresou www.visit…, na kterou bez mezery navazuje jméno sídla s doménou .cz, najdou zájemci nejen turistické cíle, ale také nabídku místních služeb a kalendář akcí.

Jan a Hana Marešovi, planetární gongy

Relaxují u tónů tibetských mís

Mateřské centrum Kulíšek Bystřice a Životní vibrace pořádají v pondělí 10. února od 18.30 hodiny v Kulíšku zvukovou lázeň tóny tibetských mís, rezervace místa předem nutná, karimatku deku a pití sebou.

Hasiči v průběhu úterního odpoledne na několika místech odklízeli stromy, které důsledkem silného větru popadaly na komunikace.

Silný vítr zaměstnal hasiče

Silné poryvy větru, které zasáhly náš region v úterý odpoledne, přidělaly práci hasičům. Ti odstraňovali stromy popadané na silnice v okolí Hořic, Bystřice či Vřesníku.

Ilustrační foto

Bystřice skoro zaskočila lídra

Skvělou stíhací jízdu předvedli v utkání 16. kola Krajské soutěže Vysočiny hokejisté Bystřice nad Pernštejnem. Na ledě vedoucí Telče prohrávali po dvou třetinách už 1:5, ale nakonec se jim málem podařilo vyrovnat. Béčko Meziříčí pak gólem z poslední minuty zdolalo Poličku.

Budova, kterou čeká demolice.

Vojenské objekty z Čerchova zmizí

Budovy po vojácích na Čerchově, Malinové hoře a Bystřici jsou jen pro ostudu. V budoucnu se to ale změní. Téměř dvě desítky chátrajících domů ze zmíněných oblastí zmizí.

Od středy 5. do pátku 7. února to kolem Benešova bude vypadat právě takto. V provozu bude pouze jízdní pruh ve směru na jih. Vozidla směřující na sever pojedou kvůli záboru půlky silnice přes Benešov.

Polovina aut ze silnice I/3 pojede tři dny Benešovem

Zahuštění dopravy v ulicích města mohou očekávat motoristé i obyvatelé od středy 5. února. Až do pátku 7. února vozidla, která běžně jezdí od Tábora na Prahu po silnici I/3, sjedou na objížďku přes Benešov. Důvodem manévrů bude uzavírka poloviny silnice první třídy kvůli geologickému průzkumu v části kolem města.

Ze závodu ve skoku vysokém - Bystřická laťka - v Bystřici.

Bystřickou laťku obohatili žáci z benešovských základních škol

/FOTOGALERIE/ Závody ve skoku vysokém organizují každým rokem žáci bystřické základní školy. I na letošním čtvrtém ročníku tomu nebylo jinak. Přípravy vyžadují čas a nasazení dětí. Je třeba naučit se koordinačně poměrně náročný pohyb, musí se také potrénovat.

Silnice II/114 v Jarkovicích. Rychlost tam řidiči nedodržují dlouhodobě a zvykli si i na semafor, který při překročení limitu rozsvěcí červenou. "Řidiči už jezdí na na ní " posteskl si bystřický starosta Michal Hodík.

Pod kontrolou radarů se ocitnou další úseky silnic

Jezdit podle vlastního uvážení bez ohledu na pravidla silničního provozu, se stále častěji nevyplácí. Ne, že by na silnicích přibyly policejní hlídky, ale jejich práci úspěšně suplují radary. Ty zaznamenané přestupky okamžitě nahlásí. Pak už jsou řidiči v „rukou“ městské, případně české policie a úředníků správního orgánu.

Bystřická laťka.

KRÁTCE: V bystřické škole se žáci už počtvrté vznesou nad laťku

Doslova jako na vyhlášených mítincích to bude v úterý 28. ledna celý den vypadat ve sportovní hale při bystřické základní škole v ulici Dr. E. Beneše. V devět hodin tam startuje už čtvrtý ročník soutěže ve skoku vysokém, Bystřická laťka určeného pro kategorie starších žáků a žákyň. A aby byla atmosféra sportovního klání skutečně jako na opravdových mítincích, bude po celou dobu závodů hrát hudba.

Ilustrační foto

Rezervní derby patřilo domácím

Ve 14. kole Krajské soutěže Vysočiny došlo na souboj rezervních celků Velkého Meziříčí a Velké Bíteše. Úspěšnější v něm byli domácí hokejisté, kteří poslední celek tabulky zdolali 4:2. Hráči Bystřice nad Pernštejnem měli o uplynulém víkendu volno.

Situační plánek změn dopravy v Bystřici.

KRÁTCE: Řidiči projíždějící Bystřicí brzy pocítí změny v dopravě

Prozatím jen jako návrh místní úpravy provozu na pozemních komunikacích vyřizuje Silniční správní úřad Benešov žádost Bystřice spočívající v úpravě provozu v některých částech města. Navrhovaná opatření se dotknou silnic III/11112 a II/111, a správní orgán proto vyzývá dotčené osoby, aby k návrhu podávaly písemné odůvodněné námitky nebo písemné připomínky, a to ve lhůtě do 30 dnů od zveřejnění tohoto návrhu.

Amfiteátr slouží k pořádání kulturních a společenských akcí.

Nový amfiteátr? V rekordním čase. Bystřice si ho chce nadělit k narozeninám

Od března do července hodlají v Bystřici nechat zrekonstruovat amfiteátr ve spodní části Masarykova náměstí, a to včetně výstavby nového zastřešeného pódia, které bude propojeno s vedlejší knihovnou. Bystřičtí si chtějí znovicírovaný amfiteátr za pět milionů korun nadělit ke 440. výročí povýšení Bystřice nad město, jehož oslavy, na něž radnice vyčlenila půl milionu korun, se uskuteční druhý srpnový víkend.

Kuželkářka Renáta Babická se stala přebornicí Jindřichohradecka. Na snímku společně s Janem Endrštem, s nímž v roce 2018 vybojovala mistryně světa ve smíšených tandemech.

Kuželkářům na Jindřichohradecku vládnou Babická a Kabelka

Kuželkáři z okresu bojovali jako první v roce 2020 o individuální tituly. Mezi muži se z prvenství radoval dačický Pavel Kabelka, ženám kralovala Renáta Babická z Českých Velenic, kterou příznivci sportu znají ještě pod dívčím jménem Navrkalová.