Kreativ

ŠTÍTEK: Bystřice

Miloslav Vejsada svůj fotbalový život spojil s Košeticemi.

Fanoušky máme nejlepší, je přesvědčený Vejsada

V první řadě nadšenec. Pak funkcionář, příležitostný trenér, jednatel klubu. To všechno pasuje na Miloslava Vejsadu. Že se košetický fotbal dostal na dva roky do krajského přeboru, je do jisté míry jeho práce.

V současném „meziobdobí“ na kluby čekají přípravná utkání. Výjimkou jsou fotbalisté juniorky Jihlavy (v modrém) a Velké Bíteše.

Divizní kluby o víkendu zahájí herní přípravy

Dalo by se říci, že fotbalovému půstu definitivně odzvonilo. Kluby v profesionálních soutěžích dohrávají letošní ročník, ty amatérské se postupně vrací do herního rytmu. Deník se podrobněji podíval na to, v jaké situaci se devítka zástupců Kraje Vysočina v moravskoslezské divizi aktuálně nachází. Na zápasovou premiéru po vynucené pauze kluby teprve čekají.

Na jednom z příměstských táborů MC Kulíšek si děti vyzkoušely podojit kozu a umlít mouku.

Kulíšek pořádá příměstský tábor

Mateřské centrum Kulíšek v Bystřici pořádá od 20. do 31. července Letní příměstský tábor. Na programu pro děti od šest do dvanáct let bude cestování, tvoření, cvičení, hry a soutěže. A také nejen sladké odměny. Aktivity se budou odehrávat vždy v čase od osmé do šestnácté hodiny. V ceně 400 korun na den bude zahrnuta dvakrát svačina a oběd plus pitný režim. 

Letiště Benešov u Nesvačil nedaleko Bystřice.

Věž ztratila kontakt s letadlem, pomoci vyrazili hasiči

/FOTOGALERIE/ Kvůli letadlu, s nímž řídící věž Letiště Benešov v Nesvačilech u Bystřice ztratila kontakt, vyrazila k místu události jednotka Hasičského záchranného sboru Benešov. „Letadlo se nehlásilo, proto nám událost byla oznámena jako možný pád stroje,“ popsal situaci, k níž mělo dojít v úterý 26. května kolem půl jedné odpoledne asi 400 metrů před přistávací dráhou, mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Jaroslav Gabriel.

Ilustrační foto

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Radní v Benešově snížili nájem za předzahrádky

/FOTOGALERIE/ Radní města Benešov na svém zatím posledním neveřejném jednání schválili jednohlasně šesti přítomnými komunálními politiky snížení platby nájemného za pronájem částí pozemků na Masarykově náměstí za účelem zřízení předzahrádky pro hosty provozovateli tam umístěných restaurací. Z původních deseti korun za metr čtvereční a den radní snížili poplatek na polovinu.

Výstavba dopravního terminálu v Nádražní ulici v Benešově.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Chystají start třetí dopravní stavby v Nádražní ulici

/FOTOGALERIE/ Po dopravním terminálu, parkovacím domě začne do velkých letních prázdnin další dopravní stavební akce v Nádražní ulici v Benešově. Středočeský kraj tam postaví okružní křižovatku. Na stavbě bude spolupracovat s krajem také město. To zajistilo projektovou dokumentaci a „vyběhalo“ veškeré stavební povolení.

Fronta před pánským kadeřnictvím v objektu Lázní Benešov v pondělí 11. května 2020 dopoledne.

Každý chce obsloužit hned, nebo alespoň ještě tento týden

Takový zájem o služby poskytované lazebníky nositelé této profese nepamatují. Hlavní roli v tom samozřejmě sehrála nemožnost využít služeb holičů a kadeřníků prakticky celé dva měsíce. Během nich vláda zakázala nejen divadla, kina, sportovní akce a vysedávání v restauracích, ale také na holičském křesle. Teď je všechno, nebo skoro všechno zase v relativním normálu.

Fotbalisté Vrchoviny (v zeleném dresu) už začali společně trénovat. Ve Velkém Meziříčí si ještě dva týdny počkají.

Rýsovala se liga Vysočiny, posvěcení ze strany kraje se ale nedočkala

Jediní dva zástupci Kraje Vysočina v Moravskoslezské fotbalové lize opět postupně začínají se společným tréninkem. Ve Velkém Meziříčí s výraznou změnou, po konci Libora Smejkala tým trenérsky převzal jeho dosavadní hrající asistent Jan Šimáček. „Pro mě to znamená definitivní konec aktivní hráčské kariéry,“ potvrdil sedmatřicetiletý novopečený lodivod klubu z města pod nejvyšším dálničním mostem.

Ilustrační foto.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Město Bystřice postaví ve Šmoulově další parkoviště

Nedostatek parkovacích míst pro stále se rozrůstající motoristickou populaci hodlá zmírnit Městský úřad v Bystřici. Ten kvůli tomu požádal Silniční správní úřad Benešov a vydání stavebního povolení ke stavbě parkoviště pro automobily. Vzniknout má v Družstevní a Nové ulici. Tamní lokalitě místní kvůli barevným bytovým domům přezdívají Šmoulov.

Petr Čalkovský ukončil svoji kariéru před dvěma lety.

Každá sezona tu stála za to, říká opora fotbalistů Ždírce Čalkovský

Skoro by se dalo říci, že patří k ikonám dosavadních ročníků nejvyšší krajské fotbalové soutěže na Vysočině. Vzrůstem nevysoký, zato fotbalovými kvalitami nepřehlédnutelný středopolař Ždírce nad Doubravou Petr Čalkovský pomohl svému celku hned ke čtyřem postupům do moravskoslezské divize. Možná i proto zvítězil v anketě čtenářů Deníku v kategorii záložníků.

V Nové Vsi dodnes vzpomínají na podzim roku 2010, kdy nováček krajského přeboru dvě třetiny první poloviny sezony doslova válcoval konkurenci. I proto se svěřenci trenéra Vítězslava Machatky (v horní řadě druhý zleva) takto nechali po devíti kolech, coby

Pohled do historie. Jak fotbalisté Nové Vsi šokovali krajskou elitu

Dnes už by to zřejmě nikoho až tak nepřekvapilo. Tehdy se ovšem jednalo o senzaci prvního řádu. V létě roku 2010 se fotbalistům Nové Vsi podařilo potřetí během čtyř let postoupit do krajského přeboru Vysočiny. Místo očekávaného boje o záchranu však mančaft pod vedením trenéra Vítězslava Machatky dvě třetiny podzimu takřka bez ztráty bodu vévodil soutěži. „I po letech říkám, že to mužstvo mělo velkou kvalitu,“ tvrdí zkušený kouč.

Blaník a snaha pomoct Adámkovi jsou srdcovou záležitostí Petra Šintáka.

Výletem na Blaník pomohou nemocnému chlapci

/FOTOGALERIE/ Petr Šinták z Bystřice u Benešova se dočetl na webu o malém Adámkovi, který trpí vzácnou formou onemocnění a rozhodl se se svou rodinou uspořádat akci, která by pomohla přispět k zlepšení chlapcova stavu.

Ilustrační foto.

Jediné ranní nehody byly v kraji střety aut se zvěří

Střety aut s lesní zvěří potrápily řidiče v úterý po ránu na různých místech středních Čech – navzdory tomu, že kvůli koronavirovým omezením stále zůstává intenzita dopravy menší, než bývá obvyklé. Po šesté hodině evidovali středočeští policisté hned čtyři takové události, a to vesměs na hlavních tazích. Současně se jednalo o jediné dopravní nehody, které jim tou dobou byly nahlášeny v rámci celého kraje.

Výcvik na leteckém simulátoru Letecké školy F air v Nesvačilech na Letišti Benešov. Foto: archiv F air

Koronavirus zatěžuje také křídla letecké školy

Jen tak si létají a skoro by se chtělo říci, že je nic netíží. Opak je ale pravdou. Více než gravitace je k zemi táhne současná koronavirová krize. „Chod naší firmy se změnil z minuty na minutu. Jeden den jsme plánovali zakázky na rok příští rok, a hned druhý počítali letošní ztráty,“ přiznal Michal Markovič, jednatel a ředitel letecké školy F air, která má jednu ze základen na Letišti Benešov, což je aerodrom u Nesvačil, osady spadající pod město Bystřici.

Svatba. Ilustrační foto.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Ženich s nevěstou roušku mít nemusí

Pokyn k postupu při konání sňatečných obřadů od pondělí 20. dubna vydala sázavská radnice. Zákaz volného pohybu osob se na svatby nevztahuje a to platí pro snoubence, jejich dva svědky a také oddávajícího, a to ať už toho zastupujícího orgán veřejné moci, anebo církev. Při svatbě smí být i matrikář a nejvýše čtyři další osoby.

Trojice pamětníků prvního triumfu. Uprostřed v popředí trenér Oldřich Veselý, vlevo jeho bývalý spoluhráč a trenér brankářů Pavel Trávníček, vpravo současný kapitán Radek Sklenář.

Veselý: Bystřice se vrátila tam, kam by měla patřit

Po sestupu z divize a následném druhém místě v krajském přeboru se zdálo, že se v Bystřici vše vrací do starých zaběhlých kolejí a klub z města nad hradem Pernštejnem bude opět korunním princem těsně pod vrcholem. To ale vyvrátila hned další sezona. Zejména její jarní část byla triumfální jízdou, která znamenala druhý titul krajského přeborníka a postup. „Myslím, že klub s ohledem na své zázemí, fungování a hráčské kvality do divize patří,“ říká Oldřich Veselý, který si po triumfu z roku 2012 v roli hráče připsal prvenství i v pozici trenéra.

Trenér mistrovského Humpolce Ján Kubík.

Kubík: Humpolci postup dlouho unikal, vyhráli jsme s mladým týmem

Fotbalový krajský přebor Vysočiny. Soutěž, která má za sebou už sedmnáct ročníků. U všech pochopitelně byli i reportéři Deníku. Kdo a kdy ho vyhrál? Co se tehdy psalo o vítězích? Unikátní seriál pokračuje vzpomínkami na jaro 2018, kdy nad hlavu zvedli pohár hráči Humpolce.

Z výroby společnosti Alpla v Petrovicích u Bystřice.

V Petrovicích u Bystřice pomáhají zvládnout koronavirus

Také chod firmy Alpla s továrnou v Petrovicích u Bystřice ovlivňuje situace kolem koronaviru. Kvůli nemocem a ošetřování teď do výroby chodí méně lidí. Firma ale včas zařadila krizový rychlostní stupeň. Z Petrovic kamiony běžně odvážejí PET lahve na pivo, oleje, ocet či kosmetiku nebo HDPE lahve pro mlékárenský nebo kosmetický průmysl. I do nich se dá lít dezinfekci.

Luděk Kovačík

Kovačík: Nějaký rok to trvalo, ale nakonec se postup povedl

/SERIÁL/ Fotbalový krajský přebor Vysočiny. Soutěž, která má za sebou už 17 ročníků. U všech pochopitelně byli i reportéři Deníku. Kdo a kdy ho vyhrál? Co se tehdy psalo o vítězích? Unikátní seriál pokračuje vzpomínkami na jaro 2013, kdy nad hlavu zvedli pohár hráči Staré Říše.

Nejlepší střelec, kapitán a hrající trenér Tomáš Kaplan nasázel v postupové sezoně 33 gólů.

Kaplan: Chtěl jsem Polné vrátit to, že mě vychovala

Fotbalový krajský přebor Vysočiny. Soutěž, která má za sebou už 17 ročníků. U všech pochopitelně byli i reportéři Deníku. Kdo a kdy ho vyhrál? Co se tehdy psalo o vítězích? Unikátní seriál pokračuje vzpomínkami na jaro 2011, kdy nad hlavu zvedli pohár hráči Slavoje Polná.

Trenérská ikona fotbalového Žďáru Jozef Drinka.

Drinka: Sešla se výjimečná generace domácích hráčů

/SERIÁL/ Fotbalový krajský přebor Vysočiny. Soutěž, která má za sebou už 17 ročníků. U všech pochopitelně byli i reportéři Deníku. Kdo a kdy ho vyhrál? Co se tehdy psalo o vítězích? Unikátní seriál pokračuje vzpomínkami na jaro 2004, kdy nad hlavu zvedli pohár hráči Žďáru nad Sázavou.

Jiří Kovárník

Kovárník: Pod civilem jsem měl dres, kdyby náhodou

Fotbalový krajský přebor Vysočiny. Soutěž, která má za sebou už 17 ročníků. U všech pochopitelně byli i reportéři Deníku. Kdo a kdy ho vyhrál? Co se tehdy psalo o vítězích? Unikátní seriál startuje pohledem do černa 2003, kdy nad hlavu zvedli pohár hráči Ždírce.

Plánek uzavírky silnice II/107 u Kamenice.

KRÁTCE: Do Kamenice auta dojedou oklikou

S delší dojezdovou dobou a také s více kilometry na tachometru musejí od úterý 10. března počítat řidiči, kteří jezdí od Týnce nad Sázavou nebo Krhanic do Kamenice v okrese Praha-východ. Krajská silnice druhé třídy číslo 107 bude od uvedeného data až do pátku 22. května v péči cestářů.

Po dvou a půl letech v Novém Městě obléká Luboš Zbytovský opět červený dres Bystřice.

Luboš Zbytovský: Chceme bojovat o horní polovinu tabulky

/ROZHOVOR/ V rámci žďárského okresu se to dá jednoznačně označit za přestup zimy. Třetiligovým fotbalistům Nového Města odešel motor jejich středové řady. Luboš Zbytovský se po necelých třech sezonách na Vrchovině rozhodl vrátit do mateřské Bystřice. „Mít jiné zaměstnání, asi bych z Nového Města neodešel,“ přiznal kreativní záložník s nevyčerpatelným fyzickým fondem.  

Mažoretky Pietrovky.

Sestry Pietrovky: Mažoretkové mistryně světa z Písku u Jablunkova

Jmenujeme se Barbora (18) a Veronika (15) Pietrovy. Jsme sestry Pietrovky a pocházíme z Písku u Jablunkova. Milujeme mažoretky a aktivně se věnujeme mažoretkovému sportu na profesionální úrovni. Mažoretkám u nás propadla celá rodina. Maminka nás aktivně trénuje, tatínek zpracovává hudby pro sestavy a je hlavní sponzor všeho dění kolem mažoretek. I náš malý bráška s námi chodí na tréninky a fandí nám.